Pilulele contraceptive: pro si contra

Inainte de a incepe folosirea pilulelor contraceptive, multe femei se intreaba care sunt efectele acestora asupra sanatatii. Dr. Teodora Dragu, medic specialist obstetrica-ginecologie, iti ofera raspunsuri la intrebarile tale referitoare la contraceptia orala.

Inainte de a incepe folosirea pilulelor contraceptive, multe femei se intreaba care sunt efectele acestora asupra sanatatii.

Dr. Teodora Dragu, medic specialist obstetrica-ginecologie, iti ofera raspunsuri la intrebarile tale referitoare la contraceptia orala:

  • Una din cele mai folosite mijloace contraceptive sunt pilulele sau contraceptivele orale (CO). Aceast metoda are o eficienta ridicata si este foarte convenabila din multiple motive:
  • este ieftina
  • nu interfereaza cu contactul sexual (nu afecteaza spontaneitatea acestuia)
  • determina cicluri menstruale regulate
  • amelioreaza acneea
  • scade pana la disparitie durerea menstruala si celelalte simptome ale sindromului premenstrual
  • scade fluxul de sange si implicit amelioreaza anemia
  • scade mult riscul de cancer de ovare si de endometru (mucoasa uterina)
  • retrage chisturile ovariene si nodulii mamari benigni
  • are putine si minime reactii secundare

 
Din punct de vedere al reactiilor secundare:

  • La primele 3/4 cicluri de administrare pot sa apara usoare greturi, ameteli, dureri de cap, intarirea sanilor si asa numitul spotting - sangerare vaginala redusa cantitativ. Toate acestea nu au importanta patologica si sunt reversibile dupa 3/4 folii.

  • Contraceptivele orale pot determina depresie (in general in cazul persoanelor predispuse) si scaderea libidoului.

  • Un dezavantaj major al contraceptivelor orale este acela ca nu protejeaza de BTS (bolile cu transmitere sexuala: HIV, hepatita, gonoree, chlamidia, etc).

  • Eficacitatea lor poate fi scazuta daca se administreaza concomitent alte medicamente care se metabolizeaza hepatic (unele antibiotice, medicamentele pentru epilepsie, etc).

  • Exista si reactii secundare grave, foarte rare (infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, tromboze). Acestea apar insa la persoane cu boli vasculare diagnosticate.

  • Astfel, daca se respecta contraindicatiile (femei sub 35 de ani, nefumatoare, fara hipertensiune arteriala, diabet zaharat, epilepsie, boli hepatice, boli tromboembolice), pilulele contraceptive sunt o metoda sigura, usor de folosit si foarte recomandata adolescentelor si femeilor tinere cu parteneri stabili.

 

 

Comentariile 51-100 din 125

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ana pe 8 Mai 2008, 09:31
    Pilulele contraceptive- Pro si Contra

    De ce endocrinologii nu recomanda folosirea contraceptivelor?

    1
    0

  • alina pe 5 Mai 2008, 23:15
    nu am scris bine

    era vorba de 11 kg

    0
    0

  • alina pe 5 Mai 2008, 23:14
    CHIAR INGRASA

    si eu am lut si marvelon si Yasmin cam 5 luni si mamingrasat cam 1 kg. acum miau gasit un nodul la sanul drept si a zis ca e posibil din cauza CO. eu leam luat din auzite si chiar am facut o greseala. va pup si aveti mare grija

    0
    0

  • cathy pe 5 Mai 2008, 18:11
    o intrebare

    am luat diane 35 timp de 6luni,am facut pauza luna/timp in care m-am protejat/dar imi intarzie menstruatia,care este problema voi ce credeti

    0
    1

  • andreea pe 5 Mai 2008, 15:11
    grav!

    eu iau yasmin de aproape 1an si am observat o crestere masiva in greutate, deja ma sperie, de la 58 asta vara, am ajuns la 68-69, deci 10kg, imi pare rau ca nu m-am alarmat mai devreme, am tot zis ca eu mananc dezordonat si de aceea. sunt convinsa ca pastilele au avut un efect nefast in aceasta privinta. au fost prescrise la sfatul medicului dar fara nici un fel de analiza...si acum sunt ingrozita, nu stiu catre cine sa ma indrept, ce sa fac...

    0
    1

  • oana pe 5 Mai 2008, 01:01
    pilulele contrceptive

    buna fetelor!! eu de aproape un an folosesc yasmin, dupa sfatul unei prietene, ma simt f, bine de cand le iau, dar mie cam teama, daca mai tz nu pot ramane insarcinata, sau ma imbolnavesc de altceva!!as vrea sa le intrerup o vreme, si sa ma apuc dupa iar de ele!!dar nu stiu!!mie frica!!voi ce ziceti?astept sfaturile voastre

    0
    0

  • nicoleta pe 4 Mai 2008, 22:02
    efecte secundare iremediabile

    imi exprim si eu parerea. am luat anticonceptionale timp de 7 ani, fara pauza. le-am luat la recomandarea medicului, mi-am mai facut din cand in cand analize sa vad daca pot sa le iau in continuare. acum m-am oprit fiindca imi doresc un copil. nu m-am ingrasat de la ele, m-am simtit tot timpul foarte bine, dar am facut varice. mi s-au spart foarte multe vinisoare de sange pe picioare in special, si toate venele sunt extrem de vizibile si iesite in relief. si mai stiu cazuri de femei care au patit la fel. daca as putea sa intorc timpul inapoi, ori as face din cand in cand pauza, ori as lua in paralel ceva pentru imbunatatirea circulatiei.

    0
    0

  • Inna18 pe 4 Mai 2008, 17:11
    tri-Regol

    buna tuturor...nici nu stiu ce sa mai zic despre antic...am tot citit si recitit..si nu am ajuns la nicio concluzie...eu iau Tri-Regol ptr durerile menstr si abundenta...vreau sa spun ca am mai luat si inainte si ma simteam super cu ele...am facut ulterior o pauza si acum am luat iar..si Doamneeee..ma simt ingrozitor...sunt la a 12 pilula si as vrea sa le opresc...e vreun risc ceva?:(((

    1
    2

  • lorena h pe 3 Mai 2008, 19:47
    sunt extraordinare

    Eu n-am probl.nu m-am ingrasat de la ele ,dar prietena mea, nu poate lua ca se ingrasa...a incercat mai multe tipuri dar degeaba.

    0
    0

  • Nely pe 2 Mai 2008, 17:35
    intrebare ptr. mirela

    buna mirela. spui k te-ai ingrasat de la Marvelon dar cum iti mergea in rest? ai avut o alta problema de la ele? si cat costa? iti multumesc ptr.raspuns.

    0
    0

  • mirela pe 2 Mai 2008, 08:17
    gata

    Am luat timp de 3 ani Marvelon. Eu zic ca ingrasa pt ca aveam cu cel putin 6 kg in plus in acea perioada. Si cu pofta de mancare... mie nu mi-a dat pofta de mancare. mancam ca si inainte si aveam aceleasi activitati si tot m-am ingrasat

    0
    0

  • aurora pe 1 Mai 2008, 18:32
    si bune si rele

    eu i-au de vre-o 7 ani si dupa 2 ani mi s-au depistat chisturi dupa o sangerare la a 10-a pastila si am cerut sfatul medicului si mi-a spus ca de la anticonceptionale au aparut. am facut pauza si bineinteles an ramas insarcinata dar a trebuit sa fac avort si dupa aia am inceput iar sa iau pastile si dupa 5 ani am iar probleme cu chisturi si anexite acum fac tratament si tre sa-mi vina si mestra saptamana cealalta. nu stiu ce sa mai zic de ele acumsa vad ce sfaturi imi va da medicul. anticonceptionalele sunt si bune dar cred ca si rele.

    0
    0

  • Nely pe 30 Apr 2008, 21:21
    sa incerc?

    buna fetelor.am 21 de ani si incepand de la 14 ani (odata cu venirea ciclului menstrual) in fiecare luna am dureri groaznice de burtik.nu stiu ce sa mai fac,ce sa mai iau. alta problema e k nu imi vine regulat,ci de fiecare data trebuie sa intarzie sau vine prea devreme. acum citind mesajele voastre ma incanta ideea de a lua anticonceptionale. ce ma incanta la fel de mult este k ma pot ingrasa de la ele.stiu e ceva neobisnut ptr. alte fete,eu in schimb nu stiu ce sa mai fac sa ma ingras.sigur k nu as face asta de capul meu ci as consulta un medic...ce ziceti? astept pareri si comentarii...multumesc,sanatate va doresc.

    0
    0

  • Cris pe 29 Apr 2008, 09:00
    Loette

    Eu iau Loette de aprox. trei ani de zile si nu am avut probleme cu ele pana acum, m-am ingrasat aprox. 4 kg si la inceput (in prima luna) aveam o pofta de mancare teribila dar dupa aia trece. Nu pot spune ca m-am ingrasat din cauza lor, cred ca mai mult din cauza schimbarii de metabolism (aveam 23 de ani cand am inceput si acum am 26 si din cate stiu dupa 25 de ani ti se schimba metabolismul). Am incercat si altceva inainte dar aveam sangerari de la ele (nu mai stiu cum se numeau) oricum mi se par ok. Mie mi le-a prescris medicul dar fara nici un fel de analize sau control.

    0
    0

  • seal pe 28 Apr 2008, 22:55
    ataca ficatul?

    Acum vreo luna mi s-a recomandat de catre o farmacista ca in timp ce iau anticonceptionalele sa fac o cura de 10 zile o data la 3 luni cu Liv sau Essentiale, pt k asa ar fi corect. Eu nu am dat importanta. Am ajuns in spital pt o cu totul alta problema si la tomograf mi-a aparut o pata, o grasime ceva pe ficat. Mi s-a spus k este de la anticonceptionale. Acum iau Essentiale si sper k totul sa fie ok.

    0
    0

  • geanina pe 26 Apr 2008, 22:19
    diane 35

    am luat diane timp de 1 an si jumatate, perioada in care m-am simtit f bine, `n afara de faptul ca m-am ingrasat putin. dar dupa ce le-am intrerupt au aparut problemele: cosuri f multe (fata, spate), parul a inceput sa cada ( chiar f tare), calduri in corp, piele f grasa, parul se ingrasa la 2 zile, menstruatie f ff abundenta. am 33 de ani si am reinceput sa le iau. poate sa-mi sa-mi spuna cineva daca a intalnit asemenea probleme si cum le-a rezolvat????

    0
    0

  • diana pe 26 Apr 2008, 19:47
    va rog sa imi raspundeti

    am o amica care a luat anticonceptionale in timp ce era insarcinata.exista riscul de a pierde sarcina???va rog sa imi raspunde-ti daca stiti ceva sigur.multumesc

    0
    0

  • floryy pe 25 Apr 2008, 17:56
    pt simona

    incearca marvelon,eu dasta iau si nu m-am ingrasat.chiar reusesc sa slabesc mai repede dak nu mananc seara:)) sunt bune si astea. P.S:NU MAI MANCA SEARA K SA NU TE MAI INGRASI!:*

    0
    0

  • floryy pe 25 Apr 2008, 17:53
    pt PisikNeagra si simona

    e bine sa faci pauze k sa nu ai probleme.dupa 6 luni de cand le iei,o luna makr sa nu le mai iei dupa aceea.si cand o sa vrei sa faci bebei faci pauza k sa poti sa ramai.(nu le mai iei deloc).dar este indicat sa faci pauza aia la 6 luni si at va trebui sa folosesti prezervativul

    0
    0

  • ADRIANA pe 25 Apr 2008, 17:13
    PT IULIA

    e adevarat ca celulita se poate accentua,pt ca CO influenteaza metabolismul lipidic...

    0
    0

  • Iulia pe 25 Apr 2008, 11:14
    o intrebare

    Eu iau anticonceptionale de 4 ani, nu pot sa zic ca m-am ingrasat, insa am observat ca mi se accentueaza celulita. Mai are cineva aceasta problema?

    0
    0

  • Simona pe 24 Apr 2008, 20:21
    Diane 35

    Am luat Diane 35 timp de 4 luni,pt tratarea acneei. Mi-au mers super bine,nu am avut probleme cu ele,am luat in schimb vreo 2 kg. Am scapat de cosuri si am renuntat la ele. Dupa o luna mi-am inceput viata sexuala si am inceput din nou sa iau,dar tot Diane. As vrea sa incerc altceva,am inteles ca Dianele sunt printre cele mai puternice si cu cele mai multe contraindicatii. As vrea un sfat,cu ce alte anticonceptionale sa incep? Sa nu ma ingras de la ele si sa nu reinceapa problemele cu acneea!

    0
    0

  • PisikNeagra pe 23 Apr 2008, 22:49
    simona

    Da, e bine asa. Daca a aparut sangerarea pe parcursul zilei, poti incepe blisterul cu ziua de miercuri :P Si eu iau Yasmin de 5 luni si nu am pb. Insa nu stiu la cat timp e indicata acea pauza si cat trebuie sa dureze ea.. Take care! :)

    0
    0

  • simona pe 23 Apr 2008, 20:17
    fac bine nu?

    se pare ca a fost alarma ca vine ...a aparut si sangerarea....acum ca tre sa incep anticonceptionalele prima o iau in seara asta nu??va multumesc mult spre sa imi raspundeti

    0
    0

  • simona pe 23 Apr 2008, 18:52
    oare cand?

    buna fetelor astazi am avut o secretie mai inchisa la culoare .....ideea e ca tre sa imi vina si menstra insa eu zic ca nu e sange ca sa pot incepe folia de anticonceptionale voi ce ziceti?va multumesc...e prima oara cand tre sa iau anticonceptionale

    0
    0

  • alexa pe 23 Apr 2008, 18:14
    anticonceptionale

    am avut hepatita A iar medicul ginecolog mi a spus k nu mai am voie sa iau anticonceptionale . Este adevarat?

    0
    0

  • ramona pe 23 Apr 2008, 13:54
    Loette

    salutare!a folosit cineva Loette?Sau stie cineva mai mai mult despre C.O. Loette ? Mi-au fost recomandate de medic dar as vrea sa stiu mai mult.si inca ceva: din cand in cand sunt recomandate pauze in utilizarea contraceptivelor?Aceste pauze fac bine sau nu?Multumesc!

    0
    0

  • adriana pe 23 Apr 2008, 13:01
    pt simona

    bineinteles ca da!

    0
    0

  • simona pe 23 Apr 2008, 12:01
    fetelor astept multe raspunsuri...

    va rog sa imi spuneti clar...deci se poate ejacula sau nu in vagin atunci cand foloseti nticonceptionale???da sau nu?va rog ...

    0
    0

  • simona pe 23 Apr 2008, 11:48
    pt floryy

    flo...te rog sa nu ma sperii ca si eu incep sa iau de luna asta insa...referitor la persoanele care au ramas cu anticonceptionale probabil nu le.a luat la aproximativ la aceeasi ora(ca am auzit eu ca sunt mai eficace asa) sau probabil nu le.a luat din prima zi a menstrei sau a uitat sa o ia sau din nou a laut medicamente in paralel care a diminuat efectul contraceptiei.....fetelor....ati auzit multe cazuri de sarcina cu contraceptie orala??

    0
    0

  • floryy pe 23 Apr 2008, 09:58
    :D

    le-am luat mai mult pt reglare.poate o sa radeti dar,eu tot folosesc prezervativul...nu am incredere.am auzit persoane ca au ramas chiar si luand anticonceptionale...

    1
    0

  • floryy pe 23 Apr 2008, 09:55
    efecte negative

    am inceput sa iau in decembrie-ianuarie anticonceptionale,mi le-a recomandat o prietena,se numesc marvelon.ea a fost la ginecolog dupa ce a inceput sa le foloseasca iar medicul i-a zis k sunt bune.le ia de 6 ani si nu a ramas niciodata,nu are nimic.mie mi-a trecut menstruati acum 2 zile,dar nu mai vreau sa iau saptamana asta,pt ca suntem si in post...am citit in prospect ca daca ai uitat sa iei pilula in prima saptamana poti sa le iei iar dupa 7 zile.este adevarat?nu e nici o problema?eu le iau de 4 luni si e ok,mi s-a reglat menstruatia,nu mai intarzie,curge mai putin,stiu mereu cand trebuie sa vina,nu mai trebuie sa ma plimb cu absorbantele prin geanta.as dori si eu un sfat daca se poate.multumesc!

    0
    0

  • didaaa pe 23 Apr 2008, 09:38
    stie cineva???????

    si eu am luat pt reglarea ciclului si iau de vreo 5 ani dar cu intreruperi...iau rigevidon...is bune nu am avut probleme...dar parca im sacde apetitul sexual...stie careva daca de la ele?mai ia cineva rigevidon?????

    0
    0

  • flori pe 23 Apr 2008, 08:39
    efecte negative

    Am o prietena de-a parintilor mei care e obeza, matusa mea a nascut un copil cu handicap de gradul l, am pe cineva care are probleme pe colon tot de la asa ceva, mai cunosc persoane cu cancer la san sau care nu mai pot sa aibe copii. Anticonceptionalele au o mare parte din vina. Sunt cazuri reale. Si nu numai de la anticonceptionale se pot trage, ci si de la avorturi poti avea copii cu handicap. N-am luat si nici nu o sa iau, nici macar ca tratament pt accnee sau alte probleme.

    0
    0

  • doina pe 23 Apr 2008, 07:06
    astept raspuns plz

    am diagnosticat o endometrioza si as vrea sa stiu daca mai sunt persoane cu aceasta boala si daca anticonceptionalele reduc durerile

    0
    0

  • ioana pe 23 Apr 2008, 00:31
    pilule

    dar NU se mentioneaza efectele negative!!!. Pilule contraceptive CRESC riscul de cancer mamar; folosite pe termen mai lung cresc posibilitatea de-a nu mai putea sa ai copii, etc etc etc. Iar pentru tratamentul cosurilor au aparut pe piata foarte multe tratamente naturiste (pe baza de Aloe Vera, etc; de asemenea produsele de la Gerovital sunt foarte foarte bune pentru acnee). Iar pentru chisturile ovariene sunt de asemenea foarte multe ceaiuri naturiste foarte bune.

    0
    0

  • MIRELA pe 23 Apr 2008, 00:04
    ingrasa anticonceptionalele?

    buna.eu am folosit vreo3 ani anticonceptionale,am folosit novinet si acum sunt plecata din tara si aici nu exista novinet.ce anticonceptionale pot sa mai folosesc aici?te ingrasa pastile?astept un mail

    0
    0

  • Soso pe 22 Apr 2008, 23:56
    sfat back:)

    Nu trebuie corelata ingrasarea cu anticonceptionalele deoarece ele nu fac decat sa creasca apetitul, pofta de mancare, prin urmare, din aceasta cauza apar kg in plus: pastilel efectiv nu ingrasha, ci mancarea consumata in cantitate mai mare, dupa luarea pastilelor.

    0
    0

  • Aura pe 22 Apr 2008, 23:35
    Speranta

    Iau anticonceptionale, cam de 2 ani....dar intrerupt....cate 6 luni. In primele luni au fost bune, insa acum nu prea ma mai ajuta in privinta cosurilor si a chisturilor, am luat diane 35 si in prezent yasmin. Acum putin timp am aflat de niste tratamente naturiste pe baza de ceaiuri, ptr chisturi si ma gandesc ca poate ar fi bine sa incerc si altceva. P.S. De cand iau anticonceptionale am pus pe mine cateva kg...

    0
    0

  • mihaela pe 22 Apr 2008, 22:56
    cum fak sa nu ma ingras

    am 14 ani si miau fost recomandate acestea pt a reduce acneea insa mie frica as nu ma ingras exista riscul de a pune pe mine cateva kg daka iau aceste anticonceptionale va rog doresc un raspuns

    0
    0

  • dana pe 22 Apr 2008, 22:38
    mda

    am luat 6 ani anticonceptionale, la sfatul medicului; m-am oprit ptr ca am considerat ca din cauza lor mi-a scazut drastic libidoul si m-am ingrasat cam 10 kg peste greutatea normala; acum sunt mai slaba cu 12 kg dar, am o usoara acnee, pe care la pubertate nu am avut-o!

    0
    0

  • lala pe 22 Apr 2008, 21:12
    hmm

    am fost la ginecolog pt o pb cu menstruatia,nu mi-a venit niciodata la timp,si chestii deastea,imi venea tot la 3 luni sau chiar mai mult.Ginecologul mi-a prescris niste anticonceptionale si trebuie sa le iau timp de 6 luni ca si tratament,eu am auzit k doar dak iei pilule de capul tau atunci poti avea pb cu ingrasare...etc..

    0
    0

  • vulpita pe 22 Apr 2008, 19:59
    hm...

    pilulele contraceptive pot provoca cancerul la san si ne ingrasa sunt multe carti cu secretele medicale...

    0
    0

  • ale pe 22 Apr 2008, 17:54
    anticonceptionale:

    am fost l ginecolog si mia prescris 3 luni de anticonceptionale deoarece am polichist ovarian si la 2 luni m-am cam ingrasat.....sa fie din cauza asta?

    0
    0

  • ingrid pe 22 Apr 2008, 17:29
    raspuns

    Am inceput sa folosesc anticonceptionalele pentru reglarea ciclului menstrual si eliminarea chisturilor ovariene......dupa intreruperea tratamentului au raparut problemele si dereglarea.Prima data am folosit Logest. acum dupa 4 ani am inceput din aceeasi cauza...ptr k ciclurile mele sunt foarte neregulate, acum am incerca ci diane35 si apoi Yasmin....dar degeaba cresteam in greutate vazand cu ochii si cu dieta alimentara si sala.Acum imi e frica ptr ca le,am intrerup si am inteles k e o perioada in care pot ramane foarte usor insarcinata...asa e??????????

    0
    0

  • eu:) pe 22 Apr 2008, 16:52
    si eu...

    si eu iau anticonceptionale de un an de zile.in primele 2-3 luni m-am ingrasat cateva kilograme dar acum nu mai am probleme de genul acesta.trebuie luate insa numai dupa un consult ginecologic si analize....dc sunteti interesate mergeti la un cabinet de planificare familiala si te indruma cei de acolo......

    0
    0

  • deea pe 22 Apr 2008, 16:15
    o intrebare..

    buna fetelor!la recomandarea medicului dermatolog ,am luat anul trecut timp de 3 luni de zile,anticonceptionale diane 35.aveam probleme mari cu acneea..le-am luat dar le suportam foarte greu..vomam dimineata,imi era somn tot timpul..acneea s-a ameliorat,nu m-am ingrasat.nici nu aveam cum..ce mancam ziua..vomitam peste noapte sau in dimineata urmatoare!:)) devenisem anorexica rau..vineri am mers din nou la deramato pt k acneea a reaparut si mi-a recomandat sa iau din nou diane 35 dar i-am spus k ma simteam foarte rau de la ele si mi-a dat yasmin..am inceput blisterul de sambata..si tot de atunci ma simt si foarte rau..ametesc,vars tot ce pun in gura..este o chestie de moment?adika pana se obisnuieste organismul?mentionez k mi le-a dat pe baza analizelor.tot pt acnee mi-a dat sa iau pt o luna sotret..este un medicament puternic pt acnee(poate ati auzit de roacutane,sunt la fel)..chiar daca nu am viata sexuala inceputa,am o intrebare:isi mai fac efectul pastilele?si nu risc sa ma imbolnavesc de ficat?multumesc!

    0
    0

  • NICO pe 22 Apr 2008, 16:12
    NU

    In decursul atator ani am folosit si ceaiul verde desi am auzit la fel ca in cazul antibioticelor ca reduc efectul anticonceptionalelor, dar nu s-au adeverit aceste teorii.

    0
    0

  • diana pe 22 Apr 2008, 15:46
    anticonceptionalele si ceaiul verde

    as avea si eu o intrebare. ceaiul verde afecteaza eficacitatea pilulei? sau nu conteaza? eu le folosesc pe amandoua si ma preocupa problema.

    0
    0

  • nico pe 22 Apr 2008, 15:14
    grija

    Am luat multi ani pastile.In primul rand, in toti acesti ani am fumat.Iata ca nu s-a intamplat nimic.In al doilea rand, persoanele cu afectiuni ale ficatului, nu au voie sa le ia.La analize, s-a vazut ca transaminazele sunt la limita superioara, tocmai din cauza acestor pastile luate multi ani.Acum iau Liv52 pt regenerarea ficatului.

    0
    1
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod