Lichenul plan: optiuni de tratament

Lichenul plan este o boala inflamatorie relativ frecventa care afecteaza pielea, mucoasele (orala si genitala), unghiile si parul. Este intalnita la aproximativ 1% din populatia globului. Cel mai frecvent debutul este intre 30 si 60 de ani, fara vreo predilectie sexuala sau rasiala.
Lichenul plan este o boala inflamatorie relativ frecventa care afecteaza pielea, mucoasele (orala si genitala), unghiile si parul. Este intalnita la aproximativ 1% din populatia globului. Cel mai frecvent debutul este intre 30 si 60 de ani, fara vreo predilectie sexuala sau rasiala.

Desi cauza aparitiei lichenului plan nu este pe deplin cunoscuta, majoritatea dermatologilor o considera o afectiune autoimuna. Bolile autoimune sunt acele boli in care sistemul imunitar incepe sa atace anumite parti ale organismului. De asemenea, sunt cazuri in care lichenul plan apare ca o reactie alergica la un anumit medicament (antihipertensive, medicatie cardiaca).

Afectarea cutanata. Leziunea clasica de lichen plan este reprezentata de o papula turtita, de forma poligonala, cu suprafata lucioasa, uneori prezentand o mica ombilicare centrala, intens pruriginoase.
Culoarea poate varia de la roz la violaceu. Leziunile sunt de cele mai multe ori grupate, uneori confluate intre ele si pot fi acoperite de o retea fina albicioasa, cunoscuta sub numele de striurile Wickham. Zonele de electie in care apare lichenul plan sunt fetele interne ale articulatiei pumnului si gleznelor, toracele si gatul. Vindecarea leziunilor poate lasa in urma pete hiperpigmentate care se vor remite dupa o perioada mai lunga de timp. Acest lucru este mai frecvent in cazul persoanelor cu piele mai inchisa la culoare.

Afectarea orala
. In anumite cazuri poate fi unica manifestare a bolii. Simptomele pot fi variate: zone cu aspect de retea dantelata la nivelul obrajilor si al limbii, ulceratii dureroase, senzatie de arsura sau mancarimi si alterarea gustului (deseori aparitia unui gust metalic).

Afectarea unghiala. Acest lucru se datoreaza lezarii radacinii unghiei.
Poate implica doar cateva unghii, mai rar pe toate. Modificarile pot fi permanente sau temporare si acopera un spectru larg de manifestari, de la subtierea si aparitia de striuri pe suprafata unghiei pana la pierderea acesteia.

Afectarea parului. Afectarea scalpului poarta numele de lichen planopilar si poate determina roseata si iritatii, iar in anumite cazuri pierderea ireversibila a parului.


Care sunt factorii de risc?


Afectarea hepatica (infectia cu virus C sau ciroza hepatica) predispune la dezvoltarea lichenului plan. Trebuie inteles si retinut faptul ca nu este o boala infectioasa, deci contactul cu alte persoane nu se afla printre factorii de risc. Lichenul plan nu este contagios.


Cum este diagnosticata?


In general diagnosticul va fi sugerat de aspectul clinic al leziunilor. Pentru confirmarea diagnosticului se va efectua o biopsie, in cadrul careia, sub anestezie locala, se va preleva un mic fragment cutanat cu leziuni care va fi apoi examinat la microscop.


Optiuni de tratament


Lichenul plan este o afectiune autolimitata care se va remite de la sine intr-o perioada cuprinsa intre cateva luni si doi ani. Un procent de aproximativ 20% din pacienti vor prezenta si al doilea episod de lichen plan.
Tratamentul este unul simptomatic si urmareste ameliorarea inflamatiei si a pruritului si include:
  • antihistaminice;
  • tratament local cu creme cu corticosteroizi;
  • creme care contin substante imuno-modulatoare, de genul tacrolimus (Protopic), pimecrolimus (Elidel) sau imiquimod (Aldara);
  • fototerapie;
  • cazurile severe, inclusiv lichenul plan al mucoaselor, impune un tratament mai indelungat si asocierea corticosteroizilor pe cale generala.

Persistenta leziunilor pe o durata mai lunga la nivelul mucoaselor predispune la aparitia carcinomului spino-celular, motiv pentru care este importanta initierea tratamentului cat mai rapid. In acest sens, se interzice fumatul, tutunul fiind oricum un promotor al riscului de cancer spinocelular.
 

Comentarii (37)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Alexandra pe 20 Mar 2024, 20:44
    lichen plan bucal

    Buna seara, Indraznesc sa va scriu. Mama mea a fost diagnosticata cu lichen plan bucal si suntem foarte panicate. Inca nu a ajuns la medic pentru citirea analizelor (4 dintre ele - neutrofile, limfocite, monocite, trombocrit nu sunt in parametrii normali). Googlind e oribil... Dna Paulina, se poate, va rog o recomandare, un nr de tel? Va multumesc anticipat pentru timpul si interesul acordat ! Alexandra

    0
    0

  • Lili pe 10 Aug 2023, 11:09
    Lichean plan

    Mi-a ieșit ceva pe marginea limbi in amândouă părțile ca și ulcerații și nu se vindeca deloc ce-ar putea fi

    0
    0

  • Vlad pe 8 Dec 2021, 10:50
    lichen plan hipertrofic

    Din pacate trec a doua oara prin aceasta boala de piele intr-un interval de 20 ani. Medicul mi-a prescris Medrol de 32 mg 1/zi + unguient Diprosalic dimineata iar seara unguient Dermovate, Rezultatul tratamentului este foarte bun . Il recomand dupa o vizita la medicul dv - posibil; sa aveti nevoie de anumite analize medicale si regim alimentar adecvat

    0
    0

  • barbu ana pe 11 Nov 2016, 19:37
    LICHEN PLAN BUCAL

    ACUM O LUNA MI A APARUT CEVA IN GURA LA INCEPUT CEVA CE AVEAM IMPRESIA CA MA M ARS CU CEVA NU AM LUAT IN SEAMA DAR DE CE TIMPUL TRECEA ELE SE AGRAVAU AM DEJA IMPLANTURI FACUTE DE 3 LUNI AM ARATAT IMPLANTOLOGULUI SI MI ARECOMNDAT UN PREPARAT CARE NU AM FOST MULTUMITA AM FOST SI LA ORL SI LA DERMATOLOGIE AICI DNA DERMATOLOG MI MA DAT DIAGNOSTIC SUSPECT LICHEN BUCAL AM CONTACTAT SI UN MEDIC CHIRURGIE MAXO FACIAL REZULTATUL FIIND ACELASI AS DORI DACA CINEVA MA POATE AJUTA SA MA LAMUREASCA CE TREBUIE SA FAC MAI DEPARTE .MULTUMESC

    1
    0

  • ana pe 21 Sep 2016, 11:54
    lichen plan hipertrofic

    D na Paulina va rog si eu nr de telefon sau adresa mail....multumesc f mult

    1
    0

  • violeta pe 15 Iun 2016, 12:39
    despre lichen plan

    d na Paulina va rog si eu nr de telefon sau adresa mail....ms f mult

    4
    1

  • mariana pe 14 Feb 2016, 13:23
    lichen plan

    am aceasta boala de 24ani as dori un tratament pt el mai ales ca mancarimile ma ucid am pe palme atat in interior cat si in exterior si deasupra labei piciorului,mainile ma dor acum observ ca se extinde si la degetele mainii imi este rusine sa plec de acasa fara manusi,as dori sa iau legatura cu doamna datcudoina ,nu am adresa de email dar daca imi lasa pe facebook pe privat numarul de telefon am sa sun eu ,multumesc!

    0
    0

  • mariana pe 14 Feb 2016, 13:16
    lichen plan

    am aceasta boala de 24ani as dori un tratament pt es!

    2
    0

  • florin12m pe 16 Aug 2015, 15:07
    lichen plan oral

    Buna ziua ! Am si eu lichen plan oral de 10-11 ani. Am incercat diferite badijonaje. Nu mancam sarat. S-a ameliorat putin dar a trecut inapoi la starea de dinainte. Am purtat si gutiera. Se retragea putin si apoi aparea din nou. M-am descurajat de ceva timp sa mai tot intreb pe la medici ca nu am gasit un remediu. Problema la mine este pe obraji, buza inferioara, superioara. Simt arsuri, intepaturi, deranjante nu dureroase. Imi poate recomanda cineva un tratament ??? Va multumesc !

    1
    0

  • Elena pe 9 Nov 2014, 20:38
    Lichen plan bucal

    Eu am fost diagnosticata cu aceasta boala in urma cu 5 ani.Un an am urmat tratamentul prescris la Patologie orala,fac de stomat Buc.Si pentru ei este o necunoscuta,cred ca fac studii pe toti pacientii.Este clar,apare pe fond de imunitate scazuta,stres si in cazul meu,asociata cu hepatitaC.In toti acesti ani am luat numai tratament naturist(tot ce merge pe imunitate si hepatita,rana se inchide,dar imediat ce scade imunitatea organismului,recidiveaza.Atunci iau Lyzinne si imediat se amelioreaza.Sfatul meu este sa gasiti fitoterapeuti bine informati si puteti rezolva problemele ieftin si repede.

    3
    2

  • datcudoina pe 28 Sep 2014, 16:09
    lichen plan

    Am avut si eu aceasta boala care a durat cam 15-20 ani.Spun am avut pentru ca nu mai am.In urma cu un an si jumatare am mers intr-o excursie in Antalia.Acolo am intilnit o familie de profesori universitari si din discutii am ajuns si la acest subiect.Dinsii mi-au recomandat niste produse naturiste,capsule,ceai cafea,ciocolata calda,3 in 1,cereale,sapun,pasta de dinti.Cum am ajuns in tara am comandat aceste produse ,pe rind bineinteles si am inceput sa consum.Am inceput cu ciocolata calda ,ma spalam cu sapunul si-l lasam pe picioare in zona gleznelor pentru ca eu acolo am avut,ma spalam cu pasta de dinti pentru ca ma iritau gingiile,eu cred ca am avut si bucal.Inainte de aceste produse am folosit toate cremele dermato ,buline nizoral ,medrol,regim alimentar ,tot ce-mi recomanda medicul dar,degeaba,ameliorat si iar aparea probabil de la toxine.Vreau sa multumesc din tot sufletul si pe aceasta cale acestor profesori ca i-am intilnit,ca mi-au recomandat aceste produse minunate,ca m-am indragostit de ele si voi continua sa consum toata viata atit eu cit si familia mea pentru ca trateaza toate bolile din organism.Va multumesc daca mi-ati citit povestea.

    16
    1

  • Mariana pe 27 Aug 2014, 23:08
    despre lichen plan sarcina

    Buna, va rog mult sunt din Chisinau, cam 6 luni in urma am fost diagnosticata cu lichen plan, am facut niste tratamente si anume am luat arbidol si toate petele mi-au disparut, apoi peste 2 saptamini au aparut din nou si dupa aceasta am prins sarcina. Acum aam 2 luni petele sau imultit, am luat doar niste tratamente la homeopat dar nu vad rezultat. Recent m-am adresat la un dermatolog care mi-a zis ca 100 % ca copilul va fi alergic daca eu cind am prins insarcinata aveam lichen plan. Va rog mult daca ati avut cazuri similare, spunetimi v rog copilul s-a nascut sanaatos????? Este un copil foarte asteptat dar dorim sa fie si sanatos. Va voi fi foarte recunoscatoare de careva informatii.

    10
    4

  • paula pe 5 Apr 2014, 11:54
    buna ziua

    cum se poate trata aceasta boala? astept un raspuns.va rog

    3
    4

  • Popa Mihai pe 10 Feb 2014, 21:07
    Buna

    In luna august 2013 am fost diagnosticat cu lichen plan bucal, dar de atunci s-a marit, dermatologul m-a trimis la analiza pentru hepatita c, de multe ori fiind asociata cu asa ceva. Mi-a recomandat terbinafine, ecolom dar care provoaca arsuri si am renuntat, glicerina boraxata, nu stiu ce sa mai fac, imi este sa nu se extinda pe obraz. Un alt dermatolog mi-a zis ca este pe sistem nervos, cine imi poate recomanda o crema benefica? Va multumesc.

    2
    4

  • Came pe 10 Oct 2013, 20:29
    lichen plan bucal

    Buna,Va rog sa imi indicati medici care au mai tratat lichen plan bucal si spitalul eventual Bucuresti Cluj, Timisoara. multumesc

    9
    4

  • iuly pe 24 Mai 2013, 00:36
    lichen plan

    buna.de un an ma chinuie aceasta boala si nu mai stiu cum sa scap de chinul aesta,am fost la dermatolog si miau dat unguient elosalic si si solutie dermovate cutanata pentru zona capilara,a inceput sa imi cada si paru,nu mai stiu ce sa fac,va rog sa ma ajutati daca puteti,va multumesc si va doresc multa sanatate,paulina te rog sa ma ajuti daca poti iti multumesc

    12
    1

  • mihai pe 8 Mar 2013, 09:02
    lichen plan

    am luat medrol doua saptamini intradevar a trecut dar dupa o luna au raparut mancarimile si nu stiu daca sa mai iau medrol

    4
    1

  • Gigi pe 19 Ian 2013, 10:25
    lichenul plan

    Am si eu aceasta boala in cavitatea bucala.Urmeaza sa fac biopsie si o analiza de singe. Mai multe nu cunosc despre aceasta boala. Daca ma poate ajuta cineva care a avut aceasta boala in cavitatea bucala. Va multumesc.

    2
    6

  • Gufu pe 4 Dec 2012, 09:39
    lichen plan

    Salut! Si eu ma confrunt cu aceasta minunata boala, dar ma mir la ce citesc la voi. Eu am gasit o doctorita la Medicover, Anca Pavelescu se numeste, si mi-a dat un tratament de pastile, Medrol se numeste. Tratament de 10-14 zile cu o pastila pe zi si imi treceau bubele vazand cu ochii. Aveam tot corpul prin, pt ca initial m-a tratat un doctor de la biomedica, imi scapa numele, dar fugiti de el, pt total altceva si ma umplusem total. Simteam ca pur si simplu innebunesc de la mancarimi si disperare. Cu corpul plin am ajuns la doamna doctor, si dupa 2 saptamani mai erau vizibile doar bubele mari si pe care le-am scarpinat mult, DAR nu mai aveam mancarimi deloc, si asta e foarte important. Cu timpul au inceput sa dispara toate urmele. Din pacate la mine se repeta cam de 2 ori pe an, dar tratament de 10 zile si gata. Doar cremele nu o sa va ajute, trebuie tratata boala din organizm, nu doar la suprafata. Cremele ajuta doar la accelerarea urmelor ca sa dispara

    10
    4

  • mihaela novenschi pe 5 Nov 2012, 16:42
    despre lichenul plan

    as vrea sa stiu si eu mai multe despre aceasta boala de la ce apare ,am fost diagnosticata cu acesta boala si astept sa imi dea un tratament ,am o mancarime insuporabila ,oare se vor cicatriza bubitele?

    6
    0

  • mariana pe 3 Nov 2012, 10:55
    lichen plan

    De 10 ani lupt si eu cu aceasta boala care se spune ca e pe fond nervos.Am avut si eu in recomandarea medicului Predinson si Dermovate pe langa un regim alimentar dar nu am scapat.Sunt disperata, a devenit obsesia vietii mele.Va rog sa ma ajutati!Multumesc

    5
    0

  • Dianafdiana pe 24 Oct 2012, 21:48
    Pentru PAULINA

    Buna Paulina, te rog frumos lasa-mi o adresa de mail. Am citit comentariul tau si mi-as dori sa iau legatura cu tine. Mama mea a fost diagnosticata cu aceasta boala si sunt disperata, nu stiu cum sa o ajut. Am fost si la dermatolog si la doctor, dar i s-au prescris aceleasi unguente si creme. Daca ma poti ajuta, te rog din suflet lasa-mi o adresa de mail , un nr de telefon ca sa te pot contacta. Multumesc anticipat!

    1
    1

  • Mirel pe 25 Iul 2012, 17:54
    Lichen plan

    Salut Din ce am citit,aici,am gasit numai cazuri"fericite".Eu am lichen plan de 8 ani!Au fost si perioade mai bune si mai rele.Am ajuns aproape imun la durere.Da,am remarcat ca nimeni nu s-a plans de durere.Am perioade in care imi doresc sa nu mai am picioare!Cred ca nu se va vindeca niciodata!Singura alinare o am cu Dermovate.Sper sa se inventeze ceva cu care sa scapam de boala asta.Pentru ca nu se vindeca!!!Doctorita mea,mi-a spus ca este incurabila,se amelioreaza dar nu se vindeca complet niciodata.Este adevarat ca daca tinem regim,ajutam dermovatul. SANATATE!

    2
    1

  • mihaela pe 22 Mai 2012, 15:39
    lichen plan

    Am avut lichen plan acum 2 ani si la toti dermatologii la care am fost imi recomandau medicamente cu reactii adverse neplacute. Dupa cautari zilnice pe internet de tratare alternativa a acestei boli am gasit clinica Kozak din Bucuresti. Va recomand sa apelati la cremele lor, nu sunt ieftine dar, sunt eficiente. Sanatate tuturor.

    3
    0

  • Irene pe 2 Mai 2012, 01:27
    Caut o solutie

    Buna, as dori si eu sa aflu de un centru medical sau clinica care se ocupa de aceasta boala. Doresc sa ma tratez si nu prea am auzit de doctori sau locuri recomandate. Va multumesc

    3
    5

  • adyta pe 8 Apr 2012, 20:13
    tratament

    acum 6-7 ani m-am tratat la spitalul militar bucuresti.mi-a reaparut dupa cativa ani.imi trece f bn cu travocort,travogen,mai putina cafea nu fumez si daca reduc cat de cat stresul imi trece.

    0
    1

  • AndreeaAde pe 27 Mar 2012, 15:26
    Buna !

    Paulina, te rog, lasa-mi si mie adresa ta de mail urgent ! Vreau sa iti cer cateva sfaturi. Multumesc anticipat !

    0
    0

  • Alexandra pe 27 Mar 2012, 00:02
    Paulina te rog lasa`mi emailu tau neaparat !

    Am 15 ani si sufar de acceasi boala lichen plan..te rog daca ma poti ajuta iti voi fi recunoscatoare.Sufar de un an de aceasta boala si am contactat zeci de doctori dermatologi fara nici un rezultat.Te rog sa ma ajuti.Multumesc anticipat !

    7
    0

  • PAULINA pe 16 Mar 2012, 13:49
    LIKEN PLAN CM SE POATE VINDECA

    NU-TI FACE GRIJI ANCA SI EU AM AVUT DAR NU TE SPERIA NUI NIMIC GRAV CANTACTEAZAMI ...TI-AM LASAT ADRESA E-MAIL

    34
    4

  • Anca pe 4 Mar 2012, 18:16
    Lichen plan

    Mi-a aparut lichen plan pe mucoasa bucala de peste 6 luni. Am luat prednison, dar nu a trecut. Ma ingrozeste ce am citit pe site. S-a mai confruntat cineva cu el?Va doresc tuturor sanatate si astept cu nerabdare un sfat,o parere.

    22
    0

  • Cristi pe 19 Iun 2011, 01:33
    Lichen

    si eu am bubitze in zona soldurilor coate,inchieturile mainilor picioare ,,am incercat locoid,nu prea si-a facut efectul apoi am incercat cu dermovate crema sau unguent..este mult mai bun..dar dupa ce apici crema trebuie acoperit cu folie sau ceva zi tinuta pana dimineatza,si trebuie repetet timp de 2 sapt ..imi diaparusera si mi-au reaparut,lichenul din cate am inteles se face pe sistem ,nervos,stres..ca si psoriazisul..nu stiu ce tratament sa mai incerc..daca stiti si apare ceva nou spuneti-mi si mie,

    9
    3

  • andrei serena pe 24 Mai 2011, 12:40
    tratament

    buna!dupa cum am mai spus si mai sus acum 10 ani am fost diagnosticata cu lichen plan la spital am facut tratament cu prednison ,azot lichid ,si unguente cu hidrocortizon,tot ce mai tin minte este ca alimentatia era total fara sare ,si a durat 2 luni de tratament ,iar acum am incercat sa gasesc azot lichid in farmacii si nu este de gasit am inteles ca se gasesc numai in spitale de dermato , era foarte eficient adica avea efect foarte rapid ,...daca mai stiti si altceva va rog sa spuneti ne ar fii de mare ajutor!!!!!!!!!!!!!!1

    0
    0

  • Gabriel pe 11 Nov 2010, 20:41
    lichen plan

    m-am tratat acum 2 ani de lichen plan,dupa 3 luni de investigatii si analize medicale si am reusit la Clinica Medicala Hyperion din Galati cu dr Dobos rezultatul fiind 100% favorabil acum in perioada de repaus fizic mi-au reaparut simtomele de lichen plan adica pete pe interiorul ante-bratelor, fese si in zona sternului ( cu mancarimi) Urgent voi apela la serviciile clinicii.

    0
    5

  • adrian pe 4 Nov 2010, 19:58
    lichen plan

    De vreo 1 luna mi-au apaurt si mie niste bubite pe langa sanul stang , pe spate , pe langa buric , in zona inghinala si umpic catre pulpa piciorului stang spate . Am fost la dermatolog si mi-a spus ca am lichen plan dar am refuzat biopsia. Nu stiu ce sa fac ...sper sa nu mi se mai extinda , nu le suport cand le vad, fac cu nervii. Nu ma mananca, nu ma incomodeaza , dar nu imi plac la vedere...mi-a dat 2 turubri de Elocom cu furoat de mometazona si incerc sa ma dau cu ea...exista oare vreun tratament mai bun care sa le opreasca din extindere?

    0
    3

  • andrei serena pe 18 Sep 2010, 15:18
    lichen plan

    Acun 10 ani am fost diagnosticata cu lichen plan am facut biopsie totul a indicat k este lichen plan .am facut tratament la spitalul colentina am fost internata si intr-un an de zile mia disparut dot ce aveam dar mai ramasese pe picioare pete mov care medicul mia spus ca va dura chiar si 2 ani pane trec... acum dupa 10 ani miau aparut din nou ....pe picioare pe maini pe coapse pe sold chiar si pe abdomen nu mai stiu ce sa fac medicul meu nu mai este in tara ce sa mai fac?

    1
    6

  • popa mariana pe 20 Aug 2010, 09:49
    lichen plan

    In urma cu un an si am fost diagnosticata cu lichen plan,care a aparut sub diferite bubite mai mari mai mici,in zone diferite,glezne,miini,zoza inghinala,sub bratetc.Am urmat tratament cu medrol dupa grafic,am folosit si inca folosesc unguent Locoid si regim alimentar fara sare .Dar mi-au reaparut bubitele in alte zone,mai ales acum ca este foarte cald ma maninca si imi da un disconfort care e greu de suportat.TREBUIE SA FIM RABDATORI

    3
    3

  • Anamaria pe 30 Iun 2010, 16:37
    DEspre Lichenul Plan

    Buna!De aproape un an de zile am si eu aceasta bola de piele,care de insa se pare ca nu mai pot scapa,anul trecut mi-au parut diferite bubite in diferte forme pe maini si pe picioare,cu timpul de pe maini mi~au disparut nu mai sunt vizibile deloc,dar pe picioare mi~au ramas.Sunt absolut ingrozitoare prin simplu fapt ca mancarimile sunt insuportabile.Cum se poate trata o asfel de bola?

    3
    10

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod