Apa termala, benefica pentru dermatita atopica

Aflam acest lucru de la Emanuel Lipciuc, un baiat de 11 ani care de mic sufera de dermatita atopica si a urmat o cura de tratament cu apa termala pe o perioada de trei saptamani. Tratamentul a dat roade, iar pielea lui arata minunat. In ce a constat acest tratament?

Aflam acest lucru de la Emanuel Lipciuc, un baiat de 11 ani care de mic sufera de dermatita atopica si a urmat o cura de tratament cu apa termala pe o perioada de trei saptamani. Tratamentul a dat roade, iar pielea lui arata minunat. In ce a constat acest tratament?

 

Emanuel a crescut fara lapte, ciocolata, rosii, branza, prajeli. Copilaria lui nu este una obisnuita, deoarce regimurile si regulile stricte pe care trebuie sa le urmeze ii interzic contactul cu animalele sau joaca in parc cu copiii. Desi a avut perioade in care alergiile nu s-au manifestat, numeroase alimente ii pot da serioase batai de cap si pot deveni foarte periculoase pentru el. Alimentatia lui este compusa din: oua, peste, soia, unt, nuci, smantana sau ardei.

"Pielea atopica are o particularitate: ceramide deficitare, apa nu este mentinuta in piele si trebuie hidratata in permanenta.

Atat pacientii, cat si parintii trebuie sa fie informati despre aceasta afectiune si sa stie ca este necesar sa aplici creme hidratante chiar si de doua ori pe zi pentru a spatia puseurile. Parintii trebuie sa urmeze sfaturile medicului dermatolog, cu folosirea corecta a medicatiei", explica Dr. Monica Darmanescu, medic specialist dermatolog la Institutul de Ocrotire al Mamei si Copilului - Alfred Rusescu.

Tratamentele pe care le-a urmat de-a lungul timpului au inclus administrare sistematica de antihistaminice si produse anti-asmatice. Insa timp de trei saptamani, Emanuel a avut sansa de a beneficia de o cura cu apa termala oferita de firma Eau Thermale Avene. Tratamentul a dat roade, pielea lui este curata si Emanuel este intr-o forma excelenta. Prin intermediul unei scrisori, el a vrut sa ne povesteasca experienta prin care a trecut si tratamentele pe care le-a urmat in aceste 3 saptamani.

"Cura dureaza trei saptamani, acesta fiind timpul necesitat unei regenerari complete a epidermei", ne spune Emanuel care povesteste despre partea lui preferata a tratamentului: prima cura care se numeste „bain sous-marine”, adica baie submarina, care este un fel de jacuzzi cu apa termala, care dureaza douazeci de minute. "Au si jucarii de baie excelente pentru copiii mici", povesteste entuziasmat Emanuel.

  • Dusul extern general este al doilea tratament care dureaza zece minute;
  • Urmeaza pulverizarea generala care are rolul de a reduce senzatia de iritatie si dureaza tot 10 minute;
  • Pulverizarea locala pentru fata care se extinde tot pe o durata de 10 minute;
  • Dusul filiform este o procedura care se aplica de doua ori pe saptamana, timp de 3 minute.


"Aerul de munte mi-a prins bine, pentru ca, de asemenea, sufar si de astm. In timpul sederii nu am avut nicio criza de astm, de dermatita atopica sau de orice alt tip de alergie", adauga fericit Emanuel.

 

 

In ce consta tratamentul pentru dermatita atopica?


Deoarece aceasta afectiune nu poate fi vindecata, ci doar controlata cu un tratament adecvat este foarte important ca acesta sa fie initiat si urmarit de catre un medic dermatolog. Societatea Romana de Dermatologie a elaborat ghiduri de tratament in dermatita atopica si care sunt aliniate la ultimele standarde internationale. Tratamentul e simptomatic, scopul fiind tratarea puseelor si prevenirea recurentelor printr-o abordare individualizata. In general, terapia implica:

  • evitarea factorilor iritanti si a potentialilor alergeni;
  • mentinerea functiei de bariera a pielii prin folosirea corecta a emolientelor.
    Acestea se aplica zilnic, in primele trei minute dupa baie.


Corticosteroizii raman cheia tratamentului, ne spune Dr. Monica Darmanescu, insa cu conditia sa fie prescrisi de medic dupa anumite reguli ce tin cont de varsta pacientului, severitatea si extinderea leziunilor, cu alegerea formei galenice (lotiune, crema sau unguent) si a puterii de actiune adaptate la caz. Alte variante de tratament pe care le precizeaza dr. Darmanescu pot fi imunomodulatori locali, fototerapia, antimicrobiene, antihistaminice, chiar imunosupresoare sistemice. 

 

Legenda foto: Emanuel Lipciuc 

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ivan julieta pe 5 Mar 2013, 09:37
    dermatita atopica la copii

    am si eu un baiat de 11 ani care are dermatita atopica ,aceasta se agraveaza in sezonul rece.As vrea sa stiu unde se fac aceste bai termale .Santem din Prahova,Va multumim.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod