Endoscopia

Procedura In functie de ce parte a corpului este examinata, exista posibilitatea ca medicul sa iti ceara sa nu mananci si sa nu consumi lichide cu cateva ore inainte de endoscopie. Mai mult, pentru curatarea intestinelor acesta iti poate cere sa iti administrezi un laxativ.

"In unele cazuri, inainte de realizarea testului este urmat un tratament cu antibiotice pentru a reduce riscul aparitiei infectiilor", completeaza Conf. Dr. Vasile Drug. Totodata, tratamentul cu vaferine este incetat cu cateva zile inainte de endoscopie.

Cu toate ca procedura nu este dureroasa este recomandabila anestezia locala, pentru ameliorarea disconfortului. Dupa care, endoscopul este ghidat in organism cu mare atentie, fiind plasat in functie de partea corpului care urmeaza sa fie examinata.


Optiuni posibile:
  • gat
  • anus
  • uretra

1.Pregatirea
Pentru a avea o imagine clara, stomacul trebuie sa fie gol. De aceea trebuie sa nu mancati nimic sau sa beti pe o perioada de 6 ore inaintea testului, ne informeaza Conf. Dr. Vasile Drug. De asemenea, ai obligatia sa informezi persoanlul medical daca esti alergica/a la exilina sau ai vreo reactie de acest fel, si daca ai mai facut vreo endoscopie.  

"Daca aveti vreo nedumerire, nu ezitati sa intrebati, deoarece scopul este ca sa fiti cat mai relaxat in timpul investigatiei", ne sfatuieste Conf. Dr. Vasile Drug.  

Totodata, vei fi rugata sa iti scoti proteza dentara, in cazul celor care detii un asemenea aparat dentar.



2. In timpul investigatiei
"Veti fii asezat pe un pat si rugat sa stati pe partea stanga. O asistenta medicala va sta mereu langa dumneavoastra pe parcursul explorarii. Veti fi anesteziat local cu un spray pe baza de xilina. Pentru a mentine gura mereu deschisa pe parcursul investigatiei vi se va aplica o piesa de plastic intre dinti", ne informeaza Conf. Dr. Vasile Drug.

Astfel, cand medicul va introduce endoscopul, nu vei simti durere. Pe parcursul endoscopiei vei putea respira normal tot timpul.

Totodata Conf. Dr. Vasile Drug mentioneaza ca "toata explorarea poate dura maxim 15 minute, timp in care va fi explorat cu atentie stomacul, esofagul si o parte din duoden. In tot acest timp, va fi introdus aer in stomac pentru o vizualizare buna a imaginii.
Aerul este aspirat la sfarsitul endoscopiei, moment in care tubul endoscopic este retras".


3. Dupa test
Dupa test vei fi lasat/a pentru cateva momente sa va odihniti. Senzatia de amortire de la nivelul gurii va dura pana intr-o ora. Dupa ce trece efectul anestezicului, puteti mananca si bea in mod normal.

"De asemenea, vei simti o durere usoara la nivelul gatului pe tot parcursul zilei, dar care va ceda pana a doua zi. Nici senzatia de balonare de la aerul insuflat in stomac nu trebuie uitata, deoarece constitutie unul dintre efectele secundare. Este bine de mentionat ca nimic nu trebuie sa ne sperie deoarece simptomele vor trece fara sa fie necesar administrarea de medicamente.", ne-a declarat Conf.
Dr. Vasile Drug.

Daca endoscopia a fost realizata pentru examinarea vezicii (citoscopie) s-ar putea sa observi firicele de sange in urina, dar care dispar in mai putin de 24 de ore. In caz contrar, trebuie sa iti contactezi medicul.


Rezultatul endoscopiei

In cele mai multe cazuri, rezultatul este comunicat la sfarsitul investigatiei. Daca vi s-a luat biopsie pentru examinare, rezultatul poate dura cateva zile. "Detalii asupra rezultatului si al tratamentului pe care il veti urma le veti discuta cu medicul gastroenterolog", a adaugat Conf. Dr. Vasile Drug.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod