Calendarul - metoda de contraceptie traditionala

Poate ca n-o sa-ti vina sa crezi, dar dintre cele 28 de zile ale ciclului menstrual, doar intr-o zi poti sa concepi un copil.
Poate ca n-o sa-ti vina sa crezi, dar dintre cele 28 de zile ale cicluluimenstrual, doar intr-o zi poti sa concepi un copil. Este important sa stiicat mai exact care este acea zi! Daca iti planuiesti sa ramai insarcinata,dar si daca nu te atrage aceasta perspetiva, trebuie sa stii momentelein care se poate intampla asta.

Durata ciclului menstrual este in medie de 28 de zile, dar variaza dela femeie la femeie, intre 23 si 35 de zile. Chiar si pentru aceeasipersoana, rareori se intampla ca durata ciclurilor menstruale sa fieidentica in fiecare luna. In functie de organismul tau, intr-un an dezile pot aparea variatii de la una la sapte-opt zile, sau chiar mai mult.


Daca ai un ciclu regulat, "ceas", este foarte usor sa calculezi zilele derisc maxim, prin metoda calendarului. Sa zicem ca in fiecare luna ciclultau dureaza 27 de zile. Ceea ce se stie relativ sigur despre ciclulmenstrual este ca din ziua ovulatiei pana la aparitia menstruatiei treccam 14 zile.

Deci, in cazul tau, cu 27 de zile lungime a ciclului, ovulatia are loccam in ziua a 13-a (13 + 14 = 27). In aceasta situatie, zilele riscantesunt intre ziua a 8-a si ziua a 15-a (4-5 zile inainte de ovulatie si1-2 zile dupa ovulatie).

De ce 4-5 zile inainte? Pentru ca spermatozoizii pot trai in corpultau pana la 4-5 zile. Si daca inainte de ovulatie cu 4 zile ai avut uncontact sexual neprotejat, este posibil ca unul dintre spermatozoizi safi ramas in viata si sa fecundeze ovulul in momentul in care acesta esteeliberat din ovar.

De ce 1-2 zile dupa ovulatie? Pentru ca ovulul traieste 24 de ore,timp in care orice contact sexual poate duce la o sarcina.

Ce faci insa daca ciclul tau menstrual are durata diferita de la lunala luna? Acum este mai dificil, pentru ca in momentul in care iti vinemenstruatia nu ai cum sa stii care va fi durata ciclului menstrual cetocmai incepe.
Daca s-ar putea sti de la inceput acest lucru, ar fifoarte usor sa stabilesti care sunt zilele de risc maxim, dupa cum amvazut mai sus.

Dar si asa exista o solutie: timp de minim sase luni de zile urmareste sinoteaza pe un calendar zilele cand iti vine menstruatia si vezi apoi catdureaza ciclurile tale menstruale. Sa zicem ca, in sase luni, cel mai lungciclu a fost de 30 de zile, si cel mai scurt de 26 de zile. Inseamna caovulatia s-a intamplat intre zilele a 12-a (pentru ciclul de 26 de zile)si a 16-a (pentru ciclul de 30 de zile).

Cand iti vine menstruatia, este probabil ca ciclul tau sa aiba intre 26-30de zile, dar nu ai cum sa stii la inceput cat va dura.
De aceea va trebuisa nu ai contacte sexuale intre ziua a 7-a (scadem 4-5 zile din ziuaovulatiei ciclului celui mai scurt - ziua 12 din ciclul de 26 de zile incazul nostru) si ziua a 18-a (adaugam 1-2 zile la ziua ovulatiei cicluluicelui mai lung - ziua 16 din ciclul de 30 de zile in cazul nostru).

Atentie! Trebuie sa iti urmaresti si sa iti notezi atent in continuarezilele in care iti vine menstruatia, si sa vezi cat dureaza cicluriletale menstruale. Este posibil ca un ciclu sa fie mai lung de 30 de zilesau mai scurt de 26 de zile, si atunci va trebui sa recalculezi perioadade risc, evident crescand numarul de zile de abstinenta.

Nu uita ca aceasta este o metoda de contraceptie traditionala, cu oeficienta redusa comparativ cu metodele moderne de prevenire a sarcinii!
 

Comentariile 251-300 din 432

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • roxana stolnicu pe 12 Feb 2009, 16:50
    perioada fertila

    daca mi a venit pe 7 februarie si mi atrecut pe 12 care este perioada fertila tinand cont ca ciclul imi vine la 28 de zile si as vrea daca se poate sa mi spuneti si pt luna viitoare va multumesc din suflet

    0
    0

  • marylena24 pe 10 Feb 2009, 13:26
    PENTRU : lavinia

    BUNA! In primul rand trebuie s sti k pt a merge la un medic ginecolog nu trebuie s fi insotita de parinte! Poti merge la un cabinet d Planificare Familiala pt a primi multe informatii despre cum sa te protejezi! In al 2-lea rand imi pare tare rau k a trebuit s faci intrerupere de sarcina asa de tanara! Eu t sfatuiesc sa te indrepti spre anticonceptionale orale, daca ai prieten stabil! le poti lua de la medic, DAR NUMAI DUPA UN CONSULT MEDICAL! ca sa nu ai probleme! si in al 3-lea rand PROTEJEAZA-TE! esti fff tanara pt un avort sau un copil..parerea mea.. te poti proteja cu Ovule contraceptive : contraceptiv-M se numesc, sunt locale si destul de ieftine si prezervativul, care e la indemana oricui.. si eu am facut un avort si si acum ma doare sufletul, dar de atunci mi-am jurat ca voi face copil cu capul si cand va fi momentul! sper s te fi ajutat cu ceva..

    0
    0

  • lavinia pe 9 Feb 2009, 02:07
    intrebare....va rog lamuriti-ma!!!!!!!

    am 17 ani si mi-am inceput viata sexuala de un an si ceva cu prietenul cu care sunt impreuna de 2 ani jumatate....ciclul mi-a venit pe la12 ani,cred....si de atunci nu cred k mi-au venit 4-5 luni bine...imi inarzia tot timpul...si acum,de cand sunt cu prietenul meu,tot asa mi se intampla...imi intarzie in fiecare luna....noi nu ne protejam mai niciodata!!!am uitat sa va specifc k acum un an am facut un avort fara k parintii mei sa stie!!!si nici acum nu banuiesc ei ceva legat de asta!....vreu si eu a stiu ce pot sa fac,ca la ginecolog trebuie sa merg cu mama si o sa afle ca numai sunt virgina...cand am facut avortul am mers in alt oras unde o prietena de amea facuse si ea fara ca doctorul sa-i ceara sa vina cu parintii....am auzit ceva de genul k vreo 10 zile dupa ce trce ciclul nu pot sa raman ...asa este?sau daca nu cate zile?????????????????????????????????????MULTUMESC ANTICIPAT...

    0
    0

  • andreea pe 8 Feb 2009, 20:11
    sunt insarcinata?

    am facut sex neprotejat in ultima zi a ciclului menstrual respectiv urmatoarea zi...e posibil sa raman insarcinata?vreau sa mentionez ca timp de 3 luni am luat anticonceptioanale,ultima pastila am luat-o pe 25 ianuarie.menstruatia mi`a inceput pe 28 ianuarie si a tinut pana pe 3 februarie.astept un raspuns

    0
    0

  • andreea pe 7 Feb 2009, 21:37
    sarcina?

    daca am facut sex la a 3-a zi dupa ce mi-a trecut menstruatia, dar prietenul meu a ejaculat afara, e posibil sa fii ramas insarcinata? multumesc frumos

    2
    0

  • gabi pe 6 Feb 2009, 20:26
    am o problema

    eu..am avut dintotdeuna un ciclu neregulat..prima menstruatie am avut o pe la vreo 15 ani jumate...si de atunci cred ca mi pot numara pe degete nr de menstruatii..acum am vreo 19 ani jumate..am un iubit de vreo 2 ani cu care intretin relatii sexuale..ne protejam..dar nu intotdeauna...a fost o perioada in care am luat anticonceptionale si avem un ciclu regulat..ne era bn .in prezent mentruatie n am avut d p la sf lui august..si adev e ca ..prez il folosim doar la sf..mi e asa frica sa nu raman insacinata..de fiecare data ne promitem ca l punem de la nceput...dar tot la fel

    2
    0

  • christina pe 5 Feb 2009, 21:39
    sunt insarcinata ?

    ciclu' ma tine 4 zile si este regulat.iar eu am facut dragoste cu prietenul a 2 zi dupa ce mi'a trecut ciclu si nu ne'am protejat .Este posibil sa fi ramas? astept raspuns va multumesc!

    2
    0

  • amoproblema pe 2 Feb 2009, 09:44
    am o problema

    mia venit ciclul pe 25 dec. sangerarea a durat cam 7 zile. pe 30 ianuarie am facut sex dar protejat. insa tot nu sunt sigura... puteam sa raman insarcinata? acum e 2 februarie si nu mia venit ciclul inca. am un ciclu tare ciudat. niciodata nu stiu sa calculez cand imi vine. va rog ajutatima cat mai curand. multumesc.

    0
    0

  • Romi pe 31 Ian 2009, 18:12
    foarte important

    Cind aveti intrebari in domeniu trebuie sa stiti foarte bine ca ciclu se numeste perioada de cind porneste singerarea pina la urmatoarea pornire a singerarii, iar ciclul incepe in prima zi de singerare, si primele zile din calcul includ si aceste zile. Cind mai puneti intrebari specificati data in care a venit ciclul si numarul de zile cit aveti ciclul, numai asa puteti primi un raspuns corect. Daca nu aveti un ciclu regulat atunci trebuie si acest aspect specificat si sa poti primi un raspuns corect trebuie sa specifici cel mai lung ciclu si cel mai scurt ciclu. Foarte important, nu este o contraceptie 100%, ca orice contraceptie. SUCCES ! ! !

    0
    1

  • calendar pe 30 Ian 2009, 08:59
    ajutati-ma

    vreau sa raman si eu gravida si nu stiu cum am incercat toate metodele si nu am ramas deloc timp de 4 ani de zile . Ciclu nu imi vine regulat dar nici la doctor nu am fost va rog daca stiti dati-mi si mie un raspuns luna asta mi-a venit pe 27-01-2009 cand sunt zilele de ovulatie?

    0
    0

  • mony pe 23 Ian 2009, 19:38
    cum se foloseste metoda calendarului?

    va rog...nu reusesc sa inteleg cum se calculeaza...prima zi e considerata prima zi de ciclu sau prima zi dupa trecerea ciclului?va multumesc

    0
    0

  • annita pe 23 Ian 2009, 00:47
    pilule

    nu vad de ce va ambalati atat....daca tot nu vreti sa ramaneti insarcinate,de ce nu va protejati in alt mod?? de exemplu sunt pilulele contraceptive....le puteti lua gratuit de la un cabinet cu planificare familiala....sau daca nu,de la farmacie...nu costa mult,si in acest mod esti si mai sigura...parerea mea...eu folosesc si nu-mi mai fac griji de o sarcina nedorita...pupici

    0
    0

  • magiceyes69 pe 21 Ian 2009, 16:16
    gravida

    am facut dragoste cu prietenul a doua zii dupa ce a trecut ciclul.s-a terminat in mine.e posibil sa fii ramas insarcinata.?am auzit ca dupa metoda calendarulul nu as fii ramas,dar va rog lamuriti-ma.

    0
    0

  • andreea maria pe 20 Ian 2009, 16:57
    ciclu

    am facut dragoste cu prietenul a doua zii dupa ce a trecut ciclul.s-a terminat in mine.e posibil sa fii ramas insarcinata.?am auzit ca dupa metoda calendarulul nu as fii ramas,dar va rog lamuriti-ma.am un ciclu destul de rgulat,la 28-30 zile.multumesc

    0
    0

  • elena pe 20 Ian 2009, 00:00
    in ce zi raman insarcinata

    buna am 23 de ani...am un ciclu regulat ma tine doar 3zile maxim...luna asta a fost 16.17,18.....asi vrea sa stiu in ce zi raman sigur insarcinata....ca habar nu am simi doresc si al doilea copil....am nevoie de un sfat ....multumesc mult....

    0
    0

  • Eva pe 18 Ian 2009, 19:38
    help!!!

    sunt disperata!am implinit 18 ani shi de vreo 2 luni mi-am inceput viatza sexuala!partenerul are aceeashi varsta....ciclul menstrual de destul de regulat...doar cu variatii de 2-3 zile...luna trecuta mi-a venit pe 27.....dar pe 7 "m-am jucat" cu prietenul meu shi nu stiu cum a scapat prezervativul....stiu k perioada mea fertila a inceput pe 8,shi mai stiu cu spermatozoizii traiesc cam 4-5 zile in organism.. SE PUNE PROBLEMA DE A RAMANE INSARCINATA? mentionez k mi-am facut o spalatura vaginala imediat dupa....daca iau postinor2 imi va grabi ciclul?astept raspuns urgent....chiar am nevoie de o lamurire.. mii de multumiri anticipate

    1
    0

  • cristina pe 18 Ian 2009, 09:45
    sunt insarcinata?

    mi s-a intamplat un accident a treia zi dupa ciclu am facut sex si s-a rupt prezervativu estevreo sansa sa fiu insarcinata?mentionez ca in aceasta luna mi-a venit ciclul cu o saptamana mai repede(intervalu 17dec.-11 ian.)

    0
    0

  • diana pe 14 Ian 2009, 21:32
    cum se foloseste metoda calendarului?

    Am citit toate instructiunile despre metoda calendarului,dar tot nu am reusit sa inteleg cum se calculeaza.....ma poate ajuta si pe mine cineva:(??..va rog mult...multumesc

    0
    1

  • alina pe 14 Ian 2009, 17:36
    intrebare

    poti ramane insarcinata imediat dupa menstruatie?e adevarat ce se spune ca 3 zile inainte si 3 zile dupa nu ramai insarcinata daca faci sex neprotejat????

    0
    0

  • anca pe 14 Ian 2009, 17:33
    pot ramane insarcinata?

    am avut un contact sexual in prima zi dupa ciclu.am sanse sa raman insarcinata?am auzit de la mai multe persoane ca 3 zile inainte si 3 zile dupa ciclu nu poti ramane insarcinata.e adevarat?pls help me!!!

    4
    0

  • Laura pe 13 Ian 2009, 21:18
    intrebare

    mi-a venit ciclul luna in decembrie in data de 10 si luna asta deja mia intarziat 3 zile si mi-a venit ceva de culoare maronie un fel de pata...am facut sex neprotejat...am sanse mari sa fiu insarcinata?

    0
    0

  • andreea pe 28 Dec 2008, 23:30
    intrebare

    mia venit ciclu pe 13 si vreau sa stiu knd sa fac sex ku prietenu si cand sa nu fac.ast raspuns

    0
    0

  • anca pe 26 Dec 2008, 22:50
    teama

    am ajut menstruatie pe 26 noiembrie pana pe 30 noiembrie.de pe intai decembrie pana pe 4 decembrie am intretinut raporturi sexuale fara sa ma protejez dar partenerul si-a scos penisul inainte sa ejacueze j totusi nu sunt prea sigura pe el. dar mie menstruatia imi vine in fiecare luna cu doau zile inaintea datei din luna anterioara deci trebuia sa-mi vina pe 24 luan asta.posibil sa fi ramas insarcinata?va multumesc si varog sa nu ma ocoliti sa-mi raspundeti si mie

    0
    0

  • cecilia pe 26 Dec 2008, 07:54
    nedumerita

    eu am un ciclu destul de regulat. problema mea este ca in 7 oct am nascut, in 20nov prima menstruatie, 18 dec a 2 a menstruatie , durata 4-5 zile iar pe 25 dec am avut contact sexual....neprotejat...dupa toate calculele perioada fertila ar fi intre ziua 11 si 14 ( stiu de cand am asteptat sa vina barza prima data, tare greu!). te rog raspunde-mi, as vrea sa stiu ce riscuri sunt!!!

    0
    0

  • iulia pe 23 Dec 2008, 19:50
    intrebare

    ciclul incepe in ziua cand iti vine menstruatia???am facut dragoste in a 8-a zi,tocmai imi trecuse menstruatia...exista vrun risc??tin sa mentionez ca nu a ejaculat in mine,ci pe mine,dar m-am sters repede..va rooog raspundeti-mi

    0
    0

  • ioana.st pe 21 Dec 2008, 13:54
    help

    ma poti ajuta si pe mine te rog k n prea am inteles cum s calculez si ce s fc....te rog mult vreau sa stiu neaparat pt luna asta....luna trecuta mi`a venit pe 18 si luna aceasta pe 19...poti s imi spui si mie knd n am voie s fc nimic...te rog frumos...multumesc

    0
    0

  • m.v pe 20 Dec 2008, 22:37
    vreau sa ma lamuriti cu metoda calendarului

    prima zi de ciclu e ziua a2a,cand am voie sa fac dragoste ca sa nu raman insarcinata?

    1
    0

  • simona pe 18 Dec 2008, 18:07
    vrem un copil

    am mers la gineco la un control de rutina iar medicul meu mi-a zis k sunt in perioada de ovulatie. asa k am profitat din plin de acel moment pt k ne dorim f mult un copil iar acum vreau sa stiu dak am ramas sau nu insarcinata, desi nu au trecut decat 5 zile de la producerea "evenimentului". knd pot face un test sa aflu sigur? va multumesc

    0
    0

  • stan monica pe 16 Dec 2008, 20:38
    metode de contraceptie

    ultimul ciclu lam avut pe 21 noiembrie am facut dragoste pe data de 11 decembrie neprotejat am luat postinor cam a 3 zi nu trecuse cele 72 de ore risc sa raman gravida? multumersc!

    0
    0

  • gabriela pe 16 Dec 2008, 00:53
    calendar

    lamuriti-ma si pe mine..dupa ce mi se termina ciclul pot sa fac sex neprotejat fara sa raman insarcinata.Am auzit ca dupa ce mi se termina ciclul 3-4 zile pot sa fac sex neprotejat ca nu exista riscul sa raman insarcinata.chiar va rag sa ma ajutati.Multumesc !

    0
    0

  • cristina pe 15 Dec 2008, 19:22
    sarcina

    daca am avut prima zi de ciclul pe 21.11.2008,si pe 25.11.2008 am avut contact sexual exista riscul sa raman insarcinata?

    3
    0

  • CARMEN pe 15 Dec 2008, 12:16
    Pot ramane insarcinata?

    Sunt insarcinata? Daca am facut sex in ultima zi a menstruatiei sunt sanse sa fi ramas insarcinata?

    1
    0

  • elena pe 14 Dec 2008, 14:05
    pot ramane insarcinata

    dak am facut dragoste in prima zi a menstruatie pot ramane insarcinata?va rog sa-mi raspundeti...

    0
    0

  • andreea pe 13 Dec 2008, 23:55
    metoda calendarului

    daca am facut sex neprotejat a 3a zi dupa ce mi-a trecut menstruatia e posibil sa raman insarcinata????va rog sa-mi raspundeti...

    0
    0

  • Adriana pe 12 Dec 2008, 19:20
    e posibil sa raman insarcinata.

    Am facut sex neprotejat cu cateva zile inainte de ciclu propiu-zis [cu cateva zile inainte de sangerare...mai exact cu 5 zile inainte] . Este posibil sa fi ramas insarcinata ? Please help me

    0
    0

  • m pe 11 Dec 2008, 20:59
    metode de contraceptie

    cate zile inainte si dupa prima zi de menstruatie pot face dragoste neprotejat Am ciclu menstrual regulat 27 zile

    0
    1

  • emilia pe 3 Dec 2008, 13:15
    raman sau nu insarcinata?

    in timpul cand iei anticonceptionale si faci sex si iubitul meu lasa in mine e posibil sa raman insracinata?va rag raspundetimi

    0
    4

  • mady pe 3 Dec 2008, 01:33
    cum sta treaba de fapt?

    in conditiile in care am un ciclu menstrual care nu e regulat(30,26,26,33,28,26) si ultima menstruatie am avut-o in data de 23.11,in urma unui contact sexual protejat in ziua 10 a ultimului ciclu menstrual,dar cu probleme(ruperea prezervativului in partea de sus a acestuia)exista posibilitatea unei sarcini?multumesc!

    0
    0

  • lavinia pe 1 Dec 2008, 15:26
    despre calendar...

    va rog, daca se poate sa ma lamuriti si pe mine cu o mica problema: nu sunt sigura ca stiu sa folosesc metoda calendarului!!:( mie imi vine ciclul tot a 29-a zi.(asta daca numar din prima zi de sangerare) va rog daca imi puteti spune care sunt zilele in care nu raman insarcinata daca fac sex neprotejat.va multumesc

    1
    1

  • corina pe 27 Nov 2008, 21:49
    despre sex

    dupa dezvriginare am facut sex neprotejat fara ejaculare in a 5 cea zi de la terminarea cilcului.pot fi insarcinata?

    0
    0

  • biank pe 25 Nov 2008, 16:51
    metoda calendarului

    care sunt sansele sa raman insarcinata daca am avut contact sexual neprotejat in prima zi cand mi-a venit ciclul(sangerarea)(mi-a venit in acea seara).eram in luna de pauza caci am luat un an anticonceptionale si ziua urmatoare am inceput un nou blister de anticonceptionale?multumesc

    0
    0

  • alexandra pe 22 Nov 2008, 14:07
    sunt insarcinata?

    imi vine ciclul km pe 27 28 ale lunii.pe data de 20 am avut un contact sexual neprotejat in kre prietenul meu sia dat drumul in mine.am ramas insarcinata?

    0
    0

  • corin@ pe 20 Nov 2008, 16:32
    intrebare

    ce se intampla dak iau anticonceptionale fara sa fie recomandate de un medic specializat? dupa cat timp de luat anticonceptionale este recomandat ca prietenul meu sa poata ejacula in mine,adica daca incep azi sa le iau dupa cate zile este sigur ca poate ejacula in mine si sa nu fie riscul sa raman insarcinata. multumesc anticipat si sper sa primesc raspunsul vostru

    0
    0

  • diana pe 20 Nov 2008, 11:39
    pot sa raman insarcinata?

    ieri am facut "prostioare"cu prietenul meu neprotejat!pe data de 15.11 imi venise ciclul si ieri inca mai eram!am facut sex neprotejat si a ejaculat in mine!am un ciclu destul de regulat in jurul datei de 15 si 20 si ceva vine deobicei!credeti ca exista riscul sa raman insarcinata?astept raspunsul vostru!va rog k nu inteleg faza cu m,etoda calenbdarului!care este prima zi?cea in care iti vine ciclu sau cea dupa ce iti trece?

    0
    0

  • laura pe 19 Nov 2008, 12:01
    Offff:(

    Am si eu o intrebare ? Ce poate reprezenta ciclu menstrual de doua ori in aceeasi luna ? :( Tin sa precizez ca viata sexuala am reluato de curand k am fost op de apenticita ?

    0
    0

  • myhaela pe 17 Nov 2008, 12:26
    raspunsuri

    buna, as vrea si eu niste rapsunsuri, aproape intotdeauna am incercat sa ma protejez, dar eu si prietenul meu suntem foarte atenti si de ceva timp facem sex fara sa ne protejam, suntem foarte atenti dar luna asta am facut in timp ce aveam ciclu era deja a 3 zi si nu era abundant pot sa raman insarcinata chiar daca nu si-a dat drumul in mine ..

    1
    0

  • popescu ileana pe 13 Nov 2008, 18:31
    metode contraceptive

    nu stiu cum se foloseste metoda calendarului spuneti-mi si mie

    0
    0

  • alina pe 11 Nov 2008, 17:42
    sunt derutata

    Buna .Am si eu o intrebare.Am o viat sexuala destul de fregventa.Sunt foarte derutata mi-a intarziat ciclul menstrual.astazi sunt in ziua 53,dar problema este ca mi-am facut testul de dimineata si a iesit ca nu sunt insatcinata.De ce? Chiar i-mi doresc un bebelus si sunt foarte ingrijoarta pt ca ciclul nu mi-a venit si nici testul nu a uesit ca sunt.Astept raspuns,urgent.Va rog frumos.

    0
    0

  • ionny90 pe 10 Nov 2008, 17:06
    n-am inteles

    dece 13+14?? dak stie sa-,i rasp cineva... "Deci, in cazul tau, cu 27 de zile lungime a ciclului, ovulatia are loccam in ziua a 13-a (13 + 14 = 27). In aceasta situatie, zilele riscantesunt intre ziua a 8-a si ziua a 15-a (4-5 zile inainte de ovulatie si1-2 zile dupa ovulatie)."

    0
    0

  • lucy_neea pe 8 Nov 2008, 03:35
    Perioada fertila

    Ca sa rasp tuturor fetelor care intreaba daca e posibil sa ramana gravide daca fac sex in ultima zi de menstruatie sau la o zi dupa ce s-a terminat va spun clar ca nuuuuuu.....si acum am si eu o intrebare pt voi: pe ce lume traiti fetelor sau mai bn zis dc nu va informati inainte sa va treziti cu burtile la gura? am observat ca multe femei de aici nu stiu nici macar diferenta dintre ciclul menstrual si menstruatie..f tragic in cazul lor...menstruatia este asa-zisa sangerare lunara iar ciclul menstrual este perioada dintre 2 menstruatii ex: luna asta iti vine pe 10.11 iar luna urmatoare pe 07.12,diferenta asta de 28 de zile reprez ciclul tau menstrual desi nr de zile dintre 2 menstruatii poate varia de la o pers la alta, ziua ovulatiei luand ca exemplu datele de mai sus la un ciclu de 28 de zile este pe 24.11 dar atentie indicat ar fi sa nu ai contact neprotejat nici cu 5 zile inainte de ovulatie pt ca spermatozoizii pt trai pana la 4 zile in uter nici 3 zile dupa pt ca ovulul traieste 24-36 ore dupa momentul ovulatiei,prin urmare perioada fertila este de pe 19.11 pe 27.11 in acest caz, sper ca am lamurit pe toata lumea.

    1
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod