E 123 - Amarant, FD&C red no 2

Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse. Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul. Face parte din categoria "E-uri periculoase".
Exemple: E 123, E 131, E 124 ...
E 999(Extract de Quillaia),  E 954(Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu, calciu),  E 952(Acid ciclamic, ciclamat),  E 951(Aspartam),  E 950(Acesulfam-K, acesulfam de potasiu),  E 621(Glutamat monosodic),  E 517(Sulfat de amoniu),  E 436(Tristearat de polioxietilena sorbitan - polisorbat),  E 435(Monostearat de poliooxietilena sorbitan, Polisorba),  E 434(Monopalmitat de poliooxietilena sorbitan, Polisorb),  E 433(Monooleat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat ),  E 432(Monolaurat de poliooxietilena sorbitan, Polisorbat),  E 407(Caragenan),  E 330(acid citric),  E 312(Galat de dodecil),  E 311(Galat de octil),  E 310(Galat de propil),  E 285(Tetraborat de sodiu, Borax),  E 284(Acid boric),  E 249(Nitrit de potasiu),  E 242(Dicarbonat de dimetil, Pirocarbonat de dimetil),  E 232(Ortofenilfenol de sodiu, Ortofenilfenal de sodiu),  E 231(Ortofenilfenol, Ortoxilen),  E 230(Bifenil, Difenil),  E 228(Bisulfit de potasiu),  E 227(Bisulfit de calciu),  E 226(Sulfit de calciu),  E 224(Metabisulfit de potasiu),  E 223(Metabisulfit de sodiu),  E 222(Sulfit acid de sodiu),  E 221(Sulfit de sodiu),  E 220(Dioxid de sulf),  E 219(Sarea de sodiu a para-hidroxibenzoatului de metil,),  E 218(Para-hidroxibenzoat de metil, Metil Paraben, PHB-E),  E 217(Sarea de sodiu a para-hidroxibenzoatului de propil),  E 216(Para-hidroxibenzoat de propil, Propil-Paraben, PHB),  E 215(Sarea de sodiu a para-hidroxibenzoatului de etil, ),  E 214(P-hidroxibenzoat de etil, PHB-Ester),  E 213(Benzoat de calciu),  E 212(Benzoat de potasiu),  E 211(Benzoat de sodiu),  E 210(Acid benzoic),  E 155(Brun HT, Brun Chocolat HT, Brown RS),  E 154(Brun FK),  E 1520(Propilen glicol),  E 151(Negru Brilliant BN, Negru PN),  E 128(Rosu 2G),  E 127(Eritrozina, FD&C red no 3),  E 124a(Rosu Ponceau 4R, Rosu Cosenila A, FD&C red no 4),  E 123(Amarant, FD&C red no 2),  E 1202(Polivinilpolipirolidona),  E 1201(Polivinilpirolidona),  E 120(Cosenila, Acid Carminic, Carmin),  E 102(Tartrazina, FD&C Yellow no 5)
Atentie Atentie. Daca ai gasit un produs care nu respecta normele UE, pastreaza produsul cu bonul de cumparare si adreseaza-te Autoritatii Nationale Sanitar - Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), str. Negustori nr. 1B, sector 2, Bucuresti, cod postal 023951; Telefon: 021-3157875; Telverde: 0800.826.787 E-mail: office@ansv.ro

Categorii de aditivi alimentari

  • 1. Indulcitori: substante care dau un gust dulce produselor alimentare;
  • 2. Coloranti: substante care redau sau intensifica culoarea produselor alimentare;
  • 3. Conservanti: substante care prelungesc durata pastrare a produselor alimentare;
  • 4. Antioxidanti: protejeaza impotriva deteriorarii cauzate de oxidare;
  • 5. Substantele suport: adaugate in scopuri nutritionale sau fiziologice;
  • 6. Acidifianti: maresc aciditatea unui produs alimentar si/sau ii confera un gust acru;
  • 7. Corectori de aciditate: modifica sau controleaza aciditatea sau alcalinitatea;
  • 8. Agenti antiaglomeranti: reduc tendinta particulelor individuale de a adera una la alta;
  • 9. Antispumanti: sunt substante care previn sau reduc formarea spumei;
  • 10.Agenti de incarcare: cresc volumul fara a modifica valoarea energetica;
  • 11. Emulsifianti: asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare;
  • 12. Saruri de topire: determina distributia omogena a grasimilor si a altor componente;
  • 13. Agenti de intarire: refac sau mentin tesuturile fructelor sau legumelor;
  • 14. Potentatori de aroma: amelioreaza gustul si/sau mirosul existent;
  • 15. Agenti de spumare: fac posibila formarea unei dispersii omogene a fazei gazoase;
  • 16. Agenti gelatinizanti: dau textura unui produs alimentar prin formarea unui gel;
  • 17. Agenti de glazurare: confera un aspect lucios sau actioneaza ca un strat protector;
  • 18. Agenti de umezire: impiedica uscarea produselor alimentare;
  • 19. Amidonul modificat: obtinut prin tratamente chimice din amidon comestibil;
  • 20. Gaze de ambalare: sunt gazele introduse intr-un container inaintea, in timpul sau dupa plasarea unui produs alimentar in container;
  • 21. Agenti de propulsare: sunt gazele care scot un produs alimentar dintr-un container;
  • 22. Agenti de afanare: elibereaza gaz, marind astfel volumul aluatului sau al cocii;
  • 23. Agenti de sechestrare: formeaza complecsi chimici cu ionii metalici;
  • 24. Stabilizatori: mentin starea fizico-chimica a produsului alimentar;
  • 25. Agenti de ingrosare: cresc vascozitatea unui produs alimentar;
  • 26. Agenti de tratare a fainii: se adauga pentru a imbunatati calitatile panificabile.
;