7 indicii pe care ți le poate da menstruația

Felul în care te simți în timpul menstruației îți poate oferi indicii cu privire la starea ta de sănătate. Află ce afecțiuni poate indica menstruația.
Un flux menstrual neobișnuit sau felul în care te simți în acea perioadă a lunii nu trebuie ignorate, ci aceste simptome trebuie integrate într-un tablou clinic pentru a depista o eventuală problemă de sănătate. Unele lucruri sunt minore, dar de obicei este bine să afli din timp pentru a preveni agravarea simptomelor. 

 
Iată ce afecțiuni poate indica menstruația:

 
1. Anemie

Un flux menstrual abundent este un simptom comun pentru persoanele care suferă de anemie, concretizată printr-o carență de fier. Celelalte simptome pot include oboseala, tenul foarte palid, starea de amețeală sau de leșin, precum și respirația întretăiată. Orice femeie se poate confrunta cu această afecțiune, dar apare mai des în cazul unui meniu vegan, având în vedere faptul că o sursă principală de fier este carnea roșie.
De obicei este suficient să crești consumul de alimente bogate în fier cum sunt spanacul, peștele sau friptura de vită, dar dacă starea ta nu se îmbunătățește este indicat să te programezi la un consult de specialitate.
Cel mai probabil ți se vor prescrie suplimente cu fier.

 
2. Afecțiuni ale glandei tiroide

Dacă te afli în situația opusă și anume ai un flux menstrual foarte redus ar putea fi un semnal că ai probleme cu glanda tiroidă. Sigur că există și alți factori care pot face menstruația mai puțin abundentă printre care pilulele contraceptive, oboseala sau antrenamentele intense. Dacă însă observi și că ai slăbit brusc, ți se schimbă starea de dispoziție foarte des sau ești hiperactivă ar fi bine să mergi la un consult pentru a te asigura că totul este în regulă.

 
3. Endometrioză

Menstruația este foarte abundentă și ai dureri sau crampe intense? Este posibil să ai endometrioză. Este o afecțiune care exacerbează durerea din timpul menstruației, provoacă probleme de fertilitate și poate cauza sângerări și între menstruații. Endometrioza este o boală cronică și încă nu a fost găsită o soluție de vindecare, dar există metode utile pentru a reduce gravitatea simptomelor.
Nu trebuie să suferi în tăcere, ci mergi la un consult, discută cu medicul tău și veți găsi împreună soluția potrivită.

 
4. Un meniu deficitar

Dacă urmezi o dietă foarte strictă, iar indicele masei corporale este sub 18, menstruația poate apărea la intervale diferite sau ar putea chiar să dispară până la remedierea situației. Același lucru se întâmplă și dacă faci sport de performanță sau te antrenezi pentru un maraton. Dacă nu ai menstruație una sau două luni nu este neapărat vorba despre o problemă legată de greutate, dar dacă acest lucru persistă 3 luni sau mai mult în condițiile în care ai slăbit recent este posibil ca meniul zilnic să fie cauza. 
Contează foarte mult să consumi numărul de calorii necesare și să nu îți privezi organismul de nutrienții esențiali. În loc să dai importanță doar totalului de calorii, mai bine învață să alegi alimentele care te ajută să fii mereu în formă fără să te înfometezi.

 
5. Diabet

Femeile supraponderale care nu au menstruație prezintă un risc crescut de diabet de tip 2. Rezistența la insulină afectează negativ activitatea ovarelor, iar simptomele specifice diabetului se pot accentua în timpul sângerării menstruale.
Dacă ai diabet vei observa o creștere a nivelului glicemiei înainte de menstruație, care poate cauza sete excesivă, drumuri mai dese la toaletă, foame și o stare de oboseală. Pentru a contracara aceste manifestări este important să mănânci la intervale regulate, să alegi alimente cu un indice glicemic scăzut și să diminuezi consumul de sodiu pe termen lung.

 
6. Polipi cervicali

Polipii cervicali sunt tumori benigne de mici dimensiuni care se dezvoltă pe suprafața cervixului și pot cauza cicluri menstruale abundente. Printre cauzele posibile ale apariției polipilor cervicali se numără nivelul ridicat de estrogen și infecțiile. Aproximativ 4% dintre femei se confruntă cu această afecțiune până la menopauză. Deși simptomele sunt foarte asemănătoare cu cele ale cancerului cervical, nu te îngrijora înainte de a merge la un consult.

 
7. Stres excesiv

Prima presupunere care se face atunci când nu apare menstruația este sarcina, dar adevărul este că absența menstruației este cauzată cel mai des de un nivel ridicat de stres. Chiar dacă la prima vedere ți se pare un câștig să scapi de disconfortul specific într-o lună, nu uita că este un semnal că trebuie să iei măsuri pentru a te relaxa înainte ca efectele stresului să se manifeste în tot organismul.
Poți alege o baie relaxantă sau poți ieși în oraș cu prietenii. Plimbările în aer liber, yoga sau meditația sunt, de asemenea, măsuri utile pentru a reduce stresul și a reface echilibrul organismului.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod