Dieta fără gluten: Ce presupune şi la ce te ajută ea?


Hrişcă


Dieta fără gluten: Alimente permise şi alimente interzise


Pe lângă produsele care sunt fabricate special pentru persoanele care suferă de celiachie şi pot să fie recunoscute după simbolul unui spic de grâu barat. Acestea pot să fie consumate în siguranţă de către persoanele care au intoleranţă la gluten, dar sunt mai costisitoare şi nu şi le permite oricine.

Dar există şi numeroase alimente care nu conţin gluten în mod natural şi pot să fie consumate fără rezerve:
  • orezul
  • porumbul
  • cartofii
  • leguminoasele (năut, linte, fasole, mazăre)
  • hrişca
  • quinoa
  • amarant
  • mei
  • roşcove
  • susan
  • tapioca
  • castanele
  • lapte şi produse lactate
  • carnea
  • ouăle
  • peştele
  • uleiuri vegetale
  • legume
  • fructe
  • nuci şi seminţe.


Alimente riscante

  • supele instant
  • cârnaţii
  • sosul de soia
  • condimentele pentru carne
  • prăjituri şi dulciuri
  • îngheţată
  • glucoza
  • băuturi din porumb
  • orez extrudat
  • chipsuri
  • popcorn
  • creme şi budinci
  • milkshake-uri
  • frişcă
  • brânza topită tartinabilă
  • fructe uscate cu înveliş din făină
  • siropuri pentru băuturi şi gheaţă
  • amestecuri instant pentru ciocolată caldă
  • sucuri de fructe cu adaos de pulpă
  • jeleuri
  • ciocolata umplută
  • batoane
  • bomboane
  • guma de mestecat
  • sosuri semipreparate
  • cuburi condimente
  • amestecuri pe bază de bulion
  • amestecuri de plante şi condimente
  • praf de copt.

Din cauza faptului că glutenul este folosit în foarte multe produse este esenţial să citeşti eticheta ca să te asiguri că nu conţine urme de gluten produsul pe care vrei să-l cumperi.


Alimente interzise

  • grâu şi orice produs care conţine făina de grâu
  • amidon de grâu
  • ovăz (deşi el nu conţine în mod natural gluten, el poate să fie contaminat dacă a fost recoltat lângă un lan cu grâu sau procesat într-o fabrică unde se procesează şi grâu)
  • orz
  • secară
  • kamut
  • bulgur
  • cuşcus
  • bere
  • muesli
  • cereale pentru micul dejun
  • paste
  • iaurt cu cereale sau biscuiţi
  • carne sau peşte pane sau gătite cu sosuri care au făină cu gluten
  • peşte congelat semipreparat (surimi sau specialităţi din homar)
  • cafea instant sau surogat de cafea care conţine orz sau malţ de orz
  • băuturi din ovăz
  • ciocolată cu cereale.


Ştiai că ...

  • 10 - 15% dintre pacienţii cu diabet insulino-dependent au boala celiacă;
  • 6% dintre pacienţii cu osteoporoză au boala celiacă;
  • Rujul de buze conţine gluten;
  • Plastilina conţine gluten;
  • Foarte multe medicamente conţin gluten.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod