Afla mai multe despre bolile cu transmitere sexuala

Sexul este o parte esentiala a vietii celor mai multi dintre noi. Dar, pe langa placere, sexul implica si riscuri de care suntem mai mult sau mai putin constienti...
Sexul este o parte esentiala a vietii celor mai multi dintre noi. Dar, pe langa placere, sexul implica si riscuri de care suntem mai mult sau mai putin constienti. In afara sarcinilor nedorite, cele mai neplacute urmari ale unui act sexual neprotejat sunt bolile cu transmitere sexuala (BTS), dintre care cele mai cunoscute sunt: chlamidia, herpesul genital, gonoreea, hepatita B sau C, SIDA, infectia HPV (negi genitali), sifilisul si trichomoniaza.

Care sunt modalitatile de transmitere a unei BTS?


Dupa cum sugereaza si numele, modalitatea principala de infectare cu aceste boli este actul sexual normal neprotejat, dar pot fi transmise si prin alte tipuri de sex. Alte modalitati de transmitere sunt folosirea instrumentelor medicale nesterilizate, transfuziile de sange sau produse biologice infectate, instrumentarul nesterilizat folosit la manichiura sau pedichiura, transmiterea de la mama la fat.
Atat barbatii, cat si femeile sunt expusi acelorasi riscuri, dar simptomele sunt mai suparatoare, in general, la femei. De mentionat este faptul ca aceste boli nu dau imunitate!

Care sunt persoanele cu risc mare de BTS?


  • Contactul sexual neprotejat de orice fel (normal, oral sau anal), cu exceptia unei relatii stabile de lunga durata cu un singur partener.
  • Parteneri sexuali multipli
  • Un partener sexual cu risc crescut (care are sau a avut multipli parteneri sau alti factori de risc)
  • Un parteneri sexual care consuma sau a consumat droguri injectabile

Care sunt semnele si simptomele unei BTS?


Nu este obligatoriu ca o BTS contactata sa aiba simptome (dar acest lucru nu inseamna ca tu nu poti transmite la randul tau infectia) sau poate avea simptome nespecifice care pot mima alte boli netransmisibile sexual: lipsa poftei de mancare, slabiciune fizica, diaree, febra, frisoane, varsaturi. Alteori, simptomele apar la nivelul zonei genitale.


Chlamidia, gonoreea (blenoragia) si trichomoniaza
au simptome asemanatoare. Semnale de alarma la femei sunt reprezentate de o scurgere vaginala anormala, cu miros si culoare schimbate, insotita de mancarime si inflamatie a zonei genitale, sangerari intre menstruatii, dureri in timpul actului sexual si usturimi la urinare. Acestea din urma pot fi prezente si la barbati, care pot asocia si scurgeri la nivelul uretrei.
 

Comentarii (36)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • magada pe 1 Apr 2012, 22:36
    intrebare

    este posibil sa apara boli in timpul actului sexual fara prezervativ cu partenerul tau de viata ? fara a avea altul in afara casatoriei deci prin urmare sa faci doar cu aceiasi persoana. va multumesc

    2
    1

  • Stefan pe 25 Oct 2011, 10:47
    o problema

    am si eu o problema in urma cu 2-3 luni mi-a aparut un fel de bubita pe penis arata ca un fel de neg si din ultimul timp vad ca mi-au mai aparut cateva bubite, mi-a recomandat cineva un unguient pe nume LOMEXIN.....dar nu isi face nici un fect. Care ar fi problema, poate sa ma ajute cineva?

    12
    6

  • elynita pe 7 Iun 2011, 16:22
    help

    am si eu niste scurgeri albui urit mirositoare...nu am mancarimi...parca nici dureri nu am...doar cateodata in timpul actului sexual...poate durerea sa fie deoarece are penisul...mare....si ce ar putea fi aceste eliminari albe?

    3
    4

  • Mike pe 21 Feb 2011, 23:20
    Vreau sa stiu

    Am o pata rosie pe glandul penisului(nu pe guler sau piele), nu ma mananca , nu ma deranjeaza, nu am nici o secretie . Cateodata apare, cateodata dispare - la intervale de 8 ore sau 1 zi. Pe coapse mi-au aparut nishte bubite mici care nu ma dor nici nu ma mananca. E ceva grav ? Au legatura cu pata de pe penis sau cu alimentatia si vreo alergie?

    12
    3

  • laura pe 21 Nov 2010, 11:57
    am si eu o problema

    buna ziua , prietenul meu are o problema genitala ,, cred . De cateva saptamani i-au aprut niste pete rosii pe penis . din ce cauza credeti ca iau aparut pt ca eu nu am nici o boala . si inca ceva cate o data il ustura cand urineaza .

    0
    11

  • iuli pe 24 Iul 2010, 23:16
    help

    mi-am incept viata sexuala acum cateva sapatamani si de fiecare data cand fac sex a doua zi dimineata ma mananca si ma ustura cand fac pipi..... este o boala? dak este cum se poate trata? va rog ajutatima multumesc!

    10
    1

  • veny pe 31 Mai 2010, 23:11
    ce e?

    am avut un contact cu cineva si la o zi doua odata la cateva ore tot ma apuca o mancarime in varful penisului si tot se umeda in varf cu f putin lichid cu un miros ciudat...mentionez ca e f putin...doar se umezeste...aveti idee ce este?

    12
    2

  • ramonica pe 21 Mai 2010, 17:48
    help meee...!!!

    buna..am 24 d ani..am inceput viata sexuala acum un an..nu sunt dese relatiile sexuale deoarece nu ma aflu in tara..3-4 luni..ma confrunt d vreo 3-4 zile cu niste bubite in jurul anusului si p picior..in pareta dorsala..rosii.dureroase la atingere si obs ca sunt putin albe in varf..cand trec raman semne si se form si ca un fel d conite..un sfat va rog..inca nu am mers la dermatolog..

    3
    6

  • ioana pe 10 Feb 2010, 09:26
    afectiune

    si eu am o bubitza mica alba in zona intima si ma mananca ingrozitor de tare. ce as putea sa fac? va rog raspundeti-mi.

    4
    0

  • claudiu pe 28 Ian 2010, 09:10
    basicute

    mi-a aparut niste basicute pe capul penisului de culoare alba si ma mai mananca cate odata. dupa un contact sexual omanca si pe prietena mea si o ustura a dat cu un unguent si nu o mai mananca si nici nu o ma ustura mi-au ramas doar mie. ce pot sa am ? imi este foarte teama si astept raspunsul dumneavoastra. va multumesc.

    8
    2

  • andrei pe 20 Nov 2009, 12:31
    basicute

    buna ziua,am o problema cu organul genital,mi-au aparut niste basicute sparte care se cojesc pe capul penisului ,fara niciun fel de continut [apa,puroi,etc] mi-au aparut la 2 zile dupa sex neprotejat ,nu pare nimic grav , dar nu vreau sa se ajunga la ceva grav,la ce medic ar trebui sa apelez ?!

    11
    3

  • anonim pe 3 Oct 2009, 12:19
    O intrebare

    buan ziua ....as vrea sa stiu ...cind o partenera iti face anal ....exista riscul de a avea Sida ?

    7
    2

  • mihai nicu pe 29 Aug 2009, 10:55
    bubite pe corp

    buna,as dori sa stiu si io dc prietena mea are bubite pe corp,are vreun virus sau altceva?acele bubite o mananca si se scarpina aproape mereu,va rog frumos sa ma ajutati,va multumesc

    1
    2

  • anca pe 27 Aug 2009, 15:11
    curiozitate

    aceeasi pb.pe care o au probabil mai multe femeii,o am si eu....scurgerea acelui lichid albicios,in cazul meu,dar urat mirositor.as dori sa stiu daca e o boala,si/sau cum se trateaza;mai ales ca am pb de genu,si in timpul actului sexual:ma ud foarte tare....lucru care nu mi s-a mai intamplat.astept un raspuns de la dvs.va multumesc

    3
    0

  • dana pe 10 Iun 2009, 20:08
    o intrebare

    cred ca o sa radeti de mine dar eu tot intreb. e prima data cand imi examinez mai bine organele genitale. m-am epilat si nici asta nu stiu cat e de bun. odata cu aparatul de ras, alta data cu crema. si uitandu-ma mai atent am vazut pe labiile mici, la baza lor au ceva, adica nu e neted, au nu stiu nici cum sa explic, parca ar fi margelute dar mici, f mici albe. e normal? toata tremur si nu stiu daca asa trebuie sa fie. va rog sa imi spuneti. multumesc

    1
    3

  • diana pe 29 Mai 2009, 13:02
    negi pe limba

    Am si eu o problema; mi-au aparut niste basicute pe limba, la capat unde se atinge limba de masele.Va rog frumos sa-mi raspundeti.

    14
    1

  • florin pe 25 Mar 2009, 19:48
    tot yo

    am niste bubite rosi pe capul penisului,scz

    12
    2

  • florin pe 25 Mar 2009, 19:46
    o problema

    am si eu niste bubitze rosii care sunt foarte enervente pt ca provoaca niste mancarimi ff jeante:D,ce sa fac sau mai bine zis ce am.ca sunt si unpi speriat!!!multumesc

    7
    1

  • Lina pe 25 Mar 2009, 10:29
    Pt Mariana

    Daca ai avut negi genitali,atunci sa stii ca se iau sigur prin contact sexual,daca sunt prezenti in zona genitala in momentul actului sexual.in cazul in care ti-au disparut ,oricum esti purtatoarea virusului HPV, si acestea pot recidiva cind esti slabita,si imunitatea ti-i scazuta.eu tot am avut.i-am indepartat prin crioterapie(inghetarea acestora cu azot likid).sper sa nu mai apara!va trebui sa ai grija pe parcurs de sanatate si sa-ti tii imunitaea sub control.

    4
    3

  • Lina pe 24 Mar 2009, 15:03
    negi genitali si candida

    mi-au fot descoperiti ,acum o luna , negi genitali.a m facut crioterapie si se pare ca am scapat de ei,dar de mai mult timp am si candidoza(chiar de foarte mult timp!).in urma crioterapiei mi-a aparut un miros neplacut de care nu pot scapa nicicum.ma gindesc ca poate e de la candida,dar inainte de a face crioterapia tot aveam candida, si nu era acest miros,doar niste scurgeri albe consistente.sa fie oare de la crioterapie?

    4
    0

  • Mariana pe 22 Mar 2009, 20:17
    Condyloma

    Am fost operata in luna octombrie cu laser .intr-o tara straina ca un fel de negi vaginali,AM avut mai multi .Dupa 2 luni mi-a aparut iar.am fost la doctor si mi-a dat o crema ALDARA.au disparut,iar dupa o luna mi-au aparut iar.am fost iar la doctor si mi-a facut 3 injectii si mi-a ars din nou.dar nu apar in acelasi locuri....dupa prima operatiee doctorul mi-a zis ca nu o sa mai am probleme..ca nu se ia prin transmitere sexuala......Oare o sa am probleme toata viataA?se transmite? va rog sa imi dati si mi-e un raspuns

    3
    0

  • Ioana-Carla pe 22 Mar 2009, 15:23
    ajutati`ma va rog:|

    va rog din suflet sa ma ajuta`ti si pe mine…mi`au iesit niste basici pe vagin, bubite, nici eu nu stiu cum sa le zic…vreau sa va intreb..oare de la ce mi`ar fi putut iesi? nu am mai vut contact sexual de 4 luni aproape…le am cam de 2 saptamani…sunt foarte ingrijorata , va rog ziceti`mi ceva..ce ar putea fi sa stiu ce s afac:(..

    0
    1

  • MARIUS LUIS pe 5 Mar 2009, 12:38
    BTS

    AM SI EU O INTREBARE? AM FOST CU CINEVA ZILELE TRECUTE .AM FOLOSIT PREZERVATIVUL DAR NU STIU SIGUR DAK ERA BN PUS .SI MIE FRICA SA NU FI LUAT VREO BOALA DE MENTIONAT ESTE CA NU S-A TERMINAT ACTUL SEXUAL .

    3
    1

  • cristina pe 2 Mar 2009, 13:30
    ionny

    pt ionny am si eu aceasta problema mam saturat nustiu ce sa mai fac am urmat si eu ovule dar nu ma ajutat acum urmez clotrimzol crema locala ajuta parca si fa spalaturi cu carbonat de sodiu adica soda de mincare

    1
    2

  • alexandra pe 10 Feb 2009, 01:22
    Despre boala Bartolinita

    deci am avut 6 interventii chirurgicale dintre care au fost si prin injectare si altele au fost prin deschidere e a acestei glande pe parcursul la 2 ani aceasta boala/ideea de exterpare a acestei glande ma cam sperie ce sa fac sunt foarte confuza si disperata deoarece nu cunosc prea multe despre eceasta boala.Astep un sfat,si mai multe informatii despre ea. mersi .

    0
    1

  • alexandra pe 20 Ian 2009, 20:43
    afectiuni

    draga timaru,eu am avut ceva de genul acesta ,ceea ce s-a numit glanda bartolinita,nici eu nu am stiut pana nu mi-au spus medicii.poti face nnn ..tratamente,asta nu se distruge decat prin operatie.aveam dureri mari cand se marea si apoi spargea ,la 2-3 luni aparea dinnou.daca mai doresti sa stii ceva ma poti intreba.alexamaricom@yahoo.com

    0
    1

  • crissdemi pe 17 Ian 2009, 23:04
    cancerul de col uterin

    imi puteti spune ce inseamna C2 va rog mult de tot multumesc

    0
    1

  • only_sym pe 30 Dec 2008, 18:39
    herpes genital

    Cum pot reduce recidivele in cazul herpesului genital? si eu si partererul avem de aprox 2 ani,am incercat si imunostimulatoare din plante si renumitul vacin cantastim pe care l-am terminat in luna septembrie.de cand l-am terminat mie mi-a aparut un episod destul de agresiv si acum (azi)inca unul dar nu mi s-a spart inca basicuta iar el a mai facut o data si acum cateva zile. Mai luam si aciclovir si ne dam cu crema dar vreau sa stiu,mai incercam ceva sau asteptam rezultatele acestui vaccin,singurul rezultat care este vizibil este ca nu am racit in aceasta perioada rece nici eu nici el desi cei din casa au fost cu totii gripati si am tot stat pe langa ei..astept cu mare interes un raspuns...

    1
    0

  • elyza pe 26 Nov 2008, 21:31
    o problema neplacuta

    am 15 ani shi d mai mult timp am niste scurgeri alb-galbui cu un miros neplacut deshi imi schimb des lenjeria nu scapde aceasta problema

    1
    0

  • Ionny pe 22 Nov 2008, 19:33
    Candida

    de 2 ani ma confrunt cu aceasta boala care, in aparenta este atat de simpla, dar cu niste simptome oribile. am incercat muuulte feluri de tratamente, toate luate dupa prescrierea medicului ginecolog, insa imediat dupa contact sexual, boala a recidivat. Am facut si pauza de 3 luni, am eliminata toate posibilele cauze ale infectarii... am ajuns la capatul puterilor, nu stiu ce sa mai fac ca sa imi treca si sa nu mai reapara.Daca aveti vreo solutie..:-s

    0
    4

  • bety pe 18 Nov 2008, 11:01
    bts

    bts nu sunt neaparat ceva letal.se pot trata.trebuie sa fii constiincioasa si cu igiena sa fi spirt.

    1
    0

  • vıvı pe 18 Nov 2008, 06:52
    ınfectıa HPV

    ın urma cu 10 anı am avut negı genıtali.m am tratat .anual sau la 6 lunı ımı fac fac testul HPV.mereu a ıeşit curat apoı m am vaccınat.dar oare mai am rıscul de a face cancer la colul uterın?

    1
    0

  • Dr Muscalu pe 5 Nov 2008, 23:23
    Raspuns

    Simptomele par a fi cele ale unei BTS, daca este trichomonas sau altceva insa se poate decide doar in urma unei analize a secretiei. In conditiile unui tratament corect prescris si efectuat, "recidiva" trichomoniazei nu poate fi decit o reinfectie.

    0
    2

  • sweetpoisson pe 3 Nov 2008, 15:29
    si eu am o problema

    eu am scurgeri abundente,dureri in timpul actului sexual....mentionez ca am avut trichomonas,l-am tratat,dar ma gandesc la posibilitatea unei recidive....oare?

    1
    0

  • Dr Muscalu pe 26 Oct 2008, 18:26
    Raspuns

    Este foarte greu sa pun un diagnostic din descrierea ta. "Bubita cu puroi" poate insemna multe, de la cele mai inofensive lucruri pina la afectiuni serioase. Cel mai simplu lucru care ar putea fi este o foliculita, care arata ca o pustula (bubita cu puroi) galbuie, inconjurata de o zona de culoare rosie. Probabilitatea este mai mare daca ai obiceiul sa te epilezi. Prin epilare, se poate intimpla sa se infecteze foliculul pilos si sa apara aceasta problemuta. Dar asta este doar o presupunere. Nu pot decit sa te sfatuiesc sa mergi la un medic dermatolog care sa vada exact despre ce e vorba si sa hotarasca ce trebuie sa faci in continuare.

    1
    0

  • timaru pe 26 Oct 2008, 01:38
    afectiuni

    am o bubita cu puroi cred in zona intima pe buzele exterioare si in 1 zi era mica acum e mare 3 zile de cand o am si e dureroasa ce sa fac?¿¿

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod