Afla daca glicemia ta este in limite normale!

Controlul glicemiei si mentinerea greutatii corporale constituie o prioritate in tratarea diabetului. Afla de la Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof. dr. Radu Lichiardopol care sunt valorile normale ale glicemiei!

Controlul glicemiei si mentinerea greutatii corporale constituie o prioritate in tratarea diabetului. Afla de la Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof. dr. Radu Lichiardopol care sunt valorile normale ale glicemiei!

 

Conform Federatiei Internationale de Diabet, prevalenta diabetului in Romania este de 9,4% in randul populatiei adulte. Statistici ingrijoratoare se inregistreaza de asemenea in randul copiilor unde cresterea cazurilor de obezitate conduce spre riscul aparitiei precoce a diabetului. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii se estimeaza ca, la nivel global, aproximativ 246 milioane de persoane au diabet, aceasta maladie fiind a patra cauza de deces in tarile dezvoltate. La fiecare 8 secunde, o persoana moare din cauza diabetului si a complicatiilor acestuia.



Daca la ultimele analize de sange medicul a indicat prezenta unui nivel ridicat al glicemiei in sange, trebuie sa discuti despre optiunile de tratament, un regim alimentar adecvat si despre posibilitatile de monitorizare periodica a glicemiei. Din cauza cresterii nivelului de glucoza din sange poti sa intampini urmatoarele simptome: sete excesiva; urinare frecventa; oboseala; vedere incetosata; piedere in greutate.

 

 

Cand trebuie sa-ti verifici glicemia?


Pentru o monitorizare optima a tratamentului in diabet, ghidurile internationale recomanda ca pacientii sa isi masoare nivelurile glicemiei de 7 ori pe zi, inainte si dupa masa. Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Prof. dr. Radu Lichiardopol spune ca valorile normale ale glicemiei stabilite de Asociatia Europeana de Studiu a Diabetului (EASD) se incadreaza intre 73 - 110 mg/dl pe nemancate, iar valoarea anormala a glicemiei este peste 126 mg/dl, tot pe nemancate. 

 

Sfatul specialistului:  "Noi ne putem influenta stilul de viata, deoarece stim ca nesanatos inseamna obezitate, sedentarism, fumat, stres si alimentatie hipercalorica. Factorii sanogenetici care stau la baza unui stil de viata sanatos sunt: miscarea, dieta si mentinerea unei greutati corporale normale cu un indice de masa corporala sub 25, lipsa fumatului si 100 - 150 ml de vin rosu pe zi", atentioneaza prof.
dr. Radu Lichiardopol, seful sectiei I-a de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Institutul Paulescu din Bucuresti si presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

 

 

Cum se foloseste un glucometru?


Indiferent de marca glucometrului tau, fiecare aparat trebuie sa contina un afisaj, un dispozitiv de intepare si benzi de testare.  Inainte de testul propriu zis este foarte important sa te speli pe maini cu apa calda si sapun pentru a elimina impuritatile care se pot gasi pe piele si sa citesti cu atentie instructiunile de folosire a glucometrului.

  • dupa ce te-ai sters bine pe maini, se pune banda de testare in glucometru, potrivit instructiunilor de folosire;
  • se pregateste dispozitivul de intepare si se inteapa un deget pe lateral;
  • se maseaza usor degetul in directia varfului degetului pentru a obtine o picatura mai mare de sange;
  • se aplica picatura de sange pe banda de testare pe portiunea indicata in instructiuni.

 

 

Cum interpretezi valorile obtinute?


Ghidurile internationale au stabilit ca valoare normala o glicemie situata intre 73 - 110 mg/dl pe nemancate. Dar daca valoarea glicemiei obtinute in urma testarii este:

  • peste 111 - 126 mg/dl poate sa indice un diabet latent;
  • peste 126 mg/dl indica diabet.

 

Linkuri utile

American Diabetes Association
Federatia Internationala a Diabetului 

European Association for the Stuty of Diabetes
Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice 

 

Comentariile 51-57 din 57

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ioan cosmin pe 7 Iul 2011, 00:58
    diabet sau nu?

    Buna,in urma cu 2 zile mi-am luat glicemia si am avut 265,a 2 zii am luat-o din nou si am avut 160 si a 3 zii am avut 137 ,astept sa imi iau si maine sa vad .sper sa nu fie nimic dar am luat un tratament cu medrol inainte, poate cauza si tratamentul cu medrol la acelasi simptome de diabet?va multumesc si astept un raspuns

    67
    39

  • luminita anton pe 2 Iun 2011, 06:57
    valoarea glicemiei

    am fost azi la doctor si mi;a luat analiza din deget si mi;a gasit 137 pe nemincate.pot spune ca nu am dormit decit 4 ore,am lucrat de noapte.cum sa interpretez?multumesc

    73
    33

  • dumitrescu elena pe 3 Mar 2011, 13:58
    diabet

    sotul meu are glicemia 200 .stim deja k sufera d diabet si stiu k trebuiesc luate masuri ce recomandarii imi putetii oferii?multumesc!

    59
    29

  • silviu pe 9 Feb 2011, 09:53
    glicemia normala

    eu am fost de dimineata sa-mi iau glicemia si am 82.Doamna de la farmacie mi-a zis ca e f buna.(pe nemancate)....si 91 e buna...

    57
    23

  • rohm simona pe 27 Ian 2011, 10:16
    glicemie

    fata mea in varsta de 18 ani are glicemia 91 pe nemancate dimineata.se poate spune ca are diabet?

    45
    23

  • trusculescu pe 10 Dec 2009, 22:22
    Bauturi permise in diabetul tip 2

    In primul rand as dori sa va zic "Bun gasit"! Apoi as vrea sa aflu ce bauturi sunt permise diabeticilor de tip 2,nu neaparat bauturi alcoolice desi am aflat ca in cazul acesta trebuie consumat macar 100-150 gr de vin rosu pe zi; nu acesta este insa raspunsul ce-l doresc ci as vrea sa aflu daca bauturile racoritoare de tip zero zahar sun permise; de asemenea sunt permise bauturile acidulate? sau trebuie consumat doar apa simpla, eventual apa plata?Sunt de asemenea interesat daca pot consuma mere la discretie sau numai moderat.Ma intereseaza aceste aspecte intrucat as dori sa masi beau si altceva nu doar apa Facind abstraxctie de bauturi alcoolice.Cu deosebita stima va multumesc si astept raspunsul dv..

    63
    36

  • Andrei Laurentiu pe 9 Dec 2009, 10:29
    Nu stiu exact ce tip de diabet am?

    Buna ziua In decembrie 2007 am fost depistat cu glicemii de 280-295,dupa 2 luni de simtome(senzatie de sete,urinari dese,pierdere in greutate aprox.15 KG). In ianuarie 2008 am fost internat la N.C. Paulescu si am fost stabilizat pe siofor,dar nu s-a putut face analizele Peptid C si anticorpii deoarece laboratorul de analize era in renovare si nu sa stabilt tipul de diabet care il am pentru a se sxlude L.A.D.A. Dupa ce m-am externat cu glicemii normale luam medicamentatie siofor de 1000 o pastila dimineata si una seara dupa mese,dar imi scade aglicemia prea mult adica sub limite,am injumatatit medicamentatia dar acum am ajuns da iau la o pastila la o saptamana sau chiar doua.Am facut anlizele la Peptid C si anticorpii,vi le pot trimite si dv.daca imi dati o adresa de mail,sa pot afla si eu forma de diabet care o am,sau cum va progresa,si daca voi ajunge insulinodependent ce ce nu imi doresc,datorita activitatii profesionale.

    118
    41
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod