Invata sa controlezi diabetul prin exercitiu!

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, care va avea loc pe 14 noiembrie, Federatia Internationala de Diabet atrage atentia asupra riscurilor cresterii incidentei diabetului la nivel mondial. Se estimeaza ca pana in anul 2025, numarul persoanelor afectate de diabet va ajunge la 380 de milioane.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, care va avea loc pe 14 noiembrie, Federatia Internationala de Diabet atrage atentia asupra riscurilor cresterii incidentei diabetului la nivel mondial. Se estimeaza ca pana in anul 2025, numarul persoanelor afectate de diabet va ajunge la 380 de milioane.

In prezent, circa 250 de milioane de oameni sufera de aceasta afectiune in toata lumea, dintre care 55,2 milioane in Europa.

"Cresterea cazurilor de diabet de la an la an este alarmanta, iar previziunile pentru viitor nu sunt deloc optimiste. Situatia actuala este in primul rand dovada unei lipse de informare si educatie in cadrul publicului larg, dar si a unei atitudini pasive generale. Preventia diabetului nu presupune deloc un efort deosebit, ci in primul rand asumarea unei vieti echilibrate din punct de vedere alimentar si al activitatii fizice
", a declarat Prof. Dr. Nicolae Hancu, Presedinte al Federatiei Romane pentru Diabet. "Ca si in cazul preventiei cancerului sau a bolilor cardiovasculare, in cazul diabetului ar trebui sa se aplice Regula celor 60 de minute: mai mult de 60 de minute pe zi pentru activitate fizica si mai putin de 60 de minute pentru televizor, computer si jocuri video".


Campania Hula Hoop pentru Diabet


Campania Hula Hoop pentru Diabet lansata de Federatia Internationala de Diabet in parteneriat cu Sanofi-aventis si Zentiva, atrage atentia asupra importantei educatiei si preventiei, in special printre copii si tineri. Portalul oficial al campaniei este www.hoop4diabetes.com. Simbolul campaniei este cercul albastru invartit pe deget sau pe talie, cu mesajul "Prin exercitiu, invata sa controlezi diabetul."

Andreea Raducan, campioana olimpica si mondiala la gimnastica, s-a alaturat cauzei. "Ii asteptam pe toti cei doritori de dans si hula hoop sa participe la evenimentele de sambata din Plaza Romania. Este distractiv si, in plus, foarte sanatos. 30 de minute pe zi de dans pot reduce cu 40% riscurile aparitiei diabetului zaharat de tip 2."

Campania consta in reprezentatii spontane cu tineri dansatori efectuand miscari hula hoop in locuri neconventionale precum statii de metrou sau mall-uri, evenimente si concursuri interne adresate angajatilor companiei, promovare in mediul online si sesiuni de fotografii si autografe cu sportivi renumiti, precum Andreea Raducan, Gabriela Szabo, Ivan Pazaichin sau Marius Urzica. Sambata, de Ziua Mondiala a Diabetului, va avea loc evenimentul oficial in Plaza Romania, Bucuresti, incepand cu ora 13.00.


Diabetul si complicatiile care pot aparea


Diabetul este o boala evolutiva, care dureaza toata viata si in care nivelul zaharului (glucozei) din sange este crescut. Exista doua forme de diabet, denumite diabet tip 1 si tip 2. Diabetul de tip 1 apare frecvent la copii si adolescenti si foarte rar la adulti, nefiind cunoscuta cauza exacta a acestei boli, presupunandu-se ca este provocat de o predispozitie genetica.

Pentru controlarea diabetului si prevenirea complicatiilor, pacientii au nevoie de insulina. Scopul tratamentului este scaderea nivelului de glucoza din sange, pana la valori normale. Netratat, diabetul duce la cresterea zaharului din sange, iar nivelul crescut de glucoza afecteaza organe importante precum inima, ochii, rinichii si sistemul nervos.

Diabetul creste riscul de accidente cerebrale, provoaca boli ale vaselor inimii favorizand atacul de cord, afecteaza progresiv rinichii (nefropatie) ducand la insuficienta renala si, in final, la dializa. Tot diabetul poate duce la retinopatie care, netratata, poate provoca orbirea. Pentru ca afecteaza circulatia, sistemul nervos si scade imunitatea, diabetul creste riscul aparitiei leziunilor care se pot infecta si pot duce la amputatii. Diabetul reprezinta cauza principala a amputatiilor.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lili nita pe 1 Feb 2010, 09:37
    si fiul meu are prb cu diabetul

    Am fost la medicul diabetolog in urama anelizelor la sange unde am descoperit nivelul glicemiei destul de ridicat.Ne-am speriat foarte tare,pt ca dupa o dieta stricata,ne-a recomandat totusi insulina,iar medicul a zis doar pt o perioada scurta.doar pt reglarea functiei pancreaticw.sunt foaRTE NEDUMERITA CA MAMA,SI NU INTELEG,DE CE ?

    0
    1

  • Irina pe 16 Nov 2009, 16:49
    Povestea unor copii care au invins diabetul

    I-am cunoscut personal pe Luca si Ioana, doi copii foarte ambitiosi si plini de viata, care au invins diabetul. Puteti urmari povestea lor aici: http://www.youtube.com/watch?v=SihwGIMwNC8

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod