Semneaza petitia online pentru un Program National pe Hepatite!

Au fost adunate primele 1000 de semnaturi pentru petitia Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice care a fost lansata la inceputul acestei luni si atrage atentia asupra necesitatii unui Program National pentru Afectiunile Hepatice Cronice. Semneaza si tu petitia pentru a da o mana de ajutor pacientilor afectati de hepatita!
Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania face un apel public catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru introducerea, in cel mai scurt timp, a unui Program National pe Hepatite, a unui Program de screening si a unui Registru National pe Hepatite. Estimarile arata ca, in prezent, aproximativ doua milioane de romani traiesc cu hepatita cronica B sau C. Netratata, hepatita B evolueaza in ciroza hepatica la 30% dintre pacienti, iar virusul hepatic B este responsabil de 70% din cancerele hepatice primitive. In cazul hepatitei virale C, aproximativ 80% din infectiile acute se cronicizeaza. Un sfert din cei cu hepatita cronica C dezvolta ciroza hepatica, iar unul din cinci pacienti dezvolta cancer hepatic.

"La ora actuala, pe o patologie atat de des intalnita, nu avem un Program National, nu avem un Program de Screening si nici un Registru National pe Hepatite. Astfel, nimeni nu stie cu exactitate cati bolnavi sunt in Romania sau cati bani sunt alocati efectiv pentru tratamentul hepatitelor virale. Nu stim care sunt costurile reale pentru un pacient cu hepatita si nimeni nu ne poate garanta ca acei bani ajung intr-adevar la pacientul care are nevoie de tratament. Doar 15% dintre pacienti diagnosticati beneficiaza in prezent de tratament gratuit, doar 3000-4000 de dosare sunt aprobate pe an si alte 5000-6000 mii asteapta cateodata si 2-3 ani sa primeasca tratamentul", explica Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania.

Semneaza si tu petitia pentru a strange cat mai multe voturi! CLICK AICI


Ai dosar vechi, e posibil sa primesti tratament

Romania este pe locul doi in Europa, dupa Ungaria, in statisticile privind mortalitatea in urma afectiunilor hepatice cronice.
Astfel, din 100.000 de persoane, 50 mor anual pentru ca fie au ajuns oe listele de asteptare, fie au petrecut prea mult timp pe listele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. "In Romania sunt multi oameni care au nevoie de tratament si nu beneficiaza de el. Se intampla cazuri tragice si este dureros si pentru noi medicii curanti care trebuie sa asistam neputinciosi. Nu exista criteriu de departajare scor, ci vechimea dosarului", atrage atentia dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase la Spitalul Clinic Boli Infectioase si Tropicale "Dr. Victor Babes" din Bucuresti.

In urma noii reglementari publicate in Monitorul Oficial din 12 iunie 2009 (Ordinul nr. 665 din 3 iunie 2009) in prezent ordinea de initiere a tratamentului antiviral este in functie de vechimea dosarelor, iar dosarele sunt trimise lunar de la Casele Judetene de Sanatate la CNAS, proportional cu numarul de pacienti aflati pe listele de asteptare si in functie de sumele disponibile la nivel local.

"Faptul ca s-a eliminat varsta din criteriile initiale nu reprezinta o solutie decat pe hartie. Sumele alocate de la nivel central sunt aceleasi, ceea ce face ca imbunatatirile sa fie pe hartie, discriminarea fiind in continuare litera de lege, iar explicatia eterna - lipsa de fonduri", a adaugat Marinela Debu care considera ca 50% dintre bolnavi nu sunt inca diagnosticati pentru ca nu prezinta simptome care sa-i trimita la medic.

"Eu am aflat acum 3 ani, absolut intamplator, ca am hepatita. Simteam ca sunt obosita, dar am crezut ca am o raceala sau o perioada mai solicitanta. Nu m-am gandit sub nici o forma la asa ceva. Insa am avut rabdarea sa repet de patru-cinci ori analizele in cateva luni.
Dar cati pacienti ar face-o, mai ales ca markerii virali se efectueaza contra cost"
, povesteste presedinta Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania.


7000 de dosare pe lista de asteptare

Doar aproximativ 5500 de pacienti se afla sub tratament antiviral pentru hepatita B sau C decontat de Casa Nationala de Asigurari. Insa, alte 7000 de dosare isi asteapta randul ...

"Potrivit datelor culese in urma unui studiu epidemiologic efectuat la Spitalul Fundeni, in Romania "prevalenta pentru virusul hepatic B este de 5% si intre 3,9 - 4% pentru virusul hepatic C. Dar exista si anumite judete in care prevalenta poate sa ajunga pana la 7% in cazul hepatitei B, cum sunt Giurgiu, Constanta, Tulcea care au mare nevoie de fonduri pentru diagnostic si tratament", explica dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase.


Medicii de familie sunt "legati de maini si de picioare"

"Noi nu avem dreptul sa trimitem pacientul la spital cu o suspiciune de hepatita cronica. Recomandarile pentru markerii virali se fac numai in cazul in care bolnavul cu hepatita cronica este internat in spital. Tot ce poate sa faca un medic de familie este sa inregistreze cazul, sa vorbeasca cu contactii si sa-l trimita contra cost pentru investigatii. Acest lucru se intampla pentru ca nu exista un program in care fiecare segment din sistemul medical sa aiba griji speciale. Astfel, ne trezim cu pacienti care au ajuns intr-un stadiu avansat al bolii cu ciroza hepatica sau cancer", afirma medicul de familie Catalin Petrencic.

O solutie pentru depistarea precoce a virusurilor hepatice ar fi efectuarea gratuita a markerilor virali de catre medicii de familie.
De asemenea, este necesara o responsabilizare si informare a populatiei, fiecare pacient trebuie invatat ca are un rol foarte important atat in diagnosticare, cat si ulterior pe perioada tratamentului.


Hepatita B, o boala tacuta care-ti schimba viata

Hepatita virala B este o boala infectioasa a ficatului cauzata de virusul cu acelasi nume (VHB), care poate evolua catre complicatii grave - ciroza sau cancerul hepatic. VHB, virusul care cauzeaza hepatita B, se poate transmite prin fluidele corporale (sperma, secretii vaginale, saliva), prin sange ori de la mama la copil, in timpul nasterii. Virusul se transmite prin contacte sexuale neprotejate, reutilizarea sau folosirea in comun de ace, seringi, alte obiecte de uz personal (periute de dinti, aparate de ras etc.) sau cosmetic, medical si stomatologic, contaminate si nesterilizate corect, venirea in contact direct cu sangele, chiar si uscat, sau ranile deschise ale unei persoane infectate, prin piercing-uri si tatuaje. Virusul hepatitei B este de 50-100 de ori mai infectios decat HIV si de 10 ori decat cel al hepatitei C. Dupa expunerea la virusul hepatitei B, infectia acuta poate apare dupa 6 saptamani pana la 6 luni, de multe simptomele fiind reduse(40-70% din cazuri) si boala poate trece neobservata.


Ce este hepatita C?

Hepatita reprezinta o boala inflamatorie a ficatului, manifestata prin leziuni care afecteaza functionarea acestui organ. Hepatita C este o boala virala infectioasa produsa de virusul hepatitei C (VHC). Se transmite in principal prin sangele unei persoane infectate, prin fluide corporale si de la mama la fat (in timpul sarcinii sau nasterii). Virusul se poate transmite prin:           
transfuzii si produse din sange, la persoanele care au primit sange inainte de 1992 (anul din care se face testarea sangelui pentru hepatita C); utlizarea de ace, seringi si alte instrumente de uz medical, stomatologic sau cosmetic, care pot veni in contact cu sangele si care sunt nesterilizate corect; folosirea in comun a obiectelor de igiena personala care pot veni in contact cu sangele (periute de dinti, aparate de ras, truse de manichiura etc.); utilizarea in comun de ace si seringi pentru drogurile injectabile; realizarea de piercinguri, tatuaje sau acupunctura cu ace si instrumente nesterile; inteparea sau taierea accidentala cu instrumentar care are sange infectat pe el (in cazul personalului medical); contact sexual neprotejat cu o persoana infectata, mai ales daca acestea au si alte boli cu transmitere sexuala (BTS).

De multe ori, simptomele de hepatita acuta cu virus C pot sa lipseasca sau sa fie necaracteristice, fiind confundate cu ale altor boli.
Astfel, in lipsa unui test de sange, nu poti sa stii sigur daca tu sau o alta persoana de langa tine sunteti infectati. Virusul hepatitei C rezista chiar si 3 luni in conditiile mediului exterior. Pentru a preveni infectarea si transmiterea lui, respectarea stricta a regulilor de igiena personala, evitarea contactului direct cu sangele altei persoane si sterilizarea instrumentelor destinate mai multor persoane sunt esentiale.
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andrada pe 7 Nov 2013, 16:40
    Pt. Viorel.....

    Viorel, sa stii ca nu de putine ori se intampla in viata sa ne credem perfect sanatosi, iar la un banal control de rutina sa descoperim o boala grava, dar care e total lipsita de simptome. De multe ori am considerat si eu ca platesc total degeaba Asigurarea de sanatate, dar nici nu iti poti imagina cat este de importanta atunci cand te imbolnavesti. Iti doresc sa nu ti se intample niciodata sa treci prin ce trec eu cand, in urma cu doar cateva luni, am aflat ca sotul meu sufera de Hepatita C, pt. cunoscatori, cu o viremie de 3,7 milioana, fibroza stadiul F4, adica CIROZA....... Boala nu iarta pe nimeni si sa nu uiti ca daca te simti bine inseamna neaparat ca esti si sanatos.......Surprize neplacute poate avea orice, mai ales intr-o tara in care virusurile B si C sunt atat de raspandite. Nu semna nici o petitie daca nu vrei, dar nu lovi cu vorbe grele in cei care sunt deja atat de loviti de boli grave..........

    1
    0

  • cristina zota pe 6 Nov 2013, 08:51
    hepatita c

    unde sa semnez petitia pentru tratament hepatita c? sunt de acord sa semnez

    2
    0

  • Penciu Cristina pe 12 Ian 2012, 16:50
    tratament gratuit

    Semnez petitia pentru ca hepatitele cu virusi sa fie tratate gratuit,inclusiv toate analizele.

    2
    1

  • raicu viorica pe 12 Mar 2011, 23:16
    intrebare

    as fi vrut ca gasesc vreun raspuns dar se vede ca nu ma auzit nici o persoana in putere sa ma ajute

    2
    4

  • raicu viorica pe 10 Ian 2011, 17:29
    intrebare

    daca eu am hcv din anul1987 cind mi-a facut transfuzie de singe si nu am stiut ca trebuie sa fac proces in judecatorie pentru o fi despagubita si a obtine alte drepturi fiind din vina miniterului sanatatii ,ce as putea face acum.'?

    9
    9

  • preotu viorica pe 17 Mai 2010, 20:40
    o initiativa buna

    Doamne ajuta! MA ROG SA FIE SANATATE PE ACEST PAMANT.

    1
    1

  • rudolf leonard pe 7 Oct 2009, 16:20
    bolnav de cancer

    Bolnav de cancer la 24 de ani Mă numesc Magyara Rudolf Leonard, am 24 de ani şi bani prea puţini pentru a-mi permite medicamentele necesare tratării afecţiunilor de care sufăr. Nu am pe nimeni, am crescut, de la un an, în mai multe case de copii din Sibiu, iar de la 18 ani sunt pe drumuri. Acum dorm la un adăpost de noapte din Sibiu şi nu pot munci pentru că medicii mi-au interzis efortul fizic. Sufăr de ciroză hepatică, ulcer, leucemie şi scolioză toracică şi am nevoie, lunar, de medicamente în valoare de aproape cinci milioane de lei pentru a putea urma tratamentul prescris de medici. Mă adresez oamenilor cu suflet şi credinţă în Dumnezeu să mă ajute pentru a putea continua acest tratament. Cei care doresc, mă pot ajuta cu mici donaţii în contul deschis la BCR RO36RNCB0231088855520001 (lei). Vă rog ajutaţi-mă dacă nu pot să mor. E-mail: rudolfleonard@yahoo.com Telefon: 0757205495 Vă mulţumesc anticipat. Boală, disperare, durere, neajutorare şi câte sinonime ar putea descrie situaţia acestui om. În jurul nostru în fiecare zi mor oameni. Mor sau trăiesc cu o frică teribilă de moarte din cauza indiferenţei noastre. În fiecare zi semenii noştri duc poveri grele în sufletele lor. Cine dintre noi este gata să întindă o mână de ajutor??? Nu pot să ajut acest om financiar, dar vreau prin acest anunţ să sesizez pe cei care nu stau cu mâna întinsă şi pot să pună ceva deoparte ca să contribuie la această nevoie. Dumnezeu spune că: religiunea curată şi neîntinată înaintea Lui constă în cercetarea văduvelor şi orfanilor în necazurile lor. (Iacov 1). Tu ce faci în acest sens. Contribuie şi tu la salvarea lui Rudolf. Am aflat despre situaţia lui de la el, când a lăsat mesajul de mai sus într-un comentariu pe acest blog. Trimite acest mesaj tuturor celor care ar putea să dea o mână de ajutor.

    2
    0

  • Melinte Stefanica pe 12 Aug 2009, 11:12
    hepatita virala HCV-F3

    nu este posibil ca sa se astepte cate un an si jumatate aprobarea dosarelor de tratament mai ales cand si o viremie de peste 700.000 copii,te simti din ce in ce mai rau pe zi ce trece,uneori iti doresti sfarsitul sa nu te mai chinui,pentru mine medicamentele clasice mi-au dat dependenta si trebuie sa le schimb lunar,din cauza imunitatii scazute au aparut si alte boli asociate care m-au dat definitiv peste cap zi si noapte,nu doresc nimanui sa nu poata dormi noaptea mai mult de 3 ore,sa fie slabit mereu,sa mearga pe strada ca un om beat ca nu mai are o coordonare buna.deci ce ramane de facut,raspundeti-mi dvs.Multumesc ca m-a ascultat si pe mine cineva.

    0
    1

  • roxi pe 28 Iul 2009, 19:30
    ma bucur de initativa

    Sper din tot sufletul sa fie o campanie cu succes:)

    2
    0

  • Iulia pe 28 Iul 2009, 18:47
    Ajutati si mamele care vor un copil si nu pot

    Articolul este foarte induiosator si bineinteles ca asa e la noi ziua trece, leafa merge si tre sa dai ...spaga ca sa fi tratat omeneste. Problema mea ca si a multor femei este aceea ca imi doresc un copil si nu-mi permit costul unei inseminari (chiar si analizele costa fff mult) si nimeni nu se gandeste sa faca ceva pentru ca noi ne dorim si nu putem si sunt bagate in seama cazurile in care femeile pot si isi arunca copii. Doamne ajuta tuturor.

    1
    0

  • camelia pe 28 Iul 2009, 15:10
    un articol bun

    un articol foarte bun ........insa din pacate la noi va mai dura pana vor fi respectati bonlavii

    1
    0

  • ana pe 28 Iul 2009, 09:32

    TOTUL SA FIE GRATUIT LA OAMENI SI COPII BOLNAVI

    1
    0

  • Raicu Gheorghe pe 28 Iul 2009, 08:29
    salariat

    Din moment ce un bolnav este depistat cu hepatita virala, testele, inclusi viremia sa fie gratuite cel putin la 6 luni odata.

    1
    0

  • Viorel pe 28 Iul 2009, 07:39
    Pe ai cui bani sunteti asa de revendicativi?

    Mai binen semnati petitia: NU Tichetelor de Sanatate http://www.petitieonline.ro/petitie-p61493048.html?trk=321ca70f127bbd8acf46dee62447837d M-am saturat sa tin in spinare pe altii. Platesc asigurari si acum voi plati si tichete (si, daca este cazul, voi da si plicul cu spaga). Nu semnez nici o petitie, pentru nici o gratuitate, atata timp cat sunt sanatos si sunt jumulit de bani pentru bolile (adevarate sau inchipuite) ale altora. Sanatatea costa, dar nu trebuie sa ii coste pe cei sanatosi, ci pe cei bolnavi.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod