Cateva mituri despre contraceptie

Este una dintre cele mai importante probleme pe care le intampina orice femeie activa din punct de vedere sexual. Informatii in legatura cu acest lucru se gasesc din abundenta...
Este una dintre cele mai importante probleme pe care le intampina orice femeie activa din punct de vedere sexual. Informatii in legatura cu acest lucru se gasesc din abundenta, dar ce este recomandabil pentru o femeie, se poate dovedi total contraindicat in cazul alteia, in functie de particularitatile organismului fiecareia.

Sa pornim de la premisa ca aceasta nu ar fi o problema atat de mare, dat fiind faptul ca, in principiu, pentru orice situatie se pot gasi solutii. Ce este mai grav este ca multe femei incearca sa se informeze singure din diferite surse, si asta nu din ignoranta. Multe persoane se lasa prinse in vartejul problemelor profesionale si amana frecvent vizita la medic, unde ar putea primi raspunsurile cele mai avizate.

Numai ca, atunci cand este vorba despre metode de contraceptie, acest lucru poate avea consecinte cel putin neplacute.
Sa vedem care ar fi cele mai raspandite "mituri" referitoare la aceasta problema. Adevarul este ca unele dintre ele par cat se poate de plauzibile si tocmai din acest motiv sunt si crezute cu usurinta...

Mit: Alaptezi, deci nu poti ramane insarcinata


Riscurile sunt destul de scazute, intr-adevar, intrucat prolactina (un hormon care este secretat in timpul alaptarii) inhiba secretia de estrogeni, producand lipsa ovulatiei. Dar nu inseamna ca ar trebui sa te bazezi numai pe acest lucru, deoarece exista o sansa ca ovulatia sa aiba loc, chiar in aceste conditii. Ar trebui sa folosesti si un mijloc de protectie, pentru a evita o eventual sarcina nedorita.

Mit: Nu poti ramane insarcinata daca nu ai orgasm


Stiu ca suna ilar, dar sunt persoane care chiar cred acest lucru si, bineinteles, se insala si se pun in pericol. Intre satisfactia sexuala si sarcina nu exista nici o legatura cauzala.
Anticonceptionalele ar trebui sa constituie principalul mijloc de protectie, exceptand situatia (destul de rara, de altfel) in care organismul tau nu le tolereaza.

Mit: Nu vei ramane insarcinata daca faci dus imediat dupa actul sexual


Adevarul este ca, daca procedezi asa, sporesti riscul de a ramane insarcinata, pentru ca fluidul spermatic este "impins" si mai mult in interior. Ai putea sa faci asta numai daca iti doresti foarte mult sa ramai insarcinata...

Mit: Nu iei contraceptive, intrucat folosesti "metoda calendarului"


Sa ne intelegem: daca motivul pentru care nu iei anticonceptionale consta intr-o intoleranta severa la acest gen de produse, nu este absolut nici o problema. Daca insa preferi sa nu le iei doar pentru ca ti se pare ca "metoda calendarului" te pune la adapost, se numeste ca iti asumi niste riscuri considerabile.
Procentual vorbind, posibilitatea de a ramane insarcinata astfel se situeaza in jurul a 60 % - cu siguranta, un risc mult prea mare pentru a fi asumat.

Mit: Nu ramai insarcinata daca practici anumite pozitii in timpul actului sexual


Fara suparare, este doar folclor si, cu toate ca pentru unii ar putea parea logic, este pur si simplu absurd. La fel ca si in cazul satisfactiei sexuale, nu exista nici o legatura intre pozitie si posibilitatea de a ramane insarcinata. Odata ajuns in vagin, fluidul spermatic nu mai poate fi impiedicat sa migreze prin canalul cervical, existand astfel posibilitatea sa fecundezte ovulul.

Mit: Esti in siguranta daca partenerul nu ejaculeaza in interior


Este unul dintre cele mai raspandite mituri, cu toate ca multe persoane s-au convins ca nu este adevarat si ca pot surveni accidente. In primul rand, sunt putini barbatii capabili de un asemenea autocontrol.
In al doilea rand, fluidul spermatic poate fi partial eliminat inainte de a se ajunge la climax. In concluzie, n-ar fi deloc recomandabil sa te bazezi numai pe acest lucru.

Mit: Nu ramai insarcinata daca este primul tau contact sexual


Iarasi vorbim despre doua lucruri care nu au nici o legatura unul cu altul. Practic, din momentul in care ai avut prima menstruatie, biologic vorbind esti perfect capabila sa ramai gravida. Tine cont de asta si protejeaza-te in consecinta. De fapt, ar fi bine ca in prealabil sa mergi la un cabinet de planning familial sau la un control ginecologic.
 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • sivu pe 13 Mar 2010, 15:45
    grja

    Daca se intampla sa ramaneti gravide,nu stiti alceva decat numai avortul?

    0
    0

  • delia pe 27 Ian 2010, 00:10
    anticonceptionale

    parerea mea este ca, anticonceptionalele sunt cea mai sigura metoda conraceptiva.eu nu sunt adepta prezervativelor pt ca pur si simplu e un cauciuc asa il numesc eu si in plus nu se simte aceeasi placere ca atunci cand faci sex fara prezervativ.pup

    0
    0

  • Issa24 pe 25 Mar 2009, 00:47
    sarcina si menstruatia

    am si eu cateva intrebari pt doamna psiholog jeni chiriac..poate o sa par paranoica insa dupa tot ce am citit pe net chiar nu pot sa imi formez o parere...am cateva nelamuriri cu privire la menstruatia peste sarcina in primul rand. Dar cel mai bine ar fi sa incep cu situatia mea..inca nu mi-am inceput viata sexuala, dar au existat niste momente mai intime intre mine si prietenul meu..asa-zisul peeting si pana sa nu ascult o emisiune tv chiar nu imi facem grijii in privinta unei sarcinii..ma gandeam ca ramai insarcinata mult mai greu decat de la niste simple atingeri ale organelor genitale si mai ales daca nu exista ejaculare. Dar aflu si de faptul ca exista si un lichid pre-ejaculator care poate sa contina spermatozoizi(sanse mici de sarcina,dar sanse reale totusi),ca poti ramane insarcinata si daca esti virgina..si asa am inceput sa ma documentez . Cum altfel decat pe net! Dar sunt atatea pareri si idei incat nu stiu ce sa cred. De atunci am inceput sa imi tot fac griji ca as putea fi insarcinata. Mentionez ca menstruatia mi-a venit oarecum la timp ,spun oarecum pt ca nu este regulata ,dar mi-a venit chiar de doua ori de cand am eu nelamurirea asta si am avut chiar si dureri ,a fost ca de obicei zic eu ..nu am observat ceva ciudat. Ciudat mi se pare doar ca am inceput sa fac burtica si acum ma intreb serios daca doar m-am mai ingrasat sau chiar se intampla ceva ce nu imi doresc. Nu stiu daca sunt pregatita pentru viata sexuala , dar pentru o sarcina! Stiu ca o sa par paranoica ..dar chiar as vrea o parere pentru ca nu stiu ce sa mai cred si ce sa mai fac. Imi fac griji din ce in ce mai serioase si nu stiu daca sunt fondate sau nu. Va rog mult sa imi raspundeti!

    0
    0

  • Marcela pe 22 Feb 2009, 00:36
    mituri ... si accidente ... ?

    Mitul este cind crezi ca cineva se gindeste la ''fericirea'' noastra, incercind sa culpabilizeze orice femeie care ramine insarcinata, sau asa cum e denumit mai sus ''produce'' un copil ''accidental''. In ce lume traim !!! Daca nu erau ''accidentele'' acum nu mai vorbea nimeni de ''mituri"'.

    0
    0

  • o secretara pe 30 Ian 2009, 14:09
    articole care se bat cap in cap

    intr-un alt articol tot de la sanatate scrie ca daca alaptezi nu poti ramane insarcinata iar aici scrie ca exista totusi acest risc...cum e pana la urma ?? fiecare scrie ce vrea, fara sa se documenteze, aia e problema...si o sa se gaseasca vreo mamica sa va asculte sfaturile si o sa va aduca al doilea bebe sa il botezati voi...

    0
    0

  • madyskat pe 21 Oct 2008, 19:32
    bun articol

    Prezervativul e, intr-adevar, cea mai sigura metoda, dar in acelasi timp reduce placerea actului sexual.Eu folosesc de la inceputul vietii sexuale prezervative si nu am avut nici un fel de orgasm...si nu sunt sigura ca anticonceptionalele sunt o idee stralucita...am auzit ca pot avea efecte ciudate...te poti ingrasa, iti cresc sanii plus ca mie mi-e frica ca o sa fac copii foarte greu.Nici nu stiu ce sa fac...

    0
    1

  • yshop pe 8 Aug 2008, 23:08
    Magazin online COSMETICE SI MAKEUP ieftine !!

    http://uniqueshop.yshop.ro/promotii.html Te-ai intrebat vreodata ce adaos isi pun magazinele din Romania la cosmetice, si de ce, desi la noi salariile sunt muuult mai mici afara cosmeticele sunt atat de ieftine...Nu te multumi sa platesti mai mult! Incearca sa cumperi de la noi, sunt aceleasi produse, aceeasi calitate si preturi mult mai mici. Ce-i drept nu platim chirie, angajati, utilitati ne permitem sa va oferim un pret bun. Produsele noaste se dau repede, deci exclus sa expire...Incearca-ne si convinge-te !! Yshopunique @ yahoo.com

    0
    0

  • Sonia pe 6 Aug 2008, 10:58
    Nesimtire

    Parerea mea personala este ca daca barbatii sunt cei care detin samanta, ar trebui sa sa foloseasca prezervativul daca nu vor copii. Dar nesimtirea lor se vede si in numarul impresionant de avorturi pe care il fac femeile...

    0
    0

  • roxy pe 5 Aug 2008, 02:18
    anticonceptionalele

    anticonceptionalele se iau sub indrumarea unui medic nu se pot lua "dupa ureche"si intr-adevar in prima luna pot cauza stari de disconfort,ameteala,rau,dar trec;in cazul in care nu trec se merge din nou la medic si se prescriu alte tipuri de anticonceptionale.si intr-adevar sunt unele mai scumpe dar sunt destule la preturi acceptabile si nu cred k sunt mai scumpe decat o intrerupere de sarcina.decat sa ai parte de vreo sarcina nedorita mai bine anticonceptionale si in plus sunt benefice organismului,regland anumite probleme hormonale.ps:nici mitul referitor la ingrasare din cauza pilulelor nu este adevarat,tot ce trebuie sa faceti este sa nu mai mancati dupa ce le luati,asa k luatile seara inainte de culcare.

    0
    0

  • mela20 pe 9 Iul 2008, 08:36
    doctorii..? macelari!

    Toata lumea spune ca sa mergem la doctor ca sa ne faca analizele si sa ne recomande el cele mai potrivite anticonceptionale, asa am facut si eu acum ceva timp, am fost chiar la cel mai laudat ginecolog din brasov si dupa ce mi-a prescris si niste pastile care costau, nu gluma, dupa ce am inceput sa le folosesc aveam niste stari..: rau, ameteli, lipsa poftei de mancare, si probleme mari cu fierea care de atunci nu le-am mai gasit leac si ma chinuiesc zi de zi. Asa ca mergeti la doctorii din Romania...dupa ce iti fac si toate analizele posibile ca sa fie siguri...te nenorocesc pe viata, si nu doar ginecologii. Eu nu va doresc sa patimiti ca mine asa ca aveti grija unde mergeti si cui ii incredintati sanatatea voastra. Va pup!

    0
    0

  • am pe 4 Iul 2008, 14:42
    da...

    nu pot sa cred ce este la comentarii,..ianinte ca sa dati sfaturi cum e fairlady mai bine s-ar documenta.in primul rand rolul anticonceptionalelor este de a regla anuite probleme hormonale, de a evita o sarcina nedorita pe parcus ce se iau pastilele corect.in al doilea rand anticonceptionalele se dau la persoanele care nu pot face usor copii,..riscul de a ramane insarcinata daca ai luat un tratament adecvat cu anticonceptionalele prescrise de ginecolog este f mare.am auzit-o de la atatia doctori, profesori ginecologi,..daca nu stiti nu vorbiti in necunostiinta de cauza...puteti strica viata unei persoane cu parerile voastra cat pentru pop ramoan exista numeroase tratamente pt a putea ramane insarcinata..de obicei pers care nu raman insarcinatae au uterul prea mic si de aceea se fac anumite injectii de dilatare a uterului.poti ramane insarcianat dar nu dupa ureche.mergi la doctor.iti urez ult succes si multi copii sanatosi tun :)

    0
    0

  • pop ramona pe 4 Iul 2008, 01:06
    conceptia unui copil

    sunt maritata de 6ani,nu mam ferit niciodata nu am folosit nimic,si totusi nu pot face copil,daca iau pilule de capul meu exista vreun risc?mam saturat de medici nu mau ajutat nici unul pana acum,macar cu vreun sfat bun.Va rog sa imi raspundeti daca se poate.

    0
    0

  • lavy pe 3 Iul 2008, 15:33
    contraceptie

    Steriletul este bun, pt cea pe care-l suporta. Eu nu l-am putut suporta si cunosc si alte persoane care au patit la fel;dar poate tu....o sa-l tolerezi, nu poti stii pana nu incerci.

    0
    0

  • elena luca pe 2 Iul 2008, 14:04
    contraceptie

    as avea decat o mica intrebare...este recomandat steriletul(am un baietel de 1 si 5 luni)cat de bun este el?

    0
    0

  • FairLady pe 2 Iul 2008, 12:07
    anticonceptionale

    Exista un alt rsc al anticonceptionalelor: de a nu mai putea avea copii dupa ce le intrerupi. Am luat pastile mult timp, iar abia dupa 3 ani de la intreruperea lor pot spune ca am ajuns sa am bucuria de a spune ca asteptam al doilea copil.

    0
    0

  • Minnie pe 1 Iul 2008, 16:46
    Si totusi...

    ... in cuplurile stabile, prea putini sunt aceia care folosesc prezervativul in mod constant. Au motivele lor...comoditate, incredere, lene... cine stie. Dar nu sunt multi barbati atat de responsabili, multi prefera sa lase pe seama femeilor protectia. Si, daca ele nu suporta pilulele, prefera sa aiba incredere in ei atunci risca sa ramana gravide.

    0
    0

  • sabiuta pe 1 Iul 2008, 15:19
    Sa ne intelegem...

    Bateti prea mult moneda pe anticonceptionale, ca si cum ar fi unica metoda contraceptiva. Stiati ca s-a inventat prezervativul? Daca DA, atunci de ce "Sa ne intelegem: daca motivul pentru care nu iei anticonceptionale consta intr-o intoleranta severa la acest gen de produse, nu este absolut nici o problema. Daca insa preferi sa nu le iei doar pentru ca...se numeste ca iti asumi niste riscuri considerabile"??? O asfel de exprimare nu lasa loc de interpretari: pilula e unica solutie! LOL

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod