Sănătate. 6 semnale de alarmă pentru cancerul colorectal. Cum îl previi?

Cea mai eficientă metodă pentru a reduce riscul este efectuarea testelor de screening specifice începând cu vârsta de 45 de ani.

În România sunt depistați anual peste 8.000 pacienți cu cancerul colorectal (CCR). Ocupăm locul al doilea ca incidență pentru bărbați, după cancerul pulmonar. În cazul femeilor este a treia cea mai întâlnită formă de cancer, după cancerul de sân și cel uterin. În ultimii 25 de ani, statisticile raportează o creștere alarmantă a incidenței și mortalității prin acest tip de cancer.

Acest tip de cancer se dezvoltă pe polipi precanceroși localizați la nivelul colonului sau rectului, care pot fi prezenți cu mulți ani înainte de a se dezvolta un cancer invaziv fără niciun simptom.

Un test de screening utilizat pentru o persoană care nu are simptome poate evidenția polipii precanceroși, care pot fi îndepărtați endoscopic sau chirurgical înainte de a evolua spre cancer, sau poate depista cancerul precoce al cărui tratament poate fi curativ.

Există numeroase recomandări cu privire la factorii care țin de stilul de viață, dar calea cea mai eficientă pentru reducerea riscului de cancer colorectal este efectuarea testelor de screening specifice începând cu vârsta de 45 de ani.

Semnale de alarmă care pot indica prezența cancerului colorectal:


1. Rectoragii (prezența de sânge în scaun);
2. Scaun creionat;
3. Dureri abdominale de cauză neexplicată
4. Tulburări de tranzit cu alternanță între diaree și constipație;
5. Anemie de cauză neexplicată;
6. Scădere de greutate de cauză neexplicată.

Dacă un pacient prezintă cel puțin unul dintre aceste simptome, trebuie să se prezinte imediat la medicul specialist gastroenterolog, pentru efectuarea de urgență a unei colonoscopii.

Cu cât este descoperită mai devreme o formațiune malignă, cu atât mai mari sunt șansele de vindecare. Nouă din zece pacienți la care cancerul colorectal a fost depistat într-o fază incipientă au o rată de supraviețuire mai mare de 5 ani. Atunci când cancerul este metastazat, rata de supraviețuire la 5 ani scade semnificativ. Aceste date subliniază necesitatea depistării precoce și mai ales în faza precanceroasă, prin coloscopie de screening.

“Încurajez toți pacienții, dar mai ales pe cei care au depășit vârsta de 45 de ani și pe cei care sunt în categoriile speciale cu risc crescut să se prezinte pentru o consultație și o colonoscopie de screening, tocmai pentru a evita dezastrul pe care îl atrage după sine depistarea tardivă a acestei afecțiuni”
, adaugă doctor Alexandrina Constantinescu, medic primar gastroenterolog și fondatoarea Endogastrohep Center.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • al DUMNEAVOASTRĂ pe 19 Iul 2016, 00:30
    Româneasca, sireaca

    Păi, hotărîţi-vă: ori "a treia", ori "CEA MAI întîlnită" (formă de cancer). Dacă-i "cea mai...", e superlativ, nu se mai numără nimic. Sau, poate, aţi vrut să spuneţi "a treia dintre CELE mai întîlnite...", da' nu v-a ieşit. Încercaţi şi-n ROMÂNEŞTE, că nu vă strică machiaju'. Şi-ncercaţi să vă adresaţi cititorilor cu "dumneavoastră", că poate nu v-ar conveni să fiţi apelaţi cu "bă" sau "fă".

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod