Pyoderma gangrenosum: ce stii despre aceasta boala de piele?

Pyoderma gangrenosum (PG) este o afectiune rara de natura inflamatorie caracterizata prin distrugerea tesuturilor si care duce la leziuni cronice.

Pyoderma gangrenosum (PG) este o afectiune rara de natura inflamatorie caracterizata prin distrugerea tesuturilor si care duce la leziuni cronice. Ce trebuie sa stii despre ea?

 

Boala este mai frecvent intalnita intre 30 si 60 de ani, insa poate aparea la orice varsta si are o usoara preponderenta feminina. De obicei, bolnavii prezinta si alte afectiuni, cum ar fi artropatii, boli inflamatorii intestinale, afectiuni hematologice sau malignitati.

 

 

Sub ce forme se prezinta afectiunea?

 

  • ulcerata – debuteaza ca un furuncul, localizat in general la nivelul membrelor inferioare, care creste rapid in dimensiuni si ulcereaza in zona centrala, ulceratie ce este inconjurata de un halou rosu-violaceu. Acest moment este asociat cu o crestere accentuata a durerii locale;
  • buloasa - basici cu diametrul de peste 0,5 cm;
  • pustuloasa -  basicute galbui cu continut purulent;
  • vegetativa – cu evolutie mai lenta decat a celorlalte forme.


Un pacient cu PG se plange in general de durere locala, insa exagerata in comparatie cu aspectul clinic.

La un sfert dintre pacienti debutul bolii apare la locul unui traumatism minor (intepatura de ac, de insecte).  De aceea este important ca pacientul sa fie chestionat in legatura cu eventualele tratamente injectabile urmate anterior. Leziunile evolueaza apoi pe parcursul a cateva zile spre distructie a tesuturilor.

 

 

Din ce cauze apare boala?


Desi cauza bolii nu este pe deplin inteleasa, se pare ca este vorba despre o disfunctie a sistemului imun, in special a neutrofilelor. Nu exista analize de laborator sau alte investigatii care sa confirme diagnosticul de PG. Acesta se stabileste pe baza aspectului clinic, urmand un algoritm bine determinat, care urmareste sa excluda alte boli cu aspect asemanator. Este foarte importanta excluderea afectiunilor vaselor de sange, a infectiilor si a neoplasmelor.

PG poate aparea si la nivelul organelor genitale, caz in care trebuie diferentiata de bolile transmisibile sexual.

 

 

Ce optiuni de tratament avem?


Nu exista o schema de tratament universal valabila pentru toti pacientii. La bolnavii cu afectiuni asociate s-a remarcat faptul ca mentinerea acestora sub control se insoteste de evolutie favorabila a leziunilor cutanate de PG.

  • Tratamentul local include toaleta corespunzatoare a ranilor si aplicarea de pansamente speciale sau creme cu corticosteroizi;
  • Tratamentul general include corticosteroizi, citostatice, micofenolat mofetil, talidomida si inhibitori de TNF-alfa;
  • Terapia intravenoasa se poate face sub forma de tratament puls (3 zile pe saptamana) cu metil-prednisolon, ciclofosfamida, infliximab sau imunoglobuline;
  • Tratamentul chirurgical trebuie evitat datorita tendintei bolii de a aparea la nivelul traumatismelor.


Dieta alimentara nu are nici un rol in cazul acestei boli. Prognosticul afectiunii depinde de forma de boala. La majoritatea pacientilor boala evolueaza cronic.

Cel mai bun prognostic il are forma vegetativa, in care leziunile se vindeca in general intr-un interval de 6 luni de la initierea tratamentului. Formele ulcerata si buloasa au tendinta la recurenta si sunt asociate cu un prognostic nefavorabil. Existusul (decesul) se produce rar din cauza bolii, incriminate fiind cel mai des afectiunile asociate sau tratamentul agresiv. 

 

 

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nelu pe 10 Oct 2012, 23:24
    bua ziua

    Si eu am avut o forma se pyoderma.Am urmarito facand si fotografii de la inceputul aparitieI cat si pe perioada tratamentului ,pentru schimb de impresii va rog sa ma contactati la: tanculetu11@yahoo.com

    0
    0

  • alexandra pe 16 Ian 2011, 23:48
    pioderma

    sufar de pioderma gangrenosum.am urmat fel si fel de tratamente de 5 luni si nu se vede nici o imbunatatire .Ma poate ajuta cineva cu un sfat ,o metoda buna de tratament?multumesc dinainte

    0
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod