Gastroenterita: Primele simptome şi cum te tratezi

Afecţiunea numită şi „răceala la stomac” se manifestă prin diaree acută şi alte semnale pe care nu trebuie să le ignori. Descoperă cum să te protejezi!
Gastroenterita este o afecțiune a sistemului digestiv caracterizată prin inflamația stomacului și a intestinelor.


Primele simptome


1. Diareea acută

Gastroenterita se manifestă de obicei prin debut brusc, cu diareea acută, apoasă, cu peste 4-5 scaune în 24 de ore. De obicei, boala nu are semnificație gravă, este autolimitată și durează de la câteva zile până la o săptămână. Dacă însă diareea persistă mai mult de 7 zile și este însoțită de vărsături, care împiedică rehidratarea pe cale orală, se recomandă consultarea medicului.
Această recomandare este absolut necesară în cazul copiilor și vârstnicilor, care prezintă pericolul deshidratării severe.

Diareea reprezintă un dezechilibru între absorbția și secreția de apă. În mod normal, intestinul reglează absorbția și secreția apei pe care organismul o utilizează astfel încât scaunele să aibă consistență normală. Din cauza unor factori care agresează și inflamează mucoasa intestinală, echilibrul dintre absorbție și secreție se poate distruge și astfel apare diareea.

2.
Dureri abdominale, însoțite uneori de greață, vărsături, febră.


Cum te tratezi


Tratamentul are 3 obiective esențiale: prevenirea contaminării altor persoane prin adoptarea unor măsuri stricte de igienă, combaterea deshidratării și reducerea intensității și duratei diareei. Există soluții terapeutice care reduc simptomele asociate diareei în primele 12 ore de la administrare.


Reguli de igienă

  • spălarea temeinică a mâinilor, cu apă și săpun, după utilizarea toaletei sau după vărsături,
  • evitarea folosirii în comun a obiectelor de toaletă, dar și a farfuriilor, cănilor sau tacâmurilor,
  • dezinfectarea frecventă a obiectelor sanitare.

În cazul copiilor este necesară izolarea acestora la domiciliu de la primele simptome pentru a nu răspândi boala în colectivitățile școlare din care fac parte sau în spațiile de joacă.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod