Rozaceea: factori agravanţi

Rozaceea este o boala inflamatorie cronica care afecteaza unitatile pilosebacee. Afecteaza aproximativ 10% din populatie, fiind intalnita mai des la persoanele cu fototip I sau II, adica cele cu ten deschis, ochii verzi sau albastri si par deschis la culoare, de unde si denumirea populara de "blestemul celtilor". Desi rozaceea apare mai des la femei, barbatii sunt cei la care apar cele mai severe forme.
Rozaceea este o boala inflamatorie cronica care afecteaza unitatile pilosebacee. Afecteaza aproximativ 10% din populatie, fiind intalnita mai des la persoanele cu fototip I sau II, adica cele cu ten deschis, ochii verzi sau albastri si par deschis la culoare, de unde si denumirea populara de "blestemul celtilor". Desi rozaceea apare mai des la femei, barbatii sunt cei la care apar cele mai severe forme.

Cauza principala a rozaceei o reprezinta reactivitatea vasculara exagerata, care inseamna ca vasele de sange reactioneaza disproportionat la stimuli obisnuiti. Se traduce prin episoade de vasodilatatie, initial prezenta doar in cazul expunerii la stimuli agravanti, apoi permanenta. Mai este adusa in discutie si teoria privind careia exista o legatura cauzala intre aceasta afectiune si infectia cu Helicobacter pylori.

Desi este denumita uneori acnee rozacee, aceasta afectiune nu este o forma de acnee.
Unul din factorii care fac deosebirea din punct de vedere clinic de acneea vulgara este absenta comedoanelor.


Stadii


  • Diateza rozaceica: precede rozaceea propriu-zisa si consta din eritem (roseata) episodic la nivelul fetei;
  • Stadiul I: eritemul devine permanent si pe suprafata pielii se observa teleangiectazii (vase de sange vizibile ca "vinisoare"), aparand asa-numita cuperoza;
  • Stadiul II: eritem persistent, teleangiectazii, papule (puncte rosii) si pustule (puncte albe);
  • Stadiul III: eritem intens, teleangiectazii, papule, pustule, noduli. In cazuri severe apare hiperplazia glandelor sebacee, care duce la ingrosarea nasului (rinofima), fruntii (metofima), pleoapelor (blefarofima), urechilor (otofima) sau barbiei (gnatofima).
    Aceste modificari apar in general la barbati si foarte rar in cazul femeilor.

Trecerea dintr-un stadiu in altul nu este obligatorie. Leziunile sunt localizate in general la nivelul fetei, insa rar pot aparea si la nivelul gatului, decolteului, spatelui si scalpului. Este posibila si afectarea oculara care se manifesta prin ochi rosii si uscaciune oculara, ca rezultat al conjunctivitei cronice. Frecvent examenul parazitologic al leziunilor va evidentia prezenta infectiei cu Demodex folliculorum. Rozaceea asociaza local senzatie de arsura, intepaturi si piele care "tine".


Factori agravanti


  • Expunerea la soare;
  • Temperaturile extreme si variatiile bruste de temperatura, vantul, bauturile sau alimentele fierbinti, alcoolul, condimentele;
  • Emotiile;
  • Efortul fizic intens;
  • Utilizarea indelungata a cremelor pe baza de cortizon, care produc subtierea pielii si dilatarea vaselor de sange.


Tratament


Rozaceea este o boala cronica, cu pusee de acutizare si perioade de ameliorare. Tratamentul urmareste imbunatatirea aspectului pielii si eventual poate impiedica progresia bolii, motiv pentru care este importanta vizita la medic in stadiile incipiente.
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca un pacient cu rozacee este sa se protejeze in caz de expunere la soare prin folosirea de creme cu factor de protectie ridicat si eventual palarii cu boruri largi. Pe langa evitarea factorilor agravanti, rozaceea necesita si tratament medicamentos.

Tratament local
:
  • metronidazol sub forma de gel sau crema;
  • lotiuni cu sulf;
  • antibiotice topice (eritromicina): mai putin eficiente.

Tratament oral:

  • antibiotice (minociclina, doxiciclina, tetraciclina): in doze mai mari la inceput, iar apoi scazute ca tratament de intretinere;
  • isotretinoin: rezervat cazurilor severe, care nu raspund la tratamentul antibiotic;
  • ivermectin: in cazul infestarii masive cu Demodex.

Tratamentele laser au rezultate cosmetice excelente in cazul rinofimei si teleangiectaziilor.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • valentina pirinelu pe 26 Mai 2014, 22:05
    fara rosecee si acnee cu skin79

    Dragele mele, Ca sa scapi de acnee este esential sa cureti tenul foarte bine ,iar igiena sa fie lege pentru tine. Trebuie sa -ti curete cosmeticiana toate comedoanele.,apoi zilnic ,de doua ori pe zi bb cleancer, ca sa eviti agrearea cu dischete si sa desfunzi porii bine,si sa regleze sebumul si sa detoxifici tenul cu extractul de rodie.Saptamanal pealing pentru ten sensibil ..Apoi trebuie sa aplici serum ,masca si crema seara ,astfel ca toata noaptea aceste produse sa lucreze bine. Produsele cu secretie de melc sunt puternic regenerante,antiacnee,antipete. Nu mai folosi fond de ten pentru ca el infunda porii si strici toata munca,lasa tenul sa respire si foloseste BB crema cu spf mare special pentru reglarea secretiei de sebum.BBskin79 hot pink este excelenta sau snail. Dupa ce incepe sa se trateze acneea poti folosi masca speciala si serumul de inchidere pori. situl www.skin79.ro sau pe FB O dieta corecta ,sanatoasa,hidratare,detoxifiere e binevenita.Si fara breton cu parul strans.

    0
    0

  • imola pe 25 Mar 2010, 07:33
    tratament pt rozacee

    Dupa multe incercari, am gasit un produs , care pot spune ca face minuni.Este vorba de produsul Metrocreme de la firma Ivatherm. Da rezultate, va recomand cu toata seriozitatea.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod