Primul ajutor in cazul degeraturilor

Informatii generale In perioada de iarna toata persoanele pot suferi din cauza degeraturilor, insa cei mai expusi sunt copii, care se joaca ora in sir in umezeala si frig, persoanele care  lucreaza la temperaturi scazute, in frig (soldatii) dar si cei care practica sporturi de iarna (schiori, alpinisti). Acestea apar in urma unor factorii comasati, cum ar fi:  umezeala, alimentatia deficitara, vant, imbracaminte si incaltaminte nepotrivite, oboseala si consumul excesiv de alcool.

"Degeraturile sunt leziuni care apar ca urmare a expunerilor prelungite la frig intens (in general sub -10C), ele fiind urmare a scaderii debitului sanguin, si deci a aportului de oxigen, in zona afectata, care de obicei este reprezentata de maini, picioare, fata", a declarat Dr.
Monica Dragomir, medic de familie la Cabinetul Medical Dr. Dragomir. 
Leziunile cauzate de frig sunt accentuate de deshidratare si de lipsa de oxigen la nivelul celulelor.

Aceasta afectiune determina modificari ale tesuturilor, ele putand fi cauzatoare de moarte daca sunt asociate cu hipotermie sau cu suprainfectia ranilor.

"Ele pot interesa in mod egal ambele sexe, precum si toate categoriile de varsta, dar predominant apar la varstele extreme. Sunt in mod evident mai expuse persoanele care lucreaza in aer liber, precum si cele care practica sporturi de iarna".


"Exista si factori favorizanti care tin atat de starea de sanatate a persoanei expuse (boli cronice preexistente: arterite, infectii, tulburari nutritionale etc. dar si probleme psihice), de obiceiurile acesteia (alcoolism, fumat, imbracaminte si incaltaminte neadecvate, etc), cat si de conditiile atmosferice asociate (umiditatea crescuta, curentii de aer, etc.)
", a adaugat Dr. Monica Dragomir, medic de familie.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod