Indrumar de "tiroida"

Bolile tiroidei sunt foarte raspandite, in special in randul femeilor. Va oferim cateva notiuni de baza despre glanda tiroida si principalele semne care sa va ajute sa depistati o dereglare in functia glandei tiroide.

Tiroida este o glanda de dimensiuni mici, de forma asemanatoare cu a unui fluture, situata in zona gatului, sub "marul lui Adam". Daca nu e marita, de obicei nu se simte la palpare sau are dimensiuni foarte mici.

 

Rolul ei este sa produca hormoni care influenteaza intregul organism. De aceea, daca tiroida nu functioneaza bine, efectele sunt importante si se resimt la scara mare.

 

Bolile de tiroida ignorate si netratate dau, pe langa o stare generala foarte proasta, consecinte foarte grave: boli de inima,  infertilitate, osteoporoza, etc.

In cazurile grave se ajunge pana la coma si deces.

 

La copii, hormonii secretati de glanda tiroida sunt foarte importanti pentru crestere. Daca glanda  se afla in hipofunctie copilul nu se dezvolta fizic si psihic.

 

Procentele arata ca femeile sunt de 5 ori mai expuse bolilor de tiroida decat barbatii, si persoanele care au bolnavi de tiroida in familie sunt mult mai predispuse sa dezvolte aceeasi boala decat cei "curati" ereditar.  Sansele de a dezvolta hipotiroidie cresc odata cu inaintarea in varsta.

 

In timpul sarcinii multe femei sunt in pericol sa se imbolnaveasca.

In aceasta perioada e nevoie de vigilenta crescuta fiindca disfunctia tiroidei afecteaza dezvoltarea fatului.

 

Dupa nastere, un procent foarte mare, intre 5 si 18% dintre femei sunt diagnosticate cu tiroidita. Boala se depisteaza greu fiindca unul din simptome este scaderea in greutate...atat de dorita dupa 9 luni de sarcina.

 

Puteti suspecta hipotiroidie daca apar simptomele:

 Crestere nejustificata in greutate

Oboseala

Constipatie

Par subtire si aspru

Schimbari dese de dispozitie

Piele uscata si aspra

 

 

Hipertiroidia poate fi suspicionata atunci cand apar:

 

Scadere nejustificata in greutate

Intoleranta la caldura

Transpiratie abundenta

Tremur

Tiroida marita la palpare

Agitatie

Slabiciune musculara

Tulburari de somn

Tranzit digestiv rapid

 

Daca doriti sa va testati functia acestei glande esentiale pentru sanatate, trebuie sa va adresati medicului endocrinolog.

 

 

Comentariile 51-67 din 67

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gstela62@yahoo.com pe 8 Mar 2007, 19:00
    tiroida

    eu sint operata de tiroida de 4 ani,aceasta operatie mi_a schimbat complet viata,insomnii,nervi,depresii etc. Mi-au extirpat din greseala si paratiroidele,asa spun unii medici,altii sint de alta parere,important este ca eu iau zilnic 3000-4000 de calciu si desi am facut numeroase internari in 4 ani,nu ma simt bine.ESTE o boala la care nu-i pot da de capat.Dupa operatiemau ajutat foarte mult dispozitivele domnului ancu dinca,de aceeia va sfatuesc cei ce nu aveti inca operatie incercati aceste dispozitive,faceti orce sa nu ajungeti la cutit,fiinca exista riscul sa ti se transforme viata intr-un blestem.

    1
    0

  • patru rodica pe 7 Mar 2007, 12:15
    tiroida

    Am fost operata in 2003 de cancer tiroidian.Daca mergeam mai repede la doctor, si anume cand mi-a iesit un nodul in zona gatului poate nu ajungeam in acest stadiu.Cateva analize precum TSH FT4 si Antitireoglobulina va arata daca aveti sau nu probleme cu tiroida.Va pup si va doresc sanatate in primul rand si doar apoi spor la cure de slabit

    0
    0

  • DIDI pe 5 Mar 2007, 03:03
    CURIOZITATE

    CELOR CARORA SUFERA DE BULIMIE,LE ESTE AFECTATA GLANDA TIROIDA SI IN CE MASURA?

    0
    0

  • NICU BRATU pe 31 Ian 2007, 03:29
    PARERE

    CAM SUMARA PREZENTAREA, IN CAZ DE HIPOTIROIDIE APARE SI RETENTIA DE APA?

    0
    1

  • roxana pe 28 Dec 2006, 07:34
    hipotiroidism si obezitate

    ce parere aveti de xenical,a slabit cineva cu el?nu ma intereseaza alt tip de medicament fiindca stiu ca xenicalul actioneaza asupra grasimilor si nu asupra creierului si eu iau si alte medicamente care nu sunt compatibile cu altceva decit xenical...eu locuiesc in state si il gasesc si aici dar vreau sa stiu daca se merita

    0
    0

  • Monix pe 15 Dec 2006, 20:44

    Ar trebui sa urmaresti mai des simptomele pe care le prezinti. Nu dispera din prima. Mai repeta analiza.

    0
    0

  • groapa gabriela pe 7 Dec 2006, 20:29
    indrumar de tiroida

    ce tratament naturist as putea tine in cazul unei hipotiroidi. eu prezint simptomele acestei afectiuni dar rezultatele de laborator (TSH NORMAL) NU LE CONFIRMA. Ce sfat i-mi dati. Va multumesc. Acest subiect este de preferat sa-l intilnim mai des si mai in detaliu, daca este posibil.

    0
    0

  • aiduta pe 25 Nov 2006, 11:26
    tiroida

    sunt operata de nodul tiroidian pe partea stanga.nu am primit nici un fel de tratament la iesirea din spital.ma poate afecta in timp?am 34ani si sunt operata de doua luni si nu am copii.

    0
    0

  • Marinela pe 15 Nov 2006, 19:35
    tiroida

    as vrea sa stiu pe linga analizele efectuate din recoltarea sangelui ce se mai poate face (ce teste mai exista)ptr a afla mai multe lucruri privind starea de functionare a glandei si a nodulilor tiroidieni ( in caz ca sunt mai mari decat normal). Astept lamuriri pe adresa marinela_mail2005@yahoo.com

    0
    0

  • pisicuta pe 14 Nov 2006, 21:03
    glanda tiroida

    Eu cred ca aceasta boala se poate trata si in mod natural prin alimente naturale ce contin iod,si cu o alimentatie destul de sanatoasa cu lapte,produse lactate,carne,mai putine prajeli,fara sucuri carbogazoase,mai fara condimente,si totul va fi bine.

    0
    0

  • Simona Trusca pe 8 Nov 2006, 09:46
    intrebare

    Buna ziua , Ma numesc Simona Trusca si sunt din Timisoara.Fiica mea in virsta de 15 ani , a fost diagnosticata cu tiroida HACHIMOTO in anul 2001.De atunci urmeaza un tratament cu Ltiroxina.Va rog sa-mi spuneti daca aceasta boala nu poate fi tratata si naturist si poate sa-mi recomandati un medic specialist in acest domeniu . Va multumesc ! adresa mea este aleximonetta@yahoo.com

    0
    0

  • misha23 pe 5 Nov 2006, 22:40
    e de retinut

    cred ca e bine sa mergem la medic macar o data pe an pentru a face un control amanuntit. eu cel putin asa o sa fac . succes tuturor

    0
    0

  • Adriana Dorca pe 5 Nov 2006, 17:02
    sufar de hipotiroida

    In ultimele 3 luni sunt f suparata .Cum a inceput?A inceput sa-mi cada parul mai mult decat m-i se parea mioe ca este normal.Am consultat un dermatolog care mi-a dat un tratament pt par si mi-a sugerat ca ar fi bine sa fac niste analize pt glanda tiroida.In cele din urma am consultat un medic endocrinolog care mi-a dat diagnosticul:hipotiroida,fara sa-mi ceara sa fac nici o analiza.Ce parere aveti?Ma inspaimanta ideea ca o sa ma ingras.A s dori o opinie daca se poate.

    0
    0

  • liana fenesan pe 31 Oct 2006, 11:00
    tiroida

    este foarte important sa se cunoasca manifestarire neplacute ale acestei boli deoarece foarte multa lume se confrunta cu acesta boala .As dori sa stiu mai mult.

    0
    0

  • nicoleta pe 29 Oct 2006, 19:57
    pe cine sa credem?

    nu numai ca ar trebui sa fim mai informati despre aceste probleme ale glandei tiroide ,dar ar trebui sa se stie si ca un om cu venituri mici nu_si poate permite sa sa faca analizele de sange care indica hipo sau hiper functia acestei glande.in plus eu m-am confruntat cu o problema grava in sensul ca nu am intalnit un medic care sa- mi poata explica concret care sant sansele de corectie sau vindecare la un copil cu hipofunctie tiroidiana.un medic endocrinolog mi-a spus ca trebuie urmat tratament pana la 18 ani,un altul ca aceste probleme se corecteaza cam int-un an de zile. eu pe cine sa cred?

    0
    0

  • emariana pe 26 Oct 2006, 19:19
    interesant

    cred ca ar trebui sa prezentati mai multe informatii despre acest subiect ,pentru ca multa lume ignora aceasta problema .tiroida este una din glandele cele mai importante ,iar cei cu probleme trebuie sa ajunga mai repede la medic .

    0
    0

  • elena b. pe 26 Oct 2006, 16:11
    tiroida

    am fost diagnosticata ca avand o hipotiroidita in urma unui control efectuat ca urmare a unei operatii de glanda polinodulatra pe acre un prieten a facut-o si care m-a facut sa ma gandesc la un examen specializat in aceasta privinta.Ceea ce vreau sa spun este ca ar trebui sa se initieze o campanie de informare a oamenilor in ceea ce priveste tiroida pentru ca sunt foarte putin oameni care ajung sa depisteze la timp posibile disfunctii,un numar foarte mare de persoane ajungand cu probleme avansate care nu de putine ori nu mai pot fi rezolvate decat chirurgical(asta si pt ca simptomele pot fi usor asociate altor probleme).De aceea cred cu tarie in importanta unei astfel de campanii si la raelul ajutor pe care l-ar oferii oamenilor

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod