Cum scapam de insolatie?

Nu mai suporti zilele toride si nu mai stii ce sa faci sa te protejezi de temperaturile extrem de ridicate? Cele mai frecvente tulburari care apar din cauza caldurii sunt: ameteli, crampe musculare, senzatie de epuizare si insolatia.
Insolatia este cea mai severa forma a tulburarilor cauzate de caldura excesiva. Intervine atunci cand organismul se supraincalzeste si nu poate sa isi scada prin propriile metode temperatura. Persoana cu insolatie are o temperatura de pana la 40,5 de grade Celsius si nu mai transpira.

Care sunt simptomele isolatiei?

Acestea pot varia de la individ la individ, insa printre cele mai frecvent intalnite se numara:
  • migrena;
  • ameteala;
  • slabiciune;
  • dificultate in respiratie;
  • frisoane;
  • greata;
  • gura uscata;
  • sete puternica;
  • temperatura corpului foarte ridicata;
  • halucinatii;
  • ritm cadiac accelerat.


Cum se poate trata insolatia?

Primul lucru dupa care iti poti da seama ca o persoana a facut insolatie este acela ca inceteaza sa mai transpire. De indata ce constati acest lucru, este imperativ ca persoana afectata sa primeasca ajutor specializat inainte de a se ajunge la probleme de sanatate mult mai grave si chiar deces.



Masuri de prim ajutor

1. Muta persoana afectata intr-o incapere, departe de razele soarelui;

2. Indeparteaza-i hainele si stropeste cu apa rece sau daca exista conditii se poate infasura intr-un cearsaf umed;

3. Aplica pachete cu gheata sau comprese cu apa rece pe gat, abdomen si la subsuori;

4. Aseaza persoana afectata in pozitia culcat cu picioarele usor ridicate;

5. Nu trebuie sa-i administrezi niciun medicament pentru scaderea febrei, deoarece ii va face mai mult rau;

6. Nu folosi alcoolul pentru frectii pe corp si incheieturi;

7. Nu este indicat sa-i administrezi orice (nici apa) pana ce nu i se stabilizeaza starea.

De asemenea, repausul la pat este absolut necesar dupa insolatie, iar temperatura corpului va fluctua anormal cateva saptamani dupa incident.


Pentru restabilirea dupa o asemenea tulburare datorata caldurii excesive, trebuie sa se consume mari cantitati de lichide, supe de legume, sucuri de fructe, banane, cartofi, mazare si fasole boabe.

Articole utile:
Expunerea ochilor la soare: adevaruri si mituri
Protejeaza-ti ochii de soare!
Cum ne protejam pielea de efectele nocive ale soarelui?
Plante care protejeaza impotriva soarelui
Depaseste problemele cauzate de caldura!
Recomandarile Ministerului Sanatatii pentru perioada de canicula
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • borza florentina pe 21 Aug 2011, 20:52
    insolatie

    am stat la soare cam mult si am facut insolatie ,ma sufoc si respir foarte greu

    3
    4

  • borza florentina pe 21 Aug 2011, 20:50
    insolatie

    am facut insolatie si nu pot sa respir ce trebuie sa iau

    0
    2

  • magdici elena pe 25 Mai 2009, 14:57
    migrene cauzate de insolatie

    Sunt secrete medicamentele care se administreaza in cazul durerilor de cap provocate de insolatie?Ma intereseaza medicamente fara reteta,altfel mor daca mai stau inca o data la rand la medic.Multumesc anticipat pentru raspuns ,daca va fi

    5
    4

  • valentina pe 26 Aug 2008, 10:06
    Am dureri de cap de la insolatie

    Sunt foarte obosita, am frisoane si nu am chef de nimic. Ce sa fac? Am dureri de cap de doua zile, daca puteti sa ma ajutati... id-ul meu valentinna79. Multumesc!

    15
    7

  • gica pe 21 Aug 2008, 22:04
    este grav cand ai insolatie

    si eu am avut insolatie.....si am scapat fosrte greu de ea....de atunci nu ma mai expun asa tare la soare

    10
    2

  • ignat lenuta pe 13 Iul 2008, 14:52
    da este f grav cand ai insolatie

    da,si eu stat ieri in soare nu f mult sa ma bronzez dar suficient cat sa fac insolatie.intr-adevar ca nu transpiram dar incepuse sa-mi imi arda obrajii.A inceput apoi o senzatie de ameteala ,noroc ca eram acasa si am reusit sa ajung in pat.ameteam din ce in ce mai mult si credeam ca din clipa in clipa imi pierd cunostinta.o usoara durere de cap a inceput sa se amplifice concomitent cu o senzatie de greata.Timp de cateva ore a fost un cosmar:ameteli puternice ,varsaturi si durere de cap.Am simtit in ultima faza ca imi vomit stomacul,ca nu mai aveam ce sa dau afara.Am reusit cu greu sa imi fac un ceai ,si l-am baut pe parcursul serii .dimineata am facut acelasi ceai pe care l-am baut indulcit cu f putina miere,capul ma mai doare dar nu asa tare,si ameteli mai am f putin.Vreau sa va spun ca nu m-am mai intalnit cu o asa senzatie,am trait clipe de groaza,credeam ca lesin si mor ca uneori mi se amplificau bataile inimii.Slava domnului ca nu am stat f mult in soare sa ma si bronzez ca altfel nu stiu ce as patit.Acum inteleg si e f grav cand ai insolatie,si ii sfatuiesc pe cei care nu sunt obisnuiti sa stea in soare sa o faca cu prudenta si acoperiti pe cap cu ceva .Daca cei care doresc ceaiul pe care l-am baut si care mi-a facut bine este urmatorul:amestec de plante de :menta busuioc coada soricelului,musetel,salvie si ceai verde.O lingurita din acest amestec la o cana de apa clocotita ,se lasa sa stea f putin la infuzat 1-2 minute,se strecoara si se bea incet .Daca reusiti ,faceti inainte un dus ca sa scada temperatura corpului in contact cu exteriorul.Pentru mine a fost benefic si deja mi-era mai bine dupa dus.sper ca sfaturile mele sa fie de ajutor si altora si va doresc multa sanatatesi sa aveti grija cu expunerile la soare!!!!

    3
    2

  • alexandra pe 8 Iul 2008, 18:11
    este foarte grav cand ai insolatie

    buna ziua,ma numesc alexandra si am 19 ani.am fost zilele trecute pe strand si din pacate ma facut insolatie.alaltaieri seara m-am trezit la 3 am vomitat si m-am culcat la loc...ma trezeam din ora in ora si vomitam ma spalam pe fata,si beam apa...si tot asa pana dupa-masa la ora 3...simteam k mor...eram k o leguma,aveam ameteli si la un moment dat simteam k imi vomit stomacul deoarece nu mai aveam ce sa vomit...va spun sincer k prin ce am trecut ieri nu doresc la nimeni.am chemat salvarea dar nici dupa 2 ore nu ajunsesera...am avut noroc k am dormit toata ziua,si azi-noapte.pana la urma am anulat salvarea pt k ma simteam mai bine.azi sunt mult mai bine...ma doare stomacul ff rau dar incerc sa mi revin...am si gastrita si nu prea am voie sa iau medicamente...va sfatuiesc sa aveti grija de voi si sa tineti la sanatatea voastra!!!

    0
    1

  • Sergiu pe 5 Iul 2008, 21:08
    mie imi curge mult sange din nas ce sa fac?

    mie imi curge mult sange din nas ce sa fac??? spuneti-mi

    5
    0

  • angel pe 23 Aug 2007, 13:28

    intrebare: daca anunti salvarea in caz de insolatie...ce se intampla? raspuns: ori vin greu...ori nu vin deloc... RUSINE!!! in zilele noastre concediul e mai important decat viata unui om

    0
    2

  • stela pe 4 Iul 2007, 20:46
    ????

    Parerea mea e ca daca stai la soare 2, 3, ore, depinde de pigmentul pe car il ai.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod