7 mituri despre dermatita seboreică

Ai iritații și cruste pe scalp sau pe față? Ai observat că sprâncenele, nasul, urechile, brațele, bărbia, pieptul și scalpul sunt roșii și foarte uscate? Dermatita seboreică poate fi dificil de tratat, iar remediile pe care le încerci acasă te-ar putea dezamăgi. Evită ideile greșite despre această afecțiune.
Din păcate dermatita seboreică se întâlnește din ce în ce mai des, purtând numele de „crustă de lapte” în cazul bebelușilor. Foarte mulți pacienți încearcă să-și dea seama singuri ce se întâmplă cu pielea lor, dar remediile tradiționale nu vor funcționa întotdeauna. Cu ajutorul dermatologilor s-a alcătuit o listă cu miturile legate de dermatita seboreică pentru a favoriza alegerea remediilor adecvate și a susține o imagine de sine pozitivă. 

 
Iată care sunt idelie greșite legate de această afecțiune:

 
1. Dermatita seboreică apare din cauza igienei necorespunzătoare

Foarte mulți pacienți se întreabă de ce au această problemă dacă se spală pe față și pe păr în fiecare zi. Este foarte important să se înțeleagă că mătreața de la nivelul scalpului nu apare pentru că nu-ți speli părul destul de des, dar nici nu este o consecință a spălatului prea frecvent.
La fel și în cazul feței sau corpului, nu igiena este cea care declanșează dermatita. Stabilirea cauzei exacte poate fi complicată și trebuie să știi că în unele situații nu vei putea trata singur problema. În cazul în care crustele sunt foarte groase vei avea nevoie de medicamente speciale pentru a le elimina.

 
2. Dermatita seboreică este semnul unei alergii

Deși nu se înțelege încă pe deplin ce declanșează dermatita seboreică, se știe că este asociată cu proliferarea excesivă a ciupercii Malassezia pe zonele de la suprafața pielii care secretă sebum. Acest proces provoacă inflamații, înroșire, mâncărimi, cruste și uneori chiar umflarea zonelor afectate. Șampoanele și gelurile de curățare care conțin zinc au un rol esențial în cadrul rutinei de îngrijire a pielii și a părului afectate. 

 
3. Nu poți avea și alte afecțiuni dermatologice în paralel cu dermatita seboreică

Realitatea este că dermatita seboreică se manifestă frecvent în combinație cu alte două afecțiuni. Cel mai des se remarcă o combinare dintre dermatită și rozacee, iar într-un număr mai redus de cazuri s-a semnalat și manifestarea simultană cu psoriazisul, diagnosticul fiind de „sebo-psoriazis”. 

 
4. Dacă dermatita seboreică apare pe zonele care produc sebum trebuie să evit să hidratez pielea

În niciun caz. De fapt, este foarte important să hidratezi pielea afectată de dermatită nu numai pentru a desprinde crustele, ci și pentru a calma inflamațiile.
Cremele pe bază de steroizi pot calma rapid pielea, dar nu asigură o hidratare optimă, așa că este mult mai bine să utilizezi o variantă naturală de hidratare a pielii. Alege o cremă care conține ulei de cocos sau extract de ceai verde pentru a combate inflamațiile și a reface echilibrul pielii. Antioxidanții sunt ingrediente-cheie pentru eliminarea inflamațiilor pe termen lung și reducerea gravității simptomelor.

 
5. Dermatita seboreică nu afectează decât pielea

Nu este adevărat. În cazurile severe această afecțiune poate fi legată de alte probleme interne. Potrivit specialiștilor, dermatita seboreică agresivă, care este foarte greu de combătut, poate fi legată de următoarele probleme de sănătate:
- boala Parkinson;
- un accident vascular cerebral;
- HIV;
- alcoolism;
- tulburări alimentare.

 
6. Poți „lua” dermatita seboreică de la altcineva dacă nu ești atent

Dermatita seboreică nu este contagioasă. Nu poate fi prevenită sau vindecată, dar nici nu ai cum să o „iei” de la cineva.

 
7. Trebuie să renunț la șamponul meu preferat pentru că am dermatită seboreică

Nu, nu este nevoie să uiți de mirosul și formula care îți plac atât de mult. Poți să-ți speli părul cu șamponul tău favorit, apoi vei aplica șamponul de tratament pe care îl vei lăsa să acționeze 5 minute, iar la final poți folosi balsamul care îți place.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod