Endoscopia

Endoscopul Principiile care se gasesc in spatele procedurii de endoscopie nu sunt dintre cele mai actuale. O forma primitiva de endoscop a fost inventata in 1805, si consta intr-un tub mai mare care era luminat cu o lumanare. Din aceasta cauza dispozitivul respectiv era prea voluminos si neindemanatic pentru a fi folosit frevent.

1. Fibre optice

Inventarea fibrelor optice in 1960 a revolutionat endoscopia. Fibrele optice sunt piese mici de sticla care au abilitatea de a transmite lumina.
Aceastea sunt ideale pentru procedura endoscopica, deoarece sunt atat sursa de lumina cat si camera.

Fibrele optice sunt mici si flexibile, ceea ce presupune ca endoscopul poate fi orientat usor in organism si fara sa cauzeze dureri pacientului.

Totodata, cu ajutorul endoscopului pot fi introduse in organism instrumente chirurgicale, ca de exemplu o lama foarte subtire, folosita pentru obtinerea unei biopsii.

De asemenea, pot si introduse implusuri electrice in organism pentru distrugerea tesuturilor si excrescentelor nedorite, cum sunt: micile tumori si pietrele la vezica biliara.


2. Endoscocul capsule

Relativ este vorba despre un nou tip de endoscopie, bazata pe inghitirea unor capsule de marimea unei pastile mai mari. Odata inghitita aceasta capsula, sunt transmise imagini din interiorul sistemului digestiv si stomac. Aceste capsule sunt eliminate de catre organism pe care naturala.

Adesea, capsula este folosita pentru a ajuta la diagnosticarea cazurile in care pacientii au sangerari interne la nivelul sistemului digestiv, si nu exista cauze evidente.


Procedura chirurgicala

Dupa cum am mentionat si la inceputul articulului, endoscopie este folosita si pentru realizarea anumitor proceduri chirurchicale, cum sunt: inlaturarea vezicii si a micilor tumori, dar si a altor obiecte straine de la nivelul plamanilor sau sistemului digestiv.


Un alt tip de endoscop, cunoscut sub denumirea de laparoscop, este folosit de catre chirurgi ca ajutor vizual. Beneficiul utilizarii laroscopului in timpul interventiei chirurgicale este realizarea numai unei mici incizii.

Conf Dr Vasile Drug ne-a declarat ca acest tip de interventie chirurgicala poate conduce la o serie de proceduri diferite, ca de exemplu: apendictomie (inlaturarea apendicelui), sau histerectomie (inlaturarea uterului).

Astfel, fiind facuta numai o mica incizie, recuperarea este mult mai rapida si mai usoara decat in cazul altor interventii chirurgicale.   

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod