Anticoncepţionale: 8 dezavantaje

Eşti adepta pastilelor contraceptive? Ştii că există şi câteva dezavantaje despre care trebuie să fii conştientă înainte de a începe administrarea lor. Iată care sunt acestea!

Eşti adepta pastilelor contraceptive? Ştii că există şi câteva dezavantaje despre care trebuie să fii conştientă înainte de a începe administrarea lor. Iată care sunt acestea!

 

Administrarea pastilelor contraceptive se face pe toată perioada în care nu îţi doreşti să rămâi însărcinată, fără să faci pauze de 1-3 luni, susţin medicii ginecologi şi specialiştii în planificare familială. Anticoncepţionalele orale conţin fie o compoziţie estrogen/progesteron (se iau 21 zile cu o săptămână pauză între două folii), fie doar progesteron (se administrează continuu, fără pauză).

Ele îşi exercită acţiunea prin: blocarea ovulaţiei sau îngroşarea mucusului cervical, aflăm de la medicul ginecolog Cornelia Popescu.

Iată care sunt cele mai importante dezavantaje şi contraindicaţii ale pastilelor combinate (estrogen/progesteron):

1. Spre deosebire de prezervativ, pastilele contraceptive nu te protejează de bolile cu transmitere sexuală.

2. Dacă ai o problemă cu fierea, anticoncepţionalele îţi pot accentua simptomele.

3. Necesită administrare zilnică timp de 21 de zile, cu pauză de o săptămână între două folii. Şi este preferabil ca administrarea să fie făcută în acelaşi moment al zilei.
Dacă ai uitat să iei pastila într-o zi, administreaz-o cât mai repede, iar pe următoarea las-o pentru ora stabilită.

4. Nu sunt recomandate femeilor care au un risc crescut de accident tromboembolic, accident vascular cerebral sau ischemie coronariană.

5. Medicii nu le recomandă femeilor care suferă de anumite tipuri de migrenă.

6. Pot să cauzeze dureri de cap, creşteri temporare în greutate şi sângerări vaginale reduse la începutul administrării, însă medicii susţin că aceste probleme dispar în următoarele 3-4 luni.

7. Dacă alăptezi nu poţi să iei anticoncepţionale.

8.
Nu sunt recomandate în cazul în care există suspiciuni de cancer genital sau mamar.

 

 

Atenţie!


Ştim că este vorba despre un medicament care poate să genereze anumite schimbări mai puţin benefice în organism, după cum au arătat şi studii mai recente care leagă utilizarea anticoncepţionalelor cu diverse probleme medicale. Printre complicaţiile pe care le pot produce pastilele contraceptive sunt: tromboembolii, infarct miocardic, accident cerebral vascular, în special la femeile care fumează, au o vârstă înaintată, suferă de obezitate, diabet sau hipertensiune arterială, ne spune medicul ginecolog Cornelia Popescu.

 

"Din aceste motive contracepţia hormonală combinată este formal contraindicată femeilor care au depăşit 35 de ani.

Totuşi, poate să fie folosită în siguranţă de femeile între 35 şi 45 de ani dacă sunt sănătoase şi nu fumează. Trebuie folosite formule cu doze mici", explică specialistul.

 

Comentarii (47)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ana pe 28 Ian 2015, 11:13
    fumatul si pilulele contraceptive

    am si eu o intrebare daca am 25 de ani si fumez si recent am inceput tratamentul cu pilule contraceptive,trebuie neaparat sa renunt la fumat? daca, da,va rog sa imi explicati de ce.va multumesc

    0
    0

  • cristina pe 28 Ian 2014, 15:58
    imi cade parul..

    Buna ziua ! Mi s-au prescris anticonceptionalele Longest exact pentru ca sufar de o dereglare hormonala si imi cade foarte mult par. Aceste pilule contin atat estrogen cat si progesteron. Credeti ca ma vor ajuta sa nu imi mai cada parul sau vor inrautati situatia ? Multumesc anticipat

    0
    0

  • aida pe 4 Aug 2013, 22:22
    diane 35

    buna!...am 41 de ani si de-a lungul timpului am luat anticonconceptionale (rigevidon si diane 35) cu pauze de cateva luni din cand in cand. ...acum iau diane 35 din decembrie 2011 fara pauza...nu sunt fumatoare, nu am probleme de sanatate insa ma tem ca as putea avea probleme avand in vedere varsta pe care o am.....ce parere aveti?...mai e cineva in situatia mea?....ce alta metoda de contraceptie ar fi mai potrivita?

    5
    4

  • elena pe 6 Ian 2013, 21:13
    pot ramane insarcinata

    buna seara.iau de aproape 6 luni anticonceptionale pot ramane insarcinata chiar dak le iau?as rasp.va mutumesc

    7
    0

  • Andreea pe 25 Oct 2012, 22:03
    am o nelamurire

    Vreau sa iau anticonceptioanale Diane -35 pentru reglarea menstruatiei si pentru intretinerea actului sexual..exista vreo sansa sa raman insarcinata cu aceste anticonceptionale?

    3
    7

  • ana pe 26 Aug 2012, 13:03
    bune sau rele uneori necesare

    eu iau anticonceptionale ptr. ca altfel nu-mi vine ciclu...sau daca vine dureaza si 2 saptamani..am mers la multi medici,mi-am fc. teste hormonale...nu mi-a dat nimeni un raspuns exact..totul pare k nimeni nu intelege cauza...le iau 3 luni, fac pauza alte 3..si tot asa...insa despre sterilet....care doriti mai ganditi-va,am o prietene care a ramas insarcinata avand sterilet....s-a desprins sau nu stiu ce s-a intamplat...ea locuind la tara facea efort fizic destul de mare. in afara de asta va puteti trezi cu multe alte probleme in urma steriletului..mare grija...vizita cat mai des la ginecolog....poate ati auzit de rani pe col sau chiar cancer uterin...eu nu m-am risca sa-mi pun sterilet...

    0
    2

  • liana22 pe 2 Iul 2012, 00:51
    ac

    @liana22 ce legatura are doctorul cu organismul fiecareia? ? ?

    1
    0

  • mihai pe 14 Dec 2011, 16:36
    9. Anticonceptionalele nu sunt 100% sigure, poti avea ovulatie si face avort fara sa sii

    Acum ganditi-va si voi, exista vreun medicament care face exact ce ar trebui sa faca? fara variatii de la persoana la persoane, fara efecte secundare? Raspunsul este nu? Atunci cum poti sa crezi ca este pastile iti garanteaza ca nu ovulezi niciodata si odata ovulul fecundat, nu ii impiedici nidatia si nu il AVORTEZI? Aia nu e o viata ucisa? NIDATIA inseamna procesul prin care un ovul fecundat se prinde in uter pentru a-si incepe dezvoltarea. Oprind acest proces faci o crima! Asa ca folosim prezervativele mereu si nu mai vrem sa auzim de metode hormonale pentru cu ca nu avem incredere in ele. Vom incerca toate metodele naturale, ca in care iti verifici nivelul de ovulatie cu ajutorul unui test din saliva combinat cu metoda calendarului si coitul intrerupt. Cred ca e cel mai bine sa folosim ceea ce ne-a dat Dumnezeu si nu sa ne bagam in noi tot felul de ¨inventii¨ stralucite ale medicinei atat de imperfecte si ale carei descoperiri se bazeaza numai pe experimente si teste de laborator pe maimute si sobolani. Sanatate si gandire libera!

    4
    1

  • yka pe 4 Iul 2011, 13:04
    po ramane insarcinata?

    Dak iei anticonceptionale poti ramane insarcinata???????????? am o colega la servici care a ramas de 2 ori desi lua anticonceptionale.. Ciudat,nu???????

    7
    0

  • deea pe 21 Iun 2011, 15:52
    steriletul? sau mai bine altceva

    Buna fetelor, eu, cu ochii mei am vazut o femeie trecuta de 45 de ani cu sterilet montat, la ginecolog. Ramasese insarcinata si urma sa-i faca intrerupere de sarcina. Steriletul se poate misca/deplasa fara sa simti si astfel sa se strecoare vreun spermatozoid mai fasnetz. Si mai stiu ca se pot face infectii locale daca organismul nu-l accepta, e un corp strain, totusi. As incerca si eu nuvaringul, parca am o retinere din cauza hormonilor. Acum folosesc spermicide ovule, dupa ani de anticonceptionale, refuz sa ma mai otravesc, pentru ca-s niste otravuri. Sanatate tuturor!

    2
    0

  • oana pop pe 6 Mai 2011, 19:17
    pareri si pareri

    eu iar de 6 ani anticonceptionale si nu mam ingrashat un kg :)) si nici alte probleme nu am avut . daca mergi la un medic bun nu vad de ce ai avea probleme .

    2
    0

  • liana22 pe 1 Apr 2011, 13:32
    ce-ti zice doctorul

    cu doctorul ginecolog ai vorbit? el ar trebui sa ti le prescrie. anticonceptionalele orale iti regleaza menstruatia, dar au o cantitate mare de estrogen, iar steriletul..daca nu ai avut copii, mai bine nu. deci ramane inelul. am folosit si eu inel cat am avut o relatie serioasa si mi-a reglat f frumos menstra deci poti sa-l intrebi pe doctor in special de asta.

    3
    0

  • candygirl pe 31 Mar 2011, 00:47
    ce sa aleg?

    ce sa aleg intre sterilet, anticonceptionale si inel vaginal? care e mai bun pentru mine daca am 20 de ani si o menstruatie neregulata?

    1
    0

  • allyssa1 pe 28 Mar 2011, 14:56
    @ ZIna

    Zine, intai trebuie sa mergi la doctor. Dar din experienta personala nu prea ti-as recomanda Diane! Sunt f puternice pentru ce vrei tu si nu e nevoie sa iei ditamai doza de estrogen ca sa reglezi menstruatia si sa scapi de dureri. http://healthy.kudika.ro/articol/healthy~sexologie-si-reproducere/15731/povestea-pe-care-trebuie-sa-o-stii-despre-contraceptivele-hormonale.html#comments_href Uite o lista cu tipurile de contraceptive hormonale, din care eu personal iti recomand inelul vaginal care iti va regla menstra si nu va mai fi dureroasa.

    1
    0

  • Zina pe 21 Mar 2011, 14:38
    Diane

    Sunt bune Dianele pentru reglarea menstruatiei? Nu fumez, nu am proble de sanatate in afara de durerile lunare, din cauza menstrei..

    0
    2

  • Anda pe 20 Mar 2011, 20:45
    pastilele

    E buna contraceptia hormonala combinata dar nu sub forma de pastile. Noua generatie de contraceptive hormonale clar este cu mult mai evoluata si se observa diferenta la administrarea pastilelor si a inelului de exemplu, care este cea mai buna alternativa pentru pastile as zice eu.

    3
    0

  • Georgiana pe 14 Mar 2011, 02:03
    :)

    Eu nu am avut atatea probleme cu ingrasatul cat am avut cu memoria. Mereu uitam s-o iau la timp si ma enerva pentru ca in loc sa stau linistita, tot timpul trebuia sa folosesc si prezervativul ca sa nu risc vreo sarcina. Cum sterilat nu puteam folosi am trecut la inelul vaginal ca sa fiu sigura ca nu mai trebuie sa iau pastila zilnic.

    1
    0

  • allyssa1 pe 13 Mar 2011, 18:41
    dietele

    da, dietele nu prea au efect cand iei pastile.. doar sa tii vreun post negru sau ceva ca altfel nu vad cum poti mentine greutatea daca nu ti se potrivesc. estrogenul are avantaje dar si dezavantaje si aia e. cu cat mai putin cu atat mai bine.

    0
    1

  • Una pe 7 Mar 2011, 01:25
    Dezavantaje

    Cel mai mare dezavantaj al pilulei este de departe faptul ca ingrasa!! SI ingrasa mult! Oricat ai tine diete & co, degeaba. Cea mai buna metoda combinata pe care am folosit-o pana sa fac bebe a fost inelul vaginal, care nu mi-a adus deloc neplaceri de-astea.

    1
    0

  • Zara pe 1 Mar 2011, 13:06
    fetelor

    Fetelor, nu va speriati. Pilulele au efecte adverse pentru ca au o doza mai mare de hormoni, dar daca ti se potrivesc sau ai nevoie de ele, sunt ok. Insa pentru cine vrea o contraceptie comoda si fara prea multe riscuri, folositi nuvaringul ca nu va va afecta atat de mult. luana, pentru o fata de 24 de ani care nu a mai luat pastile, e chiar ok sa incepi direct cu inelul nuvaring, ca doza estrogenului nu e mare, chiar dimpotriva dar ofera aceeasi protectie ca si pilula.

    1
    0

  • Veraa pe 1 Mar 2011, 02:48
    si eu

    Si eu vreau sa stiu ce as putea sa folosesc in locul pilulelor. Ce-i drept inca nu am folosit pilulele dar deja ma sperie ce citesc despre ele.

    0
    1

  • luana pe 28 Feb 2011, 20:18
    alternative

    ce alternative mai bune pot gasi pilulelor? si care-s mai potrivite pentru o fata de 24 de ani?

    1
    0

  • Diana pe 20 Feb 2011, 20:19
    Da

    Pai tu ce crezi? E exact ca la antibiotice: ora fixa are si ea un rol important in buna functionare a acestora. Plus ca-ti mai ametesti si organismul cu dozele de hormoni luate aiurea. Foloseste si tu altceva ce nu necesita o atentie atat de riguroasa ca sa fii sigura ca nu ai surprize.

    1
    0

  • luana pe 20 Feb 2011, 16:12
    e adevarat?

    eu nu am avut probleme mari cu pilulele decat ca uit destul de des sa le iau la ora exacta. cineva mi-a zis ca daca ma incadrez intr-un interval de 12 ore dupa ce uit sa le iau, nu ar exista probleme..dar ginecologul a zis ca astfel risc sa raman insarcinata in cazul contactelor neprotejate.uneori uit iar alteori nu aud alarma. e posibil sa le scada eficienta asstfel?

    0
    1

  • Ginna pe 20 Feb 2011, 16:07
    cu pofta

    cu pofta de mancare sa zicem ca o mai poti stapani dar ce te faci cu migrenele si starile de dispozitie, care nu sunt tocmai usor de stapanit. nu e ok sa fii depresiva si nervoasa tot timpul. degeaba scapi de problemele durerii lunare daca dai peste altele.

    3
    0

  • allyssa1 pe 18 Feb 2011, 17:12
    monica

    Nu sunt recomandate fumatoarelor punct. De ce riscati? Cat despre pofta de mancare... exista si alte variante contraceptive, tot hormonale, dar cu doze muuult mult mai mici, care nu te vor mai ingrasa in principal pentru ca nu-ti vor mai da o pofta de mancare atat de mare.

    1
    0

  • monica pe 13 Feb 2011, 22:32
    fumatul si anticonceptionalele

    Buna ziua! Mie mi s-a recomandat Laurine , iau doar de o luna insa inafara de pofta de mancare nu am nici o problema. Pot avea efecte negative 3-4 tigari pe saptamana?

    0
    1

  • flori pe 13 Feb 2011, 22:11
    mm

    pilulele au foarte multe dezavantaje: de la administrare pana la efecte adverse. sa stai zilnic cu pastilele dupa tine, sa nu cumva sa uiti sa le iei la ora exacta sau cu tine in excursie, sa nu cumva sa versi dupa ce le-ai ingerat, iti dau dureri de cap la propriu si la figurat!

    5
    0

  • allyssa1 pe 7 Feb 2011, 02:37
    steriletul

    stadelyna, steriletul nu protejeaza 100%. cred ca in afara de abstinenta nimic nu protejeaza 100%. ligaturarea trompelor mai este foarte sigura dar nu este o optiune pentru cele care vor vrea copii o data si-o data. sunt si alte tipuri de contraceptive hormonale care nu provoaca atatea neplaceri ca si pilulele sa stii.

    2
    0

  • stadelyna pe 4 Feb 2011, 17:13
    prodariu oana

    steriletul e ok numai daca esti sanatoasa,trebuie sa vorbesti cu medicul tau ginecolog...te protejaza 100 % de sarcina dar nu si de bolile cu transmitere sexuala,se poate pune numai daca ai nascut cel putin odata...dupa o perioada daca mai vrei copii poti sa il scoti...sper ca team ajutat...

    2
    0

  • kayla pe 29 Ian 2011, 22:27
    fumatul nu e ok

    denisa, se stie foarte clar ca fumatoarelor nu li se recomanda sa ia contraceptive hormonale, mai ales pilule, care au o doza hormonala foarte mare

    1
    0

  • Mena pe 29 Ian 2011, 22:10
    punctul 6

    La punctele 2+6 eu as mai adauga o intreaga lista: greata, varsaturi, retii apa, faci celulita, indispozitii, libidou scazut etc. Astea, adunate la un loc, fac din pilule niste bombe hormonale pe care putem sa le evitam foarte usor atata timp cat sunt si alternative mai bune!

    0
    1

  • allyssa1 pe 26 Ian 2011, 06:15
    off

    normal ca e periculos sa iei fara consultatie ssamara20, nici algocalminul nu se mai da fara reteta acum. si cazurile in care a aparut par pe fata sunt probabil rare, si cu siguranta aparute doar la femeile care au luat contraceptive pe baza de hormoni, de capul lor! hirsutismul poate de exemplu sa apara si fara sa iei contraceptive hormonale iar acestea sa-l trateze....

    1
    0

  • mih.andra pe 26 Ian 2011, 06:11
    ssamara20

    Pai daca le iei fara prescriptie medicala normal ca poti lua ceva ce-ti face rau. Si sa stii ceva: contraceptivele hormonale pot fi folosite in tratarea chisturilor ovariene asa ca nu e totul sumbru si periculos in a folosi asa ceva. ps: sunt si metode cu doze mici de hormoni, nu mai speria lumea. eu o folosesc pe cea cu cea mai mica doza de hormoni: nuvaring, si-s sanatoasa tun!

    0
    1

  • ssamara20 pe 25 Ian 2011, 15:15
    nu va grabiti sa alegeti anticonceptionale

    daca ati auzit de cancer mamar, noduli si chisturi ovariene aflati ca cele mai expuse la ceste boli sunt femeile care isi administreaza anticonceptionale (fie pe cale orala,injectabile, plasturi etc) si afecteaza in special adolescentele sau femeile care le folosesc ani de zile fare pauze semnificative! efectele sunt ireversibile si avantajele sunt doar de moment...daca se merita acest risc judecati si singure, cunosc un caz, o femeie s-a ales cu par pe fata si mustata, kg in plus dupa ce medicul i-a prescris niste anticonceptionale care nu i se potriveau, se le mai iei si asa de capul tau fara o consultatie mi se pare un joc prea periculos

    0
    2

  • adryana pe 24 Ian 2011, 22:42
    anticonceptionale

    buna111eu iau tri regol de 3 ani si nu am nici un fel de probleme.nu am luat in greutate si nici nu ma mai imi este rau in timpil menstruatiei.m-am obisnuit cu ele si imi este fparet bn.va pup1111

    0
    1

  • Ella pe 24 Ian 2011, 14:07
    anticonceptionale

    Eu am luat Logest timp de 4 ani si nu am avut probleme cu greturi sau alte chestii de genul asta,in schimb dupa vreo 2 ani mi-a aparut celulita si nu am reusit sa scap de ea decat cand am incetat sa mai iau pastilele.Mie nu mi le-a recomandat nimeni,le-am ales eu.Exista insa riscul sa nu mai pot face copii daca nu am facut pauza si le-am luat continuu pana la 4 ani?

    0
    2

  • Nereida pe 24 Ian 2011, 10:46
    anticonceptionale

    Nici eu nu aveam incredere in anticonceptionale; insa am inceput sa iau din iunie anul trecut si sunt multumita. Nu am avut nici complicatii si nici efecte adverse..insa am stiut sa-i spun doctoritei sa-mi prescrie unele cu doza mica de hormoni si asa am ajuns la "Logest" pe care vi-l recomand,e f ok si nu am avut nicio problema.Succes!

    3
    1

  • oana pe 24 Ian 2011, 08:24
    ...

    daca e s-o luam asa si banala aspirina are f multe containdicatii;insa nu a pomenit nimeni de avantajele pilulelor care previn aparitia cancerului de endometru si a cancerului de ovar.

    1
    0

  • patty pe 23 Ian 2011, 00:32
    @ me_eva

    Ba cred ca acele contraindicatii fac din pastile niste metode contraceptive foarte dezavantajoase.

    2
    0

  • patty pe 23 Ian 2011, 00:29
    Yasmine

    Am luat si eu 3 luni Yasmine si am avut greturi de credeam ca-s insarcinata, ma ingrasasem, ma dureau sanii. Numai "simptome" ale sarcinii. am renuntat la ele in favoarea nuvaringului pe care mi l-a recomandat, culmea, o farmacista. a stiut ea ce-a stiut.

    2
    0

  • Raluca pe 22 Ian 2011, 23:59
    nu ms

    Cred ca stie toata lumea ce cantitate mare de hormoni contin pastilele, nu inteleg de ce le mai si foloseste lumea din moment ce exista si alte metode cu doze hormonale mai mici

    2
    0

  • mih.andra pe 22 Ian 2011, 17:05
    pilule NU!

    nu fumez si nu am probleme cu fierea in mod normal si cu toate astea de la pilule am avut migrene, greturi si vase de sange sparte. deci nu ms, prefer inelul!

    1
    0

  • rae pe 22 Ian 2011, 16:28
    aoleu

    pentru ca pastilele au atatea dezavantaje eu folosesc inelul nuvaring. e singurul care are cea mai mica doza de hormoni si care nu dau atatea efecte adverse..

    0
    1

  • me_eva pe 22 Ian 2011, 11:28
    bla bla

    unu: nu poti sa treci ca dezavantaj recomandarile! deci raman numa 4 dezavantaje. denisa. eu tot am luat anatic. si am fumat si nu am ajuns in spital. ce legatura are?

    1
    0

  • denisa pe 22 Ian 2011, 10:45
    foarte mare atentie!!!!

    aveti foarte mare grija daca luati anticonceptionale si fumati eu am patit-o in aprilie anut trecut din cauza asta am stat 3 sapt in spital am fost diagnosticata cu tromboflebita profunda deci nu e de joaca mare atentie.aveam 21 de ani si luam anticonceptionale de 2 ani

    1
    1

  • podariu oana pe 22 Ian 2011, 09:22
    despre sterilet

    buna ziua despre sterilet ce-mi puteti spune?sau care metoda este eficienta,fara riscuri si sigura daca nu mai vreau copii?

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod