Cum ingrijim pielea cu dermatita atopica?

Este foarte important ca mama sa constientizeze boala copilului si sa aplice regulile de ingrijire corect stabilite de medicul dermatolog. Care sunt semnalele de alarma si cum tratam corect dermatita atopica?

Este foarte important ca mama sa constientizeze boala copilului si sa aplice regulile de ingrijire corect stabilite de medicul dermatolog. Care sunt semnalele de alarma si cum tratam corect dermatita atopica?

 

Potrivit medicului specialist dermatolog, Monica Darmanescu, dermatita atopica e o maladie cutanata inflamatorie cronica, recurenta, pruriginoasa, care afecteaza toate grupele de varsta, dar mai ales copiii, asociata frecvent cu istoric personal sau familial de atopie (rinita alergica, astm bronsic, eczema cronica). Ea apare la 10-20% dintre copiii scolari, 90% dintre cazuri aparand inainte de cinci ani (varsta de debut este 2 luni).

 

Factorii de mediu, responsabili de cresterea cazurilor


Nu a fost descoperita inca o anumita gena care sta la baza dermatitei atopice, de aceea atentia este indreptata catre factorii care pot influenta declansarea sau pot agrava puseurile. Pe langa istoricul parental de atopie care are un rol esential, dr.

Monica Darmanescu precizeaza ca factorii de mediu sunt responsabili de prevalenta in crestere a dermatitei atopice (urbanizare, poluarea, expuneri precoce la diferiti alergeni).

Printre factorii care declanseaza cel mai des puseurile se numara: acarienii, praful, polen, par de animale, mucegaiuri, proteinele din lapte, soia, alunele si fructele de mare.

 

 

Cum se manifesta boala?


Potrivit specialistului dermatolog, dermatita atopica are forme de expresie clinica diferite:

  • la copiii mici predomina inflamatia acuta cu exudatie, mai ales la fata si zonele de extensie ale membrelor;
  • la copiii mari si adulti predomina formele cronice cu ingrosarea pielii, mai ales in zonele flexurale, antecubital, fosa poplitee, cervical si pleoape;
  • sensibilitate la iritanti si tendinta de a dezvolta astm bronsic, rinita alergica;
  • pielea este extrem de uscata;
  • pruritul intens e caracteristic, mai ales seara, exacerbat de transpiratie;
  • alergia respiratorie e asociata cu dermatita atopica a adultului;
  • alergiile alimentare apar mai frecvent la dermatita atopica a copilului;
  • keratoza pilara, hiperliniaritatea palmara, pitiriazisul alb al fetei, cearcanele sunt alte criterii care pot sugera diagnosticul;
  • din cauza agentilor microbieni (Staphylococcus aureus) care colonizeaza 90% din leziuni, pacientii sunt susceptibili la a dezvolta infectii virale cum ar fi herpes simplex, molluscum contagiosum, veruci vulgare.

 

 

Ce optiuni de tratament exista?


Deoarece aceasta afectiune nu poate fi vindecata, ci doar controlata cu un tratament adecvat este foarte important ca acesta sa fie initiat si urmarit de catre un medic dermatolog. Societatea Romana de Dermatologie a elaborat ghiduri de tratament in dermatita atopica si care sunt aliniate la ultimele standarde internationale.

Tratamentul e simptomatic, scopul fiind tratarea puseelor si prevenirea recurentelor printr-o abordare individualizata. In general, terapia implica:

  • evitarea factorilor iritanti si a potentialilor alergeni;
  • mentinerea functiei de bariera a pielii prin folosirea corecta a emolientelor. Acestea se aplica zilnic, in primele trei minute dupa baie.


Corticosteroizii raman cheia tratamentului, ne spune medicul specialist dermatolog insa cu conditia sa fie prescrisi de medic dupa anumite reguli ce tin cont de varsta pacientului, severitatea si extinderea leziunilor, cu alegerea formei galenice (lotiune, crema sau unguent) si a puterii de actiune adaptate la caz. Alte variante de tratament pe care le precizeaza dr. Darmanescu pot fi imunomodulatori locali, fototerapia, antimicrobiene, antihistaminice, chiar imunosupresoare sistemice.

 

 

Sfaturi utile


1. Folosirea cremelor este esentiala pentru a mentine pielea hidratata;
2. Camera copilului trebuie sa fie aerisita, fara multa mobila, covor, carti sau obiecte care ar putea aduna mai mult praf;
3.

Se evita mediile in care se fumeaza;
4. Transpiratia excesiva favorizeaza aparitia iritatiilor;
5. Se recomanda alaptarea prelungita pana la 6-7 luni pentru a nu supune copilul prea devreme la alergeni;
6. Taierea unghiilor scurte;
7. Incurajarea copilului sa nu se scarpine;
8. Baile se fac zilnic cate 10-15 minute, insa nu cu apa fierbinte si trebuie aplicata crema hidratanta in primele minute dupa iesirea din baie.

 

 

Sfatul specialistului

Dr. Monica Darmanescu, medic specialist dermatolog la Institutul de Ocrotire al Mamei si Copilului – Alfred Rusescu
"Pielea atopica are o particularitate: ceramide deficitare, apa nu este mentinuta in piele si trebuie hidratata in permanenta. Atat pacientii, cat si parintii trebuie sa fie informati despre aceasta afectiune si sa stie ca este necesar sa aplici creme hidratante chiar si de doua ori pe zi pentru a spatia puseurile. Parintii trebuie sa urmeze sfaturile medicului dermatolog, cu folosirea corecta a medicatiei".

 

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • adina pe 15 Dec 2014, 03:32
    vindecat

    copilul meu a avut de mic( pe la un an) .acum are 7 ani si de 3 ani nu mai are nimic. tin minte ca ultima data a avut asa mari mancarimi ca era insuportabil sa mai vad cum se chinuie. Cum am scapat? m-am rugat la Dumnezeu! dar din toata inima,si cu toata fiinta mea, asa cum ,poate,numai o mama se poate ruga pt copilul ei. si bunul Dumnezeu din cer m-a ascultat si mi-a vindecat copilasul si de atunci nu mai are nimic.nu a fost o rugaciune invatata ci cu cuvinte proprii(si lacrimi) prin care mi-am exprimat durerea,disperarea dar si dorinta si nadejdea ca numai El imi poate scapa copilul de boala asta rea si asa a fost. atunci cand la oameni/doctori nu mai poti gasi ajutor, este Unul care e mai mare,si ne-a creat pe toti si te poate ajuta ; numai sa ceri in Numele lui Isus si sa crezi! incearca!

    2
    0

  • eva pe 21 Oct 2014, 13:01
    dermatita atopica

    fetita mea are acum 25 de ani si de la 9 luni facem tratament dar doar regimul alimentar fara conservanti are efect in rest doar ameliorare

    0
    3

  • Carolina pe 13 Dec 2011, 18:48
    dermatita atopica

    Fetita mea are 3anisori si 11luni.la 2 ani si jumate a aparut mincarimea pe la coate si genunchi si incheeturi,iar acum starea sa ajravat.La degetelele de la minuta langa unghii sa facut.Are foarte mari mincarimi.Am mers la medicidermatologi,i-au prescris diferite unguiente asa ca:advantan unguient si advantan crema,dar nu ajuta nimic.Va rog mult sa ma ajutati!

    0
    0

  • ly2000 pe 20 Apr 2010, 16:47
    tratament dermatita atopica

    Iubirea mea are acum 11 luni.La 2 luni i-au aparut bubite pe tot corpul.Am fost la 3 medici la noi in oras care nu au fost capabili sa-l vindece.Am ajuns la Marie Curie,in Bucuresti,unde dr Vladu Luminita,o femeie extraordinara,l-a vindecat definitiv in cateva zile.Ne-a dat un preparat si crema Exomega Aderma.E cam scumpa,dar merita.Sanatate multa.

    7
    0

  • doina pe 19 Apr 2010, 22:21
    dermatita atopica

    nepotica mea are doar 1 an si 4 luni credetima ca bunica sunt disperata o are de vreo3 saptamini ia aparut pe amindoi obrajorii o iubesc nespus de mult va rog ajutatima cu un tratament care sa ne fie de folos . Am facut un tratament cu ceai de musetel si cu un unguient nu a dat nici un semn de ameliorare ... In speranta ca voi primi un tratament pentru a se videca VA MULTUMESC !

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod