Otravirile accidentale

Din cauza firilor curioase, copiii reprezinta cea mai expusa categorie fata de otravirile accidentale. Vietile lor sunt pline de dorinta de a cunoaste cat mai multe senzatii noi; aceasta curiozitate poata sa-i conduca spre lucruri si situatii periculoase. Otravirea accidentala constituie unul dintre cele mai mari pericole mai ales pentru copiii de sub cinci ani.
Este foarte important ca orice parinte sa nu uite niciodata ca principala maniera de sondare a necunoscutului, folosita de copii, se petrece prin introducerea diferitelor obiecte in gura.

Alaptarea a fost prima lor sursa de placere, astfel incat in momentul in care apare ceva nou in calea lor tendinta este de a gusta/manca respectivul obiect nou.

Otravirea accidentala se poate petrece in orice loc, la orice ora - in propria ta casa, in timp ce esti in vizita la rude sau la prieteni, in timpul vacantelor sau in momentul in care chiar tu primesti invitati.


Chiar daca otravirea copiilor este accidentala, ea poate fi prevenita. Pentru ca este imposibil sa-ti supraveghezi copilul 24 de ore din 24, protectia si educatia pe care i-o dai este vitala in momentele in care nu ai ochii asupra celui mic.


Obiecte "periculoase"

Printre obiectele care pot "rani" serios copilul se numara: medicamentele (inclusiv cele ce par inofensive la prima vedere - paracetamolul, de exemplu), creme, unguente, vitamine, produse de curatenie, instrumente de gradinarit, produse cosmetice, parfumuri, alcool si mucuri de tigara.


Indepartarea acestor obiecte de mainile celui mic constituie cea mai buna aparare. Oricine trebuie sa-si asume responsabilitatea de a reduce sansele otravirii copilului, indiferent ca sta acasa sau se merge in vizita.

Prevenirea nu-ti ocupa mult timp si, in cele mai multe situatii, nu te costa nimic pentru a dormi linistita noaptea.


Ce poti face?

  • Verifica fiecare camera a locuintei dupa otrava. Nu omite baia si camera de zi.

  • Dupa folosirea sau achizitionarea produselor periculoase, pune-le intr-un loc indepartat al casei, unde ai acces numai tu sau sotul tau.
    Nu le lasa la indemana copilului nici macar pret de o secunda. Cele mai multe cazuri de otravire se intampla din cauza neglijentei parintilor timp de cateva momente.

  • Daca suna la usa sau daca suna telefonul in timp ce utilizezi o astfel de substanta periculoasa, ia respectivul produs cu tine.

  • Ia masuri suplimentare de protectie: in locul in care se afla substantele otravitoare pune un lacat sau incuietori greu de desfacut de catre un copil.

  • Pastreaza otrava in recipientul ei initial si tine-o departe de produsele alimentare in momentul achizitionarii ei.

  • Citeste intotdeauna etichetele produselor pe care le cumperi si triaza-le in functie de informatiile pe care le afli de pe cutiile obiectelor.

  • Nu lasa medicamentele la indemana copilului. Invata-l ca nu poate primi un medicament decat de la medic sau din mana ta.


 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • corina pe 28 Oct 2006, 16:19
    otraviri accidentale

    Articolul este bun dar, ce ne facem cu lichidele pe care le ingereaza din sticlele sigilate? Intreb acest lucru deoarece sotul meu ieri a trecut printr-o astfel de experienta :in sticla de bere Burger a fost inainte verde de paris ( asa a constatat biochimistul care a analizat continutul sticlei ).Si revenind la subiectul nostru legat de copii, am o intrebare cum sa ii protejam de efectele nocive care ar putea sa le aiba sucurile ,apele minerale pe care zicem ca le luam in sticle sigilate, cum putem sti ca ceea ce cumparam nu este un bilet pentru moarte?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod