Varicele: tratament si prevenire

Conduita terapeutica in boala varicoasa este intotdeauna adaptata stadiului evolutiv al bolii. Ca masuri de prevenire a aparitiei bolii sau de limitare a extinderii leziunilor deja constituite, trebuie evitat statul in picioare fara miscare. De asemenea, nu se recomanda incaltamintea plata, fara toc si nici expunerea indelungata la soare.
Tratament

Varicele netratate, pot duce la dezvoltarea unor complicatii cum sunt: ulceratia de gamba, ruptura varicelor cu hemoragia consecutiva si tromboflebita.  

In prezent, tratamentul curativ cuprinde o serie de elemente, care pot fi folosite in diferite combinatii, pentru obtinerea unor efecte morfologice, functionale si nu in ultimul rand, estetice pozitive. Acestea includ extirparea pachetelor varicoase prin tehnici microchirurgicale, cu incizii, care dupa cateva luni devin practic invizibile, laserterapia si scleroterapia.

La pacientii tineri este recomandata evitarea pe cat posibil a extirparii in totalitate a venei safene, aceasta constituind, in unele cazuri de urgenta, un rezervor natural de proteza vasculara biologica.

Tratamentul varicelor cuprinde 2 directii: tratamentul varicelor deja constituite si tratamentul de prevenire a unor noi varice.

Tratamentul corect si curativ al varicelor deja constituite este exclusiv chirurgical si consta in excluderea din circulatie a venelor dilatate. Principalele metode de tratament chirurgical sunt:
  • excluderea prin ligaturi a venei dilatate;
  • excizia venelor dilatate, atat a celor vizibile, cat si a celor vizibile numai la ecograf;
  • injectarea unor substante screlozante in varice;
  • screlozarea cu sonde laser a varicelor.  

Interventia chirurgicala are ca scop indepartarea venelor superficiale dilatate. In timp, daca se mentin conditii favorizante, alte vene pot dobandi aspect varicos, necesitand la randul lor extirparea. Acest fapt nu inseamna ca varicele au recidivat. Cu cat interventia este efectuata mai precoce, cu atat rezultatele sunt mai bune, iar "recidivele" sunt mai putin probabile.


Prevenire

Tratamentul de prevenire a aparitiei unor noi varice consta in tonifierea peretilor venelor ramase cu ajutorul unor medicamente, si cu un mod de viata, care sa impiedice dezvoltarea unor noi varice.

Tratamentul medicamentos vasoprotector sau flebotonic este total contraindicat la femeia gravida sau care alapteaza. Totodata, sunt excluse interventiile chirurgicale asupra varicelor, indiferent cat de mari si dizgratioase apar ele. Majoritatea venelor vor reveni la dimensiunile lor normale, prin procesul fiziologic specific lauziei. Abia dupa un an de zile si numai ca urmare a unui examen de specialitate se poate discuta problema rezolvarii varicelor.


Masuri de prevenire

  • evitarea statului prelungit in picioare fara miscare;
  • perioade de repaos cu picioarele ridicate si masaj bland;
  • nu se poarta incaltaminte plata, fara toc;
  • evitarea expunerii prelungite la soare;
  • purtarea ciorapilor elastici pana la nivel inghinal;
  • dieta bogata in fructe si legume, care sa asigure un aport caloric si de vitamine si minerale corespunzator, prezenind, astfel, constipatia si obezitatea;
  • activitate fizica regulate: inot, gimnastica, sau mers pe jos;
  • dusuri alternative cu apa calda-apa rece.


Sfat

Daca am stat in picioare un timp indelungat sau dupa o calatorie mai lunga sunt recomandate, cel putin din 2 in 2 ore,  miscari de gamba, miscari de flexie si extensie ale piciorului si miscari de ridicare si de coborare pe varfuri.

Articole utile:
Varicele: inestetice si suparatoare
Varicele nu dau inapoi
Varicele: mai bine previi decat sa operezi
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Adel pe 4 Mai 2015, 11:14
    sfat

    Eu mi-am cumparat ciorapi medicinali din germania mediven elegance de la med-expert.ro nu se compara cu ce se vinde pe la farmacii...recomand cu placere

    2
    0

  • Alina pe 20 Feb 2013, 10:46
    Tratarea varicelor fara durere

    Fetelor, Am avut probleme mari din cauza varicelor, picioare umflate, dureri groaznice, norocul meu a fost ca am dat peste un doctor care in urma ecohgrafiei doppler mi a recomandat un tratament, noninvaziv, si in 5 sedinte am scapat atat de durere si am rezolvat si partea estetica. Prima sedinta de eco si consult a fost gratuita. Medicul mi-a explicat pe larg, m a facut sa inteleg tot procedeul. Detalii la micu02@gmail.com

    6
    1

  • cosmina pe 21 Sep 2011, 13:43
    Operatie de varice

    Buna ziua, mama are varice pe ambele picioare care uneori o dor.Va rog, daca se poate sa imi recomandati o clinica sau un medic bun din Cluj care se ocupa de aceste afectiuni, si daca ati putea sa mentionati si niste preturi v-as fi foarte recunoscatoare. Va multumesc!

    6
    2

  • ramona pe 4 Iul 2011, 17:59
    intrebare

    d ceva timp am observat niste vene sparte move pe ambele pirioare in partea de sus.nush ce sa fac am 19 ani si mie tare frica sa nu ajung peste vreo 2m 3 ani la spital pt operatie. ce as putea sa fac sa previn sa nu mai apara venele sparte?

    2
    10

  • ramona pe 4 Mai 2011, 02:56
    intrebare.

    mare problema cu varicile astea,ma-m operat in octombrie 2010,dar numai la un picior ptr ca am avut vena iesita in exterior si arata foarte urit,dar am multe vene mici sub piele si tare vizibile,dati-mi un sfat fetelor care va-ti tratat de problema asta si unde ,si costurile bineinteles.Mi-ar conveni o recomandare in timisoara

    5
    1

  • dasniela pe 22 Oct 2010, 01:40
    varice

    vreau si eu sa va spun ca trebuie sa aveti mare grija cu aceasta interventie de sclerozare a venelor, nu este posibila in toate cazurile de varice . eu am fost la un pas sa o aplic bineinteles la o clinica particulara si norocul meu a fost ca oncologul meu care m-a operat la san mi-a recomandat un medic foarte bun la cluj care m-a si operat clasic ,atentie repet, clasic de varice, nici pomeneala de sclerozare a venelor. m-am operat pe 12 octombrie 2010 si ma simt foarte bine dupa operatie

    1
    3

  • radulescu pe 18 Iun 2010, 17:08
    varice

    am fost de curand la un control si chiar am programare pentru interventie(screlozarea veneor).avand varsta de ani ,1'52 inaltime si 55 kg mi s-a parut un pik absurd cand mi s-a spus ca venele sunt de milimetri.am citit ca screlozarea venelor se face doar pentru cele mai mici de milimetru.....in cazul meu de ce mi-a spus ca metoda e ok?

    1
    1

  • misha pe 24 Mai 2009, 13:27
    ciorapi compresivi

    pentru a scapa de varice este recomandat folosirea ciorapilor compresivi. acestia sunt indicati pentru varice, stimularea intoarcerii venoase, tromboflebita, celulita. trebuie sa ai noroc atunci cand te hotarasti asupra cumpararii unui produs eficient care te poate scapa de aceasta problema. eu am avut noroc si inca am pentru ca am folosit acesti ciorapi: http://ciorapi-compresivi.ro

    2
    0

  • ioana pe 24 Sep 2008, 17:46
    operatiile de va

    VREAU SA AFLU DETALII DESPRE OP. DE VARICE PRIN METODE CLASICE,FIIND MAI CONSERVATOARE SI FIINDU-MI TEAMA DE ALTE METODE MAI NOI.UNDE MA POT OPERA (FIRESTE IN CAPITALA)SI CARE AR FI COSTUL

    5
    0

  • matauanu angela pe 23 Feb 2008, 20:45
    Consecintele operatiei de varice

    Daca este posibil sa mai apara varice dupa operatie si cat de grava este operatia de varice?

    3
    1

  • Ana pe 11 Nov 2007, 19:37
    Subiect:Varice

    Este interesant acest articol.Sunt una dintre poersoanele care in urma unei operatii de varice a ajuns in situatia ca acestea sa se inmulteasca.As vrea totusi daca se poate sa-mi indicati cateva clinici unde as putea primi un consult de specialitate, o alta interventie chirurgicala.

    3
    0

  • ank pe 4 Oct 2007, 23:28
    ai dreptate

    e f bun rasp tau ai explicat f bine, sunt medic si te aprob,felicitari

    3
    0

  • Diana pe 5 Sep 2007, 11:24
    un eventual raspuns

    ca studenta la medicina ce sunt,in primii ani ce e drept,as putea sa iti dau un eventual raspuns la intrebarea ta: intr-o incaltaminte fara toc muschii picioarelor stau foarte relaxati.Asta nu-i neaparat un beneficiu pt varice...si-am sa spun de ce: pt ca sangele de pe sistemul cav inferior se intoarce la inima in sens antigravitational.lupta cu gravitatia sa se intoarca la inima motiv pt care este o circulatie mai anevoioasa la nivelul acestor vene si e nevoie de metode suplimentare de a-l ajuta sa urce si sa nu se opreasca in drum dand nastere varicelor.o metoda proprie a oganismului venita in scopul ajutarii solutionarii acestei probleme, sunt valvulele de pe traiectul acestor vene din sistemul cav inferior care ajuta sangele sa nu se poticneasca si-l ridica.insa nu este suficient pt cei care se stiu cu o circulatie nu f buna a sangelui.contractia musculara ajuta de asemeni sangele sa revina la inima...astfel,stand pe tocuri,muschii picioarelor vor fi incordati,vor exercita o usoara presiune asupra peretilor vanelor si va ajuta sangele sa se intoarca corect la inima... din acelasi motiv sunt recomandate si exercitiile de ridicare pe varfuri si coborare,de mers continuu,de masaj al gambelor etc. asta este o explicatie a mea,nu stiu daca este cea mai buna dar este cea care rezulta din logica mea avand la baza cunostiintele acumulate pana acum... sper sa te lamureasca!

    2
    0

  • adela pe 4 Sep 2007, 10:33
    intrebare

    ati putea sa explicati de ce nu sunt bune incaltarile joase, ci acelea cu toc? este prima data cand citesc asa ceva, adica este contrar la ceea ce spun alti....

    1
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod