Părul alb la tineri: cauze și tratament

Părul alb la tineri devine un fenomen din ce în ce mai des întâlnit în zilele noastre. Albirea prematură a părului este cauzată de lipsa pigmentului produs de celulele de culoare.
Albirea părului este un proces normal, iar pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, scade capacitatea acestora de a sintetiza cantitatea normală de melanină. În cazul în care firele albe de păr apar mai repede în viață, acest proces este corelat cu anumite patologii și obiceiuri proaste.
 

De ce apare părul alb la tineri?

 
Părul alb la tineri apare din mai multe motive, printre care se numără și genetica, lipsa anumitor vitamine din organism, fumatul, lipsa unei diete adecvate. Principalul motiv pentru care apare albirea prematură a părului este genetica.
Cu alte cuvinte, există mai multe șanse ca părul alb să apară la adolescenții ai căror părinți au avut fire albe de păr la vârste fragede. 

Vitaminele și mineralele din organism, în special vitamina B12, zincul și cuprul, sunt responsabile pentru hrănirea corespunzătoarea a părului, dându-i acestuia culoarea sa naturală. Deficiența acestor vitamine și minerale afectează culoarea părului. De asemenea, trebuie să ai grijă la nivelul vitaminelor C și E din corpul tău, deoarece și acesta poate duce la albirea prematură.

Fumatul este un alt factor responsabil pentru apariția părului alb la tineri.
Fumatul reprezintă sursa de dezvoltare a radicalilor liberi în organismul fumătorului, iar acești radicali liberi provoacă stresul oxidativ. 

Dieta, mai ales cea care conține alimente procesate și junk food, duce la creșterea stresului oxidativ și accelerează îmbătrânirea, ducând la pierderea culorii firelor de păr.

Cum se tratează părul alb la tineri?


În cazul în care problema este genetică, atunci ar trebui să iei măsurile de precauție necesare pentru a întârzia apariția firelor albe de păr. Evită expunerea directă la soare, asigură-te că dieta ta include toate mineralele și vitaminele de are ai nevoie și încearcă să adopți un stil de viață sănătos.

Poți apela și la remedii naturale, care te ajută să previi albirea prematură a părului.
Ierburile naturale reprezintă o sursă bogată de antioxidanți. Curry-ul este cunoscut pentru faptul că stimulează producția de melanină, iar mâncărurile bogate în iod, zinc și cupru sunt, de asemenea, o modalitate eficientă de a combate firele albe.

Ca tratament extern pentru părul alb la tineri este si acesta: poți amesteca o cană de ulei de susan, o cană de suc de morcovi și jumătate de cană de pudră de semințe de schinduf. Se lasă compoziția amestecată bine într-o sticlă, la lumina soarelui, timp de 21 de zile.
Se aplică acest amestec timp de 3 luni pe podoaba capilară, pentru a preveni albirea prematură a părului.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod