Videocapsula endoscopică. Metoda modernă de analiză a sistemului digestiv

Foto: dr. Șerban Gologan, medic primar gastroenterologie la clinica OK Medical


Timp de 8-10 ore, capsula trece prin esofag, stomac, duoden, intestinul subțire şi intestinul gros și este eliminată prin scaun. Procedura este minim invazivă, nu iradiază organismul, nu doare și captează date de pe traiectul digestiv, fiind de mare folos specialiștilor gastroenterologi în diagnosticarea multor afecțiuni digestive.

“Videocapsula este astăzi un instrument extrem de util pentru depistarea unor boli precum hemoragiile digestive de cauză neprecizată, boala Crohn, boala celiacă refractară și unele forme de polipoză intestinală, permițând vizualizarea directă a mucoasei tubului digestiv.

Practic, înaintea descoperirii videocapsulei, ne era impozibil să vizualizăm în întregime intestinul subțire, segmentul cel mai lung al tractului digestiv. Astăzi, reușim acest lucru cu ajutorul videocapsulei și putem evalua pacienții care au suspiciuni de afecțiuni ale intestinului subțire”, declară specialistul.

În plus, videocapsula se folosește pentru diagnosticarea cancerului de colon, dar și polipilor, diverticulilor și afecțiunilor inflamatorii intestinale. Astfel, cu ajutorul capsulei video, pacienții pot primi mai repede un diagnostic, iar tratamentele pot fi începute în timp scurt.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod