saună

De ce e bine să mergi la saună

O vizită la saună se pare că îți aduce mai mult decât relaxare - are și beneficii cardiovasculare. Un grup de cercetători de la Universitatea din Finlanda de Est, care a descoperit că oamenii care merg în mod regulat la saună au un nivel mai mic al riscului hipertensiunii arteriale, decesului cardiac și demenței, au dezvăluit că vizitele la saună ar putea avea un efect direct asupra tensiunii arteriale, frecvenței cardiace și sănătății vasculare. Iată cum au explicat aceste descoperiri!

Motivul pentru care ar trebui să mergi la saună


Noua cercetare, publicată în Journal of Human Hypertension și European Journal of Preventive Cardiology, a arătat că timpul petrecut într-o saună caldă și uscată a redus presiunea arterială sistolică a oamenilor de la 137 la 130 mmHg, iar presiunea diastolică de la 82 la 75 mmHg. În timp ce scăderea presiunii sistolice a fost doar temporară, presiunea diastolică a rămas mai mică și la jumătate de oră după ce oamenii au ieșit din saună.

De asemenea, sesiunile de la saună au îmbunătățit complianța vasculară a oamenilor, adică o măsură a capacității vaselor de sânge de a se extinde și contracta cu presiunea în schimbare. Bătăile inimii au crescut treptat în timpul sesiunilor, la o medie de 120 de bătăi pe minut, ritm care este normal în timpul exercițiilor de intensitate moderată.

De ce e bine să mergi la saună


Acest lucru nu înseamnă neapărat că vizitele la saună sunt la fel de sănătoase precum exercițiile fizice.

Un lucru este sigur. Mușchii nu primesc aceleași beneficii de la o ședință petrecută în saună precum cele dintr-un antrenament adevărat. Cu toate acestea, răspunsurile circulatorii pot fi similare, ceea ce înseamnă că sauna ar putea menține sănătatea inimii. Există mai multe modalități prin care sauna ar putea scădea tensiunea arterială, cel puțin temporar. Este crescută temperatura corpului, ceea ce poate declanșa creșterea vaselor de sânge și facilita fluxul sanguin.
De asemenea, declanșează și transpirația, care elimină lichidele din corp. Iar unul dintre motivele pentru care cei mai mulți oameni merg la saună este că poate ameliora stresul fizic și mental, care este un alt factor ce contribuie la hipertensiunea arterială.

Temperatura optimă la saună 


Saunele în care s-a realizat studiul aveau o temperatură medie de 73 de grade Celsius și 10-20% umiditate, pentru a imita saunele pe care mulți finlandezi le au acasă. Se poate ca rezultatele studiului să nu fie aplicabile și altor tipuri de saune, care au temperaturi diferite.

Iar persoanele cu o tensiune arterială scăzută sau boli cardiace simptomatice ar trebui să discute cu medicul înainte de a merge la saună.

iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod