Contracepţie: Inelul vaginal, cea mai nouă metodă cu reacţii adverse reduse

Inelul vaginal contraceptiv este disponibil şi în România. Are cea mai mică doză de estrogen şi este la fel de eficient precum anticoncepţionalele. Află totul despre această metodă de contracepţie!
Istoria contraceptivelor orale începe în jurul anilor 1950 în SUA, când prima pastilă contraceptivă, Enovid, avea o concentrație de 150 micrograme de estrogen. Abia în anii 2000, apar contraceptivele hormonale care scad cu 90% cantitatea de estrogen conținută de prima pilulă.


Inelul vaginal are cea mai mică doză de estrogen


Cum te ajută acest lucru? Nu scade din eficienţa lui, dar nu vei suferi dereglări hormonale. Are o eficienţă de 99,7%, protejându-te de o sarcină nedorită. De asemenea, cercetările arată că inelul vaginal te protejează de cancerul ovarian şi endometrial.

„Cea mai nouă metodă de contracepție disponibilă în România în acest moment este inelul vaginal; acesta este dispozitivul cu cea mai mică doză de pe piață, de 15 micrograme, cu administrare vaginală și cu eficiență de 99,7%, exact ca în cazul pastilei contraceptive administrată pe cale orală. Spre deosebire de contraceptivele pastile, reacțiile adverse în cazul inelului vaginal sunt reduse, iar administrarea are loc doar o dată pe lună, ceea ce aduce un plus de siguranță pacientei”,
declară Dr. Adina Lungu, medic primar obstetrică- ginecologie, Spitalul Universitar Bucureşti.

Spre deosebire de pilule, eficiența inelului vaginal nu este influențată de tulburările gastro-intestinale (vărsături sau diaree). În cazul inelului, hormonii sunt eliberaţi direct din material şi absorbiți prin mucoasa vaginală în circulaţia sangvină.

Inelul vaginal este flexibil, transparent şi conţine doi hormoni: estrogen şi progestogen. Inelul contraceptiv este păstrat în vagin timp de trei săptămâni, fiind îndepărtat în cea de-a patra săptămână, perioadă în care vei avea sângerarea vaginală lunară.


Cum se inserează şi cum se îndepărtează?


Pentru a insera inelul, poţi alege poziţia care îţi este cea mai confortabilă, de exemplu, stând cu un picior ridicat, pe vine sau stând culcat. Trebuie să presezi şi să apropii una de alta porţiunile opuse ale inelului şi să împingi încet, în totalitate, în vagin inelul îndoit. Poziţia exactă nu este importantă, dar inserarea adânc în vagin ajută la menţinerea poziţiei inelului. Pentru a îndepărta inelul, trebuie să îl agăţi cu degetul arătător îndoit ca un cârlig sau să-l comprimi între arătător şi degetul mijlociu şi să-l scoţi.

Dacă inelul alunecă din vagin, trebuie clătit cu apă curată şi reinserat imediat, dar reţine că nu trebuie să treacă mai mult de 3 ore până la reinserarea lui în vagin pentru că scade nivelul hormonilor şi se reduce eficienţa lui.

Conform unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice, în România, doar 67% dintre femei au cunoștințe suficiente despre contracepție, cele mai des folosite metode la noi în țară fiind prezervativul și pilulele pentru cuplurile până în 35 de ani și metoda calendarului pentru femeile care depășesc această vârstă.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Grumpy pe 7 Oct 2013, 21:08
    inele contraceptive

    Mia, nu stiam ca au fost retrase. Prietenei mele i-a fost foarte rau de la Nuvaring si doctorii nu reuseau sa diagnosticheze problema - asa se intampla cu aceste produse parafarmaceutice netestate suficient si aprobate in mod iresponsabil pentru comercializare

    0
    0

  • cristenfgs pe 7 Oct 2013, 20:13
    important

    am folosit multe luni acest mod de a te proteja.inelul este foarte practic, usor de folosit si util; un sfat important pentru femeile care vor sa-l foloseasca este sa acorde o deosebita grija igienei in momentele utilizarii inelului;

    2
    0

  • Mia pe 7 Oct 2013, 14:08
    Dezinformare

    Pacat ca nu v-ati documentat cum trebuie inainte de a posta articolul...in Romania singura marca de inele contraceptive e nuvaring, care de luna trecuta au fost retrase de pe piata si nu se mai gasesc in farmacii...motivul il regasiti in articolul urmator: http://www.cbsnews.com/8301-505123_162-42848006/at-merck-an-undercover-video-and-40-deaths-plague-nuvaring-birth-control-brand/

    8
    0

  • simika pe 7 Oct 2013, 08:55
    oooo, multumesc!

    Nu am folosit niciodata metode contraceptive si acum am un bb frumos si sanatos si nu prea vreau sa fac inca unul deocamdata iar inelul asta parca imi inspira incredere. Oricum am sa merg la o planificare familiala, dar e o idee buna, mai ales ca nu are reactii adverse urate.

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod