Piele uscata, lipsita de elasticitate? Afla cauzele

Pe langa aspectul neplacut, pielea uscata poate crea disconfort si chiar probleme dermatologice. De asemenea, acest tip de piele este mai predispus la riduri. Pentru evitatrea acestor neplaceri, are nevoie de o ingrijire adecvata.
Pe langa aspectul neplacut, pielea uscata poate crea disconfort si chiar probleme dermatologice. De asemenea, acest tip de piele este mai predispus la riduri. Pentru evitatrea acestor neplaceri, are nevoie de o ingrijire adecvata.

In multe cazuri, pielea uscata este doar rezultatul unei ingrijiri neadecvate, fiind provocata de factori precum sapunurile "agresive", folosirea unor produse cu efect detergent puternic, haine care provoaca mancarimi sau dusurile fierbinti. Exista insa si anumite afectiuni sau medicamente care pot afecta pielea. Iata cateva cauze posibile care provoaca uscarea pielii.


Medicamentele iti pot afecta pielea


Exista un numar de tratamente care pot avea drept efect secundar uscarea pielii, printre care cele folosite in tratarea hipertensiunii, alergiilor (antihistaminele) acneei si alte afectiuni dermatologice (retinoizi). Daca intampini astfel de probleme dupa inceperea unui tratament, discuta cu medicul tau pentru schimbarea dozei sau a tratamentului.


Pielea uscata, simptom al unor afectiuni


Desi de cele mai multe ori uscarea pielii este provocata de factori externi sunt si cazuri in care aceasta poate fi simptom al unei afectiuni, precum:
  • Afectiuni dermatologice (eczeme sau psoriazis);
  • Diabetul.
    Fluctuatiile glicemie pot provoca deshidratare, fapt ce provoaca uscarea pielii. De asemenea, diabetul are drept efect si incetinirea procesului de vindecare al ranilor si creste riscul de infectii. Din acest motiv, pacientii care sufera de diabet trebuie sa acorde o ingrijire adecvata pielii;
  • Hipotiroidism. Nivelul scazut de hormoni tiroidieni poate avea drept efect reducerea cantitatii de uleiuri produse de piele. Astfel apare ca simptom pielea uscata si aspra la atingere. Hipotiroidismul se manifesta si prin stari de oboseala si crestere in greutate;
  • Alimentatie deficitara. Lipsa anumitor nutrienti importanti poate avea consecinte asupra pielii.

Tratarea acestor afectiuni poate fi si solutia impotriva pielii uscate. Exista insa si cazuri cand pielea are nevoie de ingrijire speciala si tratamente pe care numai medicul ti le poate recomanda.


Menopauza si efectele asupra pielii


Pe langa bufeuri, menopauza se manifesta si prin simptome precum piele uscata si asta pentru ca nivelul de estrogen scade.
Estrogenul este hormonul care provoaca dezvoltarea corpului fetelor aflate la pubertare. De asemenea, joaca un rol important in mentinerea densitatii osoase cat si in reglarea nivelului de colesterol.

Un alt rol al estrogenului este acela de a stimula productia de uleiuri si colagen. Acesta este motivul pentru care odata cu instalarea menopausei si scaderea nivelului de estrogen, pielea capata aspect mai uscat si provoaca mancarimi, explica pentru WebMD, dr. Elizabeth Tanzi, Institul Washington de Operatii Dermatologice cu Laser.

Insa schimbarile hormonale nu numai ca afecteaza productia de uleiuri la nivelul pielii ci diminueaza si abilitatea corpului de a se mentine hidratat. Desi efectele vor putea fi observate intai la nivelul coatelor sau in zona T (frunte-nas-barbie), pielea de pe intregul corp va deveni uscata, sustine dr. Tanzi.


Ce poti face pentru pielea ta?


Iata ce iti recomanda dr. Oana Clatici, medic specialist dermatovenerologie, pentru ingrijirea pielii uscate:
  • Evita sapunurile care irita si usuca pielea.
    Este indicata folosirea sapunurilor cu pH apropiat de cel al pielii;
  • Foloseste doar demachiante si lotiuni speciale pentru piele uscata;
  • Aplica intotdeauna crema hidratanta, cu textura grasa, bogata in substante nutritice, care catifeleaza pielea si creeaza bariera impotriva deshidratarii;
  • Nu uita de ingrijirea zonei sensibile din jurul ochilor, a buzelor si a gatului;
  • Hidratateaza-te! Bea apa suficienta (2 litri de apa pe zi) pentru ca pielea se poate deshidrata usor;
  • Urmeaza o dieta bogata in fructe, legume, ulei de peste, vitamina E;
  • Evita dusurile frecvente, care indeparteaza filmul lipidic. Limiteaza durata lor sub 15 minute;
  • Foloseste lotiuni sau creme hidratante dupa baie;
  • Spala hainele noi inainte de a le purta;
  • Atentie la expunerea la soare, pentru ca provoaca uscarea pielii. Foloseste creme cu fotoprotectie.


In lipsa unei ingrijiri adecvate, pot aparea complicatii


Fara o ingrijire adecvata, pielea uscata poate favoriza aparitia unor afectiuni precum:
Dermatita atopica (eczema).
Aceasta afectiune este caracterizata prin roseata, crapaturi si inflamatii;
Foliculita: este o inflamatie la baza radacinii firului de par;
Celulita infectioasa. Aceasta reprezinta o infectie bacteriana a pielii. Infectia se poate extinde si catre tesuturile subcutanate (derm si hipoderm).
 
Aceste complicatii pot aparea cand mecanismele de protectie ale pielii nu functioneaza corespunzator. De exemplu, uscarea excesiva a pielii poate provoca fisuri adanci care se pot deschide si sangera, permitand astfel bacteriilor sa patrunda.
 

Comentarii (13)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • MirelucaR pe 7 Aug 2015, 23:21
    Hidratare de la interior

    Eu am folosit pentru 2 luni un gel din SUA si de atunci am piele de bebelus (in sensul ca nu mi se mai usuca sau exhuameaza pielea) :)

    0
    0

  • mariana pe 22 Mai 2015, 18:32
    recomand si eu Gloves In A Bottle

    Va pot confirma ca am folosit aceasta lotiune de la Gloves In A Bottle penru pielea uscata si crapata si are nota 10...o recomand si eu.

    2
    0

  • teodora pe 12 Oct 2014, 16:02
    recomand Gloves In A Bottle pt piele uscata sau crapata

    M-am luptat si eu aceasta problema, pielea uscata si crapata cu multe mancarimi. Am ajuns la mai multi doctori si am incercat foarte multe creme dar fara rezultate. Am avut mare noroc ca ultimul doctor la care am ajuns mi-a prescris o lotiune protectoare cu adevarat buna. Am folosit lotiune de la Gloves In A Bottle care va recomand sa o cautati. E singurul produs cu care am reusit sa scap de pielea uscata si crapata. Sanatate!

    11
    0

  • VALERIA pe 29 Nov 2013, 21:25
    USCAREA PIELII

    buna am o intrebare adresata catre voi;cind ma spal cu apa indeferent calda sau rece si ma sterg cu stergarul am niste uscaciunede fata capet si treb anume sa folosesc crema doar am numai 14 ani ajutatima varog datimi unsfat am nevoie de el varog mult mersi

    1
    0

  • ionut pe 29 Oct 2013, 00:20
    mancarime fatza!! piele uscata..

    am si eu o problema de ceva timp..; ma mananca fatza rau de tot si imi apar niste bubitze care seamana cu cosurile dar care dispar, atunci cand fatza mea intra in contact cu apa.. cel putin asa am observat .. cand ies de la dush pe frunte ,obrazi,nas si locul de sub sprancene..am urmat fel de fel de tratamente si nimik.. dispare pentru cateva saptamani si apoi recidiveaza.. numai au efect cremele sau preparatele facute in farmancie... momentan am advantan care ma linisteste intradevar.. dar.. doar pana la primu dush .. sa nu mai zic ca am folosit si protopic si numeroase preparate.. ce ar putea fi si cum as putea sa scap ?

    3
    1

  • bogdan pe 9 Iun 2013, 14:32
    am o problema

    buna ziua..mi se cojeste pielea in zona globala a ochilor adica sub sprancene si sub gene,si sunt mici unflaturi ca niste cosuri,dar nu sunt rosii nu ma mananca,dimineata ma ingrozesc...am o crema care se numesteLUCOID de la dermatologie ,am dat cu ea si sia facut efectul dupa 2 zile...dar problema este ca am vazut ca scrie in prospect ca nu este buna in zona ochilor si am incetat...si boala a recidivat.. ce sfat imi dati?

    0
    9

  • Sabina pe 27 Feb 2013, 18:29
    pielea se decojeste,seamana ca splzi de peste

    Va rog sa-mi recomanda-ti un tratament,pentru o prietena care are pielea foarte uscata ,ca solzi de peste

    0
    1

  • Cami pe 24 Ian 2012, 15:14
    Remediu Ten uscat

    Folositi ulei de argan e natural si are efecte surprinzatoare eu il folosesc si sunt cea mai multumita de asemenea si argila marocana in amestec cu ulei de trandafiri pe www.uleideargan.com le-am gasit merita incercate

    1
    3

  • cozmaaa pe 27 Ian 2011, 15:32
    pielea uscata

    Buna ziua am o problema destul de grava zic eu si nu stiu ce sa fac.De fiecare data cand fac dush mi se usuca pielea de pe fata dar nu stiu de ce , si dimn cand ma trezesc si ma spal pe fata la fel , nu pot pleca undeva pana nu ma dau cu ceva crema, nu mai stiu ce sa fak . multumesc

    12
    0

  • NICOLETA pe 5 Ian 2011, 14:02
    am o problema cu tenul fetei

    de ceva timp in lateralele nasului imi apare o mincarimesi se inroseste dar si pe frunte imi apare o matreata si ma maninca ce tratament imi puteti recomanda adegvat?astept raspunsul dumnevoastra va multumesc

    14
    4

  • dana_kllara pe 15 Aug 2010, 09:49
    ce poate fi?

    de ceva timp mi se inroseste fata dar pe portiuni,nu tine mult,dar nu stiu ce sa fac pentru ca ma si mananca fata. am tenul uscat si apar in momentul inrosirii niste puncte mici ca niste cosuri care dispar pe urma.

    5
    3

  • alina285 pe 22 Iul 2010, 10:44
    multumim

    Bineinteles ca este vorba despre o crestere in greutate, tinand cont de faptul ca in momentul in care glanda nu reuseste sa produca o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni, metabolismul devine lent. Multumim pentru semnalare

    2
    1

  • alina arghirescu pe 22 Iul 2010, 07:19
    am o mica nelamurire

    eu am hipotiroidism,fac tratament,iar impreuna cu toate persoanele ce au aceasta afectiune SUNTEM GRASE acest neajuns acumuland si apa si grassime ........sory

    0
    7

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod