Sănătate. Efectele abuzului de expunere la soare. Sfaturi utile

Ce se întâmplă dacă stai mult prea mult la plajă şi pe tot parcursul zilei? Află de la un specialist ce pericole te pândesc!
Dr. Laurențiu Vlădău, Medic Specialist Dermatologie-Venerologie la Clinica “Hebra Dermatologie” ne arată care sunt consecințele abuzului de expunere la temperaturi ridicate și soare, respectiv insolația și arsurile solare.


Ce este insolația?


Insolația este rezultatul expunerii la temperaturi ridicate, eventual combinată cu activități fizice moderate sau intense în cazul persoanelor tinere și pe un teren de alte boli sistemice la vârstnici.

Printre factorii care pot contribui la apariția acestei suferințe sunt: consumul insuficient de lichide necesare pentru termoreglare, alcoolul, tramentele antihistaminice, antihipertensive, antidepresive. Semnele care trebuie să ne alarmeze sunt amețeala, somnolența, senzația de greață, dureri de cap, slăbiciune, tulburări de vedere. Acesta este momentul în care trebuie să acționăm și să intrăm într-o încăpere răcoroasă, să încercăm să ne liniștim pentru câteva minute, întinși la orizontală, eventual cu picioarele ridicate deasupra nivelului inimii, să facem un duș răcoritor și să începem să consumăm cât mai multă apă cu înghițituri mici.

Dacă situația se complică generând pierderea stării de conștiență, confuzie, temperatură ridicată (40 grade Celsius), frisoane sau dacă nu putem bea lichide, este nevoie de o opinie medicală urgentă și eventual tratament simptomatic și fluide intravenos.


Arsurile solare – cauze și tratament


Arsurile solare sunt cauzate de abuzul de expunere la soare și pot avea consecințe imediate și de lungă durată. Sunt de diferite grade, producând de la roșeață, usturime, mâncărime, bule cu lichid, “cojirea pielii” până la decolarea de zone extinse de piele, cu umflături ale picioarelor, asociate cu alte complicații sistemice precum hipotensiune arterială, ritm cardiac accelerat, febră, frisoane, confuzie, infecții.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod