Calendarul - metoda de contraceptie traditionala

Poate ca n-o sa-ti vina sa crezi, dar dintre cele 28 de zile ale ciclului menstrual, doar intr-o zi poti sa concepi un copil.
Poate ca n-o sa-ti vina sa crezi, dar dintre cele 28 de zile ale cicluluimenstrual, doar intr-o zi poti sa concepi un copil. Este important sa stiicat mai exact care este acea zi! Daca iti planuiesti sa ramai insarcinata,dar si daca nu te atrage aceasta perspetiva, trebuie sa stii momentelein care se poate intampla asta.

Durata ciclului menstrual este in medie de 28 de zile, dar variaza dela femeie la femeie, intre 23 si 35 de zile. Chiar si pentru aceeasipersoana, rareori se intampla ca durata ciclurilor menstruale sa fieidentica in fiecare luna. In functie de organismul tau, intr-un an dezile pot aparea variatii de la una la sapte-opt zile, sau chiar mai mult.


Daca ai un ciclu regulat, "ceas", este foarte usor sa calculezi zilele derisc maxim, prin metoda calendarului. Sa zicem ca in fiecare luna ciclultau dureaza 27 de zile. Ceea ce se stie relativ sigur despre ciclulmenstrual este ca din ziua ovulatiei pana la aparitia menstruatiei treccam 14 zile.

Deci, in cazul tau, cu 27 de zile lungime a ciclului, ovulatia are loccam in ziua a 13-a (13 + 14 = 27). In aceasta situatie, zilele riscantesunt intre ziua a 8-a si ziua a 15-a (4-5 zile inainte de ovulatie si1-2 zile dupa ovulatie).

De ce 4-5 zile inainte? Pentru ca spermatozoizii pot trai in corpultau pana la 4-5 zile. Si daca inainte de ovulatie cu 4 zile ai avut uncontact sexual neprotejat, este posibil ca unul dintre spermatozoizi safi ramas in viata si sa fecundeze ovulul in momentul in care acesta esteeliberat din ovar.

De ce 1-2 zile dupa ovulatie? Pentru ca ovulul traieste 24 de ore,timp in care orice contact sexual poate duce la o sarcina.

Ce faci insa daca ciclul tau menstrual are durata diferita de la lunala luna? Acum este mai dificil, pentru ca in momentul in care iti vinemenstruatia nu ai cum sa stii care va fi durata ciclului menstrual cetocmai incepe.
Daca s-ar putea sti de la inceput acest lucru, ar fifoarte usor sa stabilesti care sunt zilele de risc maxim, dupa cum amvazut mai sus.

Dar si asa exista o solutie: timp de minim sase luni de zile urmareste sinoteaza pe un calendar zilele cand iti vine menstruatia si vezi apoi catdureaza ciclurile tale menstruale. Sa zicem ca, in sase luni, cel mai lungciclu a fost de 30 de zile, si cel mai scurt de 26 de zile. Inseamna caovulatia s-a intamplat intre zilele a 12-a (pentru ciclul de 26 de zile)si a 16-a (pentru ciclul de 30 de zile).

Cand iti vine menstruatia, este probabil ca ciclul tau sa aiba intre 26-30de zile, dar nu ai cum sa stii la inceput cat va dura.
De aceea va trebuisa nu ai contacte sexuale intre ziua a 7-a (scadem 4-5 zile din ziuaovulatiei ciclului celui mai scurt - ziua 12 din ciclul de 26 de zile incazul nostru) si ziua a 18-a (adaugam 1-2 zile la ziua ovulatiei cicluluicelui mai lung - ziua 16 din ciclul de 30 de zile in cazul nostru).

Atentie! Trebuie sa iti urmaresti si sa iti notezi atent in continuarezilele in care iti vine menstruatia, si sa vezi cat dureaza cicluriletale menstruale. Este posibil ca un ciclu sa fie mai lung de 30 de zilesau mai scurt de 26 de zile, si atunci va trebui sa recalculezi perioadade risc, evident crescand numarul de zile de abstinenta.

Nu uita ca aceasta este o metoda de contraceptie traditionala, cu oeficienta redusa comparativ cu metodele moderne de prevenire a sarcinii!
 

Comentariile 201-250 din 432

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mihaelaalia pe 17 Ian 2010, 16:06
    metoda de calc

    ma poate ajuta si pe mine cineva sa calc au urmat un trat cu anticonceptionale dupa nastere iar pe 15dec am incetat trat pe 18mi-a venit ciclu iar pana azi nu mi-a venit.cand treb sa vina sau cum sa calc sau cum stiu daca am 28,sau 30?sau cu

    0
    0

  • Sanndy pe 14 Ian 2010, 13:09
    Ajutor!!

    Va rog,spuneti-mi ce sa fac,ca nu mai stiu.

    0
    0

  • Sanndy pe 14 Ian 2010, 13:04
    Sunt gravida sau?

    Acum 2 ani am facut un avort.A fost o experienta oribila (mi-am facut mai multe teste de sarcina si toate ieseau negative.Cum sa spun nu stiam sigur daca sunt gravida.Am fost la doctor si nici acesta nu m-ia depistat sarcina si ce mi-am zis e clar nu sunt gravida.Asa ca am inceput sa beu de suparare si prietenul meu dupa 2 luni si ceva mi-a spus ca am sanii mult mai mari decat ii aveam inainte si ca am facut parca un pic de burtica.Nu am dat atentie la ce a spus.Mentionez ca aveam cilcu normal...Dupa 3 luni am observat ca nu imi mai erau bune sutienele si abia atuncea mi-am mai facut alt test de sarcina si a iesit negativ si m-am dus la doctor si m-ia spus ca sunt insarcinata si am facut o ecografie si a trebuit sa renunt la sarcina) .De 8 luni si ceva fac sex/dragoste neprotejat si bineinteles ca ne dam drumu in acelasi timp.Menstruatia o amormala 28-30 de zile,iar acuma m-ia venit ciclu dupa 48 de zile.Oi fi gravida sau?......am uitat sa spun ca nu am avut la prima sarcina nici un simptom cum ca as fii fost gravida.Nu am avut greturi si asa mai departe...

    0
    0

  • Sanndy pe 14 Ian 2010, 12:51
    De vreo 8-9 luni fac sex neprotejat

    De vreo 8 - 9 luni fac sex neprotejat cu sotul.Ne dorim un copil,dar pana acuma nu stiu daca am reusit sau nu sa raman gravida...Mentionez ca acum aproape 2 ani am facut un avort (a fost o experienta foarte neplacuta).Menstruatia o am normala 28-30 zile iar acuma m-ia venit dupa 48 de zile.Am facut mai multe teste de sarcina din care unu a iesit pozitiv si am fost la doctor cu testul de sarcina si cu instructiunile si m-ia facut un control si m-ia spus ori e o posibila sarcina ori t-ia iesit testul pozitiv din cauza ca ai chisturi ovariene.Eu am spus ca e imposibil sa depisteze un test de sarcina asa ceva si m-ia aratat pe prospect la mai multe teste ca daca ai chisturi ovariene acestea influenteaza rezultatele testului.Acuma nu stiu ce sa fac.Spuneti-mi va rog sunt gravida sau..?

    0
    0

  • vio----- pe 7 Ian 2010, 02:39
    sarcina

    nu mai folosesc contraceptive,as vrea sa fac si eu calendaru'da dupa ciclu cam a 9zi am facuto...si mie cam frika ......

    0
    0

  • roberta pe 4 Ian 2010, 22:01
    sarcina ....

    timp de 6 ani am folosit metoda calendarului si nu am ramas insarcinata. eu calculam altfel datele ....acum am insa o mare problema .. eu am menstruatia regulata ( la fiecare 26 de zile imi vine regulata ) Prima zi dupa terminarea menstruatiei ( ziua 6) am facut sex neprotejat. este posibil sa raman insarcinata???

    0
    0

  • miki pe 26 Dec 2009, 23:59
    pot sa fiu insarcinata?

    am si eu o problema si v as multumi daca mi ati putea raspunde.luna trecuta am intretinut relatii sexuale cu iubitul meu.a doua zi mi a venit ciclul,insa luna aceasta imi intarzie,exista vro posibilitate sa fii ramas gravida?va rog mult sa imi raspundeti.

    0
    0

  • alynutza_Andreyutza94 pe 13 Dec 2009, 16:34
    sarcina

    vreau un rasp urgent.st foarte ingrijorata:(( si nu stiu ce sa fac

    0
    0

  • alynutza_Andreyutza94 pe 13 Dec 2009, 16:32
    sarcina

    am si eu o intrebare.am facut sex neprotejat marti si luna a fost ultima zi de menstruatie.am ramas insarcinata?mentionez k ma ustura cand imi fac nevoile,este din cauza k poate am ramas insarcinata sau am facut infectie.am 15 ani

    0
    0

  • bmw001 pe 9 Dec 2009, 13:56
    sarcina

    buna.am o problema foarte serioasa,in data de30.10 2009 am fost ultima data la ciclu,am facut dragoste imediat dupa terminare partenerul meu a facut acolo intelegeti ce vreau sa spun,sunt ingrijorata ca nici in ziua de azi 9.12.2009 nu mia venit ciclul,faptul face ca pana in ziua aceea am luat aticonceptionale.intrebarea este am ramas insarcinata sau nu .imi fac multe griji din cauza asta,ce sa fac

    0
    0

  • mihaela nodea pe 17 Nov 2009, 15:01
    sunt ingrijorata

    Am facut sex neprotejat in prima zi dupa ce mi s-a terminat ciclul.Acum mi-a intarziat 2 zile.As dori sa stiu daca este vreo diferenta intre ovulatie si perioada in care imi vine ciclul propriu-zis.Daca nu este nici o diferenta atunci perioada de dinainte de a-ti veni ciclul-propriu-zis,in timpul ciclului si imediat dupa e perioada cea mai fertila?Astept raspuns urgent.multumesc

    0
    0

  • alina pe 14 Nov 2009, 20:49
    pot ramane insarcinata daca fac sex neprotejat cu o zi inainte de ciclul menstrual? Va multumesc .

    pot ramane insarcinata daca fac sex neprotejat cu o zi inainte de ciclul menstrual? Va multumesc .

    4
    1

  • ida pe 4 Nov 2009, 21:58
    contraceptia-metoda calendarului

    Buna daca am contact sexual neprotejat cu 7 zile dupa menstruatie pot ramane insarcinata? Mentionez ca am nascut si primul ciclu menstrual l-am avut dupa 2 ani si jumatate de cand am ramas insarcinata.Va multumesc.

    0
    0

  • andeea pe 19 Oct 2009, 13:54
    calendarul-metoda de contraceptie

    Buna.Sunt la inceputul vietii sexuale...am avut putine experinte.Ultima data am facut o q prietenul meu la o zi dupa incheierea ciclului menstrual...,celelalte dati am folosit de fiecare data prezervativ...acum sunt f speriata...sunt oare sanse sa fii ramas?

    0
    0

  • elena pe 15 Oct 2009, 22:58
    calendarul-metoda de contraceptied

    Daca am avut un act sexual neprotejat cu 5 zile dupa terminarea ciclului menstrual,as putea sa ramin insarcinata?

    5
    0

  • elena pe 15 Oct 2009, 22:52
    calendarul-metoda de contraceptie

    dac am avut contact sexual neprotejat cu 6 zile dupa terminarea ciclului menstrual,pot sa ramin insarcinata?

    0
    0

  • cristina pe 11 Oct 2009, 10:34
    doresc sa raman insarcinata

    dores sa raman insarcinata

    0
    1

  • inuleavladut pe 16 Iun 2009, 18:28
    e posibil?

    salut,fetelor,am si eu o intrebare,am urmat contraceptive timp de 2,5 ani,acum neam decis sa avem un bebelus,pe data de 9 mai am gatit de luat contraceptive si luna aceasta ciclu a intirziat de o saptamina,e posibil sa ramin insarcinata imediat dupa oprirea pastilelor?

    0
    0

  • dana pe 10 Iun 2009, 14:42
    adevarat?

    este adevarat ca daca intretzii un act sexual cu o persoana dar neprotezat cu 5 zile inainte si cu 5 zile dupa ciclul menstrual nu poti ramane insarcinata?

    0
    0

  • alexandra pe 6 Iun 2009, 10:40
    sarcina

    daca am facut 2 teste de sarcina si au esit pozitive si ampoi inca 2 negativ ce inseamna

    0
    0

  • dani33la pe 1 Iun 2009, 21:18
    ciclu

    cate zile inainte si dupa menstruatie nu pot ramane insarcinata? multumesc anticipat k nu inteleg..:*

    0
    0

  • girl pe 20 Mai 2009, 22:02
    adevar?

    o femeie ramane insarcinata daca are orgasm in tp actului sexual si dupa??rasp urgent varog

    3
    0

  • adriana pe 19 Mai 2009, 15:18
    zile fertile

    va rogun raspuns...luna trecuta am avut menstruatie incepind cu data de 30 martie2009 si luna aceasta pe 3mai 2009,luna aceasta pe data de 13 am avut contact sexual neprotejat....ce sanse sunt sa fii ramas insarcinata? va multumesc

    1
    0

  • mirela pe 17 Mai 2009, 21:49
    sarcina?????????

    va rog un raspuns...luna trecuta mi-a venit pe 10,luna asta pe 10 am avut un contact dupa ceva timp...fara,si azi suntem in 17 si nu mi-a venit crede-ti ca sunt insarcinata,de regula imi vine regulat,si stiu si de faza cu schimbatul perioadei,dar totusi,parca este prea mult,am fost in zilele fertile?????

    0
    2

  • violeta pe 8 Mai 2009, 10:44
    ovulatie tirzie?

    va rog sa ma ajutati si pe mine..Eu am CM la 27 zile fix si temperatura mea creste la 19 zile de la CM ,,,dupa calcule ar trebui sa creasca a 13 zi .INTREBAREA MEA ESTE DACA AM OVULATIA ASA TIRZIE AS PUTEA RAMINE INSARCINATA?rog mult un raspuns daca stie cineva,,,imi doresc mult un copilas...multumesc!

    0
    0

  • cristina pe 3 Mai 2009, 19:35
    sarcina?

    tin sa precizez ca am un ciclu regulat 28 zile si dupa menstruatie prima zi am facut sex neprotejat…este posibil sa fiu insarcinata avand in vedere k acum mi-a intarziat 4 zile…….acum nu iau anticonceptionale pt ca sunt in acea perioada de pauza

    0
    0

  • viky pe 2 Mai 2009, 15:08
    vreau sa raman gravida mai repede

    Ajutati-ma cu un sfat cum sa raman mai repede gravida incerc de 11 luni dar fara nici un rezultat.

    0
    0

  • Roxana pe 24 Apr 2009, 16:26
    vreau sa ramin isarcinata

    as vrea si eu sa ramin insarcinata,,,,ne dorim mult un copil,,,am un ciclu regulat,,la 34 de zile si nustiu cum sa socot ziua in care pot sa ramin insarcinata...Va rog ajutatima!!!! Pe data de 5.04.2009 am avut ciclul,,,, ati putea sa-mi ziceti cind e acea zi in care pot sa ramin insarcinata...Va multumesc mult... Raspundetimi si ajutatima

    0
    0

  • Roxana pe 24 Apr 2009, 16:22
    vreau sa ramin isarcinata

    as vrea si eu sa ramin insarcinata,,,,ne dorim mult un copil,,,am un ciclu regulat,,la 34 de zile si nustiu cum sa socot ziua in care pot sa ramin insarcinata...Va rog ajutatima!!!! Pe data de 5.04.2009 am avut ciclul,,,, ati putea sa-mi ziceti cind e acea zi in care pot sa ramin insarcinata...Va multumesc mult... Raspundetimi si ajutatima

    0
    0

  • Raluca pe 23 Apr 2009, 20:17
    Perioada fertila

    Am si eu o problema... Pe data de 30 martie 2009 mi-a venit ciclul si m-a tinut 5 zile. As vrea sa stiu daca in data de 9 aprilie 2009 cand am facut sex neprotejat eram in perioada fertila si bineinteles daca exista riscul sa raman gravida. Ma cam dor sanii, dar nu stiu daca din cauza ca treb sa-mi vina ciclul sau din alta cauza... Durata ciclului menstrual este intre 26-28 de zile, difera de la o luna la alta. Va multumesc.

    0
    0

  • pufffuletz pe 2 Apr 2009, 17:49
    Calendarul - metoda de contraceptie traditionala

    Azi mi-am facut cont pe acest site . Comentariile pe care le-am citit la acest subiect m-au lasat cu gura cascata ! Cum e posibil sa incepi viata sexuala si sa nu stii ce e acela ciclu menstrual , diferenta dintre acesta si menstruatie , ce inseamna prima zi de ciclu , etc.............. cand sunt la dispozitie atatea posibilitati de documentare : internet , carti , reviste ? E adevarat ca trebuie sa mai si citesti ...................... As dori sa va ajut , dar sunt zeci de intrebari . Daca am timp voi pregati un articol zilele urmatoare pe intelesul tuturor nu copiat din vreo alta publicatie , in care incerc sa raspund la cat mai multe din intrebarile voastre

    2
    0

  • cristina pe 31 Mar 2009, 03:59
    vreau un bebe

    spuneti si mie metode usoare cum sa raman gravida multumesc

    2
    0

  • mil pe 28 Mar 2009, 21:25
    sunt insarcinata?

    dak am facut sex in a 5 zi a menstruatiei sunt sanse sa raman insarcinata

    2
    0

  • mihaela pe 28 Mar 2009, 12:54
    este adevarat...?

    Este adevarat ca: o femeie nu ramane insarcinata, daca nu ajunge la orgasm in timpul unui act sexual(chiar daca e in perioada de mijloc a ciclului menstrual)?

    0
    1

  • mira pe 28 Mar 2009, 02:11
    pot ramane insarcinata?

    Aseara am facut dragoste cu prietenul meu protejat,numai ca in final a iesit prezervativul in timpul ejacularii.Acum o saptamana am luat postinor-2.Este posibil sa raman insarcinata?Astept mail urgent

    0
    0

  • mihaela pe 27 Mar 2009, 18:22
    cum pot evita sarcina?

    daca sunte-m virgini amandoi cum putem evita sarcina?cum se calculeaza cu calendaru?

    0
    0

  • ramona pe 26 Mar 2009, 01:26
    vreau sa raman insarcinata

    incercam de vreo 6 luni sa facem un copil suntem disperati ca nu raman insarcinata nu stiu ce sa facem, va rog daca ma poate ajuta cineva sa-mi explice calendarul mai bine nu am un ciclu regulat mi-a intarziat si 15 zile am fost la dr. si spune ca o ok. acum cam 8 ani am facu un avort e posibil sa fie vreo problema asta? va multumesc

    0
    0

  • ardelean silvia pe 23 Mar 2009, 10:48
    vreau un sfat urgent

    eu am 21 ani am fost operata cu sterilitate primara anul trecut in luna iulie.am facut aceasta operatie ca sa raman insarcinata dar eu de atunci inca nu am ramas insarcinata!!!!!de ce??ciclul menstrual imi vine regulat in fiecare luna in 22 si ma tine 4-5zile.ce sa mai fac??cum sa calculez ???va multumesc.

    0
    0

  • roxana c pe 19 Mar 2009, 12:13
    sal

    buna am facut sex pe data de 12 a luni martie si sia dat drumu in mine trebuia sa imi vina ciclu dar nu imi mai vine oare am ramas insarcinata sau am o mica dereglere ca eu mam spaLat bn dupa actu sexual

    0
    0

  • diana pe 19 Mar 2009, 01:07
    pot ramane gravida..

    daca am facut numai sex protejat?care sunt cauzele de intarzie menstruatia in acest caz?care ar fi dupata mazima de zile intre cicluri?va rog sa imi oferiti un raspuns..ms

    1
    0

  • ale pe 8 Mar 2009, 21:26
    este un risc mare

    am facut-o in a 6 zi dupa menstruati ...el nu si-a dat drumul inauntru ..si a fost un contact sexulat neprotejat...care sunt riscurile sa raman insarcinata???????

    0
    1

  • Alexandra pe 5 Mar 2009, 23:36
    CRED CA AM RAMAS !

    am facut'o cu 4 zile inainte de menstruatie...el nu si'a dat drumu' in mine dar am auzit de asa numita "picatura fericirii" si a fost fara prezervativ:-s tare mi'e frica ...spuneti'mi va rog ce sanse sunt s fi ramas insarcinata!! astept rasp pe mailu meu

    0
    0

  • butnaru cristina pe 3 Mar 2009, 10:35
    urgent

    va rog a-mi spune daca exista riscul de a ramine insarcinata facind sex in perioada de menstruatie. va rog raspundeti urgent pe adresa de mail crystyna_lopez@yahoo.com mii de multumiri

    0
    0

  • miruna pe 24 Feb 2009, 23:27
    ce risc exista?

    buna! am avut contact sexual in a 9 azi a ciclului. prima zi a ciclului pe 14, iar contactul pe 22. mentionez ca fost primul meu contact sexual, ca metoda contraceptiva: coitus intreruptus. ce risc exista sa raman insarcinata? Multumesc!

    0
    0

  • alina pe 19 Feb 2009, 17:09
    pt roxana stolnicu

    buna rox perioada ta fertila e de pe 20-23 dar dupa calculu m,eu si dupa rozeta meamai sigur pe 22 sau calculeaza tu a 13-14 zi din prima zi amenstruatiei

    0
    0

  • alina pe 19 Feb 2009, 16:58
    pt adrada

    buna andrada am vazut mes tau si am zis sati rasp deci daca ai avut contact sexual dupa ciclu imediat nuti fa probleme ca fecare femeie are o perioada de ovulatie adica (concepere) si acea perioda depinde de la femeie la femeie dar daca a fost imediat dupa ciclu nu ai cum sa ramai insarcinata pt ca din prima zi a menstruatiei pana in a8-9 zi nu ramai sa ai grija urmatoarele 9 zile .deci inainte de menstra 9 zile i urmaoarele 9 adica item sus nu ramaidaca mai vreo nelamurire iti voi sp

    0
    0

  • Raluca pe 18 Feb 2009, 18:52
    ce risc exista?

    buna...am avut un contact sexual cu prietenul meu...pana acum era neprotejat dar nu ejacula in mine...de data aceasta a folosit prezervativ sa vada cum se simte....dar knd s-a terminat totul...am vazut la baza penisului sau urme ce semanau cu sperma..dar am verificat si prezervativul nu era spart deloc si pozitionat bine...el spune ca este de la mine acea secretie...stiu ca e posibil, dar imi este frica...ce risc exista sa raman insarcinata?

    0
    0

  • andrada pe 17 Feb 2009, 14:48
    pot ramane insarcinata?

    am facut sex neprotejat,adik imediat dupa ce am avut ciclu,dupa o 12 ore maxim...e posibil sa raman insarcinata???? va rog sa raspundeti.multumesc

    0
    0

  • ALINUTZA pe 16 Feb 2009, 18:41
    IMPORTANT

    VREAU SA STIU DACA ESTE ADEVARAT CA DIN PRIMA ZI A MENSTRUATIEI PANA IN A 9 ZI NU RAMAI INSARCINATA SI APOI URMATOARELE 9 ZILE RAMAI SI DACA DUPA ACEASTA PERIOADA DUPA PERIOADA NASPA RAMAI INSARCIATA ADICA MIE IMI VINE REGULAT PE17 PANA PE 26 NU POT RAMANE APOIPANA PE 5 POT RAMANE SI DUPA AIA PANA LA URMATORUL CICLU ADICA PANA PE 16 POT RAMANE????????AST UN RASP DE LA CINEVA SIGUR EU AMAUZIT CA ASA EST DORESC SAMI COMFIRME CINEVA

    0
    0

  • cristina pe 15 Feb 2009, 15:38
    sarcina

    salut. La mine durata ciclului menstrual este de 28 de zile. Imi doresc foarte mult un copil. Suntem impreuna de 4 luni si intotdeauna facem sex neprotejat. Dar vreau sa stiu si eu care sunt zilele in care poti ramane insarcinata cf. calendarului. Acum chiar ca m-am incurcat rau de tot. Va rog mult sa ma ajutati. Va multumesc anticipat.

    1
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod