Alunitele: cand trebuie sa ne ingrijoram?

Pentru ca numarul cazurilor de cancer de piele este in crestere, este important sa stim sa facem diferenta dintre alunita si cancerul de piele. Cea mai buna metoda de a stabili daca este cancer sau alunita o reprezinta consultul de specialitate. Exista insa semne care trebuie sa ne alarmeze si care ne avertizeaza ca este timpul sa mergem la dermatolog. Care sunt acestea si cum putem preveni cancerul de piele, ne spune dr. Adina Alexandru, medic specialist dermatolog.

Ce sunt alunitele?

"Alunitele sau nevii pigmentari sunt formatiuni tumorale benigne, constituite din melanocite, cele care dau pigmentul pielii," explica specialistul. Acestea pot aparea la orice varsta, sau ne putem naste cu ele.

De obicei, alunitele au o evolutie benigna, insa este posibil ca o parte dintre acestea sa se transforme in melanom, cea mai periculoasa forma de cancer de piele.


Cand trebuie sa ne ingrijoram?

Alunitele care prezinta risc sunt cele care nu respecta setul de criterii ABCDE. Iata semnele care trebuie sa ne ingrijoreze, enumerate de dr. Alexandru:

Asimetrie: jumatate din leziune este diferita de cealalta;
Bordura: marginile sunt neregulate, imprecis delimitate;
Culoare: coloratia este neuniforma;
Dimensiune: are peste 6 mm;
Evolutie: isi modifica forma, culoarea, devine sensibila (mancarime, durere).


Ce este melanomul?

Melanomul are legatura directa cu expunerea la soare si este o tumora care se dezvolta din celulele care intervin in colorarea pielii, celulele pigmentare.
Pentru ca prezinta un risc ridicat de metastazare, melanomul este cea mai agresiva forma de cancer de piele.

Varsta medie pentru aparitia unui melanom este de 45-50 de ani, acesta fiind mai des intalnit la femei decat la barbati. Zonele in care melanomul se manifesta cel mai frecvent sunt gambele la femei si toracele posterior la barbati. Melanomul poate fi foarte agresiv, dar un diagnostic precoce permite vindecarea.


Factori de risc

"Expunerea prelungita la soare este cel mai important factor de risc in aparitia melanomului," avertizeaza dermatologul. Oricine poate sa dezvolte un melanom cutanat, dar riscul este mai mare daca indeplineste una dintre conditiile:
  • tegument sensibil la soare (piele, ochi si par deschise la culoare);
  • factori genetici (prezenta a numeroase alunite peste 100, antecedente personale sau in familie de tumori cutanate);
  • arsuri solare grave si repetate, in special inaintea varstei de 15 ani;
  • obiceiul bronzarii artificiale, la solar.

Melanomul poate aparea fie prin transformarea unei alunite, fie direct ca melanom.
Numarul cazurilor in care melanomul apare direct, avand aspectul unei alunite este mai mare, de 70%, conform specialistului.


Cand este recomandata indepartarea alunitelor?

"Indepartarea alunitelor pe cale chirugicala este recomandata cand exista dovezi care indica o viitoare transformare sau o transformare in curs a alunitei in melanom," declara dr. Alexandru. Insa alunitele pot fi inlaturate si din motive estetice.


Cum poti preveni malignizarea alunitelor?

Cea mai buna metoda de prevenire a melanomului este fotoprotectia, prin folosirea cremelor de protectie solara si evitarea expunerii prelungite la soare.
Foarte important este si consultul dermatologic care trebuie sa se faca "la cea mai mica suspiciune," recomanda dermatologul.

Recomandat este si evitarea, pe cat posibil, a traumatismelor mecanice pentru ca acestea pot avea un rol important in aparitia melanomului.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • buza pe 11 Aug 2009, 01:01
    alunite

    eu am fost la un consult dermatologic pentru ca aveam in prmul rand o alunita destul de mare pe piept de forma rotunda iar culoarea ei era diferita marginile mai dechise interiorul mai inchis iar in mijloc este iesita in afara ceva de genul unui neg ..insa eramoale si tot de culoare maronie un pic rosiatica chiar...in urma consultului medicul mia spus ca am in juir de 4 alunite benigne si am facut o dermatoscopie la 2 dintre ele...ma rog mi sa recomandat sa le scot pe toate 4 una fiind pe piept una pe mana si 2 pe spate.sincera sa fiu parerile multora sunt impartite in ceea ce priveste alunitele insa eu ma voi opera pentru ca doctorul mia spus ca mi se vor scoate cu margine de protectie iar semnele nu vor fi foarte vizibile in cel mai rau caz o mica linie acolo unde voi fi cusuta:)...sfat pentru toti cei care stati in cumpana :MERGETI LA DERMATOOG SI URMATII SFATUL!

    0
    0

  • ANDREEA pe 10 Mar 2009, 09:06
    intrebare

    Articol interesant . Dar am o intrebare ... care sunt pasii de urmat pentru a putea indeparta o serie de alunite , din diferite parti ale corpului , cu precadere de pe fata , dar acesta operatie facuta doar din punct de vedere estetic . Alunitele se pot forma si din cosuri stoarse ? Va rog sa-mi raspundeti .

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod