Piele sensibilă sau psoriazis?

Aproximativ 3% din populaţia globală suferă de psoriazis, find una dintre cele mai frecvent întâlnite afecţiuni cutanate. S
Aproximativ 3% din populaţia globală suferă de psoriazis, find una dintre cele mai frecvent întâlnite afecţiuni cutanate. Senzaţia de arsură sau mâncărimi, scuamele, pielea uscată şi crăpată, sunt doar câteva dintre simptomele psoriazisului, dar şi al altor afecţiuni precum eczemele, mătreaţa sau dermatita seboreica.  

Află mai multe despre cum se manifestă această afecţiune şi când este momentul să te prezinţi la medicul dermatolog.  
 
"Psoriazisul este o afecţiune cutanata cronică, cu evoluţie de lungă durată, cu ameliorări şi agravări periodice, caracterizată prin apariţia unor pete roşii acoperite de coji sau cruste alb-sidefii, uneori cu tentă argintie, uşor detaşabil,
" explică dr. Andra Cristina Muscalu, medic dermatolog. "În unele cazuri, regiunile afectate produc mâncărimi intense sau usturimi. Afecţiunea se poate extinde pe tot corpul, tabloul fiind unul impresionant. Pe lângă faptul că pacienţii trebuie să înveţe să facă faţă bolii atât fizic cât şi psihic, ei au de luptat şi cu prejudecăţile celorlalţi.
Majoritatea persoanelor nu-şi pot ascunde teama şi reticenţa faţă de un bolnav de psoriazis fără să ştie că de fapt psoriazisul nu este o boală contagioasă."

 
Cele mai afectate zone sunt coatele, genunchii, zona lombara, unghiile, însă psoriazisul poate apărea pe toate suprafeţele. "Unghiile pot avea un aspect pătat, se pot îngroşă sau se pot desprinde de patul unghial, lăsând doar un rest de unghie la baza acesteia. De asemenea, psoriazisul poate fi însoţit de afectarea articulaţiilor, caz în care vorbim de psoriazis artropatic sau artrită psoriazică, care poate determina deformări definitive ale articulaţiilor şi îngreunarea mişcărilor până la imobilizare completă," adaugă specialistul.
 

Psoriazisul vulgar, cea mai frecventă formă  

 
Există mai multe tipuri de psoriazis care au simptome diferite, precum:
 
1. Psoriazisul vulgar sau în plăci este cea mai frecventă formă a bolii, fiind întâlnită în 80-90% din cazuri. Se manifestă prin leziuni roşiatice ale pielii acoperite cu solzi argintii. Această formă poate apărea pe aproape toate suprafeţele corpului (chiar şi în zonă organelor genitale sau în interiorul cavităţii bucale).

2. Psoriazisul pustular. Această formă este mai rară şi poate apărea generalizat la nivelul corpului sau pe zone restrânse, pe mâini, picioare şi degete. Poate fi declanşat de anumite medicamente, infecţii, razele UV, sarcină sau stres.  
3. Psoriazisul poate fi declanşat şi de o infecţie bacteriană şi apare în special la persoanele mai tinere de 30 de ani. În acest caz, petele nu sunt de dimensiuni atât de mari că în cazul psoriazisului clasic.
4. Psoriazisul invers apare de obicei în zonă axilei, cea din jurul organelor genitale şi sub sân. Este caracterizat de apariţia unor pete roşiatice şi netede şi este des întâlnit la persoanele supraponderale.

Afecţiuni care pot fi "confundate" cu psoriazisul

 
Simptome similare cu cele ale psoriazisului pot fi prezente şi în cazul altor afecţiuni dermatologice, ca:
 
Dermatită seboreica. Este o afecţiune cutanata inflamatorie extrem de comună, caracterizată de roşeaţă şi apariţia de scuame în zonele în care glandele sebacee sunt numeroase şi foarte active, cum ar fi faţă (sprâncene, şanţurile nazo-labiale, obraji, bărbie), scalpul, zona presternală şi pliurile (axilare, submamare, inghinale).
Spre deosebire de dermatită seboreica, în cazul psoriazisului scuamele sunt mai groase şi leziunile sunt mai bine definite. Aceste afecţiuni pot apărea separat sau chiar simultan.
 
Mătreaţa. În cazul mătreţii, apăr solzi fini şi graşi pe întreagă suprafaţa a scalpului.
 
Eczemele. Acestea sunt mai frecvente decât psoriazisul şi sunt caracterizate de mâncărimi, iritaţie şi apariţia unor băşicuţe. Dacă aceste simptome rămân netratate, pielea se îngroaşă şi căpăta aspect solzos. Apare în frecvent în spatele genunchiului sau la nivelul coatelor.
 
 

Factori care pot declanşa psoriazisul

 
Există o serie de factori care pot provoca apariţia bolii sau agravarea acesteia, precum: stresul psihic puternic, traumatismele fizice (arsuri, intervenţii chirurgicale), fumatul, alcoolul, anumite medicamente, infecţiile cu streptococ beta-hemolitic (amigdalite), dezechilibrele hormonale.
 
 

Nu este o boală vindecabilă

 
Deşi nu există încă un tratament care să vindece psoriazisul, sunt terapii prin care se pot ameliora simptomele şi îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor.
"Nu există tratament care să vindece definitiv această boală. Nu există o cremă minune sau o pastilă care, odată luată, să împiedice apariţia petelor şi cojilor atât de inestetice. Există în schimb tratamente care scurtează episoadele acute şi diminuează simptomele supărătoare, dominate în general de mâncărime. Terapia trebuie să fie individualizata, deoarece fiecare bolnav va răspunde în felul lui," spune specialistul.
 
În cazul unui pacient cu psoriazis este recomandat:
  • evitarea factorilor declanşatori (tutun, alcool, situaţii stresante, traumatisme, scărpinarea leziunilor) şi a automedicatiei (medicaţia greşită poate provocă evoluţia agresivă a bolii şi a complicatilor greu de tratat);
  • folosirea hainelor din bumbac şi evitarea materialelor sintetice sau a lânei.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • valer pe 11 Ian 2015, 12:10
    matreata si transpiratii an juru curului

    valer am 50 de ani si am o bola veche de care nu pot sa scap mi se face matreata langa cur si ma mananca foarte tare mam dat cu diferite unsori dar de geaba nu scap cate o data trece si ami apare din nou cum sa scap de aceasta boala

    0
    0

  • P3tr3 pe 18 Dec 2014, 00:50
    psoriazis vulgar

    eu mai mult sunt pe facebook daca e ceva cautatima, poate va pot ajuta (borbe petrica)

    0
    0

  • mircea pe 8 Sep 2012, 17:46
    piele foarte sensibila la atingeri

    de aproximativ o luna am senzatia ca de arsura in partea dreapta a coastelor si in spate sub omoplat, nu suport nici o atingere in aceste zone,iar la nivelul pielii nu a apanut nimic nici macar o roseata sau vreun semn... am fost la medicul de familie care mi.a dat o trimitere la radiologie unde mi s.a gasit o usoara pneumonie virala. mi s.a dat tratament cu celebrex, aerius si tavanic. insa problemele legate de durerea pielii nu sa rezolvat din contra parca acum simt din cand in cand si niste junghiuri sau ca si cum sunt taiat cu o lama pe piele in acele zone si mai nou mancarime sub piele...ce pot face??? am ajuns sa nu mai suport imbracamintea pe mine... va multumesc anticipat!!

    3
    6

  • maria george pe 3 Feb 2012, 15:52
    remediu naturist psoriazis

    de citeva luni cu un tratament naturist reusesc sa tin psoriazisul sub control...pastile,o crema si un gel de dus.Detalii mes/mail mariageorge11.

    11
    0

  • lungu florentina pe 3 Nov 2010, 21:33
    psoriazis vulgar

    am psoriazis de 11 ani si nu am vazut nici o ameliorare as vrea sa-mi raspunda si mie cineva daca exista un vaccin sau alceva in afara de unguente

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod