Fumatul: 5 efecte dezastruoase asupra tenului

Toată lumea este conştientă de faptul că ţigările sunt un real pericol pentru sănătate. Dacă însă ai nevoie de motivaţii suplimentare pentru a renunţa la fumat, adaugă efectele vizibil dezastruoase pe care ţigările le au asupra pielii.

Toată lumea este conştientă de faptul că ţigările sunt un real pericol pentru sănătate. Dacă însă ai nevoie de motivaţii suplimentare pentru a renunţa la fumat, adaugă efectele vizibil dezastruoase pe care ţigările le au asupra pielii.

 

1. Fumatul şi îmbătrânirea accelerată a pielii


Ţigările grăbesc apariţia prematură a ridurilor, lucru ce poate deveni vizibil după numai 10 ani de fumat. Cu cât creşte numărul de ţigări şi durata pe care se prelungeşte acest obicei, cu atât mai ridată va fi pielea. În plus, textura ei devine neuniformă, cu vase de sânge vizibile pe suprafaţă şi căpătă o nuanţă gălbui-cenuşie.
 

2. Fumatul şi vindecarea rănilor


Fumatul nu numai că întârzie cicatrizarea rănilor, ci creşte şi riscul infecţiilor sau al rejectului în caz de grefă. Ţigările contribuie la dezvoltarea şi persistenţa ulcerelor de cauză diabetică sau arterială. 

 

3. Fumatul şi cancerul de piele


Tutunul îţi dublează riscul de a dezvolta un tip de cancer de piele denumit carcinom spinocelular şi de a dezvolta cancer la nivelul gurii. Este demonstrat faptul că 75% din cancerele orale apar la fumători.
 

4. Fumatul şi psoriazisul 


Studiile au arătat că fumătorii au un risc crescut de a face o boală numită psoriazis, care se manifestă prin pete roşii acoperite de coji sau chiar cruste albe. De asemenea, boala este mai extinsă şi mai severă la aceşti pacienţi. În special o anumită formă de psoriazis apare mai des la fumători. Se numeşte pustuloză palmoplantară şi apare ca numeroase leziuni purulente situate pe palme şi tălpi, dureroase.
 

5. Fumatul şi afecţiunile vasculare


Nicotina produce îngustarea vaselor de sânge, iniţial temporară, devenind în timp permanentă şi creşte riscul formării cheagurilor de sânge. Prin aceste modificări poate declanşa sau agrava degerăturile sau anumite boli vasculare (sindrom Raynaud, trombangeită obliterantă Buerger). Accentuează tendinţa de coagulare a sângelui (cu formarea consecutivă a cheagurilor) la persoanele cu trombofilie, sindrom antifosfolipidic sau care urmează tratament cu anumite medicamente. Acesta este motivul pentru care cei care urmează tratament hormonal (în scop contraceptiv sau pentru acnee) ar trebui să evite fumatul. 

de Cristea Andra Cristina, medic dermatolog
Spitalul Clinic Colentina, Şos. Stefan cel Mare nr. 19 - 21, sector 2, Bucuresti
Clinica Dermestet (www.dermestet.ro) - Sos. Olteniţei, nr 257A, sector 4, Bucureşti şi Clinica Syromed Plus (www.syromed.ro), strada Barbu Văcărescu nr. 39 (lângă stadionul Dinamo), sector 2
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • vera pe 2 Mai 2011, 09:03
    :)

    Si ca sa fac putin haz de necaz... Noroc cu viciile astea dom'le..asa mai mananca si doctorii o paine :) Sa aveti o zi faina

    2
    4

  • vera pe 2 Mai 2011, 08:57
    ai dreptate eva88

    Nu numai ca le stim, dar mai vin si altii, apropiati noua, care ne vor binele, si ne trag de maneca sa renuntam la fumat (si uneori devin un stres permanent) :) M-am lasat doar doua saptamani, cu nicorette, si am decis sa revin la placerea mea. Peste tot unde ieseam dadeam de fumatori... si inhalam fumul lor. Atunci ...de ce efortul? (Trebuie sa recunosc ca-n alea doua saptamani fara tigari m-am simtit plina de energie, mancarea avea un gust mai intens iar simtul mirosului era mult mai ascutit). Totusi, daca s-ar interzice fumatul precum in Anglia de ex, as incerca din nou sa ma las.

    4
    3

  • mihaela pe 1 Mai 2011, 19:45
    adevarat,insa..

    Perfect nu este nimeni,asa ca in viata,tinand cont ca avem doar una,ne permitem sa avem si altfel de placeri pe care unii le numesc vicii :) Ma declar fumatoare si nu mi-ar face placere sa renunt la asta :)

    4
    8

  • eva88 pe 1 Mai 2011, 09:02
    e drept

    Eu sunt convinsa ca noi fumatorii stim aceste lucruri, dar e foarte greu sa renunti.

    11
    7

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod