Ce retete sa urmezi

Adapteaza-ti dieta la propriile nevoi - cand vine vorba de diete, nu exista una care sa se potriveasca oricui. Cu totii avem mancaruri preferate si mancaruri pe care nu le putem suporta, mancaruri ce ne cresc inspaimantator de mult glicemia si altele care nu o afecteaza in nici un fel. Gaseste un program care sa fie bun pentru tine. S-ar putea sa inveti din greseli saptamani la rand, dar ce conteaza este succesul tau pe termen lung - sa slabesti si sa te mentii.
Supa pentru inceput - Fie ca e fierbinte, fie ca e rece, supa este felul intai prin excelenta. In timp ce o sorbi sau o mananci cu lingura, stomacul si creierul tau incep sa aiba senzatia de satietate. Rezultatul va fi ca vei manca mai putin din felul principal si ca vei asimila mai putine calorii. De fapt, multe retete de slabit se bazeaza pe supa.

Iata niste sugestii de supe rapide si usoare:

  • Reci: pentru toate supele de acest gen, vei avea nevoie de un blender si una-doua cani de lapte batut degresat pentru fiecare portie. Toarna laptele batut in blender. Daca vrei supa de fructe scandinava, adauga 125-250 de grame de caise proaspat taiate, cirese, zmeura, capsuni sau afine. Pentru mai multa aroma, adauga o lingurita de rom, coniac, amaretto sau esenta de migdale. Amesteca. Pune la rece. Serveste. Pentru crema de spanac, incepe cu una-doua cani de lapte batut degresat pentru fiecare portie, pe care il vei turna in blender. Dezgheata o jumatate dintr-un pachet de 280 de grame de spanac, stoarce apa si pune-l in blender.
    Amesteca. Raceste. Serveste. Delicios cand are si praf de nucsoara presarat deasupra.
  • Fierbinti: cumpara carne de vita cu o concentratie scazuta de sodiu. Cateva cuburi de bulion, n-ar strica deloc. Presara patrunjel maruntit proaspat sau dezghetat.


O supa poate fi si o masa - Uita-te la toate avantajele din sfatul precedent. Inmulteste-le. Cand cina ta va fi o supa, te vei umple cu multe fluide sarace in calorii. Iata niste moduri rapide de a prepara cina din supe drese. Incalzeste o conserva de supa de pui. Adauga un piept de pui scurs bine din conserva si/sau doua oua batute, pe care le vei amesteca cu o furculita prin supa. Aceasta se mai numeste supa dreasa cu ou. Presara arpagic proaspat sau dezghetat pe deasupra. Prepara o supa de crab conform instructiunilor. Adauga carnea de crab dintr-o conserva de 170 de grame dupa ce ai scurs-o bine. Pentru mai multa aroma, adauga o lingurita de coniac; alcoolul si caloriile se vor evapora. Incalzeste bine si serveste.



Chipsuri inocente - Cand pofta de chipsuri te copleseste, gateste-ti-i tu pentru a reduce caloriile, carbohidratii si grasimile. Chipsurile din magazin au o concentratie mare din toate trei, iar aceste gustari iti vor distruge regimul cu siguranta. Reteta pe care o propun are un singur dezavantaj: trebuie sa incepi sa gatesti chipsurile cu o seara inainte sau in dimineata festinului. Umple un castron de doi sau trei litri cu apa rece. Spala bine un cartof sau doi; lasa-i necojiti pentru a avea mai multe minerale si mai mult gust. Taie-i in felii subtiri, pune-i in castronul cu apa si lasa-i la rece timp de cel putin opt ore. Decojeste-i cu o lingura sau cu o spatula si asaza-i pe un servetel. Vei observa o cantitate mare de pulbere alba care s-a depus pe fundul castronului cu apa. Acesta este amidonul care s-a scurs din feliile de cartofi si care este sursa majoritatii caloriilor si carbohidratilor. Incalzeste cuptorul la 400 de grade. Unge tava cu ulei vegeal - pentru un gust aparte, foloseste ulei vegetal cu aroma de masline sau unt.
Aranjeaza feliile de cartofi pe tava intr-un singur strat. Lasa-le la copt opt-zece minute pe o parte, pana ce se rumenesc, apoi serveste-le. Cu cat sunt mai subtiri feliile de cartofi, cu atat va creste si cantitatea de amidon eliminata, reducand, astfel, concentratia de carbohidrati si calorii.


Un mic sendvis nevinovat - Se frig trei bucati de sunca de curcan. Se combina cu felii de rosii. Se infasoara intr-o frunza de salata si se servesc. Contine aproximativ 90 de calorii, sase grame carbohidrati, noua grame proteine si numai 1.5 grame de grasimi.


Tonifiante dulci - lapte cu ciocolata - Ai numai de casigat daca iti prepari singur un sirop de ciocolata. O anumita marca de sirop de ciocolata contine intr-o singura portie (30 de mililitri) 100 de calorii, 25 de grame de carbohidrati, dintre care 20 sunt din zahar. O alta marca are 120 de calorii, 29 de grame de carbohidrati, dintre care 2 din zahar. Chiar si varianta fara zahar contine 50 de calorii, 12 grame de carbohidrati, dintre care zece zahar.
Siropul de ciocolata preparat de mine are 40 de calorii la fiecare portie de 30 de mililitri, numai sase grame de carbohidrati si nici un gram de zahar. In plus mai contine si doua grame de fibra in fiecare portie. Pune doua linguri de cacao simpla (pentru gatit) intr-un pahar mare. Adauga trei plicuri de Equal sau un indulcitor similar si doua-trei linguri de apa fierbinte. Amesteca bine pana ajungi la consistenta unui sirop, adauga lapte degresat sau cu un continut scazut de grasime si amesteca din nou. Siropul va castiga un plus de savoare daca adaugi esenta de migdale, rom sau coniac. Adauga-i cafea daca vrei o delicatesa cu putine calorii.

Informatiile au fost preluate din cartea "Cum sa invingi diabetul" - Judith H. McQuown - tradusa de Valentin Cirdei, Editura Polirom, Iasi: 2005, www.polirom.ro
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • CSIKI LUDOVIC pe 8 Feb 2007, 20:53
    Dieta

    este un lucru important sa stii ce trebuie sa consumi ca diabetic.

    0
    0

  • Petri pe 11 Ian 2007, 12:22
    Dieta

    Nu cred ca este bine ptr.un diabetic sa manance lapte cu ciocolata,care are si zahar si nici cipsuri prepate chiar acasa.

    0
    0

  • Tepuru Fanel - Constanta pe 4 Aug 2006, 18:12
    Ce retete sa urmezi.

    Este interesant,chiar f.f. interesant.Am sa urmez sfaturile din articol.Mi-a placut mai ales reteta de lapte cu ciocolata. Cred ca va dati seama de ce... Am diabet si am avut numai necazuri din cauza ca nu am fost atent cu el,asa ca orice sfat e bine primit de mine.Am suferit un accident vascular si acum mi-e f.greu.Cel mai rau lucru este vederea dubla. Daca cineva poate sa ma ajute cu ceva il rog sa-mi scrie pe adresa 'tepurufanel@yahoo.com

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod