5 boli de piele agravate de alimentaţia de sărbători

Alimentaţia din timpul sărbătorilor se dovedeşte pentru mulţi o tentaţie imposibil de rezistat. Dacă majoritatea persoanelor au de înfruntat consecinţe previzibile, cum ar fi indigestia, balonarea şi greaţa, există şi persoane pentru care renunţarea la regimul obişnuit înseamnă declanşarea sau agravarea unor afecţiuni cutanate.

Alimentaţia din timpul sărbătorilor se dovedeşte pentru mulţi o tentaţie imposibil de rezistat. Dacă majoritatea persoanelor au de înfruntat consecinţe previzibile, cum ar fi indigestia, balonarea şi greaţa, există şi persoane pentru care renunţarea la regimul obişnuit înseamnă declanşarea sau agravarea unor afecţiuni cutanate.

 

1. Urticaria acută post-alimentară

Urticaria acută post-alimentară reprezintă o reacţie alergica cutanată cauzată de ingestia anumitor alimente care se manifestă prin apariţia de leziuni roz-roşietice uşor supradenivelate care pot apărea oriunde pe suprafaţa corpului. Pot avea dimensiuni variabile, începând de la câţiva milimetri şi până la zeci de centimetri.

Sunt foarte pruriginoase. Pot apărea la câteva minute de la ingestia alimentului respectiv şi au o durată cuprinsă între câteva ore şi câteva săptămâni. Printre alimentele care produc cel mai frecvent urticarie se număra: peştele, ouăle, alunele, nucile, fructele de mare şi soia, însă lista nu este epuizată.
 

2. Angioedem

Angioedemul este tot o reacţie alergică, având aceiaşi factori declanşatori ca şi urticaria, caracterizată însă prin edem (umflare) al ţesuturilor subcutanate, în special la nivelul feţei (frecvent ochi, buze). În funcţie de intensitatea reacţiei alergice, pacientul poate deveni de nerecunoscut. Este o urgenţă medicală, deoarece se poate asocia cu edem al limbii şi laringelui, împiedicând respiraţia.


 

3. Dermatita herpetiformă

Dermatita herpetiformă sau boala Dühring-Brocq este o afecţiune cutanată cu evoluţie cronică şi caracterizată de o erupţie formată din vezicule şi bule pline cu un lichid clar. Pacienţii cu această afecţiune asociază şi intoleranţa la gluten, ceea ce înseamnă impunerea pentru toată viaţa a unei diete care să nu conţină gluten, adică o dietă care să excludă cerealele grâu, orz şi secară. De multe ori însă glutenul este folosit în moduri neaşteptate, ca agent stabilizator în produse ca îngheţată şi ketchup. Nu este greu ca în alimentaţia de sărbători să se strecoare produse contaminate cu gluten care să determine o agravare a leziunilor cutanate.


 

4. Mastocitoză

Mastocitoza reprezintă un grup de afecţiuni determinate de prezenţa în organism a prea multor celule mastocitare, care prin secreţiile lor determină o serie întreagă de simptome: urticarie, prurit, înroşire a pielii etc. Există şi forme cu afectare de organe interne, însă majoritatea cazurilor prezintă afectare cutanată. Cea mai frecventă formă este urticaria pigmentară, caracterizată de apariţia de pete roşii-maronii pe trunchi şi membre, cu dimensiuni şi număr variabile, însoţite de mâncărime intensă. Printre alimentele care stimulează secreţiile mastocitelor şi apariţia simptomelor neplăcute sunt: brânzeturile, băuturile şi alimentele fermentate, căpşunile, bananele, roşiile, ouăle, peştele, crustaceele şi conservele.


 

5. Rozaceea

Rozaceea se caracterizează prin roşeaţă facială, însoţită de pustule şi vinişoare vizibile. Poate fi exacerbată de consumul de alcool, alimente sau băuturi fierbinţi, condimente iuţi (piper, ardei iute), produse ce conţin cofeină (cafea, ceai) sau alimente ce determină eliberarea de histamină (vin roşu, brânzeturi cu mucegai, iaurt, bere).

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod