Diabetul la copii presupune o schema de tratament diferita

In Romania sunt 600.000 persoane cu diabet, din care 2.500 sunt copii. Tratamentul lor implica o schema de tratament diferita de cea a adultilor atrage atentia Conf. univ. dr. Cristina Mihai, medic pediatru cu supraspecializare in Diabet, Boli de Nutritie si Metabolism. De ce anume se tine cont in stabilirea schemei de tratament in cazul copiilor?

In Romania sunt 600.000 persoane cu diabet, din care 2.500 sunt copii. Tratamentul lor implica o schema de tratament diferita de cea a adultilor atrage atentia Conf. univ. dr. Cristina Mihai, medic pediatru cu supraspecializare in Diabet, Boli de Nutritie si Metabolism. De ce anume se tine cont in stabilirea schemei de tratament in cazul copiilor?

 

"In stabilirea schemelor terapeutice la copil trebuie sa se tina cont de diferentele esentiale dintre copii si adulti, nu ne rezumam doar la stabilirea unei doze de insulina in functie de greutate. La adolescenti este dificil de stabilit un tratament deoarece controlul glicemic se poate deteriora la pubertate, iar tintele in stabilirea controlului glicemic sunt diferite fata de adult", precizeaza Conf. univ. dr. Cristina Mihai.

Din cele 50.000 de cazuri noi de diabet pe an, intre 5-10% sunt diabet zaharat de tip 1 sau insulinopriv care afecteaza adultii tineri si copiii, necesitand in permanenta tratamentul cu insulina, specifica prof.

dr. Radu Lichiardopol, seful sectiei I-a de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Institutul Paulescu din Bucuresti si presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

 

 

Parintii "intra" in schema de tratament


Responsabilizarea familiei copilului si adolescentului este cea mai importanta etapa, deoarece parintii pot sa-i supravegheze permanent si sa se implice activ in tratamentul lor. "Modul in care parintii simt ei insisi boala copilului si modul in care reusesc sa-i vorbeasca despre ea este important pentru modul cum copilul insusi o va privi", atrage atentia psihologul Anca Pietraru.

Potrivit psihologul Anca Pietraru, cel mai important in cazul diabetului la copil, indiferent de varsta lui este ca profesorii si cei din anturajul copilului sa fie instruiti cum sa reactioneze si sa ajute copilul in caz de nevoie.

Parintii vor vorbi cu sinceritate si deschidere cu copilul despre boala lui, ce implica aceasta si vor incuraja autoingrijirea, intrucat copilul va trebui sa ajunga sa-si faca singur tratamentul si sa ia masurile de prevenire necesare.

 

 

Cum puteti lupta impreuna?


1. Adoptand o dieta care presupune schimbarea unor obiceiuri alimentare si calcularea cantitatii de zaharuri permisa la fiecare masa sau gustare;
2. Urmarind atent oscilatiile glicemiei;
3. In situatiile de urgenta este bine ca adolescentul sau copilul sa poarte la mana o placuta de identificare astfel incat interventia celor din jur sa fie mai prompta;
4. Mesele trebuie sa fie regulate si in cantitati stabilite exact;
5. Discuta cu medicul specialist despre posibilitatea stabilirii unui meniu cat de poate de flexibil pentru a permite anumite variatii in functie de apetitul copilului;
6.

Invatati impreuna cum sa monitorizati glicemia de cateva ori pe zi;
7. Programul de exercitii fizice este esential, insa trebuie luate masurile de precautie precizate de specialist.

 

 

73 - 109 mg/dl: valorile normale ale glicemiei


Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof. dr. Radu Lichiardopol spune ca valorile normale ale glicemiei stabilite de Asociatia Europeana de Studiu a Diabetului (EASD) se incadreaza intre 73 - 109 mg/dl pe nemancate, iar valoarea anormala a glicemiei este peste 126 mg/dl, tot pe nemancate.

 

 

Lixisenatida, eficienta pentru diabetul de tip 2


Saptamana trecuta, specialistii au precizat despre eficienta unui tratament nou pentru diabetul zaharat de tip 2. Lixisenatida administrata o data pe zi amelioreaza semnificativ controlul glicemic la pacientii diagnosticati cu diabet de tip 2, arata rezultatele primului studiu clinic de faza III.

Lixisenatida (AVE0010) este un agonist al receptorilor GLP-1 si reduce semnificativ valorile HbA1c in comparatie cu placebo, un numar mult mai mare de pacienti atingand astfel valorile tinta HbA1c. De asemenea, cercetatorii au remarcat un efect semnificativ asupra glicemiei postprandiale. Rezultatele complete ale studiului vor fi facute publice intr-o prezentare sustinuta in cadrul celei de-a 46-a editii a Congresului anual al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (European Association for the Study of Diabetes - EASD), care va avea loc in luna septembrie a anului 2010, in  Stockholm (Suedia). 

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • adina pe 10 Feb 2011, 09:07
    diabet

    baiatul meu are 8 ani si i-am luat glicemia in acesta dimineata pe nemancate si avea 115.mentionez ca are simptome.urineaza des.bea multe lichide,pofta de mancare.credeti ca valoarea glicemiei este mare?

    0
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod