Durerile in piept: primul ajutor

Cauzele durerilor in piept sunt variate, putand fi determinate de probleme minore: indigestie sau stres, sau de serioare afectiuni medicale: atac de inima sau embolism pulmonar.
Cauzele specifice ale durerile in piept adesea sunt greu de interpretat, motiv pentru care iti oferim cateva informatii care sa te ajute sa iti dai seama cat de grave sunt durerile in piept, si cand necesita controlul medical de urgenta.  


Durerile in piept: Atac de inima


Atacul de inima apare cand artera, care furnireaza oxigen la muschii inimii, se blocheaza. In general, un atac de inima, cauzeaza dureri in piept care inceteaza dupa cel mult de 15 nimute.

Atacul de inima poate fi si o afectiune asimptomanica, insa de cele mai multe ori persoanele afectate prezinta simptome ingrijoratoare cu ore, zile sau saptamani inainte.

Primul simptom in cazul atacului de inima este durerea in piept repetata, dar ameliorata prin odihna.

Simptome:
  • presiune inconfortabila, o durere puternica in centrul pieptului care tine mai mult de 5 minute;
  • durere raspandita la nivelul umerilor, gatului si bratelor;
  • delir, lesin, transpiratie, greata si probleme de respiratie.
 
Daca o persoana are atac de inima:

1.
Suna de urgenta la 112
si nu astepta mai mult de 5 minute ca simptomele atacului sa dispara.
Daca nu ai acces la servicul medical de urgenta roaga un prieten, un vecin sau pe cine gasesti in cale sa te duca la cel mai apropiat spital de urgenta. Sa conduci singur/a pana la cel mai apropiat punct medical trebuie sa fie ultima alegere, deoarece nu numai ca esti expusa inca o data pericolului, ci si ceilalti trebuie sa suporte consecintele daca starea ta se agraveaza.

2. Aspirina poate impiedica coagularea sangelui.
Cu toate acestea nu ar trebui sa iei o aspirina daca esti alergica la aceasta, daca ai probleme cu sangerarile sau daca preventiv medicul te-a sfatuit sa nu iei aspirina.

3. Nitroglicerina.
Daca crezi ca faci un atac de inima si preventiv medicul ti-a prescris ca in aceasta situatie sa iei nitroglicerina, aceasta trebuie administrata imediat. Atentie: aceata poate fi administrata numai daca a fost prescrisa de medic, in caz contrar nu este recomandata.

4. Resuscitare cardiopulmonara.
Daca suspectezi ca persoana care a facut atac de inima este in stare de inconstienta, un specialist medical ar face resuscitare cardiopulmonara, ceea ce trebuie sa faci si tu.
Chiar daca nu cunosti aceasta metoda un dispecer sau un alt cadru medical se poate intructiona cum sa procedezi pana cand vin ajutoarele medicale.
 

Durerile in piept: Embolism pulmonar

Embolismul este o acumulare de materiale straine - adesea coagularea sangelui - care blocheaza artera. Tesuturile moarte apar cand tesuturile aprovizionate de artera blocata sunt lezate de pierderea brusca a sangelui.

Embolismul pulmonar descrie afectiunea care apare cand un cheag, de obicei, de la venele picioarelor sau pelvisului, se depoziteaza intr-o artera a plamanului.

Simptome:
  • dureri in piept ascutite care apar si se inrautatesc cand respiri profund sau tutesti, adesea insotite de dificultate in respiratie;
  • dificultate in respiratie brusca, inexplicabila si fara sureri;
  • hipertensiune arteriala;
  • anxietate si transpiratie excesiva.


Durerile in piept: Pneumonie cu pleurezie

Semnele si simptomele frecvente ale pneumoniei sunt durerile in piept insotite de frisoane, febra si tuse care poate detremina sa ai sange in saliva sau ca aceasta sa fie urat mirositoare.


Cand pneumonia apare cu o inflamatie la nivelul membranei care inconjoara plamanul (pleura), poti prezenta un disconfort considerabil cand inhalezi sau tusesti; aceasta afectiune este denumita pleurezie.

Unul dintre semenele pleureziei este acela ca durerea adesea se amelioreaza temporara daca incetezi sa mai respiri sau daca asezi ceva greu pe piept, pentru a se forma o presiune. Aceste solutii temporare nu raspund favorabil in cazul atacului de inima, cand trebuie sa suni de urgenta la 112.  

Cand este vorba numai de pleurezie, consultatia medicala de urgenta nu este necesara.


Dureri la nivelul peretelui pieptului

Una din cele mai comune si nevinovate forme de durere in piept este durerea localizata la nivelul peretelui pieptului. Un exemplu, de astfel de durere este costocondrita. Aceasta consta in durere si sensibilitate in si in jurul cartilajului care face legatura dintre coaste si stern.

Adesea, creand o presiune de cateva minute pe marginile sternului rezulta o sensibilitatate considerabila care se limiteaza la aceste zone mici.  Daca cu ajutorul degetului dublezi presiune pieptului, o cauza serioasa a durerii in piept, cum este atacul de inima, nu poate fi responsabila de durerea in piept.



Alte cauze ale durerilor in piept:
  • musculatura pieptului incordata din cauza tusei excesive, exercitiilor;
  • dureri musculare declansate de traume minore
  • anxietate acuta cu ritm respirator marit;
  • dureri de la tractul gastrointestinal, cum ar fi refluxul esofagian, durerea ulcerului digestiv, sau durerea cauzata de vezica biliara.  

 

Comentariile 151-161 din 161

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Catalina pe 23 Iul 2008, 19:09
    Si eu am o durere persistenta

    Durerea pe care o resimt este atat la nivelul pieptului in partea stanga cat si in spate. Mi s-a spus ca nu mai am pneumonie, am efectuat si o electrocardiograma, nu am nimic, insa durerea nu dispare. Care mai pot fi cauzele? Am 22 de ani. Va multumesc anticipat.

    5
    2

  • maria pe 18 Iul 2008, 22:26
    Urat

    Naspa durerea in piept, eu am probleme de vreo 3 luni. Am facut radiografie pulmonara si nu am nimic. Nu stiu unde sa mai merg si durerea persista.

    4
    0

  • cristi pe 27 Iun 2008, 20:33
    Dureri in piept

    Eu sufar de dureri in piept de cateva saptamani aproape o luna de zile si am facut electrocardiograme aproape zi de zi nu imi iese nimic la inima spune ca sunt perfect sanatos dar nu cred in medici eu cand apar asfel de dureri iau o pastila de aspacardin de 2 ori pe zi si nu mai am nimic nici inima nu ma mai inteapa nici dureri in piept nu mai am.

    2
    0

  • larisa1985 pe 28 Mai 2008, 19:01

    Cel mai bine este ca tu insati sa iti dai seama de cauzele care iti provoaca durerile in piept, adica, dupa ce ai alergat, urcat scarile, mers mult pe jos, in autobuzele aglomerate, caldura... aceasta ar fi cauze nu foarte grave si complicate dar de care trebuie tinut seama si mai ales pe care trebuie sa le menajezi. Insa, daca nu acestea sunt cauzele prioritar este o consultatie medicala de specialitate. Nu vreau sa te descurajez, insa consultatie medicala este sfanta, motiv pentru care iti recomanda sa mergui la un medic, care sa te indrume si care sa te aibe in evidenta. Eu una sunt ingrozita de cate persoane care sufera de afectiuni cardiovasculare cunosc. Multa sanatate, multa odihna si putin stres!

    1
    0

  • MIHAELA pe 28 Mai 2008, 18:52
    ATUNCI CIND MERG PE JOS INCEPE SA MA DOARA IN CAPUL PIEPTULUI MAI ALES DAK CAR SI CEVA

    AM DURERI IN CAPUL PIEPTULUI NU MEREU DAR SUNT DUREROASE MAI ALES K NU PREA POT SA RESPIR BN AM SI O STARE MEREU DE OBOSEALA. AM 28 DE ANI IMI PUTETI DA UN SFAT

    1
    1

  • larisa1985 pe 23 Mai 2008, 10:28

    Din pacate nu este adevarat, tusea nu face decat sa iti inrautateasca situatia in care te afli, deoarece pe langa palpitatii sau alte dureri in piept, sau ale inimii tusea iti va creea si dificultati de respiratie... te ineci, simti cum aerul nu iti mai ajunge la plamani. Multa sanatate si numai bine!!

    2
    0

  • niculea magdalena pe 22 Mai 2008, 20:45
    Dureri la nivelul pieptului

    si eu am avut dureri de piept de foarte multe ori si mi s-a spus ca am nevralgi inter costale si mi-au dat medici calmante multe si mi-a spus ca totul este pe baza de stres si ganduri.

    1
    2

  • al3xya pe 22 Mai 2008, 20:04
    Tusea fortata e buna?

    am citit undeva ca in caz de atac de inima trebuie sa tusesti tare, cum ar fi sa-ti fortezi inima sa functioneze (in loc de masaj cardiac)... este adevarat?

    4
    0

  • aiceberg pe 22 Mai 2008, 16:01

    si eu am avut o durere asemanatoare in conditii de suparare si stres si am fost la doi medici care mi-au dat medicamente diferite unul mi-a dat sa ma adoarma cu totul si altul mi-a dat ceva usor pe baza de plante

    0
    1

  • Aime pe 22 Mai 2008, 11:08
    o parere

    Ati suferit o pierdere imortanta,nimeni nu-l va putea inlocui pe fratele dvs...imi pare nespus de rau...Socul emotional poate duce la o perturbare a energiei fiintei, nedetectabila la aparatele clasice,cel putin in faza incipienta.Rugaciunea,acceptarea vointei divine,credinta in D-zeu,in faptul ca fratele dvs. se afla intr-un loc mai bun,plimbarile in natura,socializarea cu oameni pozitivi,pot alina si vindeca in timp. Sa va ajute Dumnezeu!

    2
    0

  • Mihaela pe 22 Mai 2008, 08:45
    Dureri in piept

    Acum 4 luni mi-am pierdut fratele. A fost un soc. De atunci , am dureri pe partea stanga, spre umar, uneori cu raspuns intercostal. Mi-am facut o electrocardiograma care nu a semnalat nimic la inima. Sunt hipotensiva , iar i lunga perioada am avut pulsul marit , intre 95-110. Acum este ok, dar durerile nu inceteaza. Simt si o usoara stare de oboseala. Ma poate ajuta cineva cu un sfat?

    1
    0
Pagina « 1 2 3 4 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod