Este mediul de afară principalul inamic al pielii?

Te-ai întrebat vreodată de ce o zi petrecută pe plajă îți lasă o strălucire a pielii care nu poate fi egalată de nicio mască pe care ai încercat-o? Nu este vorba despre bronz, ci despre modul în care timpul petrecut afară contribuie la ameliorarea aspectului pielii.
Poate nu-ți închipuiai, dar secretul unui ten revigorat și proaspăt este foarte simplu: trebuie să petreci mai mult timp afară. Este adevărat că în general se recomandă evitarea razelor soarelui, a poluării sau a celorlalte elemente legate de vreme care pot accelera îmbătrânirea și apariția petelor pigmentare. Problema este că dacă petreci prea mult timp în casă vei rata o parte importantă din formula care menține sănătatea pielii și anume bacteriile.
„La nivel cultural există foarte multe obiceiuri legate de teama de a petrece mult timp afară. Deși nu este bine să ne expunem excesiv la soare sau la factorii poluanți, aerul de afară nu este atât de nociv pe cât ne imaginăm și poate să facă bine pielii.
Teama de bacteriile de orice tip ne face să dorim să le eliminăm cu orice preț, dar nu este mereu un lucru pozitiv”
, explică dr. Jasmina Aganovic, dermatolog.
Potrivit specialiștilor, dezinfectarea tuturor suprafețelor și includerea neutralizării bacteriilor în cadrul activităților cotidiene nu ne avantajează deloc.

 
Cum îți ajută pielea aerul de afară?

Aplicarea produselor de protecție solară înainte de a ieși afară corespunde regulilor din prezent, dar dacă nu expui deloc pielea este posibil să apară efecte negative. „Mediul din interiorul caselor are un microbiom mult mai puțin diversificat. Cu cât poți fi într-un mediu cu bacterii mai variate, cu atât pielea ta se va adapta mai rapid”, spune dr.
Aganovic.
Spre exemplu, triburile de aborigeni care nu au deloc contact cu produsele cosmetice moderne și petrec foarte mult timp afară nu au o piele sensibilizată. 
„Un mediu cu multă natură cum ar fi o fermă va include multe tipuri diferite de bacterii, iar studiile realizate au arătat că un copil crescut într-un asemenea mediu va avea mult mai puține probleme de sănătate”, adaugă aceasta.

 
Cum obții beneficiile când ieși afară fără să exagerezi?

Chiar dacă nu este posibil să creem mediul din trecut din cauza poluării, există numeroase soluții pentru a crește durata intervalului petrecut afară. Un concept fascinant în acest moment este reprezentat de „băile de pădure”.
„Înseamnă să fii în contact cu natura și să intri în atmosfera ei. Reprezintă o plimbare în parc sau prin pădure care te ajută să te simți și să arăți mai bine. Este suficient să faci acest lucru 20 de minute zilnic pentru a vedea diferența”, spune dr. Aganovic.
În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că „băile de pădure” reduc nivelul de cortizol, stabilizează pulsul și îmbunătățesc capacitatea de concentrare pe termen lung. Cercetătorii consideră că beneficiile apar ca urmare a contactului cu substanțele utile care se regăsesc în natură: ioni negativi, compuși din plante și bacterii utile.

 
Cum îți afectează bacteriile pielea?

În afară de timpul petrecut în natură poți aduce factorii benefici chiar și la tine acasă. Este util să începi prin a evita produsele cu ingrediente artificiale sau agresive și să favorizezi uleiurile și unturile naturale, săpunul negru și înlocuirea loțiunilor tonice cu tamponarea feței cu ceai de mușețel sau ceai verde.
Nu-ți petrece timpul încercând să neutralizezi toate sursele de bacterii pentru că sistemul imunitar de la nivelul pielii are nevoie de contactul cu ele pentru a reface bariera de protecție a tenului și a preveni roșeața sau iritațiile care te deranjează.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod