Afectiuni asociate cu obezitatea

Cand vorbesti despre obezitate, de fapt, vorbesti despre un exces de tesut adipos in organism, in special in zona abdomenului, coapreslor si feselor. Cauza acestei afectiuni este consumul necontrolat de grasimi, produse fainoase sau dulciuri, in alte cazuri aceasta afectiune este produsa de dereglari glandulare, care la randul lor au fost afectate din cauza alimentatiei gresite.
Dar sa vedem ce alte probleme de aduce obezitatea:

 
1. Diabet

Persoanele obeze risca de 4 ori mai mult sa faca diabet decat persoanele care au o greutate normala. Diabetul este o afectiune metabolica cauzata de cantitatea mica de insulina. Lipsa insulinei determina zaharul sa fie seceretat in loc sa fie transformat in calorii.

Insulina transporta glucoza la tesuturi si accelereaza metabolizarea carbohidratilor. De asemenea, stocheaza glucoza ca glicogen si joaca un rol important in sinteza grasimilor si proteinelor. Pentru a castiga energie, glucoza din alimente trebuie sa fie absorbita de catre organism, intre vasele de sange, si va fi condusa la tesurile care au nevoie.
La diabetici, glucoza absorbita este depozitata in vasele de sange si eventuale este secretata.


2. Hipertensiune

Obezii au o sansa mai mare sa aiba presiunea sanguina ridicata decat persoanele care au o greutate normala. Hipertensiunea este definita ca fiind presiunea sangelui la un nivel care creste continuu. Sangele este pompat prin principalele artere ale inimii, si apoi prin toate arterele care imprejmuiesc corpul.

Pentru mentinerea grasimilor nefolositoare in organism este nevoie de o cantitate ridicata de oxigen. Dar pentru a creste cantitatea de oxigen cantitatea de sange din circulatia sanguina trebuie sa fie crescuta pentru a face ca inima sa lucreze mai mult.
In acest mod obezitatea cauzeaza hipertensiunea arteriala.


3. Arterioscleroza


Este vorba despre vasul de sange care poarta sangele care iese de la inima, "impins" prin ritmul specific. Aceasta afectiunea apare cand peretii artereiei se ingroasa si se strimteaza. Peretii arteri devin din ce in ce mai grosi, mai stranti si mai putin elastici in functie de gradul obezitatii si de varsta.

Mancand foarte multe alimente cu grasimi, genetic, hiperglicemia, hipertensiunea, obezitatea si diabetul sunt cateva dintre cauzele arteriosclelozei. Aceasta la randul ei poate provoca afectiuni cerebrovasculare si coronare.



4. Hiperlipidemie

Este vorba despre cresterea anormala a cantitatii de grasimi din sange. Hiperlipidemia apare atunci cand grasimi, precum trigliceridele si colesterolul, nu sunt metabolizate adecvat. Deoarece in aceasta combinatie exista mult colesterol, hiperlipidemia mai este cunoscuta drept hipercolesterolemie.

Genetic, obezitatea, diabetul, stresul, disfunctia glandei tiroide sau a ficatului si disfuntia hormonilor pituitari sunt cauzele hiperlipidemiei.

Obezitatea
, de asemenea, are o relatie stransa cu tesuturile grase. Hiperglicemia, hiperinsulinemia si hipertrigliceridemia sunt mult mai frecvent intalnite la persoanele obeze in partea superioara decat cele obeze in partea inferioara a corpului.


Hiperlipidemia, de asemenea, apare mult mai usor la persoanele care au probleme de metabolizare a lipidelor.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ... pe 21 Feb 2008, 10:55
    Alcoolul...

    Sincer nu prea cred... tot ce stiu e ca alcoolul creeaza pofta de mancare si daca dupa ce ai consumat alcool mananci, vei manca mai mult decat ai nevoie! Stiu ca alcoolul are multe calorii, si de aia s-ar zice ca ingrasa... dar daca e sa te uiti la consumatorii inraiti de alcool vei vedea ca toti sunt slabi...

    0
    0

  • cazacu adela pe 12 Feb 2008, 12:46
    alte cauze ale obezitatii

    Am o intrebare simpla. Consumul zilnic de alcool (ma rfer la tarii) poate fi o cauza a obezitatii?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod