10 factori care pot declanşa psoriazisul

Psoriazisul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cutanate, afectând până la 3% din populaţia globală. Boala evoluează lent şi pe o perioadă lungă de timp, fiind genetică, dar necontagioasă.
Psoriazisul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cutanate, afectând până la 3% din populaţia globală. Boala evoluează lent şi pe o perioadă lungă de timp, fiind genetică, dar necontagioasă.
 
În cazul în care ai o genă şi întâlneşte factorii favorizanţi se declanşează un puseu al bolii. Pacientul cu psoriazis are cel puţin o genă din cele nouă cunoscute până în prezent de psoriazis. Iată care sunt factorii care pot declanşa boala.
 
Stresul. Studiile au arătat că stresul poate declanşa şi înrăutăţi simptomele bolii. Când eşti stresat, organismul reacţionează. Introdu în programul tău zilnic diferite metode de relaxare. Relaxarea te va ajuta să ameliorezi simptomele.
 
Alergiile. Care este legătura între alergii şi psoriazis? Ambele sunt influenţate de sistemul imunitar.
Cercetătorii au observat că în cazul pacienţilor cu psoriazis există un număr mai mare de celule inflamatorii (aceleaşi cu cele care provoacă reacţiile alergice). În cazul în care faci parte din persoanele cu alergii, evită pe cât posibil factorii declanşatori, precum praful.  
 
Consumul de alcool. Medicii recomandă evitarea consumului de alcool pentru a preveni dezvoltarea afecţiunii. Deşi este nevoie de efectuarea mai multor studii, specialiştii cred că unul dintre factorii declanşatori ai psoriazisului este şi consumul excesiv de alcool.
 
Vremea rece sau uscată. Menţine-ţi pielea hidratată, folosind creme şi loţiuni hidratante după baie sau duş şi în timpul zilei. Optează pentru loţiuni şi săpunuri fără parfum, pentru piele sensibilă.
De asemenea, poţi folosi un umidificator de cameră pentru a-ţi păstra pielea hidratata.
 
Tatuajele. Pentru pielea psoriazică, tatuajele pot fi foarte traumatizante. Acestea pot provoca apariţia a noi leziuni şi pot chiar duce la infecţii (un alt factor declanşator pentru psoriazis).
 
Medicamentaţia. Anumite medicamente folosite în tratarea afecţiunilor psihice, bolilor de inimă sau artrită pot contribui la apariţia psoriazisului. Discută cu medicul tău pentru schimbarea tratamentului în cazul în care observi schimbări la nivelul pielii.
 
Infecţii. Infecţiile fungice, aftele sau infecţiile respiratorii reprezintă factori declanşatori.  
 
Răni. Evită pe cât posibil lezarea pielii, purtând mănuşi când lucrezi în grădină, prevenind muşcăturile de insecte şi arsurile solare.   
 
Fumatul.
Cercetările efectuate au arătat că fumatul influenţează în mod direct sănătatea pielii. Cu cât se fumează mai mult, cu atât creşte şi severitatea psoriazisului. Renunţarea la fumat va duce la ameliorarea simptomelor.
 
Hormonii. Psoriazisul poate debuta la orice vârstă, atât la bărbaţi cât şi la femei, însă se pare că în cele mai multe cazuri debutează la vârste precum 20-30 de ani şi 50-60 de ani. Cercetătorii cred că pubertatea şi menopauza pot favoriza apariţia acestei afecţiuni.
 
"Psoriazisul este o afecţiune cronică inflamatorie a pielii, ce se manifestă prin apariţia de plăci roşii acoperite de scuame groase, albe. În apariţia acestei boli sunt incriminaţi factori ce ţin de ereditate dar şi factori dependenţi de mediul extern, cum ar fi stresul psihic.
Mecanismul ce stă la baza apariţiei acestei afecţiuni este dependent de elemente implicate în răspunsul imun la nivelul pielii,
" explică dr. Adina Alexandru, medic specialist dermatolog.
 
Această afecţiune poate apărea la orice vârstă şi afectează în mod egal ambele sexe. Psoriazisul nu este contagios, însă poate fi moştenit. Cercetările efectuate până în prezent indică drept cauză o afecţiune a sistemului imunitar. Factori precum fumatul, expunerea la soare, consumul excesiv de alcool şi infecţia cu HIV poate influenţa evoluţia bolii.
 

Comentarii (25)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Nicoleta pe 27 Mai 2016, 20:20
    psoriazis

    Am umblat mult timp pe la medici pentru ca nu stiam ce sa mai fac cu aceast psoriazis. Asa ca dupa multe unguente/creme, pastile, am aflat tot de la un medic de crema naturala pentru psoriazis si eczeme de la Derma E. Pot sa zic ca de cand am descoperit aceasta crema o iubesc enorm. La mine a functionat foarte bine o recomand cu incredere.

    1
    0

  • georgia pe 24 Apr 2013, 00:58
    tratament psoriazis

    Am gasit un tratament naturist pentru psoriazis pe net care a functionat...am reusit sa stopez psoriazisul...sa-l tin sub control...am spus adio cojilor de pe corpul meu.L-am gasit pe www.tratament-psoriazis.cabanova.com Este cineva care a avut aceasta boala multi ani si ajuta si pe altii cu cunostintele adunate in 19 ani de boala.

    1
    5

  • Elena Sofronie pe 4 Ian 2013, 16:56
    Cabinet de Acupunctura – d-na Doctor Luminita Vlasceanu

    In urma unui tratament pus gresit de un medic, m-am ales pe langa multe alte afectiuni si cu psoriazis. Stiam ce poate face d-na doctor Luminita Vlasceanu si m-am programat de urgenta la dansa. Dansa stie ce profesie am si nu ma puteam prezenta asa in fata cursantilor/clientilor mei. In 3 zile de tratament, uitasem si de psoriazis dar si de celelalte probleme declansate de acel tratament gresit. Chiar daca sunteti din afara Bucurestiului, ii puteti trimite pe mail, cu acordul dansei, diagnosticul dvs. si va va ajuta si pe dvs. Daca nu va raspunde la telefon, ii puteti trimite sms, precizand de unde stiti nr-ul dansei de telefon. Nu face fata cererilor. Este coada la dansa dar merita asteptarea. Pleci alt om. Eu sunt pacienta dansei de foarte multi ani. Vin numai cand apare o problema noua de sanatate si plec altfel. Am recomandat-o si cursantilor/clientilor mei si acestia au facut la fel. Cabinet de Acupunctura – d-na Doctor Luminita Vlasceanu Pe D-na dr. Vlasceanu o gasiti la cabinetul de acupunctura si homeopatie din incinta policlinicii CFR(vis-a-vis de Gara de Nord) sau la telef 0723390586. Dr. Luminiţa Vlăsceanu, cercetator stiintific, medic specialist medicină generală, competenţă acupunctură, homeopatie, lector-formator acupunctura. http://www.elenasofroniecsellesfitness.com/acupunctura-specialistii-elles.html http://www.evz.ro/detalii/stiri/terapie-cu-intepaturi-pentru-alergii-si-stres-408139.html

    2
    6

  • bitca sergiu pe 19 Aug 2012, 08:17
    am psoriaz cum sa scap de el varog ajutatima va multumesc

    am psoriaz deacum citiva an si nu pot scapa de el nustiu deacum cesa mai fac am folosit fel de fel de unguente si fara efect varov cine pate sami de un sfat

    0
    0

  • gina pe 18 Aug 2012, 16:21
    psoriazis

    mie mi-a aparut in timpul sarcinii aceasta boala pe burta...m-am dat cu crema nizoral si timp de 3 sapt mi-a trecut.......incercati si aceasta crema poate v aajuta...sanatate multa

    0
    0

  • iza pe 24 Mar 2012, 09:15
    lucadin

    de unde pot achizitiona lucadin si cat costa?

    4
    0

  • maria george pe 3 Feb 2012, 16:04
    tratament naturist psoriazis

    de citeva luni cu un tratament naturist reusesc sa tin psoriazisul sub control...pastile,o crema si un gel de dus.Detalii mes/mail mariageorge11

    1
    0

  • cosmin pe 17 Nov 2011, 20:44
    crema sorry a-z

    Am psoriazis de cca 14 ani, am incercat cu tot felul de creme, din nestiinta am folosit si din cele cu corticoizi, stiti medicii de la noi, iti dau ceva sa aiba efect temporar ca sa revii la ei, insa, dupa ce m-am documentat, am gasit crema sorry a-z facuta din plante, fara corticoizi, in Serbia, costa 160 lei pe net. Vreau sa spun ca desi pielea mainilor era distrusa de la cremele cu corticoizi, dupa cca 4 luni( cam o cutie pe luna folosita), aproape am scapat, mi-au aparut iar amprentele si pielea e aproape normala, putin rozacee. Sper ca intr-o luna sa scap de tot. Eu va recomand aceasta crema, cred ca pentru cei cu psoriazis in stare incipienta, si mai ales pt. cei care nu au folosit corticoizi, sigur va avea efect imediat...Multa bafta!

    2
    3

  • anamaria rus pe 21 Feb 2011, 10:34
    lucadin

    Eu am inceput un tratament cu lucadin de vre-o 3 saptamani. Pana acum este ok. Sa vedem in continuare.

    0
    0

  • yonutz pe 23 Ian 2011, 17:45
    a mai incercat cineva..

    A mai incercat cineva produsul Lucadin?

    0
    3

  • raul pe 13 Ian 2011, 20:27
    Tratament Psoriazis

    Eu am incercat Lucadin si la mine a tinut! Am avut pe coate,genunchi, piept fi cel mai nasol...pe fata. Niciodata nu as fi crezut ca va trece. Las aici adresa de unde am facut rost de crema, poate ajuta si pe altii!! www.tratament-psoriazis.cabanova.com BAFTA!

    0
    4

  • Daniel pe 6 Oct 2010, 14:26
    Pentru Ruxxi sau Ion Petre

    Doresc si eu tratamentul Dlui. Prof. Nedelcu daca se poate... as_21ro@yahoo.com Multumesc anticipat Cu stima Daniel

    1
    2

  • ion petre pe 25 Sep 2010, 23:57
    psoriasis

    pt.Ruxxi,,eu sunt din provincie si nu pot sa ma tratez la Bucuresti datorita preturilor mari atat pt. cazare cat si pt. tratament.Va rog daca aveti bunavointa si doriti sa ajutati pe cei ce cu adevarat sufera va rog sa detaliati tratamentele de la dl Prof.Nedelcu si de la dna dr.Homeopat., pe adresa email ip2006it@gmail.com Multumesc din suflet Ion Petre.

    0
    0

  • vitalie pe 9 Sep 2010, 02:13
    psoriazis

    eu sufar de psoriazis de 5 ani si am incercat tot ce mia dat medicii la care am fost si numi trece,mai ales in cap il sufar cel mai tare,pe corp e bine,ajutatima varog poate ma lecuiesc si eu.....cu stima...

    0
    1

  • Ruxxi pe 6 Sep 2010, 18:12
    eu am scapat de psoriazis vulgar

    Eu am facut psoriazis de la stres. Nu fumez, mananc sanatos, dar stresul m-a "omorat". Am incercat si eu mai multe creme si unguente dar in paralel am luat vitamina A+D2, E forte iar seara, inainte de culcare luam Bio Melatonina de la PharmaNord si am inceput un regim dar nu strict: nu am mai mancat deloc prajeli, fara dulciuri, fara cafea, sucuri acidulate sau gen Ice Tea(contin cofeina) si am mancat in fiecare zi iaurt probiotic, 2 morcovi, 2 mere si alte fructe si legume, dar cele enumerate, in fiecare zi. Tot tratamentul l-am primit de la Dl Dr. Ioan Nedelcu. Consultatia este mai scumpa dar a meritat. Mi-a recomandat sa fac si sport si sa-mi schimb si gelul de dus si samponul, recomandandu-mi dansul niste produse cu apa saracita in deuteriu. In acelasi timp, un medic homeopat ffff bun, Dr Luminita Vlasceanu, mi-a recomandat niste pastile naturiste care mi-au dezintoxicat ficatul, am luat Omega 3 , ulei de samburi de grapefruit, si alte vreo 2 feluri de pastile, toate de la Vivasan. Pe D-na dr. Vlasceanu o gasiti la cabinetul de acupunctura si homeopatie din incinta policlinicii CFR(vis-a-vis de Gara de Nord) sau la telef 0723390586. Cabinetul dr Nedelcu se afla pe Str Veronica Micle iar programarile le puteti face la tel.: 021.310.7950 / 0729.582.798 . Multa sanatate si speranta, va doresc, eu stiind ce inseamna sa ai aceasta boala.

    0
    3

  • doina pe 4 Sep 2010, 22:40
    ptr. gabi

    Gabi, intreaba la farmacie daca poti spala copila pe cap cu samponul NODE K de la bioderma. Dar nu vad de ce sa nu ai voie ca am inteles ca nu are chimicale in el . Sper sa nu spun vreo prostie.. Intreaba totusi farmacista . trebuie sa stie daca este contraindicat ptr. copii.

    0
    3

  • Gabi pe 4 Sep 2010, 22:28
    psoriazis....

    Va rog frumos cine poate sa ma ajute cu un sfat.... am o fetita de 8 ani si are psoriazis.... îi apare numai pe pielea capului (undeva langa ureche) am incercat tot felul de alifii de la doctori... îi dispare cateva zile apoi reapare.. as vrea sa incercam si alte metode de tratare... va multumesc.

    0
    3

  • doina pe 4 Sep 2010, 22:26
    psoriazis vulgar

    Am luat ColonHelp . In plafar il gasesti mai ieftin , fata de farmacie..In primele 3 zile se ia o lingurita(masura) pe zi , iar apoi cate 2 masuri puse intr-o ceasca de iaurt de baut. Dupa aceea bea obligatoriu un pahar cu apa , iar pana la sfarsitul zilei 2 litrii de apa , ca sa nu te constipi. Are un gust de plante medicinale , mai puternic este coriandru , dar nu este rau la gust. Aaa.. si pe cap ma spal cu NODE K DE LA BIODERMA

    0
    4

  • valy pe 4 Sep 2010, 22:12
    psoriazis vulgar

    doina spune ce tratament urnezi poate fi de folos si mie

    0
    0

  • doina pe 4 Sep 2010, 21:37
    psoriazis vulggar

    Nu vreau sa ii fac reclama , incerc sa ajut persoane care sufera la fel ca mine. Am luat decat o luna si nu mai am coji. tratamentul trebuia sa-l tin 3 luni , dar nu pot sa beau iaurt. Nu imi place!!! Cu mare chin am terminat o luna. Iar rezultatul este spectaculos. Ramane de vazut cat timp.. Asa ca va rog sa aveti rabdare sa terminati o luna . Rezultatele nu vor fii vizibile de la inceput. La mine s-a vazut in cca 3 saptamani. Sanatate multa!!!

    0
    0

  • doina pe 4 Sep 2010, 21:32
    psoriazis vulgar

    Sunt diagnosticata cu psoriazis vulgar. Am incercar "N" tratamente. Locoid, dermovat daivobet , etc...Nu ma deranja scuamele de pe corp (face parte din decor... ziceam cu amaraciune..) , ma ingrozeau cele de pe pielea capului. Imi cazuse parul , nu mai avea luciu .. imi era teama sa nu raman cheala. Am incercat ColonHelp. La mine a functionat !

    0
    2

  • mona pe 4 Sep 2010, 15:22
    re: va rog un sfat

    pt pielea capului am foslosit si o crema de la doctor....nu stiu cat de folositoare a fost. Am facut acupunctura aproape o jumatate de an.... dar eram acoperita din cap pana in picioare. Alternativ aveam de baut ceaiuri zilnic, dimineata si seara. Le cumparam de la acelasi cabinet de medicina chinezeasca. tratamentul l-am facut in Marea Britanie, unde locuiesc acum. Totul a fost destul de costisitor, dar a meritat. sunt sigura ca veti gasi cabinete de medicina chinezesca si in Romania. bafta!!!

    0
    0

  • Tony pe 4 Sep 2010, 14:12
    Va rog un sfat

    Si sotul meu are de vreun an psoriazis, ii apare numai pe pielea capului crustele.Foloseste picaturi, se descuameaza, iar dupa o luna si ceva apar din nou. Ne intereseaza, dna. Mona ce ceaiuri a folosit, si cate sedinte de acupunctura a facut?Va multumim......

    0
    0

  • mona pe 4 Sep 2010, 11:34
    psoriazis

    am facut psoriazis dupa o perioada de cateva luni in care am fost extrem de stresata si obosita. In tot acest timp am fumat f mult dar dupa ce mi-a aparut am fumat si mai mult si am fost si mai stresata si suparata din cauza felului in care aratam.... Din fericire am descoperit un tratament care pe mine m-a ajutat...acupunctura si ceaiuri chinezesti. in mod surprinzator nu mi s-a interzis sa fumez pe perioada tratamentului si dupa cateva luni toate petele rosii au disparut.

    1
    0

  • Gabriela pe 4 Sep 2010, 09:07
    Minciuni gogonate

    Toate persoanele pe care EU le cunosc .. si au aceastå boalå .. nu au fumat niciodatå . In toate ..necazurile mari ,,,,,,stresul este vinovatul . SRESUL .. ucide .. nu fumatul . Nu ezitati så-mi råspundeti .. cu argumente precise .

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod