Cele 5 stadii ale somnului

Cât de bine te simți atunci când mai poți dormi încă jumătate de oră pe un pat confortabil? Dar știai că acest lucru te poate obosi mai tare? Sună contraintuitiv. Mai mult somn egal cu oboseală nu pare a fi o ecuație care să aibă sens.
Însă iată care sunt cele 5 stadii ale somnului și de ce ar trebui să le înțelegi mai bine înainte de a te întoarce pe partea cealaltă și dormi încă 30 de minute!

Care sunt cele 5 stadii ale somnului și ce presupune fiecare dintre acestea?

1. Etapa 1

În această primă etapă, ești într-un stadiu NREM. Simți că plutești, dar ești conștient. Este acel moment în care te simți treaz, dar observi că mintea ta merge spre visare. De asemenea, s-ar putea să simți acea mișcare musculară care te trezește la conștiință, cunoscută și sub numele de mioclonie hipnică.

2.
Etapa 2

Stadiul 2 este atunci când intri în fazele mai ușoare ale somnului. Aproximativ jumătate din timpul petrecut dormind este în această fază NREM. Acesta este momentul în care mușchii și ritmul cardiac încep să se relaxeze și creierul încetinește ușor.

3. Etapele 3 și 4

Următoarele două etape sunt combinate, deoarece acestea au efecte foarte asemănătoare asupra somnului. Sunt cunoscute ca cea mai profundă parte a ciclului de somn și nu ar trebui să fii trezit în timpul acestor etape.
Dacă te-ai trezit brusc într-o stare proastă, înseamnă că te aflai în etapa a 3-a sau a 4-a. Organismul se regenerează în aceste etape. Hormonii de creștere sunt eliberați pentru a vindeca mușchii și țesuturile și sunt oferite oxigen și substanțe nutritive importante organismului. De asemenea, acestea sunt etapele în care copiii sau adulții experimentează mersul în somn și udatul patului.

4. Etapa 5

Aceasta este etapa finală a ciclului de somn și singura etapă în care experimentezi somnul REM (mișcarea rapidă a ochilor).
Deși ne petrecem doar 20% din timpul somnului în această perioadă a somnul, este cea în care creierul este cel mai activ. Este probabil cea mai importantă etapă, deoarece creierul este revitalizat pentru funcționarea din timpul zilei. Cele mai multe vise apar, de asemenea, în această etapă finală, iar undele creierului au aceeași intensitate ca atunci când suntem treji. Ciclul nostru de somn conține o etapă REM la fiecare 90 de minute.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod