Dieta pentru refluxul gastroesofagian

Un meniu bogat în alimente procesate, cu un conținut redus de vitamine, este un factor major în declanșarea refluxului gastroesofagian. Află ce alimente te ajută să te simți mai bine.
Este foarte ușor să mănânci o cantitate ridicată de alimente procesate. Deși cu toții reacționăm diferit la preparatele consumate, există reguli generale cu privire la tipurile de mâncăruri care favorizează declanșarea sau agravarea refluxului gastroesofagian.
Pentru a-ți îmbunătăți digestia și a evita durerea este esențial să alegi de fiecare dată alimente organice, cu un conținut ridicat de fibre. Sursele de grăsimi sănătoase, proteinele și probioticele te vor ajuta să reduci inflamațiile și orice alte complicații asociate cu refluxul gastroesofagian. 

 
Iată ce alimente favorizează reducerea simptomelor problematice:

 
1. Kefirul și iaurtul

Refac echilibrul bacteriilor „bune” din stomac, stimulează digestia și calmează durerile sau disconfortul. Alege produse fermentate pentru a te asigura că au un conținut ridicat de bacterii benefice.

 
2. Legumele fermentate

Varza acră și castraveții trebuie să se regăsească în meniul tău zilnic. Le poți consuma ca atare sau le poți adăuga ca ingredient aromat la diferite preparate.

 
3. Kombucha

Este o sursă excelentă de bacterii benefice pentru tractul digestiv.

 
4. Oțetul de mere

Reglează nivelul de acid din stomac și reduce simptomele refluxului gastroesofagian. Amestecă o lingură de oțet de mere cu o cană de apă și bea cu 5 minute înainte de fiecare masă.

 
5. Apa de cocos

Este o sursă foarte bună de potasiu și electroliți care mențin hidratarea optimă a corpului. Bea apă de cocos de-a lungul zilei, precum și un pahar înainte de culcare pentru a nu avea probleme când vrei să te odihnești. 

 
6. Uleiul de cocos

Are un puternic efect antiinflamator și furnizează grăsimi sănătoase organismului. Consumă o lingură de ulei de cocos în fiecare zi.
Îl poți folosi la supe, salate, tocănițe sau îl poți întinde direct pe pâinea proaspătă din făină integrală. 

 
7. Mierea

Înlocuiește zahărul alb cu miere pentru a te bucura de același gust bun, dar cu un plus de beneficii pentru sănătate.

 
8. Peștele gras

Somonul, macroul, tonul și heringul sunt surse excelente de acizi grași de tip Omega-3, cu un efect antiinflamator. Stimulează imunitatea și te ajută să te menții în formă, evitând simptomele problematice ale refluxului gastroesofagian.

 
Ce ar trebui să eviți?

Unele alimente agravează simptomele specifice. Iată ce trebuie să elimini din meniu pentru a te simți mai bine:

 
1. Alcoolul

Berea și vinul declanșează adesea refluxul gastroesofagian. Consumă-le cu prudență, cu un pahar de apă, pentru a testa cum reacționezi la aceste băuturi. În niciun caz nu bea alcool înainte de culcare.

 
2. Sucurile carbogazoase

Îți vor înrăutăți rapid starea indiferent de momentul zilei în care le consumi.

 
3. Cafeina

Ceaiul, cafeaua și băuturile energizante agravează iritația de la nivelul esofagului și trebuie evitate.

 
4. Zahărul și îndulcitorii artificiali

Cauzează inflamații, stimulează pofta de mâncare, consumul foarte rapid al alimentelor și acumularea kilogramelor în plus.

 
5. Prăjelile

Mâncărurile grase rămân mai mult timp în stomac și sunt digerate greu, cauzând un exces de acid.

 
6. Ciocolata

Multe persoane constată o îmbunătățire a stării generale după renunțarea la ciocolată. Acest lucru se poate explica prin faptul că majoritatea produselor din ciocolată conțin grăsimi saturate, cafeină și mult zahăr.

 
7. Alimentele procesate cu multă sare, porumb sau cartofi

Chips-urile, biscuiții sau cerealele rafinate sunt problematice. În cadrul unui studiu realizat în Suedia s-a constatat că riscul de reflux gastroesofagian crește cu până la 50% dacă meniul zilnic include o cantitate ridicată de astfel de produse.

 
8. Citricele și sucul de citrice

Au un conținut ridicat de acid și agravează simptomele.

 
9. Preparatele picante

Condimentele precum scorțișoara, piperul cayenne sau pudra de ardei iute înrăutățesc senzația de arsură, așa că este o idee bună să încerci niște rețete cu un gust mai puțin intens.

 
10. Roșiile, pasta de tomate, ketchup-ul și ceapa

Deși sunt sănătoase în general, pot declanșa simptome probematice dacă sunt consumate în cantități mari, de exemplu mult ketchup la pizza.

 
11. Produsele lactate

Nu sunt problematice pentru toți pacienții, dar există o proporție ridicată de persoane care sunt afectate negativ de consumul de lactate. Acest lucru se întâmplă deoarece combinația de calciu, lapte și grăsimi stimulează producția de acid la nivelul stomacului.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod