Viata sub 7, in cazul diabetului de tip 2

In Romania se inregistreaza aproximativ 36000 de cazuri de diabet de tip 1, ceea ce reprezinta intre 5-10% din totalitatea cazurilor de diabet din tara, iar jumatate de milion de persoane sufera de diabet de tip 2, ceea ce reprezinta aproximativ 3% din populatie.
Un numar tot mai mare de bolnavi este diagnosticat in fiecare an, dar cifrele raman relativ constante. Totusi, la nivel mondial, numarul de bolnavi afectati de acest tip de diabet a crescut cu 3%. Cea mai rapida crestere a fost inregistrata in Asia de Sud-Est, iar cele mai afectate tari europene sunt: Finlanda, Suedia si Norvegia.


Doua boli, acelasi nume

Se stie de sute de ani ca diabetul se manifesta in 2 forme diferite:

1. Diabetul juvenil (diabet zahat de tip1), afectiune care avanseaza rapid, ajungadu-se la coma si deces, daca nu este tratata.
2. Diabetul la adult (diabet zaharat tip 2), boala care avanseaza intr-un ritm mai lent si care expune bolnavul la numeroase complicatii ulterioare, care adeseori, sunt cauza decesului prematur.

Diabetul, in special de tip 2, este rareori o problema singulara. Acesta deseori este asociat cu diverse tulburari care sunt urmarea unui stil de viata nesanatos: obezitate, diata dezechilibrata, lipsa exercitiilor fizice etc, si a altor boli aparute in timpul diabetului.



Simptome


Mult mai putin frecvent, diabetul poate fi diagnosticat, in special la oamenii tineri, pe baza unor simptome clinice care indica o hiperglicemie semnificativa:

  • sete cronica;
  • scadere in greutate;
  • urinare neobisnuit de frecventa;
  • dureri abdominale inexplicabile;
  • oboseala sau lipsa de concentrare din ce in ce mai accentuate;

Cele mai frecvente analize sunt cele de sange, analizele programate inainte de o operati sau in perioada de monitorizare post-natala, controale de medicina a muncii etc.


Diabetul si Hiperglicemia

Este posibil sa fii bolnav de diabet si sa nu ai niciun simptom vreme de mai multi ani. Hiperglicemia moderata nu da dureri si nu creeaza disconfort. Drept urmare, in absenta unor controale regulate, cele mai multe cazuri de diabet sunt descoperite doar din intamplare dupa mai multi ani, uneori chiar si dupa 10 ani, timp in care boala a avansat.


Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste diabetul ca fiind o forma de hiperglicemie, adica o concentratie excesiva de zahar in sange, care poate aparea ca urmare a unor factori genetici si de mediu, care actioneaza, adesesori, concentrat.

In prezent, diabetul este definit cu mai multa precizie prin intremediul hiperglicemiei:

  • cresterea nivelului glucozei in sange peste nivelul de 126 mg/dl de doua ori intr-un interval de 3 luni;
  • nivelul general al glucozei in sange, in orice moment al zilei, este peste nivelul de 200 mg/dl.

Aceste valori de stabilire a diagnosticului au fost alese in urma studiilor epidemiologice, care au demonstrat ca majoritatea complicatiilor clinice de hiperglicemie apar la un nivel de peste 126 mg/dl.

S-a demonstrat ca diabeticii care isi controleaza nivelul glicemie se confrunta cu un risc scazut de a dezvolta complivatii in cazurile de diabet tip 2, in special complicatii de natura vasculara.
Exista 2 indicatorii principali pe care o persoana cu diabet ii poate masura atunci cand doreste sa monitorizeze adecvat evolutia bolii: valorile hemoglobinei glicolizate si nivelul glicemiei.

Masurarea nivelului de hemoglibina glicolizata inseamna masurarea nivelului de glucoza de-a lungul unei perioade de 3 luni. O mica parte a glucozei din sange este permanent legata de globulele rosii, mai exact de hemoglobina. La un nivel normal al glicemiei, concentratia glucozei din hemoglobina variaza intre 4% si 6%, la finele ciclului de viata de 120 de zile al globulelor rosii. In cazul diabeticilor, concentratia de hemoglobina glicolicata depaseste 7%, insa ea trebuie intotdeauna sa fie sub aceasta valoare.


O gama globala de tratamente


Sanofi-aventis
are solutii terapeutice pentru aproape orice problema legata de diabet: medicamente antidiabetice cu administrare orala, insulina de diverse tipuri, dispozitive de injectare etc.

Latus
este un analog de insulina cu durata de actiune de 24 de ore, indicat ca insulina de baza in tratamentul diabetului de tip 1 si, de asemenea, in tratamentul formelor avansate de diabet de tip 2.


Apidra,
un analog de insulina cu actiune rapida, este partenerul "ideal" pentru Lantus. Produsul poate fi administrat cu ajutorul dispozitivelor de injectare Optipen sau Optiset, pentru o utilizarea usoara si confortabila.

Amaryl
, pentru diabetul de tip 2, sulfonilureicul care scade glicemia si-a demonstrat eficienta in monoterapia sau in asociere cu Latus pentru tratarea formelor de diabet avansate.

Acomplia
este raspunsul inovator si exclusivist, care conduce pe drumul catre o noua forma de tratament a diabetului de tip 2.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • liviu pe 6 Apr 2009, 13:23
    merck sante s.a.s.

    eu am 165 si iau 2-3 pastile pe zi dianben se numesc sunt din lyon,franta

    1
    0

  • gelu pe 22 Oct 2008, 11:12
    Diaprel

    Eu am glicemia in jur de 160mg/dl, si iau o pastila pe zi de Diaprel. Am gasit un alt medicament american, care zice ca e ultima medicatie, se numeste JANUVIA, ce ziceti sa iau? Poate doctorii de la noi nu stiu de el sau de ce nu-l recomanda? Ce ma sfatuiti???

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod