Enterocolita cronica si acuta

Enterocolita la copiii Din clipa in care femeia da nastere unui copil, trebuie sa stie ca va avea mereu de luptat cu diferiti inamici care il afecteaza pe micut. O mare atentie trebuie acordata enterocolitelor sugarilor si copiilor mici, deoarece acestia se deshidrateaza mult mai usor, fiind astfel predispusi formelor severe de boala.

In general, enterocolita ca copii are aceleasi trasaturi carcateristici ca si in cazul adultilor, insa sunt cateva lucruri specifice pe care fiecare mama trebuie sa le cunoasca. Sa aflam care sunt acestea!

1. Rotavirus
Potrivit, medicului Mihai Craiu, afectiunea este declansata la copii mici, sugari sau prescolari mai ales prin infectia cu rotavirusuri.

2. Siropurile cu antibiotice
"Siropurile de antibiotice pot agrava semne de suferinta gastrointestinala, prin fenomenul de dismicrobism, adica este omorata flora intestinala normala si se multiplica agenti patogeni care nu sunt afectati de antibiotice, cum ar fi miceliile - Candida albicans", a declarat medicul pediatru.
 


"Alta afectiune extrem de grava, generata de folosirea intempestiva a siropurilor de antibiotice cu spectru larg, este diareea produsa de Clostridium difficile, o diaree produsa de toxinele acestui agent patogen", a completat medicul pediatru, Mihai Craiu.   

3. Vaccin
Cu toate ca afectiunea este produsa de infectii virale, aceasta poate fi extrem de grava, fiind cauza de deces pediatric chiar si in SUA. "Datorita severitatii deosebite impotriva infectiilor cu rotavirus a fost creat un vaccin. In Romania acesta a fost inregistrat ca produs al companiei GSK, numit Rotarix, de uz oral, deci nu este un vaccin injectabil", a precizat Dr. Craiu, medic primar pediatru.

Totodata, acesta sustine ca vaccinul este destinat copiilor cu varste foarte fragede, sub 6 luni, insa "vaccinarea trebuie neaparat finalizata pana la 24 de saptamani, NU mai tarziu, deoarece exista riscul unor complicatii postvaccinale".


4. Tratamentul
Copilul trebuie vazut de medic, imediat ce prezinta primele simptome. Pana la venirea medicului, un parinte instruit in prealabil poate asigura primul ajutor, dandu-i copilului in mod fractionat, in primele ore, Gesol.

Copilul nu trebuie infometat, trebuie introduse alimente care sa contina proteine, chiar dupa primele ore. Intestinul sau are nevoie de proteine si calorii pentru a-si mentine integritatea, altfel sufera si diareea se prelungeste, evoluand spre cronicizare. Alimente considerate pana acum "antidiareice" (supa de morcov, orezul, etc.) sunt hipocalorice si lipsite de proteine.

5. Realimentarea
In general, se recomanda ca realimentarea sa se faca cu un preparat dietetic (fara lactoza si sarac in grasimi).
Exceptia o reprezinta sugarul alimentat exclusiv la san in primele 6 luni, in cazul caruia se recomanda mentinerea alimentatiei naturale, "fara rezerve". Este o mare greseala sa intrerupi alimentatia la san, inlocuind laptele matern cu un lapte dietetic!

6. Iaurturile si sucurile
"Vara, sucurile sau iaurturile pastrate impropriu din punct de vedere termic ar putea produce toxiinfectii alimentare, adica se pot multipica germeni in produsul respectiv si vor produce un nivel crescut de toxine in acel produs", a declarat Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru.

"Frecvent, germenul incriminat in aparitia toxinfectiei alimentare este stafilococul auriu, care produce toxine, ale caror efecte genereaza manifestarile patologice ale unui gastroenterite, cu varsaturi si diaree", a adaugat specialistul.




 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • IOSIPESCU FLORINEL pe 22 Mar 2012, 15:38
    ADIO DIAREE!

    am incercat cu toate medicamentele....dar rezultatul f.bun ,şi-l recomand este CĂRBUNE MEDICINAL(MEDOCARB), de s.c elidor s.r.l.,imbogatit cu fructe de stejar!.....nota 10.....vax imodium...etc!

    18
    3

  • Tania pe 13 Feb 2012, 09:51
    ce sa fac

    aceste enterocolite se repeta foarte des din cauze aproape necunoscute incat am inceput sa ma tem de alte afectiuni mai grave ...Traiesc cu saprosanul,furazolidonul,imodiumul in geantaAcum sunt dupa 2 zile de diaree feroce 10 scaune in 8 ore cu dureri abdominale ,de cap etc

    12
    2

  • dan iasi pe 22 Oct 2009, 17:23
    parere

    Este exact ce am dorit sa stiu despre dureri de burta.Multumesc!

    18
    4

  • Mariana pe 28 Sep 2009, 18:07
    Completari

    Articolul este bun si indica modalitatea de a te putea vindeca de enterocolita cu un tratament- prin regim alimentar. In unele cazuri insa nu este suficient regimul alimentar si bolnavul trebuie sa consulte medicul, sa faca chiar ceva investigatii, pentru a se putea stabili cauza ce a generat boala. Se poate folosi cu succes carbunele medicinal, care inlatura gazele si balonarile, precum si tabletele de Eridiarom, care sunt facute din afine si care au un efect deosebit in tratarea diareei. In cazul in care insa este vorba de o toxi infectie alimentara, dizenterie ori o infectie cu salmonela, tratamentul alopat este necesar si el poate fi stabilit doar de medic.

    2
    0

  • braileanu mariana pe 1 Apr 2009, 23:27

    am la examen de licenta tema enterocolita acuta infectioasa.Va rog sa imi spune-ti un caz care a fost tratat d aceasta boala si ce investigatii i sa facut acelui pacient cat si de tratament.va rog mult d tot !ast msj pe zuupy_mar@yahoo.com

    1
    5

  • filip magdalena pe 29 Ian 2009, 18:10
    orice problema se paote rezolva

    aceasta afectiune nu e asa de grava,scriu des pe site pentru ca am ajutat diverse persoane cu diferite afectiuni si pot sa zic ca au dat rezultate...cei ce sufera de aceasta afectiune,pot sa zic ca nu e asa de grava,dar daca suferiti si vreti sa scapati,contactati-ma pe id-=ul magdalena_filip@yahoo.com, sau la numarul de telefon 0742 150 828

    9
    2

  • PUTINTELU.V pe 29 Ian 2009, 11:21
    ENTERCOLITA

    FOARTE BINE DESCRIS ARTICOLUL. VA ROG SI PE MAI DEPARTE ARTICOLE IN DOMENIUL SANATATII.

    5
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod