Avortul si consecintele lui

In lume se fac, anual, intre 30 si 55 de milioane de avorturi provocate. Prin ce trece o femeie care recurge la un avort si cum trebuie sa se ingrijeasca ea? Care sunt simptomele normale si anormale din perioada imediat urmatoare? Cand poate fi reluata viata sexuala? Despre aceste aspecte am discutat cu Iuliana Baltes, medic de planificare familiala.
TopSanatate: Ce este avortul?

Dr. Iuliana Baltes: Un avort reprezinta terminarea sarcinii prin orice mijloace, inainte ca fatul sa fie suficient de dezvoltat pentru a supravietui. Definitia data de OMS este limitata la terminarea sarcinii inainte de 22 saptamani de gestatie, calculata in functie de data primei zile a ultimei menstruatii si expulzarea unui fat care cantareste 500 g.


TopSanatate: Cand trebuie efectuat un avort, in cazul unei sarcini nedorite? Care este intervalul in care poate sa fie efectuat fara a avea implicatii negative grave asupra sanatatii?

Dr. Iuliana Baltes: In Romania, intreruperea cursului sarcinii e permisa pana la 14 saptamani. Tinerele, adolescentele sub 18 ani nu au nevoie de consimtamantul parintilor pentru a efectua o intrerupere de sarcina intr-o unitate spitaliceasca.

Practic, in celelalte tari din vest majoritatea femeilor beneficiaza de o perioada de gandire. Daca femeia hotaraste sa recurga la avort, i se da o perioada de o saptamana (limita maxima stabilita in Franta) de reflectare, timp in care este consiliata si de un psiholog.

La noi avortul inca se face mai rapid. Femeia solicita intreruperea de sarcina, are loc consultatia,  este pus diagnosticul si imediat se efectueaza avortul, fie in unitatile de stat, fie in clinici private. Astfel, femeia nu mai beneficiaza de acea perioada de reflectie, ci se recurge direct la aceasta manevra chirurgicala fara sa stie prea bine ce o asteapta.

In general, in maternitatile mari care au si cabinete de planificare, medicul sau asistenta le consiliaza putin inainte de avort, indemnandu-le ca apoi sa apeleze la o metoda contraceptiva moderna.
Dar efectul scontat al acestor actiuni nu este de mare amploare, deoarece femeia este deja stresata, intra intr-un mediu ostil pe care nu-l cunoaste, nu stie ce sa faca mai repede si uneori informatia trece pe langa ureche. In unele maternitati din orasele mari, femeile care fac un avort primesc gratuit in primele 3 luni fie pilule contraceptive, fie un contraceptiv injectabil, fie sterilet si sunt consiliate.


TopSanatate: Care sunt metodele chirurgicale prin care se realizeaza un avort provocat?

  • aspiratia menstruala;
  • vacuum aspiratia;
  • dilatarea si chiuretajul;
  • dilatarea si evacuarea;
  • histerotomia (operatia cezariana);
  • avortul medical RU 486 (Mifepristone).


TopSanatate: Care dintre aceste metode sunt practicate momentan si in Romania?

Dr. Iuliana Baltes: In afara de avortul medical, toate celelalte metode sunt practicate si in Romania.


TopSanatate: Ce se intampla dupa avort? La ce complicatii se poate astepta femeia care tocmai a trecut prin experienta unui avort?

Complicatii imediate:
  • hemoragia uterina;
  • perforatia uterina;
  • leziunea cervicala;
  • complicatiile cauzate de anestezie;
  • embolismul;
  • nasterea unui fat viu.

Complicatii precoce:
  • infectia.

Complicatii tardive:
  • anomalii menstruale;
  • infertilitate;
  • avortul spontan;
  • prematuritate;
  • imunizare Rh;
  • efecte psihice;
  • mortalitate.


TopSanatate: Cum trebuie sa se ingrijeasca femeia dupa un avort? Exista anumite reguli de igiena, control periodic de care trebuie sa tina cont?

Dr. Iuliana Baltes: In general, o complicatie poate sa apara in primele 10 zile, generand o sangerare, iar atunci femeia trebuie sa se intoarca la ginecolog.
De asemenea, depinde si de atitudinea fiecarui ginecolog: sunt ginecologi care dupa chiuretaj le dau reteta in mana (cu precizarea: "in caz ca apare ceva, urmezi aceasta reteta") sau ginecologi care le cheama la control. Din nefericire insa, femeia cand se vede scapata de problema nu prea mai revine la control. Astfel trecem cu vederea foarte multe complicatii, nu le tratam corect si de aici apar altele mai grave.

Reguli de igiena:
  • se face toaleta organelor genitale externe de doua ori pe zi;
  • nu se recomanda spalaturile vaginale/irigatiile in primele doua saptamani dupa avort;
  • se poate face dus cu apa la o temperatura potrivita;
  • se evita baia generala.


TopSanatate: Care sunt semnele si simptomele normale si anormale in aceasta perioada, cu referire la secretii, dureri abdominale, oboseala, sangerari, frisoane/febra? Menstruatia in cat timp trebuie sa revina la normal?

Dr. Iuliana Baltes: Dupa chiuretaj femeia nu trebuie sa mai sangereze, nu trebuie sa o doara burta, nu trebuie sa aiba temperatura. Primele semne de genul: dureri abdominale, febra, scurgeri vaginale mai ciudate, inseamna o problema si trebuie sa apeleze numaidecat la un medic. Menstruatia revine la 30 de zile de la data la care a fost efectuat avortul. Mai devreme de atat nu inseamna menstruatie, ci mai degraba o endometrita, o sangerare ca urmare a chiuretajului.


TopSanatate: Dupa cat timp este indicata reluarea vietii sexuale?

Dr. Iuliana Baltes: Contactele sexuale pot fi premise si a doua zi, insa sunt recomandate macar 14 zile de repaos sexual, pentru ca totusi acolo a fost o manevra chirurgicala.
O femeie care a efectuat un avort trebuie sa stie ca la 7 zile dupa chiuretaj exista riscul de a ramane insarcinata, in cazul in care nu a folosit metode de contraceptie moderne.

Avortul nu este o metoda de spatiere a intervalului dintre menstre, ci este o metoda de intrerupere a cursului normal al unei sarcini, nu este nicidecum o metoda contraceptiva.


TopSanatate: Cand poti incepe folosirea unei metode de contraceptie? Care sunt metodele recomandate si cele nerecomandate in situatia de fata?

Dr. Iuliana Baltes: Metodele de contraceptie pot fi initiate a doua zi dupa avort, nu exista niciun pericol. Daca a fost un avort mai complicat, atunci depinde de mai multi factori. Insa, daca pacienta este sanatoasa nu ar trebui sa intampine mari probleme.

Se poate initia o metoda, deoarece chiar daca apare o complicatie imediata cum ar fi o infectie care se numeste endometrita, ea poate folosi o metoda contraceptiva si sa faca si tratament pentru endometrita. Asadar, contactul sexual se poate incepe intre prima si a saptea zi, dupa avortul de intai sau al doilea trimestru si se poate initia o metoda contraceptiva. Se poate incepe si dupa a saptea zi de la efectuarea chiuretajului, cu conditia ca in primele 7 zile sa se protejeze in plus la contactul sexual pana se instaleaza protectia contraceptiva.

Cam in 11 zile se matureaza un folicul ovarian, de aceea se spune ca la 7 zile de la chiuretaj femeia risca sa ramana gravida.


TopSanatate: Cateva sfaturi pe care le puteti oferi cititoarelor noastre care se afla in acest impas. Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze de la "depistarea" unei sarcini nedorite si decizia de face un avort.


Dr. Iuliana Baltes: In primul rand trebuie sa stie ca avortul face parte din drepturile fundamentale ale ei, ea poate sa decida singura - indiferent de presiunea celor din jur - ce vrea sa faca cu sarcina, daca sa o duca la bun sfarsit sau sa renunte la ea. Nimeni nu are dreptul sa o influenteze, ea singura va fi cea care va lua decizia. Ea trebuie sa se decida bine inainte, daca vrea sa tina sarcina si sa aiba un copil, ce inseamna acest lucru, ce inseamna pentru ea, pentru sanatatea ei, pentru viitorul ei si pentru cariera ei profesionala. Daca vrea sa renunte la ea, trebuie sa se informeze ce inseamna un chiuretaj, cum se face, unde se face, care sunt complicatiile, ce se intampla dupa un chiuretaj, ce va avea de gand sa faca in viitor.

Cu o gandire temeinica, ea singura isi va lua decizia. In Romania legislatia este permisiva si nimeni nu-i poate pune o piedica in a-si face un avort, din moment ce aceasta este dorinta ei. O data se poate intampla, pentru ca poate nu stii, poate nu ai auzit, dar este bine ca dupa ce ai facut un avort sa stii ca exista metode de preventie, pentru ca una dintre complicatiile cele mai de temut ale oricarui avort este sterilitatea secundara, adica posibilitatea ca femeia sa nu mai poata face copii atunci cand isi doreste.

Dr. Iuliana Baltes te sfatuieste cum sa te ingrijesti dupa un avort. Informeaza-te!
 

Comentariile 101-150 din 329

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ana pe 17 Feb 2012, 16:51
    astept cele 7 luni jumatate

    buna tuturor sunt ana am 22 de ani casatorita de 2 ani si acum 2 saptamani am aflat ca sunt insarcinata astazi am fost la ginecolog cu gandul de a intrerupe sarcina dar nu am putut mi sa facut rau ,cred ca dumnezeu stie mometul potrivit de ati oferi un copil si cred ca pt mine a sosit sunt foarte bucuroasa ca am reusit sa spun nu vreau si sa imi duc sarcina mai departe acum ce pot sa spun am avut timpul necesar de a gandit pt ca aici in strainatate ai timp de gandire 1 saptamana, de aceea va spun si voua a face un avort nu e ceva placut nu e durere fizica dar e ceva care te schimba pt totdeauna va pup

    2
    0

  • adina pe 17 Feb 2012, 14:38
    avortul

    am suferit o interventie de intrerupere a sarcinii pe data de 21.01.2012,la 2-3 zile am avut contact cu sotul meu si am facut 3 teste de sarcina care au fost negative(o singura linie) nu mi-a venit ciclu de atunci si nu stiu ce sa fac inca nu am fost la un control deoarece sotul meu e plecat si vine peste 2 luni.e posibil sa nu mai raman niciodata insarcinata? sau sa nu mai am niciodata menstruatie? va rog raspundeti-mi la intrebari...va multumesc

    0
    0

  • lucia pe 15 Feb 2012, 17:57
    ref gabi

    Multumesc Gabi... as fi cea mai fericita acum sa pot da timpul inapoi, cu o seara, cu o ora, cu un minut inainte....

    0
    0

  • Gabi pe 15 Feb 2012, 13:06
    pt Lucia

    "Nu va fi nimic la fel niciodata"-dar acum ai o astfel de experienta si vei stii sa nu o mai repeti. Apropierea de Dumnezeu te va ajuta foarte mult. El iarta si vindeca orice, cu atat mai mult durerile sufletesti. Incearca sa ti indrepti viata si totul va fi bine.

    0
    1

  • Gabi pe 15 Feb 2012, 12:46
    de unde putem sti noi?

    Doamnelor care ati facut chiuretaj din diverse motive, daca sesizati ceva in neregula in perioada postavort in starea dvs de sanatate DUCETI-VA LA DOCTOR. Nu veti putea afla din forumuri si comentarii in ce fel sunteti afectate. Oricum un avort nu aduce nimic bun in viata/sanatatea fizica/psihica a unei femei. Daca vreti sa aveti copii pe viitor nu mai faceti avort, aceasta pune o piatra foarte grea asupra sufletului si trupuilui nostru, incluzand fertilitatea. Daca tutusi aveti un avort sau mai multe la activ, pentru numele lui Dumnezeu, incercati pe cat posibil sa nu mai ajungeti in aceasta situatie, feriti-va pe cat posibil si asa nu veti mai avea nici probleme de sanatate. Sunteti femei, iar unul dintre principalele roluri ale femeii din toate timpurile este aceea de a fi mama, nu de a privi un copil, chiar si nedorit, ca pe o povara. Ganditi-va ca ati putea fi dvs in locul pruncului din pantece si incercati sa fiti mai indulgente cu viata care este in voi, dar si a dvs. O VARIANTA la AVORT este sa dati copilul spre ADOPTIE. Sunt multe femei care isi doresc copii si nu pot avea. Aveti grija va rog din suflet.

    0
    1

  • Elena pe 14 Feb 2012, 23:10
    am facut un chirotaj

    Buna Seara..As vrea sa ma ajutati cu ceva va rog frumos...Am o prob si as vrea sa aflu ce se intampla...Am facut un chirotaj pe data de 11 ianuarie,bineinteles ca pana la ora actuala nam avut contat sexual cu sotul meu....suntem deja in 14 febroarie nu mi-a venit ce se intampla?este posibila o intarziere,treb sa ma prezint medicul?multumesc frumos!...O seara buna in contiunare tuturor,

    0
    2

  • nicoleta pe 14 Feb 2012, 14:14
    Avortul

    Cum poti sti daca mai pot ramane insarcinata.Eu am fc un avort acum vreo 3 ani si vreau sa stiu daca mai pot sau nu ramane insarcinata.Am fost la ginecolog in iarna pentru ca eram racita jos si miam fc si testul papa nicolau.Dar doamna ginecolog nu mia zis pt ca eu am uitat sa o intreb.Va rog imi puteti spune ce trebuie sa fc sa aflu daca mai pot ramane in sarcinata??pliss

    0
    0

  • Lora pe 11 Feb 2012, 20:43
    Avortul

    Buna,pe 4 februarie am facut o intrerupere de sarcina prin aspiratie.In prima zi mi a curs o picatura de sange si apoi 2-3 zile am avut secretie galbuie asa iar dupa asta inca 2 zile de sangerari si dureri usoare de burta. Am fost la doctor azi,pe 11 feb. si mi-a zis ca am un chist ovarian.E posibil sa curga de la problema asta? Sa cer parerea si altui medic? Stie careva ce pot face?

    0
    0

  • lucia pe 11 Feb 2012, 12:34
    ref elena

    elena cum esti acum? cum ai reusit sa treci peste? sa traiesti cu gandul? regret ca nu ti-am citit randurile inainte sa ajung in aceasi situatie ca si tine . Nu am stiut nici eu cum va fi dupa aceea. Nu pot sa cred ca am facut ce am facut. Cum voi trai cu gandul? Nu va fi nimic la fel niciodata.

    0
    0

  • flory pe 5 Feb 2012, 15:40
    avortul

    am facut o intrerupere de sarcina pe 4 ianuarie 2011 si inca nu mi a venit menstruatia...mentionez ca am fost la control la doua saptamani dupa aceasta si dr mi a zis ca as fi bine doar ca urma ca dupa menstruatie sa merg la cabinet ptr a mi monta un sterilet....ce credeti ca poate fi?de ce nu mi a venit menstruatia?eu am avut intodeauna menstruatii regulate@* zile atat inainte de cele trei nasteri cat si dupa acestea/.....ajutati ma ...

    0
    0

  • Geanina pe 5 Feb 2012, 14:48
    Va rog sa ma ajutati!!!!

    Pe data de 18-19 ian am aflat ca sunt insarcinata,sunt casatorita de aproape 2 ani si chiar ne dorim un bebel.Greseala a fost ca ne stiind ca sunt insarcinata am fost la piscina,am stat in apa fiarta,am fost pe partie si din acest motiv pe data de 20 ian am pierdut sarcina.Am fost la medic si mi-a spus ca nu pare a fi fost o sarcina,dar eu am facut 3 teste si toate imi indicau ca sunt insarcinata.Nu am facut nici un chiuretaj.Eu acum trebuie sa stau o perioada si apoi sa incerc sa raman iar sau pot incepe imediat dupa terminarea sangerarii?????????

    4
    0

  • aurica pe 29 Ian 2012, 17:16
    sex imediat dupa avort spontan cu sangerare si durere abdominala

    BUNA ZIUA.AM SUFERIT UN AVORT SPONTAN ,AU FOST SI DURERI DE BURTA SI SANGERARI NORMALE MI-A SPUS MEDICUL CE MA INTERNAT .AM AJUNS ACASA UNDE AM STAT IN REPAUS SEXUAL DOAR 3 ZILE PANA SA OPRIT DE TOT SANGERAREA SI DURERILE DE BURTA APOI AM AVUT CONTACT SEXUAL CU SOTUL IAR LA CATEVA ORE AU INCEPUT IAR SANGERARI SI DURERI DE BURTA.E CEVA GRAV ? CE CRDE-TI CA S-A INTAMPLAT?VA ROG LAMURITI-MA CACI SUNT FF SPERIATA..AM DERANJAT CEVA ACOLO? MULTUMESC.

    0
    5

  • silvia pe 26 Ian 2012, 01:46
    nu stiu ce sa cred

    am facut'o cu iubitul meu acum vreo 2 sapt..maxim 3...neprotejat...insa eram atat d infierbantati amandoi incat nu mi'am dat seama daca s'a scapat in mine...sau daca nu a apucat nici macar sa aibe orgasm...pt ca la jumatea actlui sexual am avut eu orgasm si am simtit inaintru la mine ceva fff ud ..mi'am dat seama k e orgasm si m'am dat la o parte iar cand m'am uitat la iubitul meu nu el avea orgasm ..ci eu...nu stiu daca el s'a scapat in mine sau a fost doar orgasmul meu...dupa ..nu am mai continuat si ne'am imbracat ..la cateva zile tot facea glume gen'iubita daca te'as lasa gravisa?ce'am face'...eu nu am luat in seam aceste glume insa acum mi'e frica..luna trecuta d craciun am am avut menstruatie..azi e 26 si nu mi'a venit...simpotme de sarcina nu prea am..doar k mi s'au mai intarit sanii si sunt cu o mica idee mai mari..e poisibil sa fiu insracinata?:( sunt prea mica pt un bebelus cu toate k eu iubesc ciooo si miar place...dar nu e inca varsta pt asa cv...

    0
    0

  • vanessa pe 12 Ian 2012, 23:51
    Ajutor... Nu stiu ce sa fac

    Sunt intr-o relatie de 6 ani de zile. Am aflat de curand ca sunt insarcinata si nu stiu ce sa fac sa pastrez sau nu copilul. Situaitia noastra e urmatoarea: noi in momentul actual nu ne-am dorit copii pentru ca nu avem nici casa, nici loc de munca stabil. Dar de cand am ramas gravida , copilul a trezit niste sentimente in mine si eu as dori sa-l tin,dar tatal copilului nu vrea acest copil,ca zice el nu este ce ce noi am stabilit si ne-am propus si el inca nu vrea asemenea responsabilitate. Am discutat si cu parintii mei si ei au zis ca m-ar ajuta daca as vrea sa-l tin, parintii lui sunt divortati si mama lui mi-a zis clar ca ar trebui sa fac avort. Acuma nu stiu ce sa fac?Sa fac avort sau sa pastrez copilul? Va rog sa ma ajutati macar cu sfaturi. Puteti sa-mi scrieti pe adresa de mail: vanessa17_ro@yahoo.com. Va multumesc anticipat.

    0
    0

  • Gabi pe 8 Ian 2012, 21:05
    Pt Vasile

    Draga domnule Vasile exista clinici de testare a fertilitatii. Uite aici un link cu ce am gasit eu prin bucuresti: http://www.e-fertilitate.ro/clinici-medici.html. Daca sunteti din alt oras atunci cautati o asemenea clinica si duceti-va sa intrebati medicii ce teste trebuie sa faceti. Sa nu va fie rusine sa intrebati. Spuneti-i sotiei dvs. ca aveti nevoie de prezenta si ajutorul ei. Daca si testul dumneavoastra iese bine atunci mai cautati. O asemenea problema nu este de lasat: poate distruge cuplurile si este pacat. Cautati sa discutati cu sotia dvs si sa faceti lucrurile impreuna, nu separat. Sper ca v-am fost de ajutor si Domnul sa va aiba in paza si sa va dea un bebe frumos.

    2
    1

  • prundaru vasile vila pe 7 Ian 2012, 10:05
    nu stiu daca pot sa fac copii si imi doresc atit de mult unul din singele meu

    sunt impreuna cu nevasta de un an si 4luni si nu a ramas gravida.am fost cu ia pe la toti doctori si ia spus ca ia ie OK .va rog vreau un sfat daca se poate ce sa fac mi e frica ca nu pot sa fac copii cu cine sa vorbesc va rog ajutatima ma cert cu nevasta si imi spune mereu si ia si masa ca sunt infertilce sa facunde sa merg

    0
    0

  • Gabi pe 23 Dec 2011, 09:06
    Se pare ca unii nu stiu ce spun...

    O sa va iau pe rand de sus in jos DANA, spui ca esti o persoana religioasa: crezi ca Dumnezeu te-a iertat dar totusi tu nu regreti. Bineinteles ca Dumnezeu stie mai bine ce face si doar El stie daca te-a iertat sau nu... dar ce sa ierte daca dumitale nu regreti? DANA si ANONIM: STIU foarte bine cum este sa fii extras ca la loto daca traiesti sau nu: vreau sa spun ca doar eu si cu un frate am "supravietuit" poate zecilor de avorturi ale mamicai mele si cand constientizez asta nu am cuvinte sa ii multumesc Domnului pentru faptul ca traiesc, cu atat mai mult cu cat inaintea mea a murit o sora care avea 5 luni in pantece (avortata). STIU foarte bine cum este, nu sa mananci paine uscata caci ar fi fost bine s-o am, ci cum este sa mananci mamaliga intinsa in malai prajit cu untura, ambele capatate de pe la X si Y. STIU cum este sa te imbraci cu aceiasi haina la scoala 5 zile/sapt. Si cu toate astea nu am cuvinte (in putinele momente in care constientizez asta) sa-I multumesc lui Dumnezeu. Ba chiar imi pare bine ca am trecut prin asta si nu am fost lipsita de botez si de dreptul de TRAI. Ca si CONCLUZIE voi graiti aiurea. ELENA draga: nadajduieste, este bine sa urasti fapta pe care ai facut-o intr-un moment de slabiciune, dar nu te uri pe tine pentru ca nu ai nici un drept, cum de altfel constientizezi foarte bine ca nu aveai dreptul sa iei viata copilului tau. Spovedeste-te si fa de asa natura sa nu mai repeti pacatul. Nu mai sta cu un barbat care te bate, care nu te iubeste si nu iubeste copii tai in cazul in care Domnul se va milostivi de tine si vei fi din nou mamica. Domnul iarta cu atat mai mult cu cat regretul pentru fapta respectiva este mai mare si cu atat cu cat ne indreptam viata. Domnul te ajuta si este langa tine. Doar NADAJDUIESTE. AIDA: nu stiu ce as face in locul tau sincera sa fiu. Pot sa te rog in cazul in care nu ai facut avort sa vorbesti/consulti si cu copii tai. Odata ce ai ramas insarcinata, copilasul trebuie sa aiba si un tata: el ce spune? Roaga-te la Dumnezeu: sigur vei gasi sprijin. Dumnezeu sa te ajute sa iei decizia cea mai buna in cazul in care nu ai luat-o. Sarabatori fericite tuturor!

    2
    1

  • dana pe 19 Dec 2011, 08:11
    ia mai taceti din gura!!

    am gasit site-ul acesta, cautand niste raspunsuri, ca orice om. acum am 25 de ani si acum 5 ani-de ziua mea- am facut un avort. aveam 7 saptamani, dar vorbeam cu el/el din ziua in care mi-am dat seama ca eram insarcinata. am stiut ce ear sa fac, din ziua in care am aflat, si pentru toti si toate cele care au ceva de zis de mine, si alte fete/femei in situatia mea: vedeti-va de treaba voastra!! am crezut ca era iubirea vietii mele, planuiam sa las totul in urma ptr el. mi-d dat inelul de logodna intr-o dimineata, inainte sa mergem la un botez, si m-a violat dimineata urmatoare. eram intr-o camera de hotel, intr-o tara necunoscuta, intr-un oras strain, cu personana care am crezut ca ma iubea!! si cum cu barbatii mereu exista o scuza, el era prea baut sa tina minte ce a facut.l-am iertat ptr dimineata aia, dar dupa cateva saptamani am aflat ca am ramas gravida. si din ziua aia am inceput sa ma rog. am fost crescuta intr-o familie foarte relifioasa, dar am vazut ce a patit mama dupa ce a pastrat o sarcina nedorita, cu toate ca noi ne iumib enorm de mult, viata ei ar fi putut fi plina de succese, daca nu ar fi decis sa ma creasca singura, dupa ce iubirea vietii ei a lasat-o balta. si nu a fost o decizie usoara, dar acum, dupa 5 ani, tot nu regret. am cunoscut un baiat care chiar ma iubeste. foarte religios la randul lui, dar stie din prima zi ce am facut, si ma iubeste oricum. acum ne dorin un copilas amandoi, si suntem constienti ca ar putea sa fie mai greu decat in mod general, dar iubirea adevarata e neconditionata, si asa ne invata Biblia. asa ca doamnele si domnisoarele care va ganditi sa faceti un abort, lasati sa zica toti ce vor si faceti ce e mai bine pentru voi. m-am rugat la Dumnezeu aproape 5 saptamani si si cred din suflet ca m-a iertat daca am pacatuit. si poate voi cele care zbiara pe aici sa nu faca fetele abort..a-ti fi de mai mult folos sa ziceti o vorba buna fetelor care se simt vinovate ptr ce au facut. parerea mea: decizia fiecarei personane in parte. voi sa aveti constiinta impacata cu Dumnezeu, si restul nu conteaza, ptr ca daca tine sarcina si nu aveti bani mancare, haine scoala, cum am trait si eu cateodata ca si copila, nimeni din cei/cele cu gura mare aici nu o sa va ajute!!

    4
    3

  • dana pe 19 Dec 2011, 07:57
    ia mai taceti din gura!!

    am gasit site-ul acesta, cautand niste raspunsuri, ca orice om. acum am 25 de ani si acum 5 ani-de ziua mea- am facut un avort. aveam 7 saptamani, dar vorbeam cu el/el din ziua in care mi-am dat seama ca eram insarcinata. am stiut ce ear sa fac, din ziua in care am aflat, si pentru toti si toate cele care au ceva de zis de mine, si alte fete/femei in situatia mea: vedeti-va de treaba voastra!! am crezut ca era iubirea vietii mele, planuiam sa las totul in urma ptr el. mi-d dat inelul de logodna intr-o dimineata, inainte sa mergem la un botez, si m-a violat dimineata urmatoare. eram intr-o camera de hotel, intr-o tara necunoscuta, intr-un oras strain, cu personana care am crezut ca ma iubea!! si cum cu barbatii mereu exista o scuza, el era prea baut sa tina minte ce a facut.l-am iertat ptr dimineata aia, dar dupa cateva saptamani am aflat ca am ramas gravida. si din ziua aia am inceput sa ma rog. am fost crescuta intr-o familie foarte relifioasa, dar am vazut ce a patit mama dupa ce a pastrat o sarcina nedorita, cu toate ca noi ne iumib enorm de mult, viata ei ar fi putut fi plina de succese, daca nu ar fi decis sa ma creasca singura, dupa ce iubirea vietii ei a lasat-o balta. si nu a fost o decizie usoara, dar acum, dupa 5 ani, tot nu regret. am cunoscut un baiat care chiar ma iubeste. foarte religios la randul lui, dar stie din prima zi ce am facut, si ma iubeste oricum. acum ne dorin un copilas amandoi, si suntem constienti ca ar putea sa fie mai greu decat in mod general, dar iubirea adevarata e neconditionata, si asa ne invata Biblia. asa ca doamnele si domnisoarele care va ganditi sa faceti un abort, lasati sa zica toti ce vor si faceti ce e mai bine pentru voi. m-am rugat la Dumnezeu aproape 5 saptamani si si cred din suflet ca m-a iertat daca am pacatuit. si poate voi cele care zbiara pe aici sa nu faca fetele abort..a-ti fi de mai mult folos sa ziceti o vorba buna fetelor care se simt vinovate ptr ce au facut. parerea mea: decizia fiecarei personane in parte. voi sa aveti constiinta impacata cu Dumnezeu, si restul nu conteaza, ptr ca daca tine sarcina si nu aveti bani mancare, haine scoala, cum am trait si eu cateodata ca si copila, nimeni din cei/cele cu gura mare aici nu o sa va ajute!!

    6
    1

  • anonim pe 10 Dec 2011, 20:44
    avortul

    Toate tipa stop avortului dar le intreb eu oare daca ar fi intr-o situatie sa nu aiba sa-i ofere copilului un viitor sau ar fi violate si sa ramana insarcinate oare ar lasa copilul? Vorbiti aiurea , da intradevar este un mare pacat, dar decat sa chinui un suflet? Voi astea care va agitati aiurea nu stiti ce inseamna sa mananci paine uscata cu apa, asta oferiti copilului?

    5
    5

  • elena pe 9 Dec 2011, 21:23
    ce sa fac?

    9 saptamani si 3 zile..pe 8 joi..s-a intamplat..si acum imi pare..rau ..ma urasc eu..ma simt distrusa..simt ca nu mai pot..si nu mai stiu nimic...il vad prin casa..vorbesc cu el..si nu mai vreau copii..sper sa ma inteleaga..nu vreau sa ma ierte pt ca nu am iertare..a fost un copil dorit..durerea care o simt in locul unde a stat soldurile..spatele de la injectii..e nimic pe langa ce dinauntru..ma simt ''goala''niciodata nu am crezut ca voi face asta..si iata ca am facut-o..vreau sa mor..asta e tot ce cer..puteam sa il cresc..dar orgoliul meu a fost mai presus...amenintarile..jignirile..totul..si eu care credeam ca sunt puternica..a castigat el..intru un final..nu?voiam sa fug si nu am putut..asteptam sa sune el atunci dar n-a facut-o..acum o face si chiar nu crede ca am facut-o..

    3
    2

  • elena pe 9 Dec 2011, 21:17
    ce sa fac?

    buna..nici eu nu stiu cum sa incep..mi am dorit foarte mult un copil..si chiar am incercat foarte mult..iar dupa un timp chiar am reusit si nu mi venea sa cred..in urma unui tratament...desi chiar nu credeam ca mi se va intampla..am mers la biserica..si m-am rugat mult la sfanta parascheva si maica domnului sa mi dea si mie un copilas sa simt ca am pt ce trai..si mi-a dat..desi nu mi venea inca a crede ca exista...stiam exact cand sa intamplat si chiar cat avea..el..tatal..cand a aflat sa spunem ca nu a avut deloc o reactie okay..ci chiar s-a comportat ca un magar..si a inceput sa tipe sa urle ca nu ne trebuie un copil acum pe motive ca nu are cu ce sa il creasca..plansete...durere..ma asteptam sa mi vina cu o floare macar si sa se bucure...stiam ca va fi o sarcina cu probleme deoarece am uterul diferit..si ar fi trebuit sa stau la pat din luna a sasea..apoi au urmat niste batai pe diverse motive, vorbe foarte urate..si jigniri...muuuulte.imi facusem chiar un caiet in care voiam sa notez tot pentru copillul meu sa stie cat il iubeam si ii jurasem ca il voi pastra..dar se pare ca am cedat intr un final si am plecat la mama i-am spus tot..si eram decisa sa fac asastaavort..bataia de la el..nebucuria...lui..care uneori varia..plus vorbele urate m-au facut sa uit cumva juramantul pentru bebe si am facut avort...99 saptamani si 3 zile..durere ingrozitoare...nu voiam sa o fac..asteptam

    1
    0

  • aida pe 8 Dec 2011, 19:10
    avort

    am 43 de ani si mi-a iesit testul pozitiv. am copil de 21 ani si unul de 17. daca as alege sa fac copil as naste la aproape 44 ani. Nu sunt tocmai sanatoasa, am glanda tiroida, nevralgie intercostala si chiar mi-e frica de o inca o nastere. Plus ca atunci cind copilul va avea 20 ani eu voi avea 64 daca voi mai exista pe acest pamint. Asa ca e usor sa judeci femeile ca sunt criminale fara sa iei in calcul ca unele poate au motive intemeiate. Am uitat sa adaug, lucrez de doi ani fara forme, ca patronul nu a vrut sa le faca si nici de comcediu de crestere a copilului nu voi beneficia. Nu sunt asigurata., ce mai misto conditii, sa tot faci copii. Voi ce ziceti?

    2
    0

  • aida pe 8 Dec 2011, 19:10
    avort

    am 43 de ani si mi-a iesit testul pozitiv. am copil de 21 ani si unul de 17. daca as alege sa fac copil as naste la aproape 44 ani. Nu sunt tocmai sanatoasa, am glanda tiroida, nevralgie intercostala si chiar mi-e frica de o inca o nastere. Plus ca atunci cind copilul va avea 20 ani eu voi avea 64 daca voi mai exista pe acest pamint. Asa ca e usor sa judeci femeile ca sunt criminale fara sa iei in calcul ca unele poate au motive intemeiate. Am uitat sa adaug, lucrez de doi ani fara forme, ca patronul nu a vrut sa le faca si nici de comcediu de crestere a copilului nu voi beneficia. Nu sunt asigurata., ce mai misto conditii, sa tot faci copii. Voi ce ziceti?

    0
    0

  • aida pe 8 Dec 2011, 19:09
    avort

    am 43 de ani si mi-a iesit testul pozitiv. am copil de 21 ani si unul de 17. daca as alege sa fac copil as naste la aproape 44 ani. Nu sunt tocmai sanatoasa, am glanda tiroida, nevralgie intercostala si chiar mi-e frica de o inca o nastere. Plus ca atunci cind copilul va avea 20 ani eu voi avea 64 daca voi mai exista pe acest pamint. Asa ca e usor sa judeci femeile ca sunt criminale fara sa iei in calcul ca unele poate au motive intemeiate. Am uitat sa adaug, lucrez de doi ani fara forme, ca patronul nu a vrut sa le faca si nici de comcediu de crestere a copilului nu voi beneficia. Nu sunt asigurata., ce mai misto conditii, sa tot faci copii. Voi ce ziceti?

    0
    0

  • diana pe 28 Nov 2011, 10:24
    viata mea

    am 22 de ani..sunt in ultimul an de facultate..si am ramas insarcinata,,nush daca ma credeti,,in prima zi cand mi a intarziat menstruatia..am stiut ca st insarcinata..desi imi mai intarziase si alta data..am presimtit..dupa o saptamana mi am facut test..si glumeam cu o prietena ca "sunt gravida rau" de asta testu a aratat pozitiv la 5 secunde dupa ce l am bagat in urina..uhh,,trasnet,,mai ales ca eu si iubitu meu..mereu ne protejam..si doar o singura data nu..si s a intamplat..l am intrebat .."ce facem?" la care el mi a dat cel mai frumos raspuns posibil.."poi cum ce facem..avem o singura optiune,,il crestem"..a crescut inima n mine..si tineti cont ca nu eram pregatita psihic ptr un copil dar nici nu ne permiteam..cred..si totusi..nu am plans nici macar o singura data..desi ma macina gandu' cum le spun la parinti?..ii dezamagesc..a fost un mom ff greu :(..dar am mers inainte..pana intr o zi,,cand am inceput sa am dureri cum sunt cele menstruale..m a durut si spatele...asta fiind duminica seara.. m am gandit ca poate a fost alarma falsa,,cum testele nu s 100%sigure..si oricum au aparut prea repede 2 liniute..nu am avut niciun fel de simpom..aveam programare miercuri la dr cu care urma sa nasca prietena mea insarcinata n 5 luni,,ei bine..luni..mi a venit menstruatia..nu stiam daca sa ma bucur sau sa fiu ingrijorata,,imi intarziase 3 saptamani..am stat lin ca miercuri oricum aveam programare..pana cand a inceput sa mi vina ff mult sange,.luni noaptea nici n am dormit de dureri..marti am plecat la prietenu meu..care sta in alt judet..de abi m am dus ca ma simteam rau..miercuri dimi la dr...i am spus care i treaba...si ma pus p capra..mi a zis ca asa cum a banuit..nu e niciun ciclu..am colu deschis..avortu s a declansat,,d luni cand am avut dureri si am inceput sa sangerez..si cand mi a zis ca tre sa ma chiureteze..va rog sa ma credeti ca mi s a facut rau..a fost cea mai urata experienta din viata mea..desi durerea nu a fost insuportabila..si nici dupa nu am avut dureri absolut deloc,,daca stiam ca am pierdut sarcina si ca ma duc sa ma chiureteze..cred ca ma aruncam d undeva..de asta va spun NU FACETI AVORT..fizic trece,,psihic e INSPAIMANTATOR

    4
    0

  • Gabi pe 27 Nov 2011, 20:42
    Draga Alina

    Eu nu sunt doctor dar sunt un pic mai mare de ani si te rog sa ma ierti daca indraznesc sa imi spun parerea... nu stiu cati ani ai dar dupa intrebare pari micuta... ce vrei sa faci draga mea? sa ajungi la avort? si chiar utilizand ca masura de protectie coitul intrerupt poti ramane insarcinata (cauta pe internet...exista o gramada de informatie), dara ce crezi ca se poate intampla daca prietenul tau isi da drumul in tine?. Masurile de protectie cu hormoni iti creeaza si ele o gramada de probleme de sanatate. Bine ar fi sa va abtine-ti si sa asteptati pana sunteti in masura sa va casatoriti. Bine ar fi sa-ti testezi prietenul si sa vezi daca te iubeste cu adevarat (nu doar trupul tau). Bine ar fi sa fiti mai atenti draga mea. Ai grija te rog data viitoare ca sa nu ajungi intr-o situatie mult prea delicata in care sa constati ca toata lumea este impotriva ta. Si daca vei avea probleme te rog sa ne mai scrii pe aici. Te rog din suflet...deschide-ti ochii sufletului si nu te mai lasa purtata de placerile trecatoare ca sa nu suferi mai mult in viitor. Toate bune si mai asteptam comentariile tale in legatura cu situatia ta. Te pup

    0
    0

  • alina pe 27 Nov 2011, 11:57
    sunt insarcinata?

    buna am si eu o intrebare pentru doamna doctoara asi vrea sa stiu daka iubitu meu sia dat drumu in mn de mai multe ori pot ramane insarcinata?are aproape 3 saptamani dacand sa intamplat asta si trebuie sa im vie pa 5 decembrie va rog mult raspundeti.

    0
    0

  • Gabi pe 24 Nov 2011, 09:15
    Ionela

    Doamne cat imi doresc sa nu fi facut vreo prostie... cat de rau imi pare ca nu am mai intrat pana acum aici... spune-ne ce ai facut.... te implor. Inca ceva... chiar daca ai facut avort, pocaieste-te pentru aceasta, schimbati viata si nadajduieste in Dumnezeu. El nu te va lasa. Cineva mi-a spus ca nici un pacat nu este prea mare pentru a-l ierta Dumnezeu.... si cred asta. Incearca sa nu mai ajungi in situatia asta... nu barbatul care se culca cu tine te iubeste, ci cel care vrea sa aibe copii cu tine in interiorul unei casnicii, fara sa aibe relatii in afara casniciei. Ti-o spun din proprie experienta. Astept raspunsul tau....

    0
    2

  • ionela pe 21 Nov 2011, 23:57
    ..copiii...

    ce..sa.fac!!!!!!!!!!!!imi.vine..sa.urlu..si.ce.calm.pronunta.unii.cuvantul.avrt..cum..reusesc?ca.nu.inteleg.cum?nu.au.inima..suflet.:((((((((((((((((((((((m.facut.un.obicei.sa-mi.mangai.burta.dimineata..si.aproape..tot.timpul.si.sa.vb.......dar.de.maine..ce.mai.mangai?cred..ca.inebunesc...of.doamne

    0
    0

  • ionela pe 21 Nov 2011, 23:48
    ..copiii...

    si..poate..se.imbogatesc..ca..nu.am.tinut.eu.copilul...ca.le.manca.mancarea.de.la.gura.la.toti..nu.am.ce.face...casa.nu..servici.nu..ma.simt.si.slabita..chear.daca.am..7sapt..saracul.oricum..nu.cred.ca.o.sa.mai.vreau.sa.am.copii..il.vroiam..pe.el.si.doar.pe..el..

    0
    0

  • ionela pe 21 Nov 2011, 23:46
    ..copiii...

    scuza-ti-ma.pt..greselile..de.ortografie..m..asa.de.frica..is.distrusa.pshic....dar.ce.pot.sa..fac....deabea.dorm.noptile..am.cosmaruri..dar..daca.unii.nu.pot.trai.din.cauza.unui.copil.parca.le-ar.manca.painea.de.la.gura..nu.ma.intelege..nimeni.si.nu.am.ce.face.si.culmea..ca.mama..a.avut.copii..de.la.varsta.de.17.ani..si.nu.a.avortat.niciodata..nu.inteleg.de.ce.nu.ma.intelege.acum.si.pe.mine.maine.tr.sa.fiu.puternica..dar.nu.pot.plang.intruna..nu.m.mai.recunosc..eram.o.fire.vesela.acum.nimic..nu.ma.mai.face..sa.rad....oricum.nu.cred.ca..voi.depasi.acest.moment..o.sa.ma.distruga.gandul.dar.....o..sa.vad..at..daca.o.sa.le.placa..cum.o.sa.fiu..si.sper.ca.se.bucura

    0
    0

  • ionela pe 21 Nov 2011, 23:40
    ..copiii...

    multumesc..pt..tot..dar..at.cand..nu.am..casa.masa.si.nici..sustinere.nu.am.ce.face:((((((((((((((((((((((((viata..de.rahat..v-a.multumesc..din.tot..sufletul...dar..mam..daca..nu.fac.avort.ma.da.afara.din.casa..si....ce.fac.chinui.copilul:((?

    0
    0

  • elida pe 19 Nov 2011, 17:18
    pentru Ionela

    Sper ca nu este prea tarziu...in urma cu 10 luni am facut un test de sarcina si a iesit pozitiv am fost la fel de terminata ca si tine in primul rand din cauza banilor locuiam ma gandeam ca nu o sa pot sa-l intretin eu fiind in somaj iar sotul avand un salariu de 1700lei in conditiile in care avem datorii lunare in val de 1300le/luna. eram la mama in acea zii iar mama mi-a spus lasa mama ca fiecare copil vine cu painica sub brat m-am bucurat atat de tare si m-a facut sa-mi iubesc si mai mult copilasul asta pana la inceputul lunii a 9 cand am mers la medic si mi-a spus ca fatul s-a oprit din evolutie nu vrei sa stii cum m-am simtit atunci si in mom de fata ma gandesc in fiecare zi la fetita mea.in concluzie iti zic asa cum mama ta te-a crescut pe tine asa iti vei creste si u copilasul. multa minte iti doresc ca sa nu faci o greseala pe care o vei regreta poate tot restul vietii tale.sper sa mai auzim de tine si de baietel...

    4
    1

  • crinalondra pe 13 Nov 2011, 20:12
    PT IONELA

    renunta la facultate, dar pastreaza copilul .. mereu vei avea cosmaruri cum arata daca, ce era daca etc etc... nu fa ca sufletelul din tine sa moara ... Dumnezeu te a binecuvantat sa fii mamica .. poate alta ocazie nu ti mai da .. stii tu nimic nu i intamplator .. plus ca vei avea dureri oribile uita te pe youtube la filmulete cu avortul...doar tu i l piti proteja pe acest sufletel ... gandeste te ca vei munci si o coaja de paine mancati amandoi.dar nu l omori sunt multe care regreta avortul multumesc lu dzeu n am trecut si nici nu vreau sa trec prin asa ceva sunt insarcinata in 5 luni si cel mai minunat lucru e sa stii ca in tine creste un sufletel.. iubitul tau ce zice??? nu te sustine sa l pastrati... offf mititelul din tine i i viata viata cand el deja are inimioara ionela gandeste de 10.000 ori si fa odata.. nu fa crima asta si lupta pt sufletelul.ala si pt tine... dzeu ti la dat sa te vada daca esti puternica si stii sa lupti in viata .. nu te lasa influentata de mama ta .. e greu cu 5 mil si mama tot atat are dar n as fi renunta la pui ,sunt casatorita eu nu lucru suntem intre straininsi crede ma e greu dar un copil.e o binecuvantare ..cu hsinute te ajut eu dar nu l.avorta scumpa vei regreta o viata si nu vei putea da timpul da inapoi ia id meu sa vb krinutza1989 .. fi puternica si lupta pt ingerasul tau !

    1
    2

  • IONELA pe 13 Nov 2011, 01:08
    ......copii...

    Ma numesc ionela imi este foarte greu sa povestesc prin ce trec si tot odata rusine scarba de mine.oricum nu aveti cum sa ma intelegeti dar imi fac curaj totodata sa pot depasi situatia si sa ma descarc oarecum.Am 21 de ani studenta in anul 2 sunt impreuna cu un baiat tot de 21 ani precum si el student in anul2 situatia financiara ni-o ofera parinti deoarece noi nu muncim.....iar.acum.urmeaza partea ceea mai grea...Ador copii imi doream enorm sa am un copil chiar si la varsta asta dar totodata eram constienta ca nu am ce sa-i ofer si nu as-i vrea sa chinuie o fiinta ...(pt ca nici io nu am avut o copilarie minunata)................of acum sunt insarcinata am 5saptamani o scriu cu lacrimi de bucurie dar si de tristete totodata...imi este foarte greu sa scriu si sa povestesc nu aveti cum sa intelegeti oricum o sa ma judecati,dar totusi imi face bine sa ma descarc pt ca nimeni nu ma asculta si nu intelege cat de mult iubesc copii si nu pot sa le fac rau.Cand am aflat m speriat pt ca totusi nu era timpul dar intamplator s-a intamplat....nu stiam ce sa fac cum sa-i zic mamei ma tot gandeam cum sa il tin de unde bani etc.iesiam de la cursuri derutata si de obicei cand sunt in depresie imi iau cate ceva nu foarte costisitor dar cand am intrat intr-un magazin m oprit exact la hainute nu m mai pasat de mine m luat un bady scria pe el''m vreu si o surioara'':((offffffffffff...ajugand.acasa.. m facut curaj sa-i zic mamei am sunat-o si i-am zis plangand sunt insarcinata ea vin-o acasa ionela nu m plange pastrezi copilul dar vin-o si fa un contro.............m dus dar situatia s-a schimbat (tin sa mentionez ca mama e vaduva traieste din o mizerabila de pensie si plus pensia mea dupa tata ..aproape toti banii mi da mie:"> )am ajuns acasa luni m dus la medic imi era frica dar totusi ami intrat cu mama pt ca ea a vb din nainte cu genecologu cand am intrat medicul ma intreaba ce am i-am zis sunt insarcinata si am 5sapt''at hai sa-ti fac un control''iar mama zice''incaz de ceva poate sa faceti avort cand?medicul s speriat de decizia mamei si a zis''totusi e o fiinta ''sincer v-a zic parca m s-a rupt inima in mine ....''dar mama plangand a repostat nu pot cu 5mil sa tin o fata si un copil''m bufnit plansul si am fugit nu imi m imi trebuia nimic nici consult.........................si mama m progamat sa fac avort mercuri acum deci nu v-a inchipuiti ce e in mintea mea.ma gandeam sa renunt totusi la facultate si sa ma duc la munca dar ce fac cu bebele ?unde il las de mine sincer nu imi pasa doar de el dar nu am de ales.is obligata sa fac avort:(((ce viata.................sunt..multe..de zi dar..............................................................................................apropo hainuta pe/care am luato:((i-am aratat-o mamei si m zis:((((((((((((((((''ai inebunit copilo dai bani asa pt ca costa''si at i-am zis nu am cumparat-o io:(((dar am dat 10lei pe bady-le respectiv................deci..mercuri.la avort nici curaj nu am nici nu stiu ce sa fac.............dar de cat sa sufere o fiinta mica mai tarziu mai bine sa sufar io acum normal ca sufera si ea dar un copil nu ma intreaba ''mami ai bani sa-mi cumperi de mancare sau stau flamnd?''eu poate rezist dar el nu.........multumesc

    2
    0

  • Vioara pe 10 Nov 2011, 12:13
    Pentru Crisitiana

    La 3 luni copilasul e deja format, cu toate organele, manutele, degetelele, se poate misca, isi poate suge degetelul. Asteapta doar sa creasca si sa o cunoasca pe mami...

    2
    0

  • Boazga Cristiana pe 9 Nov 2011, 17:53
    despre chiuretaj

    as dori sa stiu daca mai pot face chiuretaj am 3 luni si o saptamina?Nu m-am dus din timp la control.Va rog mult astept mesajul dumneavoastra.

    0
    2

  • Gabi pe 5 Nov 2011, 19:56
    Poveste pentru Mirela

    Povestea mea este de fapt adevarata si a avut loc in anii comunismului. Ea miniona, dragutza, dar un pic cam nervoasa, el domn bine, ravnit de multe fete, dar s-a indragostit de ea. Ea ramane insarcinata, dar ar vrea sa renunte la copil, el isi doreste "fructul" dragostei lor mai mult ca oricand. Apare vecina "binevoitoare" care o ajuta sa avorteze (pe vremea comunismului era destul de dificil) fara acordul tatalui copilului si astfel are loc si avortul proprius. Bineinteles ca la aflarea vestii el o paraseste... In zilele noastre: vecina "binevoitoare" este o persoana pe care o cunosc foarte bine si stiu ca regreta din suflet aceste fapte. Pentru tine: 1) decizia iti apartine asa ca daca nu vrei sa faci avort nu face; 2) poti fi sigura ca daca tatal copilului iubeste "fructul" dragostei voastre te iubeste si pe tine si invers. 3) nu asculta un om care te pune sa faci o crima (sunt foarte mari sansele ca mama ta cand isi va vedea nepotul sa l iubeasca foarte mult); 4) un copil nu poate fi o piedica spre dezvoltarea unui om (a unui parinte) ci mai degraba un ajutor (iti va umple sufletul); 5) stiu si am auzit foarte multe cazuri cand dupa un avort o femeie nu a mai putut avea copii sau cazuri in care foarte bine mamele s-au descurcat si cu studiile si cu rolul de mama; 6) gandeste-te la viitor: sunt foarte multe cauze si cazuri in care poate interveni sterilitatea: ce faci daca nu vei mai putea avea alt copil?; si 7) copilul acela este fara aparare, intr-un avort copilul este pur si simplu sfartecat el murind in chinuri groaznice chiar daca nu poate striga... iti poti imagina ca poti mutila/chinui/taia in bucatele un copil nascut de cateva luni? (avortul este exact acelasi lucru, dar cu ceva timp mai devreme) Domnul te va ajuta sa-ti asumi rolul de mama, de femeiei in societate si in familie foarte bine, iti trebuie doar nadejde. Singurul drum care sa fie bine pentru toti este acela de a da sansa la viata...copilul tau poate fi un geniu. Citez: "Nu iti cladi fericirea ta pe mormantul copilului tau!" numai bine draga Mirela

    0
    0

  • Crina londra pe 5 Nov 2011, 14:29
    STOP AVORT PT MIRELA

    MIRELA DRAGA , IARTA MA CA E MAMA TA ,DAR NU POT NUMI FEMEIE CEA CARE INDRUMA SPRE AVORT SAU IL FACE, ELE SUNT NISTE CRIMINALE FARA PIC DE SUFLET SI INIMA, PASTREAZA COPILASUL, DA I SANSA LA VIATA ,MUTATE CU PRIETENU TAU SI LUATI VA VIATA IN PIEPIT, NUMAI TU POTI OCROTI ACEL SUFLET DIN TINE CARE CRESTE ARE INIMIOARA I I BATE NU IO ZDROBI, AI INCEPUT VIATA SEXUALA, NU TE AI PROTEJAT ACU RLE TARZIU PT REGRETE GANDESTE TE LA COPILASUL SI NU L OMORI, MEREU VEI TRAI CU INTREBARI ,CE ERA DACA ... CUM ARATA DACA ... CE OCHISORI AVEA DACA... CU COSMARUL CARE TRAIESC MII DE FEMEI .... SFATUL MEU ESTE PT TOATE FEMEILE STOP AVORT, NU OMORATI SUFLETE NEVINOVATE ORICAT DE GREU V AR FI SA L PASTRATI ... MAMA NU VREA . PRIETENUL NU VREA .. MA IZGONESC DE ACASA ET.C. ASTEA SUNT MOTIVE STUPIDE PT CARE MULTE RENUNTA LA COPILASII LOR SI FAC CRIME .... DACA DZEU VI LA DAT DZEU VA VA AJUTA SA L CRESTETI ... VA VA BINECUVANTA SI VE TI TRAI BUCURIA DE A FI MAMICI.. VA SPUN CU MANA PE SUFLET NIMIC NU E MAI FRUMOS DECAT SA POTI IN PANTECE O VIATA SA TRIESTI FIECARE CLIPA ALATURI DE PUIUL TAU .. PRIMA MISCARE ... SA I AUZI INIMIOARA SA VEZI CUM CRESTE BURTICA SI EL DA DIN MANUTE SI PICIORUSE SA L VEZI LA ECOGRAF CAT E DE SCUMP ... FEMEI CARE VA PUTETI NUMI FEMEI SI DZEU VA BINECUVINTEAZA CU ACEST DAR ... FITI FERICITE INDIFERENT DE IMPREJURARI CASATORITE NECASATORITE MINORE COPILE ETC.... DACA NU ATI AVUT CREIER CAND V ATI INCEPUT VIATA SEXUALA SI ATI GRESIT NU MAI COMITETI INCA UN PACAT SI MAI MARE (AVORTUL) , SUNT INSARCINATA IN 5 LUNI SI NIMIC NU E MAI FRUMOS DECAT SA ASTEPTI SA TI TII PUIUL IN BRATE . SFAT PT COPILE (12- 18 ANI ) NU VA INCEPETI VIATA SEXUALA ATAT DE TINERE PT O PROMINSIUBE A UNUI BAIAT CA VAI CE TE IUBESC... SUNT DOAR PROMINSIUNI CARE VA POT DISTRUGE COPILARIA ... PLUS MULTE EXPERIENTE CU MULTI BARBATI POT DUCE LA BOLI DE COL, CANCER DE COL, RANA PE UTER ETC, INSA DACA ATI COMISO DATI VIATA ACELUI COPILAS ESTE UN SUFLET INOCENT CE NU POARTA VINA GRESELILOR VOASTRE. MIRELA PUTEM VB LA ID KRINUTZA1989 SI NU NUMAI TU VRBESC CU ORICINE ARE NEVOIE DE UN SFAT ! SANATATE MULTA SI INCA O DATA STOP AVORT! PE LANGA FAPTUL CA FACETI UN PACAT CAPITAL ,VI SE POATE LUA VISUL DE A MAI FI VREODATA MAMICA, VA PUTETI ALEGE CU CANCER DE COL UTERIN , SI VETI TRAI MEREU CU SECHELE SI COSMARURI CU ACEL INGERAS ,TOATE ASTEA LE PUTETI TRAI DACA FACETI AVORT! SI PUTETI DUCE O VIATA LINISTITA LG PRUNCII VOSTRI DACA I I ADUCETI PE LUME SI I OCROTITI!

    0
    0

  • mirela pe 4 Nov 2011, 14:36
    NU VREAU SA FAC AVORT

    buna am aproape 20de ani de curand am aflat k sunt insarcinata nimeni nu stie decat eu si prietenul meu..mama de ieri a suspectat cv si mia sp deja..daca sunt insarcinata ma trimite in romania si stau singura si sa fac avort si nu am sa mai fiu cu prietenul meu..sunt speriata..panikta..nu stiu ce sa fac..nu vreau sa fac avort imi plac copii mult..mama sp k nu imi trebuie de la varsta asta k eu nu am casa nu am masa nu am nimic..dar prietenu meu nu e de acord cu avortul imi zice sa stau cu el ca o sa ne descurcam si cu timpu mama o sa inteleaga..mama isi doreste ff mult sa fac cv in viata si crede k asta e o piedica pt mn..eu am terminat anul asta 12 clase am vrut sa ma inscriu la medicina la pr.farmacista..dar nu au mai fost locuri..nu stiu cum sa fac ca nici nu vreau sa plec de acasa..vreau sa fie bn pt toti..vreau un sfat :(

    0
    0

  • antisocial pe 10 Oct 2011, 10:37
    pentru ramona-sot neprgatit

    naste copilul, creste-l 3 luni si pune-l sa-si ia cencediul pentru cresterea copilulului pina la doi ani.astfel faci economia cu bona. crede-ma ca o sa fie minunat pentru tine. asa am procedat eu.munca de dadaca e mult mai solitanta decit cea de la serviciu. nu trebuie sa-i ceri voie sa pastrezi sarcina, e vorba de corpul tau.daca nu o sa mai poti avea altul el o sa-si caute alta cu care va face alt copil.

    0
    0

  • Cosmina pe 30 Sep 2011, 22:40
    Criminalelor!

    Acum puteti sa va scuzati cat vreti si sa bagati cate motive vrei,tot niste criminale sunteti! V-ati omorat copilul pentru ce?ca va certa parintii?ca trebuia sa va terminati scoala? ha,asta va fi explicatia ce o ve-ti da un fatza lui Dumnezeu cand o sa vina momentul sa muriti? sunteti patetice,scuzati-ma ca sunt atat de rea, dar nu va pot intelege,chiar nu puteti baga la cap ca un copil e un dar de la Dumnezeu?? Toate ce ati avortat meritati ca Dumnezeu sa nu va mai de-a sansa Niciodata sa aveti copii,sa vedeti cum e,altele saracele se lupta sa faca copii iar voi ce faceti?ii omorati,Criminalelorrrrrrrrrrrrr,Criminalelor!!! Sa va chinuiti si voi cum s-au chinuit bietii vostri copii!!! Te-ai gandit ca pe el/ea a durut-o cand i-au fost smulse manutzele,picioarele sau capul???Nuuuuuuuuu! Ati fost indiferente,v-ati gandit doar la voi nenorocitelor,criminalelor, dar Dumnezeu e sus si vede...meritati sa ardeti in IAD!!!

    1
    13

  • Jeanina Gabriela pe 31 Aug 2011, 13:49
    ar trebui sa ma alarmez?

    acum o saptamana am pierdut o sarcin in saptamana 17.Fatul a fost perfect normal dezvoltat, cu un ritm cardiac normal...deci a avut o evolutie buna.Problema am fost eu!!Cauzele care au provocat avortul sunt multiple daca ar fi sa caut vinovati....ideea e ca s-a rupt membrana ce despartea uterul de vagin si exista riscul de a face vre-o infectie, si pe langa asta s-a scurs si tot lichidul amniotic din care se hranea copilasul.A fost un soc prea mare pentru noi avand in cedere ca ni-i l-am dorit enorm!Si in spital (inainte de curatarea aferenta avortului pe cale naturala) si dupa...mi-i s-au dat antibiotice intravenoase si respactiv pe cale orala.Mi-i s-a zis ca vin dupa 6 saptamani la control.Problema mea acuma e ca daca imi masez sanii imi curge un lichid care seamana cu laptele.asta ar trebui sa fie normal?Mi-e teama sa ma duc la doctor pt ca am ramas oarecum afectata de imaginea unui halat alb...a unui spital de ginecologie...de ginecologi in general.Daca ma poate cineva ajuta cu un raspuns pe emailul meu j.janett@yahoo.com .Multumesc anticipat

    3
    1

  • Crina Londra pe 27 Aug 2011, 19:43
    Stop Avort! Este o Crima! Pacat capital!

    Dragele mele, e prima data cand intru pe acest site , am vz atatea povesti, atatea avorturi la varste f fragede, ce ganditi copilelor ca sexul e lapte si miere eu mi am inceput viata sexuala la 21ani cu cel care mie sot nu regret nimuc , am fost barfita cas de moda veche cas taranca etc , eu n am pus suflet mi am pastrat corpul , voi oare nu aveti parinti, mame sa va dea educatie sexuala, ma incrsncenat cazurile 18ani (2avorturi) 2crime, 2suflete nevinovate luate fara nici drept..oare parintii nostri aveau scoala facultate, case ,servici ,vile piscine cand ne au adus pe noi pe lume...??? nu cred sincer ..insa uite Dzeu le a ajutat impreuna sau mame singure sa si creasca copilasii ... stop avort! stop viata sexuala la varste fragede! alt pacat curvia si preacurvia! fetelor ganditi va cui va daruiti si daca ati comis acest pacat . nu l mai comiteti pe al doilea (avort) dati dreptul la viata unui sufletel nevinovat, noi avem nunta pe 24sept, in urma cu o luna am aflat ca sunt insarcinata, nu avem case facultati , lucram in anglia si traim decent insa niciodata nu ne vom gandi la avort! rusine parintilor care si indreapta copii catre avort... mai bn le dadea educatie si i invata decat avort! acum am 8sapt de sarcina , am doar 22ani , sotul este lg mn si l asteptam cu drag pe bebe! Fiti tari dati nasterr copilasilor vostri ,(casatorite sau nu) Dzeu va va ajuta sa i cresteti , ! o zi buna si cine vrea o prietena sau sfaturi in legatura cu sarcina simptome etc ma gaseste la id krinutza1989 ,!

    5
    3

  • adina pe 25 Aug 2011, 02:47
    copil

    buna ma numesc Adina.In urma cu 2sapt am aflat ca sunt insarcinata si sincer atat io cat si prietenul meu ni`l dorimi pt ca pe viitor niciodata nu se stie ce se poate intampla sau exemplu multe persoane care ar da totul ca sa aiba un copil in viata lui.Am 18 ani si totusi prefer sa nu ma gandesc doar la asa zisele probleme pe care toti mi le spun cand aud de sarcina problemele apar oricand si oriunde dar totusi nu stiu cum vor reactiona parinti mei si iti este frica ca ar putea cumva sa influenteze deciazia mea

    3
    1

  • Bold Alina pe 11 Aug 2011, 22:59
    Avort

    Buna seara ma numesc Alina si am o mare nelamurire sper sa ma ajute cineva acum 2 zile am facut un avort stiu ca e pacat dar suntemintr-o situatie mai grea si nu am putut sa il las astazi am facut un test de sarcina deoarece ma dureau foarte tare sanii si mi-a iesit pozitiv am sunat medicul la care am fost,i-am spus problema care o am si mi-a spus ca timp de doua saptamani asa o sa iasa testul pozitiv nu prea cred ca e normal oare nu mi-a facut nimik am sangerat foarte putin dupa si mi-au facut anestezie generala nu stiu ce a facut doctorul va rog ajutati-ma cu un sfat astept un raspuns.Va multumesc

    4
    0

  • teos pe 5 Aug 2011, 23:57
    Avortul este o crima cumplita !

    Nu faceti avort sub nicio forma ! Este cea mai odioasa crima ! Este un copil nenascut ( prin urmare si nebotezat ) ! Ei simt durerea ! Dumnezeu va va ajuta sa ii cresteti !

    7
    3

  • andreea pe 5 Aug 2011, 10:43
    NU FACETI AVORT!!!!!!!!!!!!!

    Cine suntem noi sa luam o viata? Cine ne credem? Un copil e un dar de la D-zeu. E foarte greu sa cresti un copil in ziua de azi stiu dar totusi aveti incredere k D-zeu o sa va ajute. Nu faceti asta ca veti regreta, mereu va veti gandi oare cum ar fi fost daca...... oare arfi fost fetita sau baiat???????? si eu am facut greseala asta si acum o regret din tot sufletul.....ma simt o criminala. Eu va dau sfatul sa nu faceti o greseala pe care o veti regreta toata viata>

    7
    5

  • Anabela pe 2 Aug 2011, 21:58
    de ce?

    De ce se ajunge la avort?Pntru ca suntem oameni si facem greseli.De aceea!De ce sa pastrezi un copil cand nu trebuie?Gresim.Asta e.nu.

    9
    2
Pagina « 1 2 3 4 5 6 7 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod