Rezolvarea bolii varicoase cu ajutorul laserului

Patologia venoasa, de la varice la vase reticulare si de la ulcerul varicos si tromboflebita la picioarele grele si umflate seara, a cunoscut de-a lungul timpului tot felul de rezolvari. De la compresele cu frunze de varza murata si aplicare de lipitori pana la procedeele endovenoase care se regasesc in clinicile vasculare moderne dedicate acestei patologii.

Ceea ce stim cu siguranta pana cum este ca, in asteptarea terapie genelor care cauzeaza aceasta afectiune, procedeele de tip endovenos au cele mai bune rezultate atat functional cat si estetic.

Si tot aceste procede, laserul prin excelenta, au si cea mai scazuta rata de recidiva in timp. Desi de cele mai multe ori nu este vorba despre o recidiva propriu-zisa cat despre o alta afectare a unui alt segment vascular venos de cele mai multe ori in conjunctie cu o fluctuatie hormonala sau cu un alt factor supraadaugat (sarcina, obezitate).

Abordarea venelor se realizeaza prin punctie, fara incizii si fara fire, astfel ca rezultatul estetic este garantat. Radiatia luminoasa produsa de dispozitivul laser actioneaza prin temperatura creata la punctul de contact cu peretele vascular.

Se produce o leziune termica in interiorul venei care determina inchiderea si fibrozarea ulterioara a acesteia. Interventia in sine dureaza cateva minute si se poate efectua si sub anestezie locala dar indiferent de conditii este necesara supravegherea ecografica a procedeului pentru a putea vede ce se intampla in interiorul venei. Indepartarea ulterioara a lacurilor venoase completeaza efectul estetic restituind piciorului aspectul initial.

Recuperarea functionala este imediata dar efortul intens, activitatile sportive, vor avea nevoie de o pauza de 2-3 saptamani si este recomndabil ca in acest interval de timp sa se foloseasca un ciorap elastic pe piciorul operat.

Desi terapia laser actuala nu se ridica inca la nivelul procedeelor laser din filmele sf este totusi singura metoda prin care se pot rezolva cat mai atraumatic si mai estetic varicele.

Articol realizat cu ajutorul doctorilor Stefan Jianu si Eduard Ursuleanu, clinica ProEstetica.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod