Artrita psoriazica apare la degetele mainilor

"Pacientii cu artrita psoriazica au aproape sigur afectare la nivelul unghiilor", explica prof. dr. Calin Giurcaneanu, seful sectiei de dermatologie a Spitalului Universitar Elias din Bucuresti. Ce este artrita psoriazica si cum se manifesta ea?

"Pacientii cu artrita psoriazica au aproape sigur afectare la nivelul unghiilor", explica prof. dr. Calin Giurcaneanu, seful sectiei de dermatologie a Spitalului Universitar Elias din Bucuresti. Ce este artrita psoriazica si cum se manifesta ea?

 

Artrita psoriazica nu are nicio legatura cu artrita reumatoida


Potrivit prof. dr. Calin Giurcaneanu, exista 5 detalii importante despre artrita psoriazica pe care trebuie sa le cunoastem: 

  • Artrita psoriazica este artrita inflamatorie asociata cu psoriazisul localizat dermic sau unghial, fara legatura cu artrita reumatoida;
  • Artrita psoriazica este estimata ca fiind prezenta la pacientii cu psoriazis intre 6% si 39% (forma severa);
  • 10% din cazurile de artrita psoriazica apar la pacientii fara psoriazis in antecedente;
  • Produce disabilitate, tulburari functionale severe;
  • Afectarea unghiala frecvent ascociata.


Despre artrita psoriazica
Artria psoriazica apare la pacientii cu psoriazis, o boala cutanata care afecteaza intre 2 si 3% din populatia Europei.

Boala are mai multe forme de manifestare, insa cea mai frecventa forma este psoriazisul in placi (numit si psoriazis vulgar) care reprezinta 80% dintre cazuri. Placile de psoriazis sunt portiuni de piele ingrosata, rosie, inflamata, acoperite cu scuame alb-argintii. Ele pot fi pruriginoase si dureroase si pot aparea in orice regiune a corpului. In 10-30% din cazuri, pacientii cu psoriazis pot dezvolta artrita psoriazica ale carei simptome constau in dureri articulare, rigiditate si tumefactia articulatiilor si a tesuturilor moi din jurul articulatiilor.

Despre artrita reumatoida
Artrita reumatoida reprezinta in mod cert reumatismul inflamator cel mai frecvent, ea afectand aproximativ 1% din populatia generala. Severitatea bolii rezulta din faptul ca peste 50% din pacienti isi inceteaza activitatea profesionala in primii 5 ani de boala, iar la 10% din cazuri apare o invaliditate grava in primii 2 ani de evolutie.

 

 

Factori de risc

 

Au un risc mult mai mare de a dezvolta artrita psoriazica persoanele cu psoriazis. Un procent de 10 pana la 30% dintre pacientii cu psoriazis dezvolta si artrita psoriazica.

Cazuri in familie.

Multe persoane cu artrita psoriazica au o ruda apropiata cu aceasta boala;
Varsta. Desi oricine, la orice varsta poate suferi de aceasta boala, artrita psoriazica apare mai frecvent la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani;
Sexul. Apare mai des la femei;
Greutatea corporala. Persoanele supraponderale sunt mai predispuse.

Artrita psoriazica reprezinta o combinatie de simptome ale psoriazisului, cum ar fi piele uscata, zone cutanate descuamate si inrosite cunoscute sub denumirea de placi psoriazice cu simptome ale artritei, care includ dureri si tumefieri la nivelul articulatiilor. Durerile articulatiilor pot varia de la usoare la foarte puternice.

Simptomele frecvente ale artritei psoriazice includ diferite grade de afectare cutanata la nivelul placii psoriazice asociate cu rigiditate, durere, tumefieri articulare. Acestea pot duce la reducerea mobilitatii articulare pana la leziuni articulare severe.

Netratata, artrita psoriazica, poate duce la invaliditate progresiva, de aceea este important sa-ti faci programare pentru un consult medical in cazul in care simti un permanent disconfort si ai mai multe articulatii inflamate.

 

 

Ghid de ingrijire acasa

 

Iata cateva sfaturi care iti pot fi de folos, potrivit specialistilor de la mayoclinic.com :


1. Mentine-te la o greutate normala.

O greutate potrivita nu va solicita prea mult articulatiile, va reduce durerea si va duce la cresterea cantitatii de energie si a mobilitatii.

2. Exercitiile fizice efectuate in mod regulat. Activitatea fizica este importanta si pentru pacientii cu artrita psoriazica. Exercitiile fizice ajuta la ameliorarea multor dintre simptomele acestei afectiuni (dureri, oboseala).

3. Foloseste comprese reci si fierbinti. Poti repeta acest procedeu de mai multe ori pe zi, timp de 20 - 30 de minute. Unele persoane prefera sa maseze zona dureroasa cu un cub de gheata. De asemenea, poti folosi compresele calde pentru a relaxa muschii tensionati si pentru a scapa de durere. Poti folosi o perna electrica pentru incalzire (aseaza un prosop intre perna si piele). Si un dus sau o baie fierbinte pot fi de folos.

4. Foloseste tehnici adecvate. Schimband metodele prin care iti indeplinesti activitatile de zi cu zi iti poti imbunatati calitatea vietii. Intreba medicul despre cum iti poti proteja articulatiile.

 

 

Sfatul specialistului

Prof. dr.

Calin Giurcaneanu, seful sectiei de dermatologie a Spitalului Universitar Elias din Bucuresti
"Artrita psoriazica apare cel mai frecvent la pacientii care au psoriazis cutanat. Dar exista si situatii cand isi face aparitia inainte de psoriazisul cutanat. Este extrem de importanta o diagnosticare corecta, deoarece tratamentul pentru atrita poate sa faca rau la artrita psoriazica". 

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Flavia pe 13 Ian 2012, 17:07
    Buna

    Eu am psoriazis, mi-a fost diagnosticat la 8-9 ani, am umat tratament, mi-a trecut si de atunci nu mi-a mai aparut pe piele. Dar acum am o problema cu incheieturile degetelor, cand scriu sau cand strang pumnul ma dor incheieturile de la mijlocul degetelor in special. Am artrita psoriazica? Sau ce se intampla cu degetele mele? Am 19 ani, si mi-ar fi de ajutor o parere:)

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod